Ухвала
від 04.04.2018 по справі 909/279/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/279/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

04.04.2018

м. Івано-Франківськ

          Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Грици Ю.І,

розглянувши матеріали позовної заяви (вх.№4589/18 від 03.04.2018)

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім", вул. Промислова, 4, м. Калуш, Івано-Франківська область, 77300

до відповідача: Фірма "APPARATEBAU Gmbh CRIMMITSCHAU", Фіхтештрассе,7, 08451, Кріммічау, Німеччина

про стягнення коштів в розмірі 17685,00 євро, що згідно офіційного курсу НБУ станом на 03.04.2018 еквівалентно становить 569987,55 грн.

ВСТАНОВИВ

товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Фірма "APPARATEBAU Gmbh CRIMMITSCHAU", Фіхтештрассе,7, 08451, Кріммічау, Німеччина про стягнення коштів, зокрема, шкоди в розмірі 17685,00 євро згідно контракту №А201729787 від 13.03.2017, що згідно офіційного курсу НБУ станом на 03.04.2018 еквівалентно становить 569987,55 грн.

          Як вбачається з матеріалів позовної заяви, Фірма "APPARATEBAU Gmbh CRIMMITSCHAU" є нерезидентом, який не має свого представництва на території України. Місцезнаходженням названого товариства: Фіхтештрассе,7, 08451, Кріммічау, Німеччина.

          Згідно ч. 1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

          Відповідно до ст. 367 Господарського процесуального кодексу України У разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

          У справах за участю нерезидентів для передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном господарськими судами застосовується Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, яка була імплементована в національне законодавство Законом України від 19.10.2000р. №2052-III і набрала чинності для України з 26.11.2000р.

          На сьогоднішній день одним з учасників вказаної конвенції є і Німеччина.

          Як роз'яснено Міністерством юстиції України, потреба у застосування положень Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових і позасудових документів у цивільних або комерційних справах, 1965р., виникає у разі необхідності вручити судові документи юридичній чи фізичній особі за кордоном.

          Враховуючи викладене та те, що відповідачу необхідно вручити судові документи, суд дійшов висновку застосувати положення Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965.

          Відповідно до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" №2052-III від 19 жовтня 2000 року, Верховна Рада України постановила приєднатися від імені України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15 листопада 1965 року в м. Гаага.

          Статтею 2 Конвенції передбачено, що кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3-6.

          Згідно із ст. 3 Конвенції орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

          Cтаттею 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 1965), встановлено, що якщо документ про виклик до суду або аналогічний документ підлягав передачі за кордон з метою вручення відповідно до положень цієї Конвенції, і якщо відповідач не з'явився, то судове рішення не може бути винесено, поки не буде встановлено, що a) документ був вручений у спосіб, передбачений внутрішнім правом запитуваної Держави для вручення документів, складених у цій країні, особам, які перебувають на її території; b) документ був дійсно доставлений особисто відповідачеві або за його місцем проживання в інший спосіб, передбачений цією Конвенцією, і що, в кожному з цих випадків, вручення або безпосередня доставка були здійснені в належний строк, достатній для здійснення відповідачем захисту.

          Відповідне доручення про вручення документів за кордоном складається судом у формі прохання згідно з додатком до Інструкції. Заповненню з урахуванням приписів пунктів 6.2.1 і 6.2.2 Інструкції підлягають дві частини формуляра: „Прохання" і „Короткий виклад документа".

          Якщо формуляр складається українською мовою, то його обов'язково необхідно супроводжувати перекладом французькою чи англійською мовами або мовою запитуваної держави.

          Доручення щодо вручення документів за кордоном надсилаються безпосередньо до Центрального органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою згідно зі статтею 2 Конвенції, або через Міністерство юстиції України.

          Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про необхідність повідомити відповідача - Фірма "APPARATEBAU Gmbh CRIMMITSCHAU" (Фіхтештрассе,7, 08451, Кріммічау, Німеччина) про час і місце розгляду даної справи Господарським судом Івано-Франківської області та вручити необхідні документи у належній формі, відповідно до вимог Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 1965).

          Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

          Підстав для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

          Суд вважає за доцільне розглядати справу за правилами загального позовного провадження, беручи до уваги факт той, що відповідачем у справі є нерезидент.

          Керуючись Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, ст. ст. 176, 234, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

          Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання призначити на 02.10.2018 об 11:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул.Шевченка,16, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 14.

          Позивачу:

- надати суду до 27.04.2018 3 (три) примірники ухвали суду від 04.04.2018 про порушення провадження у справі з додатками, позовної заяви з додатками із судовим дорученням, перекладених на німецьку мову та нотаріально засвідчених, для направлення відповідачу відповідно до Конвенції "Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах";

- надати суду оригінали додатків, долучених до позовної заяви для огляду в судовому засіданні;

- за необхідності подати суду відповідь на відзив у строк до 30.09.2018.

          Відповідачу:

- надати суду відзив на позов, у строк до 20.09.2018.

          При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

          Звернутися до Міністерства юстиції Німеччини, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав - з судовим дорученням про вручення юридичній особі за законодавством Німеччини - Фірма "APPARATEBAU Gmbh CRIMMITSCHAU" (Фіхтештрассе,7, 08451, Кріммічау, Німеччина) ухвали про відкриття провадження у справі від 04.04.2018 з додатками, позовної заяви (вх.№4589/18 від 03.04.2018) з додатками та виклику (повідомлення) про день судового розгляду.

          Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010.

          Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст.135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

          Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

          Ухвалу підписано 04.04.2018.

          Суддя                                                                       Грица Ю.І.

          Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі “Судова влада України”, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі: http://court.gov.ua/fair/sud5010/

          Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/

          Веб-адреса Господарського суду Івано-Франківської області: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/

           e-mail суду: inbox@if.arbitr.gov.ua. Інформація за тел.: (0342) 55-94-88

           Довести до відома, що учасники справи можуть отримувати процесуальні документи в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструватись в системі, розміщеній на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (https://e-court.mail.gov.ua/?_task=login&_action=plugin.registration_rules) та подати до суду заявку для отримання процесуальних документів в електронному вигляді.

Дата ухвалення рішення04.04.2018
Оприлюднено06.04.2018
Номер документу73159368
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів в розмірі 17685,00 євро, що згідно офіційного курсу НБУ станом на 03.04.2018 еквівалентно становить 569987,55 грн

Судовий реєстр по справі —909/279/18

Рішення від 13.12.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні