Рішення
від 13.12.2018 по справі 909/279/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.12.2018 м. Івано-ФранківськСправа № 909/279/18

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Грици Ю.І.

секретар судового засідання Максимів Н. Б.

за участю:

від позивача: Бойко З.Р. - представник, довіреність № 40/5-108 від 11.12.2017

від відповідача: не з"явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім", вул. Промислова, 4,м. Калуш,Калуський район, Івано-Франківська область,77306

до відповідача: Фірми "APPARATEBAU Gmbh CRIMMITSCHAU" Фіхтерштрассе,7, 08451, Кріммічау, Німеччина

про стягнення коштів в розмірі 17685,00 євро, що згідно офіційного курсу НБУ станом на 03.04.2018 еквівалентно становить 569987,55 грн.

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Карпатнафтохім" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Фірма "APPARATEBAU Gmbh CRIMMITSCHAU", Фіхтештрассе,7, 08451, Кріммічау, Німеччина про стягнення коштів, зокрема, шкоди в розмірі 17685,00 євро згідно контракту №А201729787 від 13.03.2017, що згідно офіційного курсу НБУ станом на 03.04.2018 еквівалентно становить 569987,55 грн.

З тексту позовної заяви вбачається, що відповідачем виступає іноземний суб'єкт господарювання - нерезидент, який не має свого представництва на території України. Місцезнаходженням названого господарства є: м. Кріммічау, Німеччина .

Відповідно до ст. 365 Господарського процесуального кодексу України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов'язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України..

Згідно ст. 366 ГПК України, підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" визначено, що суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України.

У відповідності до ст.38 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" спори, що виникають між суб"єктами зовнішньоекономічної діяльності , іноземними суб"єктами господарської діяльності у процесі такої діяльності можуть, зокрема, розглядатися судами України.

Ухвалою суду від 04.04.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 02.10.2018.Ухвалою суду від 02.10.18 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 11.12.18.В судовому засіданні 11.12.18 оголошено перерву до 13.12.18.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві, зокрема, посилається на неналежне виконання відповідачем умов контракту №А201729787 від 13.03.17 укладеного між сторонами та недотримання відповідачем вимог чинного законодавства і звичаїв ділового обороту, зокрема в частині здійснення поставки оплаченого товару. В зв"язку з чим просить суд позов задоволити та стягнути з відповідача шкоду в розмірі 17685,00 євро, що згідно офіційного курсу НБУ станом на 03.04.2018 еквівалентно становить 569987,55 грн.

Представник відповідача в судове засідання жодного разу не з"явився, причин неприбуття в судові засідання не повідомив; вимог суду не виконав, відзиву на позов не подав. Про розгляд справи був повідомлений у відповідності до вимог Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року. Відтак, відповідач вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи. Також, доказом надіслання копії позовної заяви з додатками відповідачу згідно правил відправки міжнародних рекомендованих поштових відправлень є подана позивачем квитанція про відправлення рекомендованого листа з описом вкладення, як це передбачено Правилами поштового зв'язку.

За таких обставин, беручи до уваги приписи статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, стосовно розгляду спору впродовж розумного строку та норми частин 1,3 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якими, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Суд розглядає справу за відсутності такого учасника, у відповідності до чинного законодавства за матеріалами справи, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши матеріали справи та документи подані позивачем, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши зібрані у справі докази, оцінивши їх відповідно до приписів ст.86 ГПК України, суд вважає за необхідне зазначити наступне:

13.03.2017 року між сторонами укладено контракт №А201729787 на виконання умов якого позивач зобов"язався оплатити, а відповідач, в свою чергу, зобов'язався передати позивачу товар (нагрівач HCI-01-Е101 ), загальна вартість контракту склала 58950,00 євро .

Як вбачається з поданих в матеріали справи доказів, на виконання умов контракту ( р. 6 контракту ) позивач 05.10.17 здійснив на користь відповідача 30% оплати за товар на суму 17685,00євро, що підтверджується платіжним дорученням №272 та світ - повідомленням від 05.10.17.

Згідно р.3 Контракту товар повинен бути поставлений в строк, вказаний в додатку №1 до контракту, згідно якого строк поставки становить близько 5-ти місяців від дати передоплати на суму 30% від загальної вартості контракту.

За таких обставин , постачання нагрівача HCI-01-Е101 повинно було відбутися у строк до 05.03.18. Однак, як свідчать обставини справи, на день звернення з позовом до суду, обумовлений контрактом товар поставлено не було.

Із змісту приписів статті 11 Цивільного кодексу України вбачається, що цивільні права та обов"язки виникають зокрема, з договорів та інші правочинів.

Згідно з частинами 1, 2 статті 382 Господарського кодексу України, суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право укладати будь-які зовнішньоекономічні договори (контракти), крім тих, укладення яких заборонено законодавством України. Форма і порядок укладення зовнішньоекономічного договору (контракту), права та обов'язки його сторін регулюються Законом України "Про міжнародне приватне право" та іншими законами.

В силу дії приписів статей 626, 627, 628, 629 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є обов"язковим для виконання сторонами.

Згідно ст.662 Цивільного кодексу України продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, визначений договором.

Продавець зобов'язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором , а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу ( ст.663 ЦК України).

Обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним, зокрема, у момент вручення товару покупцеві ( ст.664 ЦК України )

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст.11 ЦК України, зокрема з договорів. Зобов'язанням є право відношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно з ч. ч. 1, 7 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань.

Як зазначає позивач, на день звернення з позовом до суду товар поставлений не був.

У відповідності до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Згідно пункту 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Відповідно до п. 2 ст. 614 ЦК України відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання.

Як свідчать обставини справи, всупереч умов договору відповідач свої зобов'язання не виконав належним чином. На вимогу №330 від 06.03.18 про повернення суми внесеного платежу до встановленого позивачем терміну (20.03.18) , відповідач відповіді не надав, кошти не повернув, всупереч розділу 6 контракту, яким передбачено, що у випадку невиконання відповідачем своїх зобов"язань по поставці товару , сума авансового платежу повертається позивачу на його розрахунковий рахунок на протязі 10-ти банківських днів.

Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Враховуючи вищевикладене, на підставі наведених вище норм права та наявних в матеріалах справи письмових доказів, суд прийшов до висновку, що вимога позивача про відшкодування шкоди в розмірі 17 685,00 євро, згідно контракту №А201729787 від 13.03.17, що еквівалентно 569 987,55 грн. є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

При цьому слід зазначити, що за змістом статей 192 та 524 ЦК України гривня є законним платіжним засобом на території України. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом. Грошове зобов'язання може бути виражене у гривні або сторони в договорі можуть визначити грошовий еквівалент в іноземній валюті.

Як зазначено вище, вартість договору визначена сторонами у євро.

У відповідності до Постанови великої палати Верховного суду від 04.07.18 у справі № 761/12665/14-ц визначено, що суд встановлює, чи визначено зобов'язання в іноземній валюті, чи у гривні з визначенням грошового еквівалента в іноземній валюті. У разі визначення зобов'язання в іноземній валюті суд не вправі змінювати грошовий еквівалент зобов'язання і в резолютивній частині рішення має зазначити розмір і вид іноземної валюти, що підлягає стягненню.

Гривневий еквівалент іноземної валюти, що підлягає стягненню, визначається за офіційним курсом НБУ на момент виконання грошового зобов'язання, яким є дата зарахування коштів на рахунок стягувача або видачі йому готівки.

Судові витрати, відповідно до вимог ст.129 ГПК України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.42,73,74,86,123,129,202, 233, 238, 365,366, 240,241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Стягнути з Фірми "APPARATEBAU Gmbh CRIMMITSCHAU" ( Фіхтерштрассе,7, 08451, Кріммічау, Німеччина) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім" ( вул. Промислова, 4,м. Калуш, Калуський район, Івано-Франківська область,77306, код ЄДРПОУ 33129683) шкоду в розмірі 17 685,00 євро, згідно контракту №А201729787 від 13.03.17, що еквівалентно 569 987,55( п"ятсот шістдесят дев"ять тисячдев"ятсот вісімдесят сім гривень п"ятдесят п"ять копійок), згідно офіційного курсу НБУ станом на 03.04.18.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Грица Ю.І.

Повне рішення складено 18.12.2018

Дата ухвалення рішення13.12.2018
Оприлюднено18.12.2018
Номер документу78611606
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів в розмірі 17685,00 євро, що згідно офіційного курсу НБУ станом на 03.04.2018 еквівалентно становить 569987,55 грн

Судовий реєстр по справі —909/279/18

Рішення від 13.12.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні