Ухвала
від 27.03.2018 по справі 0917/627/2012
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 0917/627/2012

Провадження № 1-в/354/1/18

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2018 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого- судді: Іванова А.П.

секретаря: Грицюк М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Яремче заяву ОСОБА_1 про відшкодування заробітку не одержаного за час відсторонення від посади, -

встановив:

08.09.2016 року ОСОБА_1 звернулася до суду із вищезазначеною заявою, в якій вказала, що ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 24.02.2016 року скасовано вирок Яремчанського міського суду від 15.08.2013 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 05.02.2014 року, а кримінальну справу про обвинувачення її за ч.1ст.368 КК Українизакрито на підставі п.2ст.6 КПК України (в редакції 1960 року). Відповідно до п.1 ст.3 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», у наведених в статті 1 цього Закону випадках громадянинові відшкодовуються (повертаються): заробіток та інші грошові доходи, які він втратив внаслідок незаконних дій. Відповідно до п.1 ст.4 даного Закону відшкодування шкоди у випадках, передбачених пунктами 1, 3, 4 і 5 статті 3 цього Закону, провадиться за рахунок коштів державного бюджету. Розмір сум, які передбачені пунктом 1 статті 3 цього Закону і підлягають відшкодуванню, визначається з урахуванням заробітку, не одержаного громадянином за час відсторонення від роботи (посади).На підставі вищенаведеного, ОСОБА_1 просить відшкодувати за рахунок коштів Державного бюджету України на її користь 12815, 30 грн.

Також ОСОБА_1 просить поновити шестимісячний строк, передбачений п.11 Положення про застосування Закону України Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Міністерства фінансів України №6/5/3/41 від 04.03.96р., на звернення до суду з заявою про відшкодування заробітку не одержаного за час відсторонення від посади.

Належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи, ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, звернувшись до суду із заявою про розгляд справи за її відсутності.

Вивчивши матеріали справи суд приходить до наступних висновків.

Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 24.02.2016 року вирок Яремчанського міського суду від 15.08.2013 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 05.02.2014 року щодо ОСОБА_1 скасовано, а кримінальну справу щодо неї за ч.1ст.368 КК Українизакрито на підставі п.2ст.6 КПК України (в редакції 1960 року) (а.с.4-5).

Із довідки-розрахунку №БП-12/0-7/6-16 від 08.07.2016 року, виданої відділом Держгеокадастру у м.Яремчому Івано-Франківської області Головного управління Держгеокадастру у Івано-Франківської області, вбачається, що середньомісячна заробітна плата ОСОБА_1 за час відсторонення від посади за період з 25.07.2012 року по 28.12.2012 року становить 12815, 30 грн.(а.с.7-9).

Відповідно п.11 Положення про застосування Закону України Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Міністерства фінансів України №6/5/3/41 від 04.03.96р., для визначення розміру шкоди, переліченої в пунктах 1, 3, 4 ст.3 Закону, громадянин протягом шести місяців після направлення йому повідомлення може звернутися, при винесенні виправдувального вироку або закритті справи судом першої інстанції чи в касаційному або наглядному порядку - до суду, який розглядав справу по першій інстанції.

Згідно п.25 вказаного вище Положення прогаяний термін, передбачений пп.11, 14 Положення для пред`явлення громадянином відповідних вимог, поновлюється тією установою або організацією, на якій лежить обов`язок по розгляду цих вимог.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 не було роз`яснено порядку поновлення своїх прав чи свобод та відшкодування завданої шкоди.

З огляду на викладене суд вважає необхідним поновити ОСОБА_1 шестимісячний строк, передбачений п.11 Положення про застосування Закону України Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Міністерства фінансів України №6/5/3/41 від 04.03.96р., на звернення до суду з заявою про відшкодування заробітку не одержаного за час відсторонення від посади.

Пунктом 1статті 1Закону України Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду,передбачено, що відповідно до положень цьогоЗаконупідлягає відшкодуванню шкода, завдана громадянинові внаслідок незаконного засудження, незаконного повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, незаконного взяття і тримання під вартою, незаконного проведення в ході кримінального провадження обшуку, виїмки, незаконного накладення арешту на майно, незаконного відсторонення від роботи (посади) та інших процесуальних дій, що обмежують права громадян.

Згідно з пунктом 2 частини першоїстатті 2 Законуправо на відшкодування шкоди в розмірах і в порядку, передбачених цимЗаконом, виникає у випадках, зокрема, закриття кримінального провадження за відсутністю події кримінального правопорушення, відсутністю у діянні складу кримінального правопорушення або невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи у суді і вичерпанням можливостей їх отримати.

Статтею 3 Законупередбачено, що у наведених встатті 1 цього Законувипадках громадянинові відшкодовуються (повертаються), зокрема, штрафи, стягнуті на виконання вироку суду, судові витрати та інші витрати, сплачені громадянином.

Відшкодування шкоди у випадках, передбачених пунктами 1, 3, 4 і 5статті 3 цього Закону, провадиться за рахунок коштів державного бюджету (частина перша статті 4 Закону).

Відповідно достатті 12 Законурозмір відшкодовуваної шкоди, зазначеної в пунктах 1, 3, 4статті 3 цього Закону, залежно від того, який орган провадив слідчі (розшукові) дії чи розглядав справу, у місячний термін з дня звернення громадянина визначають відповідні органи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратура і суд, про що виносять постанову (ухвалу). Якщо кримінальне провадження закрито судом при розгляді кримінальної справи в апеляційному або касаційному порядку, зазначені дії провадить суд, що розглядав справу у першій інстанції. У разі незгоди з винесеною постановою (ухвалою) про відшкодування шкоди громадянин відповідно до положень цивільного процесуального законодавства може оскаржити постанову до суду, а ухвалу суду - до суду вищої інстанції в апеляційному порядку.

Заяву про оскарження постанови про відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, чи прокуратури, на вибір громадянина може бути подано до суду за місцем його проживання або за місцезнаходженням відповідного органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, чи прокуратури. Сторони в цих справах звільняються від сплати судових витрат (стаття14 Закону).

На підставі Закону України Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові

незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду, суд вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 про відшкодування заробітку не одержаного за час відсторонення від посади задовольнити, відшкодувати за рахунок коштів Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 , 12815, 30 грн. втраченого заробітку за час відсторонення від посади за період з 25.07.2012 року по 28.12.2012 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 369-372, 395, 539, ч.2 ст.376 КПК України, Законом України Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду, суд, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про відшкодування заробітку не одержаного за час відсторонення від посади задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 шестимісячний строк, передбачений п.11 Положення про застосування Закону України Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Міністерства фінансів України №6/5/3/41 від 04.03.96р. на звернення до суду з заявою про відшкодування заробітку не одержаного за час відсторонення від посади.

Відшкодувати за рахунок коштів Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 , 12815, 30 грн. (дванадцять тисяч вісімсот п`ятнадцять ) гривень 30 копійок втраченого заробітку за час відсторонення від посади.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Івано-Франківської області протягом семи днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Яремчанський міський суд.

Головуючий суддя: А.П.Іванов

СудЯремчанський міський суд Івано-Франківської області 
Дата ухвалення рішення27.03.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73174335
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —0917/627/2012

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Іванов А. П.

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Іванов А. П.

Ухвала від 16.01.2018

Цивільне

Верховний Суд

Кузнєцов Віктор Олексійович

Ухвала від 27.12.2017

Кримінальне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Іванов А. П.

Ухвала від 11.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Гриновецький Б. М.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Іванов А. П.

Ухвала від 29.09.2017

Кримінальне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Іванов А. П.

Ухвала від 23.09.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Дячук В.М.

Постанова від 21.09.2016

Кримінальне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Марчак Ю. І.

Ухвала від 05.02.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Стефурак Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні