Рішення
від 04.04.2018 по справі 910/371/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

04.04.2018Справа № 910/371/18 Суддя Мудрий С.М., розглянувши справу

за позовом об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глушкова 9-Г"

до приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд"

про стягнення 121 569,34 грн.

Представники сторін:

не викликались.

ВСТАНОВИВ:

11.01.2018 року до господарського суду міста Києва надійшла позовна заява об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глушкова 9-Г" до приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" про стягнення 121 569,34 грн.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач в порушення норм чинного законодавства України, як власник житлових та нежитлових приміщень, не сплатив нараховані за утримання будинку та прибудинкової території, послуги консьєржа, опалення та електроенергію місць загального користування та у позивача існує заборгованість в розмірі 121 569,34 грн. за період з 01.11.2016 р. по 31.10.2017 р.

У позовній заяві міститься клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 15.01.2018 р. прийнято позовну заяву до розгляду, та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

06.02.2018 р. до канцелярії суду відповідач подав відзив на позовну заяву, відповідно до якого заперечував проти позовних вимог в повному обсязі.

15.02.2018 р. до канцелярії суду позивач подав відповідь на відзив.

26.02.2018 р. до канцелярії суду відповідач подав заперечення на відповідь на відзив ОСББ Глушкова 9-Г .

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Відповідно до сертифікату відповідності Державної архітектурно-будівельної інспекції України серії IV №165143580892 від 23.12.2014 р. будинок 9-Г по проспекту Глушкова Академіка в Голосіївському районі міста Києва введено в експлуатацію.

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна (ст.1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку").

Частинами 1,2, 6 ст.4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Об'єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об'єднання визначається цим Законом та іншими законами України. Об'єднання є юридичною особою, яка створюється відповідно до закону, має печатку із своїм найменуванням та інші необхідні реквізити, а також розрахункові рахунки в установах банку.

27.05.2016 р. відбулось проведення державної реєстрації юридичної особи - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глушкова 9-Г", код ЄДРПОУ 40514699, місцезнаходження юридичної особи є 03187, м. Київ, пр.-т. Академіка Глушкова, буд. 9-Г.

Про що 27.05.2016 р. в єдиному державному реєстрі юридичної особі, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис 1 068 102 0000 042843.

Відповідно до п.1 розділу ІІ статуту об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глушкова 9-Г" в редакції, що затверджена протоколом Загальних зборів № 2 від 07.07.2016 р., метою створення об'єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов'язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим статутом.

ТОВ КП Українська Житлова Компанія (код ЄДРПОУ 38965411, місцезнаходження юридичної особи є 04136, м. Київ, вул.. Маршала Гречка, буд. 13, оф. 709) з моменту введення будинку 9-Г в експлуатацію здійснювало, управління будинком, надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкових територій.

За приписами ч.1,2 ст.10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" органами управління об'єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об'єднання. Вищим органом управління об'єднання є загальні збори.

Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом) (ч.ч.5, 6 ст.10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку").

Відповідно до ч.9 ст.10 вказаного нормативно-правового акту до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься: затвердження статуту об'єднання, внесення змін до нього; обрання членів правління об'єднання; питання про використання спільного майна; затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту; попереднє (до їх укладення) погодження умов договорів, укладених на суму, що перевищує зазначену в статуті об'єднання, договорів, предметом яких є цінні папери, майнові права або спільне майно співвласників чи їх частина; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників; прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд; визначення розміру матеріального та іншого заохочення голови та членів правління; визначення обмежень на користування спільним майном; обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем, прийняття рішення про передачу функцій з управління спільним майном багатоквартирного будинку повністю або частково асоціації; прийняття рішень про заснування інших юридичних осіб або участь у товариствах.

Частиною 1 ст.15 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено обов'язки співвласників, зокрема, виконувати обов'язки, передбачені статутом об'єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень.

Згідно п.1 розділу ІІІ статуту ОСББ "Глушкова 9-Г" органами управління об'єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія (ревізор) об'єднання.

Пунктом 3 розділу ІІІ статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глушкова 9-Г" передбачено, що до виключної загальних зборів належать, в тому числі: визначення порядку сплати внесків і платежів співвласників; визначення переліків та розмірів внесків і платежів співвласників.

У п.11 статуту позивача вказано, що рішення загальних зборів учасників, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників.

Рішення загальних зборів оприлюднюється шляхом розміщення його тексту в місцях загального користування будинку. За рішенням загальних зборів воно може бути надіслане у письмовій формі співвласнику під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом).

Співвласники мають право знайомитись з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та за власний рахунок робити з них копії та виписки.

Як вбачається з матеріалів справи, 07.07.2016 р. проведено загальні збори Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глушкова 9-Г", результати яких оформлено протоколом № 2 від 07.07.2016р.

Протоколом № 2 від 07.07.2016 р. загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку встановлено порядок та строки сплати внесків та платежів, а саме: внески і платежі сплачуються співвласниками на рахунок ОСББ Глушкова 9-Г , щомісячно, не пізніше 20-го числа, в розмірі та відповідно до переліку, що затверджується кошторисом.

Протоколом № 3 від 23.10.2016 р. загальних зборів ОСББ "Глушкова 9-Г" затверджено тариф на обслуговування будинку та прибудинкової території у сумі 4.95 грн. за один квадратний метр починаючи з 01.11.2016 р.

Також затверджено кошторис витрат ОСББ "Глушкова 9-Г" в загальній сумі 69 300,00 грн. (витрати на обслуговування електричної та сантехнічної мереж будинку, адміністративні витрати, вивезення та утилізацію сміття, витрати на благоустрій території, витрати на матеріали, юридичні послуги, фонд оплати праці, інженерне обслуговування автоматики, технічне обслуговування систем диспетчеризації та протипожежної автоматики, дератизацію та дезінсекцію, технічне обслуговування, ліфтового обладнання, ремонтний та резервний фонди). Послуги служби консьєржів у сумі 50 грн. із кожної квартири; витрати на електроенергію для освітлення місць МЗК, холодну воду (МЗК, прибудинкова територія, система опалення), гарячу воду та опалення - у відповідності до фактичних витрат.

01 листопада 2016 року між ОСББ "Глушкова 9-Г" та ТОВ "КП Українська Житлова Компанія" підписано акт приймання-передачі житлового комплексу по проспекту Академіка Глушкова 9-Г з балансу ТОВ "КП Українська Житлова Компанія" на баланс "Глушкова 9-Г".

На виконання функцій по забезпеченню утримання будинку та прибудинкової території у відповідності до статуту позивач уклав відповідно договори із: товариством з обмеженою відповідальністю Вірра світ (договір № 29/10-16 від 27.10.2016 р.), товариством з обмеженою відповідальністю КП Українська житлова компанія (договір № 011112016/95 про компенсацію витрат комунальних послуг від 01.11.2016 р.), ФОП Дяченком Валерієм Валерійовичем (договір № 5-011116-ЗД про технічне та аварійне обслуговування систем центрального опалення, каналізації, гарячого та холодного водопостачання, внутрішніх будинкових електромереж, електрощитових, та систем внутрішнього освітлення від 01.11.2016 р.), ПрАТ Київспецтранс (договір № 301027/6 про надання зі збирання, вивезення та захоронення твердих побутових відходів (ТПВ) від 26.12.2016 р.), ПАТ Київенерго (договір про постачання електричної енергії № 43612 від 22.03.2017 р.), ТОВ Спутнік-Крим (договір на технічне обслуговування пожежних систем від 30.04.2017 р.), ДП Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління Ліфт-3 (підрядний договір № 48/17 на технічне обслуговування обладнання систем ОДС (ДСЗ) від 01.02.2017 р.), ПАТ Укртрансгаз (договір № 1707000245 на транспортування природного газу магістральними трубопроводами від 17.07.2017 р.), ТОВ Кунец ЕС СІ Джі (договір № 17-482 на технічне обслуговування від 07.09.2017 р.), ПАТ НАК Нафтогаз України (договір № 2167/1718-ТЕ-41 постачання природного газу від 20.09.2017 р.), ПАТ НАК Нафтогаз України (договір № 2197/1718-ТЕ-41 постачання природного газу від 26.09.2017 р.), ПАТ Київгаз (договір № Т-150/07-08 на технічне обслуговування об'єктів газопостачання від 29.09.2017 р.) предметом яких є постачання, розподіл та транспортування газу, технічне обслуговування ліфтового обладнання, систем диспетчеризації, постачання електроенергії, технічне обслуговування індивідуального теплового пункту, котельні та насосів, послуги щодо пожежної безпеки, послуги з вивозу побутових відходів.

Виконання робіт (надання послуг) за вищезазначеними договорами підтверджується актами приймання наданих послуг, актами, інформаційними довідками з РРП, первинним обліковим документом у розумінні Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Відповідач не надав жодних заперечень щодо невиконання ОСББ Глушкова 9-Г забезпечення утримання будинку та прибудинкової території.

Приватне акціонерне товариство "Холдингова компанія "Київміськбуд" є власником житлових приміщень № 4, 7, 12, 202, 213, 222, 223, нежитлових приміщень № 233, 234,236, 237, 240, 241, 242, 244, що підтверджується відповідно інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна та вбудованого готелю № 235 в будинку 9-Г.

Як зазначено позивачем, відповідач не сплачує вартість послуг на утримання будинку та прибудинкової території, послуги консьєржа, опалення та електроенергію місць загального користування за адресою: м, Київ, проспект Академіка Глушкова, 9-Г у період з 01.11.2016 р. по 31.10.2017 р. включно, які фактично споживає, в результаті чого у нього виникла основна заборгованість у розмірі 121 569,34 грн.

Згідно з статтею 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 статті 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 статті 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 2 статті 615 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

Згідно з статтею 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Відносини між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг, і фізичною та юридичною особою, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення регулюються Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630 (далі - Правила).

Згідно з п. 18 Правил розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк.

Частиною 1 ст. 20 ЗУ Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Виходячи з системного аналізу вимог Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глушкова 9-Г", вбачається, що рішення загальних зборів останнього, зокрема щодо розмірів та порядку сплати разового внеску та щомісячних внесків з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, є обов'язковим для виконання приватним акціонерним товариством "Холдингова компанія "Київміськбуд", як власником приміщень у житловому будинку, який розташований за адресою: м.Київ, проспект Академіка Глушкова 9-Г: житлових приміщень № 4, 7, 12, 202, 213, 222, 223, нежитлових приміщень № 233, 234,236, 237, 240, 241, 242, 244 та вбудованого готелю № 235 в будинку 9-Г.

У відзиві на позовну заяву без номеру та без дати відповідач заперечує проти позовних вимог, оскільки ним не отримано повідомлення про проведення установчих та загальних зборів, на яких затверджено розрахунок кошторисної вартості обслуговування будинку; між позивачем та відповідачем не укладалися договори на надання житлово-комунальних послуг; на його адресу не надходили рахунки щодо сплати грошових коштів на утримання та обслуговування будинку, відповідач не є власником вбудованого приміщення (готель) № 235.

Також у запереченнях на відповідь на відзив ПрАТ ХК Київміськбуд зазначає, що рахунки отримані ним 21.12.2017 р. не відповідають нормам законодавства.

Стосовно заперечень відповідача про не отримання повідомлення про проведення установчих та загальних зборів, на яких затверджено розрахунок кошторисної вартості обслуговування будинку, розмір, яких йому не відомий суд зазначає.

У матеріалах справи наявний лист ОСББ Глушкова 9-Г вих. № 2017/01/10-01 від 10.01.2017 р., яким повідомлено відповідача про прийняття кошторису, затвердження тарифу на утримання та експлуатаційні витрати будинку 9-Г та відповідно до якого позивач просив відповідача сплатити суму в розмірі 14 007,51 грн., а також направлено копії кошторису, витяг з протоколу № 3 від 23.10.2016 розрахунок суми зобов'язань за обслуговування і управління будинком 9-Г станом на 01.01.2017 р., отриманий останнім 23.01.2017 р., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 03141 02504490.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 14 Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , співвласник має право, зокрема знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки.

Відповідач не надав будь-яких доказів щодо оскарження в судовому порядку рішення загальних зборів.

Щодо відсутності укладеного між сторонами договору суд зазначає наступне: в силу частин 1, 2 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є: договори та інші правочини; створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності: завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі; інші юридичні факти; цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Згідно з статтею 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій; 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків; 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд.

Відповідно до ч. 3 статті 16 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" комунальні послуги надаються споживачу безперебійно, за винятком часу перерв на:

1) проведення ремонтних і профілактичних робіт виконавцем/виробником за графіком, погодженим з виконавчими органами місцевих рад або місцевими державними адміністраціями згідно з нормативними документами. Допустима тривалість перерв у наданні послуг, їх періодичність встановлюються Кабінетом Міністрів України на підставі стандартів, нормативів, норм, порядків та правил експлуатації, проведення випробувань теплових мереж, поточного і капітального ремонтів, реконструкції об'єктів житлового фонду;

2) міжопалювальний період для систем опалення, рішення про початок та закінчення якого приймається виконавчими органами відповідних місцевих рад або місцевими державними адміністраціями виходячи з кліматичних умов згідно з правилами та іншими нормативними документами;

3) ліквідацію наслідків аварій або дії обставин непереборної сили. Перерва у наданні комунальних послуг, яка виникла внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, має бути ліквідована у найкоротші терміни, що визначаються нормативними документами. Якщо ліквідація наслідків аварії або дії обставин непереборної сили потребує більше однієї доби, виконавець/виробник спільно з органами місцевого самоврядування здійснює заходи щодо зменшення її негативного впливу на споживачів.

Згідно з п. 5 ч. 3 статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами законодавства споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Вищого господарського суду України від 15.05.2014 р. у справі № 5011-31/17255-2012.

Як вбачається зі статей 1, 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 09.11.2001 р., об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі за текстом - об'єднання) - це юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Відповідно до вимог статті 29 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою. У разі якщо балансоутримувач не є виконавцем, він укладає договори на надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем.

Частиною 5 статті 22 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що у разі, якщо правління об'єднання самостійно здійснює функції управителя, воно за договором з постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг. У цьому випадку об'єднання несе повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фактично спожитих членами об'єднання комунальних послуг.

Частиною 8 цієї статті вказано, що відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об'єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у примусовому порядку.

Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків об'єднання має право: вимагати відшкодування збитків,заподіяних неподільному та загальному майну об'єднання з вини власника або інших осіб, які користуються його власністю; вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об'єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів (частини 1, 3, 4 статті 17 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку").

Відповідно до статті 22 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" за наявності технічної можливості проведення поквартирного обліку споживання водо-, тепло-, газо-, електропостачання, гарячого водопостачання та інших послуг власники жилих і нежилих приміщень можуть перераховувати кошти безпосередньо на рахунки підприємств, організацій, які надають ці послуги, за відповідними тарифами для кожного виду послуг у порядку, встановленому законом. Кошти, що сплачуються власниками приміщень за надані їм комунальні послуги, можуть згідно з укладеними договорами надходити на рахунок об'єднання для накопичення і наступного перерахунку підприємствам, організаціям, які надають ці послуги.

Перерахування коштів підприємствам, організаціям, які надають послуги, здійснюється щомісячно у визначений день відповідно до договору між об'єднанням і цими підприємствами, організаціями. У разі, якщо правління об'єднання самостійно здійснює функції управителя, воно за договором з постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг. У цьому випадку об'єднання несе повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фактично спожитих членами об'єднання комунальних послуг. Власники квартир, приміщень, що не обладнані приладами обліку, зобов'язані укласти договір про обслуговування та оплату комунальних послуг з управителем незалежно від членства в об'єднанні. Відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об'єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у. примусовому порядку.

Твердження відповідача, що на адресу не надходили рахунки щодо сплати грошових коштів на утримання та обслуговування будинку, а рахунки отримані ним 21.12.2017 р. не відповідають нормам законодавства судом не беруться до уваги, оскільки відповідно до п. ,, 2, 8, 10 ч. 1 ст. 15 ЗУ Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , співвласник зобов'язаний: виконувати обов'язки, передбачені статутом об'єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов'язки перед об'єднанням.

Згідно з ч. 2 ст. 21 ЗУ ОСББ , порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об'єднання відповідно до законодавства та статуту об'єднання.

Протоколом № 3 від 23.10.2016 р. загальних зборів ОСББ "Глушкова 9-Г" затверджено тариф на обслуговування будинку та прибудинкової території, кошторис витрат ОСББ "Глушкова 9-Г", вартість послуги служби консьєржів, а вартість витрат на електроенергію для освітлення місць МЗК, холодну воду (МЗК, прибудинкова територія, система опалення), гарячу воду та опалення - у відповідності до фактичних витрат.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 6 ЗУ Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , співвласники мають право , зокрема одержувати інформацію про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання та експлуатації, витрати на утримання спільного майна багатоквартирного будинку та надходження, отримані від його використання.

Приватне акціонерне товариство "Холдингова компанія "Київміськбуд" не надав суду докази того, що скористався своїм правом відповідно до п. 3 . 1 ст. 6 ЗУ Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Проте, позивач надав суду докази надіслання відповідачеві рахунків на сплату за утримання будинку та прибудинкової території, що підтверджується копією опису вкладення у цінний лист № ШКІ 0311007017524, фіскальним чеком № 5570 від 29.11.2017 р. та отримання останнім 21.12.2017, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 03110 07017524.

Щодо вбудованого готелю № 235 в будинку 9-Г слід зазначити наступне.

Відповідно до ч. 4 ст. 319 Цивільного кодексу України, власність зобов'язує.

Статтею 322 ЦК України передбачено, що власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 2 ст. 331 ЦК України, право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Згідно технічного паспорту будинку 9-Г, вбудоване приміщення № 235 (гтель) є новоствореним нерухомим майном, яке збудовано ПАТ ХК Київміськбуд і належить йому. Дане приміщення в реєстрі речових прав на нерухоме майно не зареєстроване.

Дана обставина не позбавляє відповідача від обов'язку утримувати майно, а саме своєчасно та в повному обсязі сплачувати внески та платежі за спожиті послуги по опаленню та електроенергію місць загального користування.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Вищого господарського суду України від 12.06.2017 р. у справі № 910/17128/16.

Крім того, в матеріалах справи наявні докази сплати за частину житлових приміщення в будинку 9-Г по проекту Академіка Глушкова, а саме банківські виписки за 22.02.2017 р. та за 06.03.2017 р., якими підтверджується те, що приватне акціонерне товариство "Холдингова компанія "Київміськбуд" обізнаний про розмір утримання будинку та прибудинкової території та отримував рахунки, на підставі яких сплачував дані платежі.

У зв'язку з вищезазначеним, суд вважає заперечення відповідача необґрунтованими.

Позивач неодноразово звертався до відповідача із претензіями про сплату боргу вих. № 1305-2017/1 від 13.05.2017 р, № 1906-2017/01 від 19.06.2017 р. та вих.. № 2911-2017/01 від 29.11.2017 р., які відповідач отримав 19.05.2017р. 22.06.2017 р., 21.12.2017 р. Вказане підтверджується описом вкладення у цінний лист від 13.05.2017 р. та чеком УДППЗ "Укрпошта" № 4406 від 13.05.2017 р, витягом із сайту Укрпошти за штрих кодовим мідентифікатором: 0314101829329, описом вкладення у цінний лист від 19.06.2017 р. та чеком УДППЗ "Укрпошта" № 7943 від 19.06.2017 р, рекомендованим повідомленням провручення поштового відправлення № 03141 02362831, описом вкладення у цінний лист від 29.11.2017 р. та чеком УДППЗ "Укрпошта" № 5570 від 29.11.2017 р.

Однак, жодної відповіді чи оплати заборгованості від відповідача не надходило.

Відповідно до статті 322 ЦК України власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Враховуючи вищезазначене, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості по внескам та платежам співвласників об'єднання за період з 01.11.2016 р. по 31.10.2017 року у розмірі 121 569,34 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Частинами 3, 4 статті 13 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Судовий збір згідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Також, позивач просить стягнути з відповідача витрати на правову в розмірі 5045,00 грн.

У відповідності до частин 1-4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов'язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов'язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Судовий збір згідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Інші судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача.

В якості доказів здійснення витрат на послуги адвоката у даній справі у розмірі 5045,00 грн позивачем долучено до матеріалів справи копію договору №2016-11/01 про надання юридичної допомоги (витяг) від 28.11.2017, укладений позивачем з товариства з обмеженою відповідальністю Магніт , в особі директора Філатової Тетяни Миколаївни, відповідно до якого клієнт доручає, а юридична компанія приймає на себе зобов'язання надавати юридичну допомогу в обсязі та на умовах, передбачених даним договором; акт приймання-передачі наданих послуг від 29.12.2017 р.; копію Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю № 4921 від 27.03.2012, яке видане на ім'я Філатової Тетяни Миколаївни; копію банківської виписки за період з 04.01.2018 р. по 04.01.2018 р. на суму 5 045,00 грн.

Відповідно до ч. 5 , 6 ГПК України, у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов'язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

З акту про надання-приймання послуг від 29.12.2017 р. видно, що надавались наступні послуги із зазначенням ціни:

вивчення матеріалів та написання позовної заява ПАТ ХК Київміськбуд - 2250,00 грн.;

написання позовної заяви ПАТ ХК Київміськбуд - 1750,00 грн.;

написання запиту до ТОВ Кунец Ес Сі ДЖІ - 125,00 грн.;

написання запиту до народного депутата Осуховськуого О.І. щодо звернення до монополістів з приводу надання інформації - 125,00 грн.;

формування додатків до позовної заяви ПАТ ХК Київміськбуд (отримання витягів із ЄДРПОУ РРП, копіювання та ін) - 500,00 грн.

Приймаючи до уваги викладене, з огляду на заявлену позивачем ціну позову та витрат на послуги адвоката, враховуючи ступінь складності справи та обсяг наданих адвокатом послуг, суд дійшов висновку, що розмір заявлених витрат на відшкодування адвокатських послуг є співрозмірним із ціною позову та з вказаними обставинами, а тому підлягають частковому стягненню з відповідачів в розмірі 2 750,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ч. 3,4 ст. 13, ч.1 ст. 73, ст. 126, 129, ст.ст. 236-238, 240-241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" (01010, м. Київ, вул. Михайла Омеляновича-Павленка, будинок 4/6; код ЄДРПОУ 23527052) на користь об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Глушкова 9-Г" (03187, м. Київ, пр.-т. Академіка Глушкова, 9-Г, код ЄДРПОУ 40514699) суму основного боргу в розмірі 121 569 (сто двадцять одна тисяча п'ятсот шістдесят дев'ять) грн. 34 коп., витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 823 (одна тисяча вісімсот двадцять три) грн. 54 коп. та витрати на послуги адвоката в розмірі 2 750 (дві тисячі сімсот п'ятдесят) грн. 00 коп.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С.М.Мудрий

Дата ухвалення рішення04.04.2018
Оприлюднено11.04.2018
Номер документу73192525
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/371/18

Ухвала від 13.09.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Жук Г.А.

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Жук Г.А.

Постанова від 13.07.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Жук Г.А.

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Жук Г.А.

Рішення від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні