Рішення
від 03.04.2018 по справі 910/21150/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

03.04.2018Справа № 910/21150/17

За позовом Публічного акціонерного товариства "Юніон Стандард Банк"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кепітал Стайл"

про стягнення 1 060 273,97 грн.

Суддя Борисенко І.І.

Секретар судового засідання Холодна Н.С.

Представники сторін:

від позивача - Лизуненко С.О., за довіреністю;

від відповідача - не з'явився.

Обставини справи:

Публічне акціонерне товариство "Юніон Стандард Банк" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кепітал Стайл" про стягнення 1 060 273,97 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що ПАТ "Юніон Стандард Банк" свої зобов'язання за кредитним договором виконав у повному обсязі та належним чином надав Кредит Позичальнику у вигляді кредитної відновлювальної лінії з лімітом кредитування 50 000 000,00 грн., проте в обумовлений Кредитним договором строк, ні кредит, ні проценти за користування кредитними коштами ТОВ "Кепітал СТАЙЛ" не повернув, що підтверджується випискою з рахунку для обліку кредиту та процентів. У зв'язку з цим, внаслідок невиконання зобов'язань за кредитним договором №64/08-15 від 25.08.2015 утворилась загальна заборгованість за простроченими процентами, які нараховані за період з 01.11.2015 по 30.11.2015 в розмірі 1 060 273,97 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.11.2017 порушено провадження у справі № 910/21150/17 та призначено розгляд справи на 16.01.2017.

15.12.2017 набрав чинності Закон України від 03.10.2017 "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", яким зокрема, Господарський процесуальний кодекс України викладений в новій редакції.

Пунктом 9 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України в редакції Закону України від 03.10.2017, чинної з 15.12.2017., передбачено, що справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.01.2018 у справі №910/21150/17, ухвалено здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 15.02.2018.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.02.2018 у справі №910/21150/17 закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи №910/21150/17 по суті на 03.04.2018.

Представник позивача в судовому засіданні 03.04.2018 підтримав позовні вимоги в повному обсязі та надав усні пояснення по суті спору.

Представник відповідача в судове засідання призначене на 03.04.2018 не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ст. 120 ГПК України судом вчинені дії для належного повідомлення відповідача про розгляд справи.

Ухвали суду про порушення провадження у справі та відкладення розгляду справи були надіслані за адресою місцезнаходження відповідача, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а саме: 01024, м. Київ, вул. Круглоуніверситетська, 14.

Проте, за зазначеною адресою відповідача не було розшукано, а тому конверт з вказаною ухвалою суду було повернуто назад до суду, із відповідною відміткою про це органу поштового зв'язку (за закінченням встановленого строку зберігання).

Судом також враховано, що відповідно до п. 3.9. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", розпочинаючи судовий розгляд, суддя має встановити, чи повідомлені про час і місце цього розгляду особи, які беруть участь у справі, але не з'явилися у засідання. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку, що наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення, а неявка представника відповідача не перешкоджає вирішенню справи по суті за наявними в ній матеріалами, відповідно до ч.2 ст. 178 ГПК України

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

25.08.2015 між Публічним акціонерним товариством "Юніон Стандард Банк" (далі - позивач, банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Кепітал Стайл" (ділі - відповідач, позичальник) було укладено Договір про відкриття кредитної лінії №64/08-15, за умовами якого Банк відкриває позичальнику відновлювальну відкличну лінію у розмірі 50 000 000 грн., а позичальник повертає Банку кредит та сплачує проценти за користування кредитом на умовах, що передбачені цим Кредитним договором (пункт 1.1 Договору).

Строк користування кредитом з 25.08.2015 по 23.08.2016 (пункт 1.2 Договору).

Проценти за користування кредитом встановлюються у розмірі 30% річних від суми заборгованості за кредитом (пункт1.3 Договору).

Позичальник зобов'язується повернути одержаний кредит, у строки передбачені п. 1.2 Договору, але не пізніше 23 серпня 2016 року, сплатити нараховані відсотки та комісію за Договором зі своїх поточних рахунків. Протягом наступного місяця за звітнім, сплатити відсотки за користування кредитом шляхом перерахування грошових коштів на рахунок №2068 в Банку. Остаточний розрахунок за відсотками проводиться одночасно з поверненням кредиту у строки, що зазначені у Договорі. При розрахунку відсотків враховується кількість днів в місяці за фактичну кількість днів у році 365/366 днів. Відсотки за користування кредитом нараховуються згідно з пунктом 1.3 Договору з дня списання коштів з позичкового рахунку позичальника до моменту погашення кредиту. При розрахунку відсотків день надання та погашення кредиту вважається як один день, при цьому день надання кредиту включається до розрахунку, а день погашення кредиту - не включається. У випадку прострочення погашення кредиту, відсотки нараховуються на суму заборгованості за кредитом і за період прострочення до моменту погашення кредиту, відповідно до Договору (пункти 2.6, 2.10, 2.10.1 Договору).

Відповідно до п.2.11 Договору, Позичальник зобов'язаний забезпечити повне погашення кредиту, відсотків за кредитом в строки, обумовлені п. 1.2 даного кредитного договору.

Згідно п.2.19. Кредитного договору, Банк має право достроково вимагати повернення суми заборгованості за даним Кредитним договором (Кредиту, відсотків за Кредитом, плати за обслуговування Кредиту, пені та штрафів) в разі порушення Боржником будь-яких умов цього Кредитного договору.

Пунктом 3.3. Кредитного договору встановлено, що Кредит, наданий Банком, забезпечується усім майном та коштами Позичальника, на які може бути звернено стягнення у порядку, встановленому чинним законодавством України.

Відповідно до пункту 5.2. Кредитного договору, в разі порушення Позичальником строків сплати заборгованості за даним Кредитним договором, повернення заборгованості Банку здійснюється шляхом звернення стягнення Банком на майно та кошти Позичальника в установленому діючим законодавством України порядку.

Згідно з п.5.5. Кредитного договору, Банк вправі вимагати дострокового повернення Кредиту, сплати належних відсотків і передбаченої даним договором пені та штрафів, а також відшкодування збитків, завданих Банку в результаті невиконання чи неналежного виконання Позичальником умов даного Кредитного договору, погіршення фінансового стану Позичальника або невідповідальність його фінансового стану вимогам Банку, а Позичальник зобов'язаний повернути Банку Кредит, сплатити належні відсотки, пеню та штрафи, та інші витрати пов'язані з виконанням цього Кредитного договору, а також відшкодувати завдані Банку збитки у наступних випадках: якщо позичальник порушує строки повернення Кредиту та/або відсотків за Кредит; якщо інформація і документи, що належить подати позичальником Банку згідно п.п. 2.7., 2.8, 2.9., 2.13., 2.15. даного Кредитного договору, надані Позичальником несвоєчасно, у неповному обсязі чи, якщо така інформація та документи чи їх частина виявилася недостовірними та ін.

Договір набирає чинності з дати його підписання сторонами і діє до повного погашення кредиту, сплати відсотків, до повного виконання усіх умов Договору (пункт 9.1 Договору).

Відповідно до статті 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфу 1 цієї глави про позику, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Отже, укладений сторонами Договір за своєю правовою природою є кредитним договором.

За приписами статті 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як встановлено судом, ПАТ "Юніон Стандард Банк" свої зобов'язання за Кредитним договором виконав у повному обсязі та належним чином надав Кредит Позичальнику у вигляді відновлювальної відкличної кредитної лінії з лімітом кредитування 50 000 000,00 грн. (25.08.2015 та 22.09.2015 Банк видав Товариству кредит у сумі 48 000 000 грн., що підтверджується такими меморіальними ордерами: від 25.08.2015 № TR.70996.690.302 на суму 43 000 000 грн. та від 22.09.2015 № TR.75129.42.302 на суму 5 000 000 грн.).

Проте, в обумовлений Кредитним договором строк, ні кредит, ні проценти за користування кредитними коштами ТОВ Кепітал Стайл не повернуло, що підтверджується випискою з рахунку для обліку кредиту та процентів (наявна в матеріалах справи).

Частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частина перша статті 612 Цивільного кодексу України передбачає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною другою статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно з частиною другою статті 1056 1 Цивільного кодексу України розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

В порушення вказаних умов Договору, Товариство свої зобов'язання за договором належним чином не виконало, виходячи з предмету та підстав позову, за відповідачем рахується борг з простроченої суми заборгованості за процентами за період з 01.11.2015 по 30.11.2015.

З матеріалів справи вбачається, що на адресу ТОВ Кепітал Стайл було направлено вимогу за вих. №526 від 13.11.2015, відповідно, в якій Позивач вимагав від Відповідача негайно погасити заборгованість, що утворилась за Кредитним договором.

Вказана вимога Позичальнику була відправлена 17.11.2015 та була ним отримана 24.11.2015, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (наявне в матеріалах справи), однак вимога була проігнорована відповідачем, кошти не були сплачені.

У відповідності до ч.1 ст.1048 ЦК України, Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти за кредитним договором виплачуються до дня повернення позики. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Проценти за користування кредитом за своїм характером є платою і підлягають стягненню за весь час користування кредитом.

Частиною 3 ст.1049 ЦК України, позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалися, на його банківський рахунок.

Згідно з ч.2 ст.1050 ЦК України, якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Стаття 599 ЦК України передбачає, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

За встановлених обставин справи, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості за простроченими відсотками в сумі 1 060 273,97 грн. за період з 01.11.2015 по 30.11.2015 є доведеними та підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно зі статтею 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов'язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з'ясувати обставини, які мають значення для справи.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Відповідач не подав суду належних та допустимих доказів, які б спростовували доводи позивача та підтверджували заперечення проти задоволення позовних вимог.

За таких обставин, позовні вимоги визнаються судом доведеними, обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 73-79, 129, 202, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Кепітал Стайл" (01024, м. Київ, вул. Круглоуніверситетська, буд. 14, код ЄДРПОУ 38706064) на користь Публічного акціонерного товариства "Юніон Стандард Банк" (65012, м. Одеса, вул. Гімназична, буд. 21, код ЄДРПОУ 20305925) 1 060 273 (один мільйон шістдесят тисяч двісті сімдесят три) грн. 97 коп. заборгованості за простроченими відсотками та 15 904 (п'ятнадцять тисяч дев'ятсот чотири) грн. 11 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 10.04.2018

Суддя І.І. Борисенко

Дата ухвалення рішення03.04.2018
Оприлюднено12.04.2018
Номер документу73277108
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 060 273,97 грн

Судовий реєстр по справі —910/21150/17

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 03.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 03.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 16.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні