Ухвала
від 10.04.2018 по справі 914/615/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

          

10.04.2018 р.                                                             Справа№ 914/615/18

Господарський суд Львівської області у складі судді Чорній Л.З., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика Зіг», м. Київ

про забезпечення позову

у справі № 914/615/18

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика Зіг», м. Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Вент Крафт», м. Львів

про стягнення заборгованості за поставлені металеві вироби

встановив:

          На розгляд господарського суду разом із позовною заявою надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика Зіг», м. Київ про забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти в розмірі ціни позову-40 431,00 грн. та судових витрат-7 643,00 грн., які обліковуються на розрахунковому рахунку №26006053711668 ТзОВ «Вент Крафт» (код ЄДРПОУ 41413008) в банку Західне ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», м. Львів, МФО 325321.

          Заяву позивач обгрунтовує тим, що у нього є підстави вважати, що представники ТзОВ «Вент Крафт» будуть ухилятися від виконання своїх обов'язків, передбачених договором поставки, намагатися знімати кошти з свого розрахункового рахунку з метою їх приховування, що унеможливить виконання рішення суду.

          Стаття 136 ГПК України визначає підстави для забезпечення позову, так зокрема, забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

          Відповідно до п.1. ч. 1 ст. 137 ГПК України, позов забезпечується накладенням арешту на майно (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб.

          Згідно з ч. 1 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

          При цьому, при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

          Як зазначає заявник, необхідність вжиття заходів забезпечення позову, викликана тим, що останній має побоювання, що відповідач ухилятиметься від виконання своїх обов'язків, передбачених договором поставки та намагатиметься знімати кошти з свого розрахункового рахунку з метою їх приховування.

          Однак, саме лише посилання заявника на потенційну можливість зняття таких коштів з розрахункового рахунку, не є достатньою підставою для вжиття заходів забезпечення позову.

          Особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обгрунтувати необхідності вжиття відповідного заходу забезпечення позову. Достатньо обгрунтованим для забезпечення позову є підтвердження доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову.

          Так, суд звертає увагу позивача, що згідно зі статтями 73, 74, 77 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

          За таких обставин, оскільки, заявником не доведено те, що невжиття, визначених ним заходів, забезпечення позову, може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову.

          Відповідно до ч. 6 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України, про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

          Керуючись ст. ст. 136, 137, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Львівської області, суд,-

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика Зіг», м. Київ про забезпечення позову – відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

3. Ухвала може бути оскаржена у порядку та в терміни визначені нормами ГПК України.

Суддя                                                                                 Чорній Л.З.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.04.2018
Оприлюднено13.04.2018
Номер документу73277244
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/615/18

Рішення від 13.06.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 30.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 03.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні