Ухвала
від 12.04.2018 по справі 911/704/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"12" квітня 2018 р. м. Київ Справа № 911/704/18

Суддя Д.Г.Заєць , розглянувши матеріали позовної заяви

Товариства з обмеженою відповідальністю Світозар , м. Біла Церква, Київська область

до PRANA SZ SPOIKA Z ORGANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA, ОСОБА_1

про стягнення 75020,95 польських злотих, що відповідно до офіційного курсу НБУ становить 575410,69 грн.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Світозар (позивач) до компанії PRANA SZ SPOIKA Z ORGANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA (відповідач) про стягнення 75020,95 польських злотих, що відповідно до офіційного курсу НБУ становить 575410,69 грн.

Відповідно до п. 6.1. Контракту №016 від 30.07.2016 року, укладеного між позивачем та відповідачем, сторони погодили, що спори, які виникають з цього Контракту, вирішуються шляхом переговорів. При неможливості досягнення згоди, спори розглядаються арбітражним (господарським) судом за місцезнаходженням Продавця за Контрактом (позивача). До взаємовідносин, які виникають із Контракту застосовується національне законодавство України, яке регулює відповідні відносини сторін.

Подана позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України та підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

При цьому, судом встановлено, що відповідачем виступає іноземний суб'єкт господарювання.

Як вбачається з позовної заяви, місцезнаходженням компанії PRANA SZ SPOIKA Z ORGANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA є: ul. Stanislawa Kunickiego, nr. 5, lok. miejsc. Krakow, kod 30-134, poczta Krakow, kraj Polska.

За приписами ст. 3 Господарського кодексу України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України Про міжнародне приватне право , Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до ст. 3 Закону України Про міжнародне приватне право , якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов'язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України (ст. 365 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст. 366 Господарського процесуального кодексу України, підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно ст. 367 Господарського процесуального України, у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 3 ст. 368 Господарського процесуального України, судове доручення про надання правової допомоги оформлюється українською мовою. До судового доручення додається засвідчений переклад офіційною мовою відповідної держави, якщо інше не встановлено міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, до якої Україна приєдналася 19.10.2000 року, прийнявши відповідний нормативний акт - Закон України Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах .

Відповідно до пункту 6.7 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги у цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 року, суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року до Центрального органу іноземної держави напряму.

За таких обставин, про розгляд даної справи відповідача належить повідомити в порядку, передбаченому Гаазькою конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року (Гаазькою конвенцію 1965 року).

Згідно листів Вищого господарського суду України від 15.10.2004 року №01-8/1798 та Міністерства юстиції України від 04.10.2004 року №25а-84-04, витрати по перекладу документів та оплаті за їх вручення, на стадії судового розгляду повинна нести заінтересована сторона.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів (ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 117 Господарського процесуального кодексу України, зупинення провадження у справі зупиняє перебіг процесуальних строків.

Оскільки, суд повинен належним чином повідомити відповідача про дату, час та місце розгляду справи, а також враховуючи положення Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах та приписи ст.ст. 228, 229 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 176, 228, 229, 234, 366, 367, 368 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №911/704/18.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на "18" вересня 2018 року о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Київської області (м. Київ, вул. С. Петлюри, 16, зал судових засідань №3).

4. Зупинити провадження у справі №911/704/18 до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

5. Зобов'язати позивача надати для огляду у судовому засіданні оригінали всіх доданих до позовної заяви документів; у строк до 15.05.2018 року подати через канцелярію господарського суду Київської області нотаріально засвідчений переклад на офіційну мову ОСОБА_1 наступних документів у двох екземплярах: позовної заяви б/н від 05.04.2018 року з доданими документами, ухвали господарського суду Київської області про відкриття провадження у справі №911/704/18 від 12.04.2018 року.

6. Зобов'язати відповідача надати відзив на позов з документальним обґрунтуванням його висновків; виписку з торгового реєстру або будь-які інші докази на підтвердження правового статусу іноземної особи-відповідача, легалізовані в установленому порядку; докази оплати заборгованості (за наявності).

7. Попередити відповідача про те, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

8. Встановити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має подати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України. Копію відзиву та доданих до нього документів відповідач має надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) відзиву до суду та докази надіслання надати суду разом із відзивом на позов.

9. Запропонувати позивачу у строк до десяти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив.

10.Явку уповноважених представників сторін у судове засідання визнати обов'язковою. Повноваження представників сторін мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку.

11. Довести до відома учасників судового процесу, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України, суд має право стягувати в дохід Державного бюджету України з винної особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за невиконання процесуальних обов'язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

12. Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет ( http://court.gov.ua/fair/ ).

13. Витребувані документи та письмові пояснення по справі подаються з супровідним листом через канцелярію господарського суду Київської області.

14. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили у порядку, встановленому ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.Г. Заєць

Дата ухвалення рішення12.04.2018
Оприлюднено17.04.2018
Номер документу73309019
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/704/18

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 04.12.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 23.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні