Рішення
від 05.04.2018 по справі 647/2847/17
БЕРИСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 647/2847/17

№ провадження 2/647/62/2018

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.04.2018 року Бериславський районний суд Херсонської області

в складі: головуючого судді - В.С.Миргород

при секретарі І.В.Татаровській

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку спрощеного провадження в місті Бериславі Херсонської області цивільну справу №647/2847/17 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 районної державної лікарні ветеринарної медицини про стягнення заборгованості по виплаті надбавки за вислугу років

за участі представників сторін :

від позивача - представник за договором адвокат ОСОБА_3,

від відповідача - представник за довіреністю ОСОБА_4 суд -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до Бериславського районного суду Херсонської області з позовом до ОСОБА_2 районної державної лікарні ветеринарної медицини про стягнення заборгованості по виплаті надбавки за вислугу років. В обґрунтування позову посилається на те, що відповідно до наказу №25 від 26 квітня 1984 року, вона працює в ОСОБА_2 районній державній лікарні ветеринарної медицини на посаді лаборанта ветеринарної медицини І категорії та безпосередньо здійснює державний ветеринарно-санітарний контроль на ринку м. Берислава. Постановою КМ України №972 від 25 липня 2007 року Про затвердження Порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини введені з 01.08.2007 року залежно від стажу роботи надбавки до заробітної плати, зокрема 30% щомісячних надбавок до посадового окладу при стажі роботи понад 20 років. Загальний стаж її роботи па цій посаді перевищує 33 роки, а на час встановлення надбавок у 2007 році стаж складав 23 роки, і таким чином, вона мала право на доплату до окладу в розмірі 30% щомісячно. Лише в цьому році, вона з'ясувала, що відповідач не сплачує надбавку до заробітної плати, яка за період 2009-2017 роки становить 72 119 грн. 07 коп. Позивач неодноразово в усній та письмовій формах зверталась до відповідача з вимогою виплатити надбавку, але відповідач відмовляв, аргументуючи що у неї відсутнє право на вказану надбавку.

Підтвердження своїх доводів вона знайшла в листі голови управління держпраці у Херсонській області, яка повідомила її за вих.№1I- І06/П-211/1 від 07.04.2017 року, про те, що вона має право на доплати та рекомендувала звернутися до суду за захистом своїх порушених прав. Просить суд стягнути на її користь заборгованість по заробітній платі у сумі 72119,07 грн.

01.12.2017 року ухвалою суду було відкрито провадження по справі.

15.12.2017 року набрав чинності новий Цивільно-процесуальний кодекс України, згідно ч.1 п.9 Перехідних положень справи в судах першої інстанції, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

19.02.2018 року задоволено заяву представника позивача ухвалою суду вирішено розгляд справи проводити у порядку спрощеного позовного провадження.

Не погоджуючись з позовними вимогами 15.03.2018 року від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому він зазначив, що позовні вимоги не підлягають задоволенню з наступних підстав: чинним законодавством встановлено, що надбавка за вислугу років може бути встановлена лише спеціалісту і лише при проведенні ними лабораторно-діагностичних досліджень, ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, лікувально-профілактичних робіт, здійсненні ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті. Водночас, до загального стажу роботи, який дає право на призначення такої надбавки, може бути включено стаж попередньої роботи на посадах згідно Переліку (Додатку до Порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини, затв. постановою Кабінету Міністрів України № 972 від 25.07.2007 року. Вважає, що лаборанти не є спеціалістами ветеринарної медицини, оскільки не підпадають під дію ст. 1 Закону України Про ветеринарну медицину , а отже, і під дію п. 2 Порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини. На підтвердження своєї правової позиції посилається на роз'яснення надане Державним комітетом ветеринарної медицини України в листі від 18.06.2010р. № 15-6-1-8/5199 Про надбавку за вислугу років . ОСОБА_1 не проводила роботи, передбачені Порядком, оскільки такі роботи проводила лікар ветеринарної медицини. Відтак позивач не має право на надбавку за вислугу років.

Позивачка та її представник в судовому засіданні на задоволенні позовних вимог наполягали.

Представник відповідача, приймаючи участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції заперечував проти задоволення позову.

Положення ст.4 ЦПК України, ст. 15 ЦК Україні, а також положення ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, гарантують кожній особі право на захист її порушених, оспорюваних чи невизнаних прав а також охоронюваних законом інтересів судом..

Вимоги ст. ст. 12, 13, 81, ч.5 ст.263 ЦПК України зобов'язують суд з'ясувати обставини, що обґрунтовують заявлені вимоги, на підставі наданих на їх підтвердження доказів, зобов'язують суд з'ясувати обставини, що обґрунтовують заявлені вимоги, на підставі наданих на їх підтвердження доказів.

Під час розгляду цієї цивільної справи судом були створені всі умови для реалізації прав та виконання обов'язків учасниками судового розгляду, у тому числі й в частині надання доказів на підтвердження позовних вимог.

Судом було роз'яснено право сторонам по справі заявляти клопотання про витребування судом доказів, якщо у сторін існують складності в їх отриманні, подавати відповідні докази, заявляти клопотання про витребування документів та призначення експертиз по справі. Відносно надання суду будь-яких інших доказів сторони наголошували на тому, що надали до справи всі наявні в них докази.

Судові органи, здійснюючи правосуддя, на засадах верховенства права забезпечують захист гарантованих Конституцією України та законами прав і свобод людини і громадянина, інтересів суспільства і держави.

З огляду на вищенаведене, суд розглядає справу на підставі тих доказів, які є у матеріалах справи і вважає, що їх достатньо для розгляду цієї справи по суті.

Заслухавши представника позивача та відповідачів, дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини і відповідні їм правовідносини.

Статтею 21 Закону України Про оплату праці встановлено, що працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Відповідності до ст.98 Кодексу законів про працю встановлено, що оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів у межах бюджетних асигнувань та позабюджетних коштів.

Згідно ч. 1 ст.51 Бюджетного Кодексу України керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату (грошове забезпечення), включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати (грошового забезпечення), затвердженого для бюджетних установ у кошторисах.

Постановою КМУ від 25.07.2007 року №972 Про затвердження порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини передбачено, що надбавки за вислугу років встановлюються спеціалістам державних установ ветеринарної медицини, які проводять лабораторно-діагностичні дослідження, ветеринарно-санітарну експертизу на ринках, лікувально-профілактичні роботи, здійснюють ветеринарно-санітарний контроль та нагляд на державному кордоні і транспорті, крім тих, що одержують надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах відповідно до законодавства.

В абзаці 2 пункту 3 Постанови визначається час роботи у державних установах медицини на посадах, зазначених у додатку, і зараховується стаж роботи, що дає право на встановлення надбавок за вислугу років.

В додатку до Порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини, визначено перелік посад спеціалістів державних установ ветеринарної медицини, які проводять лабораторно-діагностичні дослідження, ветеринарно-санітарну експертизу на ринках, лікувально-профілактичні роботи, здійснюють ветеринарно-санітарний контроль та нагляд на державному кордоні і транспорті, до складу яких входять фельдшери (техніки) ветеринарної медицини, лаборанти 1 категорії.

При цьому ст.1 Закону України Про ветеринарну медицину встановлено, що спеціалістами ветеринарної медицини є лікарі та фельдшери ветеринарної медицини, які мають відповідний диплом та здійснюють діяльність з профілактики, оздоровлення, діагностики і лікування тварин, проведення ветеринарно-санітарної експертизи або іншу ветеринарну діяльність. Тобто зі змісту вказаної статті випливає, що спеціалістами ветеринарної медицини є саме особи, що працюють на посадах лікарів та фельдшерів ветеринарної медицини, мають відповідний диплом та саме у звязку із працевлаштуванням на вказані посади, відповідно до їх освітньо-кваліфікаційного рівня, здійснюють діяльність з профілактики, оздоровлення, діагностики і лікування тварин, проведення ветеринарно-санітарної експертизи або іншу ветеринарну діяльність.

Таким чином суд дійшов висновку, що час роботи на посаді лаборанта має зараховуватись до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, яка має призначатися особам за наявності усіх умов у сукупності: особам, які займають посади спеціалістів: лікарів та фельдшерів ветеринарної медицини; які мають відповідний диплом; та які здійснюють діяльність з профілактики, оздоровлення, діагностики і лікування тварин, проведення ветеринарно-санітарної експертизи або здійснюють іншу ветеринарну діяльність.

З посадових інструкцій лаборанта державної лабораторії ветеринарно -санітарної експертизи на ринку, з якими позивач була ознайомлена під особистий підпис 25.06.2012 року, 14.01.2013 року, 29.09.2015 року вбачається, що до посадових обов'язків позивача входить : готування та сприяння утриманню в робочому стані робочого місця, приладів, обладнання, інструментарію, лабораторного посуду для проведення досліджень; робота з вагами, готування реактивів, фарби; надання допомоги при проведенні ветеринарно-санітарної експертизи м'яса, молока, молочної та рослинної продукції; проведення ветеринарно-санітарної експертизи молока, молочної та рослинної продукції (при відсутності лікаря); проведення підготовки проб м'яса для біохімічного дослідження, а також для дослідження на трихінельоз, пробу варки; проведення приготування каліброваних розчинів і калібровка приладів для дослідження на нітрити і рН м'яса; слідкування за своєчасним приготуванням піпеток, пробірок, стаканів, колб, дезрозчинів;надання технічної допомоги при обробці звітів та інших документів, а також при підготовці і проведенні семінарів і стажувань; проведення знешкодження і утилізації конфіскатів та відпрацьованих проб; при необхідності/за відсутності ветеринарного санітара проведення волого прибирання в виробничих приміщеннях, підготовка та миття лабораторного посуду; керування роботою ветеринарного санітара та інші обов'язки (а.с. 55-63). Жодним пунктом даних посадових інструкцій не передбачено, що ОСОБА_1 повинна вчиняти дії, за які їй повинні були б нараховувати надбавку за вислугу років.

Крім того, в журналах ветеринарно -санітарної експертизи м'яса, молока, молочної продукції в лабораторії ветеринарно- санітарної експертизи на ринку міста Берислав (а.с. 64-103) зазначено лише підпис лікаря, який проводив лабораторні дослідження.

Позивачем не надано до суду жодних доказів, які б свідчили, що вона дійсно проводила лабораторно-діагностичні дослідження, ветеринарно-санітарну експертизу на ринках, лікувально-профілактичні роботи, здійснювала ветеринарно-санітарний контроль та нагляд на державному кордоні і транспорті та у зв язку з чим мала б право на отримання надбавки.

Відповідно до ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Відповідно до ч. 1 ст.77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Твердження позивача щодо того, що періодично, в разі відсутності лікаря ветеринарної медицини та за його дорученням, вона виконувала роботу, яка відносилася саме до його посадових обовязків та мала виконуватись саме лікарем ветеринарної медицини, на посаду якого може претендувати лише особа, що має повну вищу освіту, що відповідає профілю діяльності, та має досвід практичної роботи та проходила курси з підвищення кваліфікації, без надання підтверджуючих документів, будь-якого правового значення до вирішення спору, переданого на розгляд суду, не мають.

Враховуючи вищезазначене, оскільки на території України визнається і діє принцип верховенство права та що безпосередньо Законом України „ Про ветеринарну медицину посади лаборантів та іншого молодшого персоналу не визначені як спеціалісти ветеринарної медицини, у звязку із чим останні не мають права на отримання надбавки за вислугу років, позовні вимоги позивача, яка не є особою, що займає посаду спеціаліста ветеринарної медицини, задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст.12,13,77,81,259,263-265,268 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 районної державної лікарні ветеринарної медицини про стягнення заборгованості по виплаті надбавки за вислугу років - відмовити за його необґрунтованістю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до апеляційного суду Херсонської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Позивач ОСОБА_1, Херсонська область, м.Берислав, вул. 1 Травня, буд. 131, РНКОПП НОМЕР_1.

Представник позивача - ОСОБА_3, Херсонська область, м.Берислав, вул.. Гоголя, буд. 12.

Відповідач ОСОБА_2 районна державна лікарня ветеринарної медицини, Херсонська область, м.Берислав, вул. Ярослава Мудрого, буд. 61, код ЄДРПОУ 00710598.

Представник відповідача ОСОБА_4, АДРЕСА_1

Повне рішення складено 12.04.2018 року.

Суддя В. С. Миргород

Дата ухвалення рішення05.04.2018
Оприлюднено17.04.2018
Номер документу73332217
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по виплаті надбавки за вислугу років

Судовий реєстр по справі —647/2847/17

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Орловська Н. В.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Постанова від 05.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Орловська Н. В.

Постанова від 05.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Орловська Н. В.

Ухвала від 25.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Орловська Н. В.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Орловська Н. В.

Рішення від 05.04.2018

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Рішення від 05.04.2018

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Ухвала від 19.02.2018

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні