Постанова
від 13.04.2018 по справі 804/2586/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

13 квітня 2018 рокусправа № 804/2586/18

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії: головуючий суддя: Мельника В.В.

судді: Олефіренко Н.А. Дурасової Ю.В.

за участю секретаря судового засідання: Царьової Н.П.

розглянувши у відкритому

судовому засіданні в м. Дніпрі

апеляційну скаргу Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області

на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 квітня 2018 року (головуючий суддя Конєва С.О., судді Врона О.В., Бондар М.В.) у справі № 804/2586/18

за позовом ОСОБА_1

до Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області

про визнання протиправною та скасування постанови №22 від 05.04.2018 року та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

07 квітня 2018 року ОСОБА_1 (далі по тексту - Позивач) звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області (далі по тексту - Відповідач), в якому просив:

- визнати протиправною та скасувати постанову №22 від 05.04.2018 року Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області Про відмову у реєстрації кандидата на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської організації ВО Свобода ;

- зобов'язати Перещепинську міську виборчу комісію Новомосковського району Дніпропетровської області зареєструвати позивача - ОСОБА_1 кандидатом на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської партійної організації Всеукраїнського об'єднання Свобода Новомосковського району Дніпропетровської області (а.с. 3-5).

В обґрунтування позовних вимог посилається на безпідставність прийнятого 05.04.2018 року Перещенинською міською виборчою комісією Новомосковського району Дніпропетровської області рішення №22 Про відмову у реєстрації кандидата на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської організації ВО Свобода . Крім того, зазначає, що оскаржуване рішення не містить жодної з визначених статтею 46 Закону України Про місцеві вибори підстав для відмови в реєстрації кандидатів у депутати (а.с. 3).

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 07 квітня 2018 року відкрито провадження по справі № 804/2586/18 (а.с. 2).

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 квітня 2018 року у справі № 804/2586/18 адміністративний позов ОСОБА_1 до Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області про визнання протиправною та скасування постанови №22 від 05.04.2018р. та зобов'язання вчинити певні дії - задоволено частково. Визнано протиправною та скасовано постанову Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області №22 від 05.04.2018р. Про відмову у реєстрації кандидата на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської організації ВО Свобода . Зобов'язано Перещепинську міську виборчу комісію Новомосковського району Дніпропетровської області повторно розглянути документи щодо реєстрації ОСОБА_1 кандидатом на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської партійної організації Всеукраїнського об'єднання Свобода Новомосковського району Дніпропетровської області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, призначених на 29 квітня 2018 року з урахуванням правової оцінки, наданої судом у даному судовому рішенні у порядку та у відповідності до вимог Закону України Про місцеві вибори . В іншій частині позову - відмовлено. Стягнуто з ОСОБА_1 в дохід Державного бюджету України - судовий збір за подання даного адміністративного позову до адміністративного суду у розмірі 704 грн. 80 коп. (сімсот чотири грн. 80 коп.) (а.с. 41-44).

Рішення суду в частині задоволених позовних вимог мотивовано відсутністю правових підстав для відмови позивачу у реєстрації його кандидатом на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської організації ВО Свобода .

В частині відмови у задоволенні позову постанова суду мотивована тим, що прийняття рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації кандидатом на посаду міського голови є дискреційними повноваженнями відповідача, які не може перебирати на себе суд.

Не погодившись із вказаним рішенням, Перещепинська міська виборча комісія Новомосковського району Дніпропетровської області 11 квітня 2018 року подала апеляційну скаргу в якій просить суд апеляційної інстанції скасувати постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09.04.2018 року по справі №804/2586/18 та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог в повному обсязі (а.с. 58-61).

Вимоги апеляційної скарги мотивовано тим, що судом першої інстанції було залишено поза увагою те, що у заяві ОСОБА_1 немає повної адреси, встановлена розбіжність у реєстрації місця проживання зазначеному у заяві і паспорті, що підтверджується змістом копії відповідної постанови наявної у матеріалах даної адміністративної справи, з огляду на що, комісія була вимушена відмовити позивачу в реєстрації кандидатом на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської організації ВО Свобода .

За вищенаведених обставин, відповідач вважає, що постанова №22 від 05.04.2018 року в частині відмови у реєстрації ОСОБА_1 кандидатом на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади прийнята на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законом, з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (а.с. 60-61)

13 квітня 2018 року на електронну адресу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від представника позивача надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому він зазначає, що наявність помилки і неточності, виявленої в поданих на реєстрацію кандидатів документах, відповідно до ч.6 ст.43 Закону України Про місцеві вибори підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації на посаду. Крім того, звертає увагу суду апеляційної інстанції на те, що оскаржуване рішення не містить жодної з визначених ст. 46 Закону України про місцеві вибори підстави для відмови в реєстрації кандидата. З огляду на, що вважає рішення суду першої інстанції законним та таким, що ухвалено із правильним застосуванням норм матеріального та процесуального права (а.с. 74-75).

Особи які беруть участь у справі, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися у встановленому порядку, своїх представників для участі у її розгляді не направили.

За таких обставин, колегія суддів ухвалила розглянути справу без участі представників осіб, які беруть участь у справі, та без фіксування судового засідання технічними засобами у відповідності до ч. 4 ст. 229, ч. 2 ст. 313 КАС України.

Перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Судом встановлено, що постановою Центральної виборчої комісії від 16 лютого 2018р. №22 на 29 квітня 2018р. призначені перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, що підтверджується копією відповідної постанови, наявної у справі (а.с.16-18).

Відповідно до матеріалів справи, Новомосковська районна організація Всеукраїнського об'єднання Свобода Дніпропетровської області зареєстрована згідно свідоцтва про реєстрацію структурного утворення політичної партії 14.03.2003р. №202/109, що підтверджується копією такого свідоцтва (а.с.26).

Згідно з ст.11 Закону України Про політичні партії в Україні Перещепинську міську партійну організацію Всеукраїнського об'єднання Свобода Новомосковського району Дніпропетровської області внесено до книги обліку первинних осередків політичних партій легалізованих шляхом письмового повідомлення про утворення та значиться за №355 від 06.03.2015р., що підтверджується копією листа реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області від 06.03.2015р. № 07-22/388 (а.с.27).

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 є членом політичної партії ВО Свобода та його було висунуто кандидатом на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещеписької міської партійної організації ВО Свобода , що підтверджується відповідною довідкою (а.с.25).

Колегією суддів встановлено, що 04.04.2018р. о 09.45 годині ОСОБА_1 до Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області було подано відповідний перелік документів для реєстрації його кандидатом на посаду міського голови, а саме: заяву про реєстрацію кандидата з підписом керівника і печаткою; паспорт, код (ксерокопія); витяг з протоколу зборів (конференції) (виборчий список); автобіографія; декларація про майно і доходи; фотографії 4х6 (4 шт.); заява на згоду про оприлюднення біографічних відомостей; копія рішення вищого керівного органу про участь у відповідних місцевих виборах; рішення зборів Новомосковської районної організації партії про висування кандидата, засвідчене керівником відповідної організації та печаткою та узгоджене центральним керівним органом; документ про внесення грошової застави, що підтверджується відповідною копією довідки відповідача про їх прийняття (а.с.6).

05.04.2018р. Перещепинською міською виборчою комісією Новомосковського району Дніпропетровської області була прийнята постанова за №22 Про відмову у реєстрації кандидата на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської організації ВО Свобода зі змісту якою вбачається, що позивачеві відмовлено у реєстрації його як кандидата на посаду міського голови від Перещепинської міської організації ВО Свобода згідно ст.38 ч.7, а саме: у зв'язку з тим, що в заявах немає повної адреси; розбіжність у реєстрації місця проживання і паспорта, що підтверджується змістом копії відповідної постанови наявної у справі (а.с.7).

Суд першої інстанції дійшов висновку про задоволення позову в частині вимог про скасування постанови від 05.04.2018р., зобов'язання відповідача повторно розглянути питання про реєстрацію, оскільки:

- в судовому засіданні судом першої інстанції встановлено, що відсутність у заявах повної адреси та розбіжності у реєстрації місця проживання і місця реєстрації позивача за паспортом є неточностями, які підлягали виправленню і не могли бути підставами для відмови відповідачем у реєстрації позивача на посаду міського голови з урахуванням вимог ч.6 ст. 43 Закону України №595- VIII;

- оспорювана постанова про відмову у реєстрації кандидатом на посаду міського голови прийнята відповідачем без дотримання вимог ч. 15 ст. 27, ч.6 ст. 43, ч. 1 та ч.2 ст. 46 Закону України Про місцеві вибори №595-VIII, що призвело до порушення права позивача бути обраним на посаду міського голови, передбаченого ч.1 ст. 9 зазначеного Закону.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції в частині задоволених позовних вимог на підставі наступного.

Відповідно до положень статей 69, 71 Конституції України, народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Виборцям гарантується вільне волевиявлення.

Основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад. сільських, селищних, міських голів та старост визначено Законом України Про місцеві вибори від 14.07.2015р. №595-VІІІ.

Відповідно до положень ст.40 Закону №595-УІІІ відповідна територіальна виборча комісія реєструє кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, висунутого місцевою організацією партії, за умови подання до комісії таких документів:

1) заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, підписаної керівником місцевої організації партії та засвідченої печаткою місцевої організації партії або організації відповідної партії вищого рівня;

3) копії рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних місцевих виборах, засвідченої підписом керівника та печаткою партії;

4) рішення зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости від цієї місцевої організації партії, яке повинне бути підписане керівником місцевої організації партії та засвідчене печаткою місцевої організації партії або відповідної організації партії вищого рівня, а у разі висування місцевою організацією партії кандидата на посаду міського голови - також погоджене центральним керівним органом партії, що засвідчується підписом керівника та печаткою цієї партії (із зазначенням найменування центрального керівного органу партії, номера та дати прийняття відповідного рішення, яке не додається);

5) заяви особи про згоду балотуватися кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, старости від цієї місцевої організації партії та про згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв'язку з участю у місцевих виборах;

6) автобіографії кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, що обов'язково повинна містити: прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, відомості про громадянство, освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, місце проживання, контактний телефон, наявність чи відсутність представницького мандата та судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину;

7) декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости відповідно до статті 45 цього Закону;

8) чотирьох фотографій кандидата розміром 4 x 6 сантиметрів;

9) документа про внесення грошової застави (у випадках, передбачених статтею 44 цього Закону).

До зазначених у цій частині документів додається ксерокопія першої та другої сторінок паспорта громадянина України та сторінок, де зазначаються відомості про місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (ксерокопія тимчасового посвідчення громадянина України для осіб, недавно прийнятих до громадянства України), кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, висунутого відповідною місцевою організацією партії.

Згідно ч.1 ст.46 Закону №595-УІІІ визначено, що територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости в разі:

1) порушення встановленого цим Законом порядку висування кандидата, в тому числі перевищення встановленої частинами третьою - сьомою статті 36 цього Закону кількості кандидатів у депутати, які можуть бути висунуті у відповідному виборчому окрузі або закріплені за ним;

2) відсутності передбачених цим Законом документів для реєстрації особи кандидатом;

3) припинення громадянства України особи;

4) визнання судом особи недієздатною, набрання щодо неї законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину;

5) виявлення територіальною виборчою комісією обставин, за яких особу не може бути обрано депутатом або сільським, селищним, міським головою, старостою відповідно до статті 9 цього Закону;

6) висування кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости від місцевої організації партії, щодо якої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, прийнято у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку рішення про невідповідність її або партії в цілому діяльності, найменування та/або символіки вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Рішення про відмову в реєстрації кандидата повинно містити вичерпні підстави відмови - ч.2 ст.46 Закону №595-УІІІ.

Відповідно до ч.2 ст.2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони:

1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;

2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано;

3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії);

4) безсторонньо (неупереджено);

5) добросовісно;

6) розсудливо;

7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації;

8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія);

9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення;

10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Колегією суддів встановлено, матеріалами справи підтверджено, що зі змісту оспорюваної постанови № 22 від 05.04.2018р. вбачається, що відповідачем відмовлено у реєстрації кандидатом на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської організації ВО Свобода ОСОБА_1 у зв'язку з тим, що в заявах немає повної адреси; розбіжності у реєстрації місця проживання і паспорта згідно ч.7 ст.38, що підтверджується копією відповідної постанови (а.с.7).

Таким чином, приймаючи рішення по суті заявлених апеляційних вимог колегія суддів зважує на те, що нормами чинного виборчого законодавства передбачено вичерпний перелік підстав для відмови в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, а отже відсутність у заявах повної адреси та розбіжності у реєстрації місця проживання і місця реєстрації позивача за паспортом є неточностями, які підлягали виправленню і не могли бути підставами для відмови відповідачем у реєстрації позивача на посаду міського голови з урахуванням вимог ч.6 ст. 43 Закону України Про місцеві вибори №595-VIII.

Крім того, суд апеляційної інстанції звертає увагу на те, що зміст оспорюваної постанови не містить посилань на будь-який нормативно-правовий акт, яким керувався відповідач при прийнятті оспорюваної постанови, а посилання відповідача у вказаній оспорюваній постанові як на підстави для відмови у реєстрації кандидатом на посаду міського голови на ч.7 ст.38 без назви будь-якого нормативно-правового акту є безпідставним та необґрунтованим, оскільки вказана норма врегульовує не умови реєстрації кандидатів на посаду міського голови, а умови реєстрації кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі, а п.7 ст.38 Закону №595-УІІІ визначає порядок оформлення автобіографій осіб, включених до виборчого списку кандидатів у депутати від місцевої організації партії.

З урахуванням викладеного, колегія суддів доходить висновку, що постанова Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області від 05.04.2018 року №22 Про відмову у реєстрації кандидата на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської організації ВО Свобода не відповідає вимогам щодо її обґрунтованості, з огляду на прийняття її всупереч вимогам передбаченим ч.15 ст. 27, ч.6 ст. 43, ч.1 та ч.2 ст. 46 Закону України Про місцеві вибори №595- VIII. Також відповідач не довів суду правомірність прийняття цієї постанови.

Оскільки оскаржену постанову від 05.04.2018 року №22 прийнято відповідачем неправомірно, колегія суддів погоджується також і з висновками суду першої інстанції, що задоволення позовних вимог про зобов'язання відповідача повторно розглянути документи щодо реєстрації ОСОБА_1 кандидатом на посаду міського голови об'єднаної територіальної громади від Перещепинської міської партійної організації Всеукраїнського об'єднання Свобода Новомосковського району Дніпропетровської області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, призначених на 29 квітня 2018 року з урахуванням правової оцінки, наданої судом у даному судовому рішенні у порядку та у відповідності до вимог Закону України Про місцеві вибори .

Крім того, дотримання суб'єктом владних повноважень вимог частини 2 статті 2 КАС України, зокрема положень щодо обґрунтованості, розсудливості, неупередженості, добросовісності, запобігання дискримінації має запобігати проявам формалізму та унеможливити позбавлення особи права бути обраним через штучно створені перешкоди.

За таких обставин, колегія суддів доходить висновку, що суд першої інстанції об'єктивно, повно, всебічно дослідив обставини, які мають суттєве значення для вирішення справи, та ухвалив судове рішення без порушення норм матеріального і процесуального права; доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а рішення суду - без змін.

Крім того, враховуючи, що при поданні апеляційної скарги відповідачем не було сплачено судовий збір, суд апеляційної інстанції виходячи з положень ст.. 273 КАС України, ст.ст.2, 3, 6 Закону України Про судовий збір , а також розміру встановленого станом на 01 січня 2018 року прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1762 грн.), колегія суддів вважає за необхідне стягнути з Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 1057,20 грн. ((1762*0,4)*150%=1057,20)

Керуючись ст.ст. 271, 272, 273, 278, 315, 316, 321, 322 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області - залишити без задоволення.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09 квітня 2018 року у справі № 804/2586/18 - залишити без змін

Стягнути з Перещепинської міської виборчої комісії Новомосковського району Дніпропетровської області судовий збір у розмірі 1057,20 грн. (тисяча п'ятдесят сім гривень двадцять копійок) до спеціального фонду Державного бюджету України.

Постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: В.В. Мельник

Суддя: Н.А. Олефіренко

Суддя: Ю.В. Дурасова

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.04.2018
Оприлюднено17.04.2018
Номер документу73345908
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/2586/18

Постанова від 13.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 12.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 12.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Рішення від 09.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 08.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 07.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні