Рішення
від 11.04.2018 по справі 909/63/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.04.2018 м. Івано-ФранківськСправа № 909/63/18

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовська Л.М., секретар судового засідання Дзіворонюк М.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника керівника Коломийської місцевої прокуратури Івано-Франківської області, бульвар Лесі Українки, 47, м. Коломия, Івано-Франківська область, 78200

в інтересах держави в особі:

Снятинської районної ради, площа Незалежності, 1, м. Снятин, Івано-Франківська область, 78300;

Снятинської центральної районної лікарні, вул. Стефаника, 2, м. Снятин, Івано-Франківська область, 78300;

до відповідача: Громадської організації "Лікарняна каса "Прикарпаття" вул. Січових Стрільців, 39, м. Коломия, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78200;

про розірвання договору оренди майна та стягнення 20 661,38 грн., з яких: 18464,31 грн. - заборгованість з орендної плати, 2197,07 грн. - пеня

за участю:

Від позивача: Хамець Л.М. - заступник начальника відділу прокуратури Івано-Франківської області;

Від відповідача: представник не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ: до Господарського суду Івано-Франківської області подано позов Заступника керівника Коломийської місцевої прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави в особі Снятинської районної ради та Снятинської центральної районної лікарні до Громадської організації "Лікарняна каса "Прикарпаття" про розірвання договору оренди майна та стягнення 20 661,38 грн., з яких: 18464,31 грн. - заборгованість з орендної плати, 2197,07 грн. - пеня.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 25.01.2018 відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 22.02.2018.

Рух справи відображено в попередніх ухвалах суду.

Позовні вимоги обгрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди майна від 16 травня 2016 року щодо орендної плати.

22.02.2018, через канцелярію Господарського суду, надійшло клопотання відповідача (вих. № 20 від 19.02.2018, вх. № 3040/18) про відкладення розгляду справи, мотивоване необхідністю пошуку адвоката. Проте, в подальшому відповідач явку представника в судові засідання не забезпечив, відзив на позов не подав, проти позову в установленому порядку не заперечив, хоча був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи (докази отримання ухвал суду наявні в матеріалах справи).

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд Івано-Франківської області,

ВСТАНОВИВ:

16 травня 2016 року між Снятинською районною радою (орендодавець) та Громадською організацією "Лікарняна каса "Прикарпаття" (орендар) було укладено договір оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селища, міста Снятинського району (надалі - договір), згідно умов якого орендодавець передає а орендар приймає у строкове платне користування майно спільної власності територіальних громад сіл, селища, міста Снятинського району, а саме: вбудоване приміщення першого поверху нежитлової будівлі (лікувального корпусу) Снятинської ЦРЛ загальною площею 17,77 м. кв., оціночною вартістю 39457,00 грн., розташоване за адресою: вул. Стефаника, 2а, м. Снятин, Івано-Франківська область, що перебуває на балансі Снятинської центральної районної лікарні, площу і вартість яких визначено станом на 17 березня 2016 року для розміщення громадської приймальні організації (пункт 1.1 договору).

Пунктом 3.1. договору передбачено, що орендна плата - це сума платежу, який вносить орендар орендодавцю згідно Методики розрахунку і порядку використання плати за

оренду майна, спільної власності територіальних громад сіл, селища, міста району незалежно від наслідків своєї діяльності.

Згідно п. 3.3 договору орендна плата за кожний наступний місяць коригується на індекс інфляції.

Пунктом 3.4 договору передбачено, що орендна плата вноситься не пізніше 15-го числа місяця, що слідує за звітним.

Снятинська ЦРЛ (орендодавець), належним чином виконала прийняті зобов'язання по Договору оренди нерухомого майна від 16.05.16, передала у оренду приміщення відповідачу, що підтверджується актом приймання-передачі орендованого майна від 16.05.16 (а.с. 23).

Поясненнями прокурора, наданим суду розрахунком підтверджується наявність заборгованості відповідача з оплати за оренду приміщення, у розмірі 18464,31 грн. за період з 01.01.2017 року по 31.12.2017 року.

Доказів сплати вказаної заборгованості відповідачем суду не надано.

Згідно з частинами 1, 7 ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Частиною 1, 6 статті 283 ГК України передбачено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Оскільки, предметом оренди за даним договором є об'єкт комунальної власності то умови оренди, також регулюються і Законом України "Про оренду державного та комунального майна".

Частиною 3 статті 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Також, частиною 3 ст. 285 ГК України, передбачено, що орендар зобов'язаний берегти орендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи його псуванню або пошкодженню, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачені загальні умови виконання зобов'язання, а саме зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог-відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статей 73, 74 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обгрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Зазначені вище норми процесуального закону спрямовані на реалізацію статті 13 Господарського процесуального кодексу України. Згідно з положеннями цієї статті судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідач прийняті на себе зобов'язання згідно укладеного договору належним чином не виконав, допустив борг з орендної плати за період з січня 2017р. по грудень 2017р. у розмірі 18464,31 грн.

За наведених обставин та правових норм суд дійшов висновку про те, що відповідачем не спростовано доводів позовної заяви, станом на день розгляду справи не надано будь-яких доказів оплати боргу по орендній платі, хоча відповідачу було надано можливість для подання заперечень.

З огляду на вищевикладене, вимога позивача про стягнення 18464,31 грн. боргу по орендній платі обґрунтована та підлягає задоволенню.

Статтею ст.216 ГК України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч.1 ст.230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним прав здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

В силу ст.546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема неустойкою.

З огляду на положення ст.549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. При цьому, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пункт 6 ст.231 ГК України визначає, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Пунктом 9.3 договору оренди передбачено, що у випадку невиконання орендарем зобов'язання щодо повернення орендодавцю об'єкту оренди відповідно до пункту 2.3 цього Договору, він сплачує орендодавцю неустойку в сумі подвійного розміру орендної плати, встановленої і нарахованої згідно з цим договором, з врахуванням ПДВ, за період безпідставного користування Об'єктом оренди.

Статтею 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", передбачено, що розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем прострочене виконання грошового зобов язання, в зв"язку з чим позивачем нараховано відповідачу по договору оренди майна 2197,07 грн. пені.

Судом, в системі ІПС "Законодавство" здійснено перерахунок нарахованої позивачем пені (розрахунок додається), оскільки позивачем при здійснені даного розрахунку не враховано положення п.6 ст.232 ГК України.

В силу п.6 ст.232 Господарського кодексу України , нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Згідно з вірним розрахунком проведеним судом з відповідача підлягає стягненню 1710,31 грн. пені. В решті позовних вимог в частині стягнення пені відмовити.

Щодо позовних вимог про розірвання договору оренди майна, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення, враховуючи наступне.

Частиною 3 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Пунктом 1 частиною 1 статті 611 ЦК України, встановлено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема розірвання договору.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Встановлене господарськими судом при вирішенні спору істотне порушення відповідачем умов договору щодо своєчасного здійснення розрахунків по орендній платі є підставою для розірвання договору оренди відповідно до ст. 651 ЦК України.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Заступника керівника Коломийської місцевої прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави в особі Снятинської районної ради та Снятинської центральної районної лікарні про розірвання договору оренди майна та стягнення 20 661,38 грн. задоволити частково.

Розірвати договір оренди майна від 16 травня 2016 року, укладений між Снятинською районною радою (площа Незалежності, 1, м. Снятин, Івано-Франківська область, 78300; код 04054464) та Громадською організацією "Лікарняна каса "Прикарпаття" (вул. Січових Стрільців, 39, м. Коломия, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78200; код 38521437).

Стягнути з Громадської організації "Лікарняна каса "Прикарпаття" (вул. Січових Стрільців, 39, м. Коломия, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78200; код 38521437) на користь Снятинської центральної районної лікарні (вул. Стефаника, 2, м. Снятин, Івано-Франківська область, 78300; код 01993635) заборгованість з орендної плати в сумі 18464,31(вісімнадцять тисяч чотириста шістдесят чотири гривні тридцять одна копійка) та пеню в сумі 1710,31 (одна тисяча сімсот десять гривень тридцять одна копійка).

Стягнути з Громадської організації "Лікарняна каса "Прикарпаття" (вул. Січових Стрільців, 39, м. Коломия, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78200; код 38521437) на користь Прокуратури Івано-Франківської області (вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76000; код 03530483) - 3440,83 (три тисячі чотириста сорок гривень вісімдесят три копійки) судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

В частині позовних вимог про стягнення пені в сумі 486,76 (чотириста вісімдесят шість гривень сімдесят шість копійок) відмовити.

Судовий збір у розмірі 83,17 ( вісімдесят три гривні сімнадцять копійок) залишити за Прокуратурою Івано-Франківської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 16.04.2018

Суддя Неверовська Л.М.

Дата ухвалення рішення11.04.2018
Оприлюднено18.04.2018
Номер документу73369718
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди майна та стягнення 20 661,38 грн., з яких: 18464,31 грн. - заборгованість з орендної плати, 2197,07 грн. - пеня

Судовий реєстр по справі —909/63/18

Постанова від 03.04.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткач І.В.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткач І.В.

Постанова від 13.12.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 08.11.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 17.10.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 26.09.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Леся Семенівна

Ухвала від 12.09.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Леся Семенівна

Ухвала від 30.07.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Леся Семенівна

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Леся Семенівна

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Леся Семенівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні