Рішення
від 23.02.2010 по справі 2-1644/10
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

м. Дніпропетровськ, пр. Пушкіна, 29, 49101, (0562) 33-50-26

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №2-1644/2010

23 лютого 2010 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

Головуючого судді - Овчаренко Н.Г.

при секретареві - Волошиній Л.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання права власності,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до відповідача з позовом про визнання права власності на літ. А - будинок, поз. 1-24, загальною площею 471,4м 2 (житлова - 175,0м 2 ) в тому числі літ. ПД - підвал; ґанок, балкон, літ. З я - зливна яма, І-замощення, №1, №3 - огорожі, №2 - ворота, №4 - стінки підпір по вул.Донська,36 у м. Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області без акту введення в експлуатацію.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що між ним та відповідачем 25 січня 2009 року було укладено договір підряду на будівництво житлового будинку по вул. Донська,36 у м. Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

Предметом даного договору є виконання підрядником будівельних робіт по будівництву житлового будинку по вул.Донська,36 у м.Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

Пунктом 12.2. договору підряду, було передбачено, що, якщо замовником не буде здійснено розрахунок за виконані будівельні роботи, то житлового будинку по вул. Донська,36 у м. Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області та належав Відповідачу переходить у власність підрядника, тобто Відповідача.

Відповідач в судовому засіданні подав зустрічну позовну заяву в обґрунтування якої посилається на те, що 25 січня 2009 року між позивачем та відповідачем було укладено договір підряду на будівництво житлового будинку по вул.Донська,38 у м.Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

Предметом даного договору є виконання підрядником будівельних робіт по будівництву житлового будинку по вул. Донська,38 у м.Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

Пунктом 12.2. договору підряду, згідно якого, якщо замовником не буде здійснено розрахунок за виконані будівельні роботи, то житлового будинку по вул. Донська,38 у м. Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області та належав відповідачу переходить у власність підрядника, тобто відповідача.

Позивач за первісним позовом у судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та, посилаючись на ті самі підстави, просив їх задовольнити, проти зустрічного позову не заперечував.

Відповідач за первісним позовом у судовому засіданні проти позову не заперечував, позовні вимоги зустрічного позову підтримав в повному обсязі та, посилаючись на ті самі підстави, просив їх задовольнити.

Вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги первісного та зустрічного позову підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ст.16 ЦК України кожна сторона має право звернутися за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

У судовому засіданні встановлено, що між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 25 січня 2009 року було укладено договір підряду на будівництво житлового будинку по вул. Донська,36 у м.Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

Предметом даного договору є виконання підрядником будівельних робіт по будівництву житлового будинку по вул.Донська,36 у м.Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

15 січня 2010 року відповідач звернувся до позивача з вимогою передати йому у власність його житловий будинок посилаючись при цьому на п.12.2. договору підряду, згідно якого, якщо замовником не буде здійснено розрахунок за виконані будівельні роботи, то житлового будинку по вул. Донська,36 у м.Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області та належав Відповідачу переходить у власність підрядника, тобто Відповідача. При цьому Позивач послався на те, що це він власними силами та засобами побудував вищевказаний будинок, а Позивач не розраховується за виконані будівельні роботи.

Між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 25 січня 2009 року було укладено договір підряду на будівництво житлового будинку по вул. Донська,38 у м. Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

Предметом даного договору є виконання підрядником будівельних робіт по будівництву житлового будинку по вул.Донська,38 у м.Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

15 січня 2010 року Відповідач по зустрічному позову звернувся до Позивача по зустрічному позову з вимогою передати йому у власність його житловий будинок посилаючись при цьому на п.12.2. договору підряду, згідно якого, якщо замовником не буде здійснено розрахунок за виконані будівельні роботи, то житлового будинку по вул. Донська,38 у м. Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області та належав Відповідачу переходить у власність підрядника, тобто Відповідача по зустрічному позову. При цьому Відповідача по зустрічному позову послався на те, що це він власними силами та засобами побудував вищевказаний будинок, а Позивач по зустрічному позову не розраховується за виконані будівельні роботи.

Відповідно до витягу з рішення виконкому Підгороднянської міської ради від 21 січня 2009 року №11 Позивачу по первісному позову було дозволено будівництво житлового будинку по вул. Донська,36 на земельній ділянці розміром 0,10 га., яка належить йому на підставі Державного акта на земельну ділянку серія ЯЕ №161007 від 12 квітня 2007 року.

В подальшому Позивач по первісному позову як встановлено судом самостійно та власними силами здійснив будівництво житлового будинку.

Інститутом Дніпроагропроект Ліцензія АВ №204592, яка дійсна з 09.08.2005 року до 09.08.2010 року, 05.02.2010 року було проведено обслідування і оцінку технічного стану будівельних конструкцій житлового будинку, що належить Позивачу по первісному позову. Згідно даного обслідування та висновку, основні несучі конструкції (фундаменти, стіни, перегородки, перекриття) знаходяться в задовільному стані і придатні до подальшої експлуатації за функціональним призначенням та відповідають категорії К-1 та К-2.

Відповідно до витягу з рішення виконкому Підгороднянської міської ради від 21 січня 2009 року №11 Позивачу по зустрічному позову було дозволено будівництво житлового будинку по вул. Донська,38 на земельній ділянці розміром 0,10 га., яка належить йому на підставі Державного акта на земельну ділянку від 03 листопада 2008 року.

Інститутом Дніпроагропроект Ліцензія АВ №204592, яка дійсна з 09.08.2005 року до 09.08.2010 року, 05.02.2010 року було проведено обслідування і оцінку технічного стану будівельних конструкцій житлового будинку, що належить Позивачу по зустрічному позову. Згідно даного обслідування та висновку, основні несучі конструкції (фундаменти, стіни, перегородки, перекриття) знаходяться в задовільному стані і придатні до подальшої експлуатації за функціональним призначенням та відповідають категорії К-1 та К-2.

При урахуванні технічного висновку за результатами обстеження вищевказаних будівельних конструкцій на підставі ч.2 ст. 8 Цивільного кодексу України у відповідності до загальних засад цивільного законодавства (аналогія права) встановлено, що прийняття в експлуатацію об'єкта полягає у визначенні готовності об'єкта, закінченого будівництвом, будівельним і іншим нормам і правилам, необхідним при прийнятті в експлуатацію. Готовність житлових будинків №36 і №38 по вул. Донська у м. Підгороднє у всіх аспектах визначена будівельно-технічним висновком. Таким чином, дані житлові будинки з усіма її складовими частинами є прийнятими до експлуатації та не потребують іншого проведення дослідження готовності до експлуатації - прийняття до експлуатації, в тому числі складання актів прийняття до експлуатації.

Відповідно до п.10 Переліку правовстановлюваних документів, на підставі яких проводиться реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна, Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. №7/5, рішення суду про визнання права власності є правовстановлюваним документом і підлягає реєстрації в Комунальному підприємстві Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації Дніпропетровської обласної ради.

Керуючись ст.ст.328,392 ЦК України, ст.ст. 212-215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності та зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання права власності - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 (ІНН НОМЕР_1) право власності на літ. А - будинок, поз. 1-24, загальною площею 471,4м 2 (житлова - 175,0м 2 ) в тому числі літ. ПД - підвал; ґанок, балкон, літ. З я - зливна яма, І-замощення, №1, №3 - огорожі, №2 - ворота, №4 - стінки підпір по вул. Донська,36 у м. Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області без акту введення в експлуатацію.

Визнати за ОСОБА_2 (ІНН НОМЕР_2) має бути визнано право власності на літ. А - будинок (об'єкт незавершеного будівництва, будівельною готовністю 52%), поз. І-ХХIV, загальною площею 472?4м 2 (житлова - 189?7м 2 ) в тому числі літ. ПД - підвал; ґанок, балкон, літ. З я - зливна яма, І-замощення, №2, №3 - огорожі, №1 - ворота, №4 - стінки підпір по вул. Донська,38 у м. Підгороднє, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області без акту введення в експлуатацію.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Н.Г. Овчаренко

Дата ухвалення рішення23.02.2010
Оприлюднено18.04.2018
Номер документу73426485
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —2-1644/10

Ухвала від 16.11.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Свірідова В. В.

Ухвала від 12.05.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Рудніцький В. А.

Ухвала від 05.05.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Ухвала від 04.06.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Рішення від 13.09.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Рішення від 23.02.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Овчаренко Н. Г.

Рішення від 20.05.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Чебанов О. О.

Ухвала від 07.09.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Круговий О. О.

Рішення від 12.02.2010

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С.П. С. П.

Ухвала від 18.05.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Гуцал Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні