Ухвала
від 16.04.2018 по справі 131/114/18
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/114/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.04.2018

Суддя Іллінецького районного суду Вінницької області Олексієнко О.Ю. розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про вжиття заходів забезпечення позову до ТОВ Іллінецьке про визнання договору оренди землі недійсним , -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Іллінецького районного суду Вінницької області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Іллінецьке про визнання договору оренди землі недійсним.

Позивачем подана заява про забезпечення позову. Заява мотивована тим, що згідно договору оренди землі, який на думку позивача є недійсним, ТОВ Іллінецьке незаконно використовує та обробляє належну ОСОБА_1 земельну ділянку.

На даний час його позов не забезпечений, що в свою чергу може значно ускладнити чи взагалі зробити неможливим виконання рішення суду у даній справі, внаслідок чого його законні права та інтереси не будуть захищені, адже суд не лише повинен встановити належність права, а й сприяти забезпеченню цього встановленого права.

Тому позивач просить суд застосувати вид забезпечення позову шляхом заборони ТОВ Іллінецьке вчиняти будь-які дії по використанню (обробленню, посіву, обробітку) земельної ділянки, яка належить ОСОБА_1, площею 4,8758 га, кадастровий номер 0521282600:02:000:0288, цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Іллінецької сільської ради Іллінецького району Вінницької області, що співмірно із заявленими позивачем вимогами.

Дослідивши вказану заяву, оглянувши матеріали справи, вважаю, що заява про забезпечення позову не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 2, 3 ст. 151 ЦПК України, у заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено: причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов, вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності, інші відомості потрібні для забезпечення позову; забезпечення позову за заявою осіб, які беруть участь у справі, допускається на будь якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Пунктом 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 року передбачено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів. Наприклад, обмеження можливості господарюючого суб'єкта користуватися та розпоряджатися власним майном іноді призводить до незворотних наслідків.

Отже, аналізуючи вказані норми суд приходить до висновку, що заява позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову є передчасною, реальної загрози невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову на даний час не вбачається, а викладені у заяві обставини, на які посилається позивач потребують ретельної перевірки в сукупності із оцінкою наданих ним же доказів у судовому засіданні в сукупності із поясненнями відповідача. Крім того, вид забезпечення позову, що просить застосувати позивач, може вплинути на право володіння, користування та розпорядження майном суб'єкта господарської діяльності, яке захищене Конституцією України та іншими нормативно-правовими актами України.

За таких обставин вважаю, що в задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову до ТОВ Іллінецьке шляхом заборони ТОВ Іллінецьке вчиняти будь-які дії по використанню (обробленню, посіву, обробітку) земельної ділянки, яка належить ОСОБА_1, площею 4,8758 га, кадастровий номер 0521282600:02:000:0288, цільовим призначенням для товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Іллінецької сільської ради Іллінецького району Вінницької області, слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 року , ст.ст. 149 - 153, 260, 261 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні заяви позивача ОСОБА_1 про вжиття заходів забезпечення позову до ТОВ Іллінецьке про визнання договору оренди землі недійсним.

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційного суду Вінницької області протягом п'ятнадцяти днів з моменту отримання даної ухвали через Іллінецький районний суд Вінницької області.

Суддя:

Дата ухвалення рішення16.04.2018
Оприлюднено18.04.2018
Номер документу73442226
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди землі недійсним

Судовий реєстр по справі —131/114/18

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 16.11.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 04.10.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 16.04.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 16.04.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 12.03.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 02.02.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні