Ухвала
від 20.04.2018 по справі 540/262/18
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 540/262/18

Номер провадження 2/540/188/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" квітня 2018 р. суддя Машівського районного суду Полтавської області Косик С.М., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Коновалівське про забезпечення позову, -

в с т а н о в и л а :

у квітні 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю Коновалівське звернулося до суду з позовом до Державного реєстратора комунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, у якому просить: визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора про державну реєстрацію припинення іншого речового права (права оренди) на земельну ділянку площею 4,49 га з кадастровим номером 5323081900:00:001:0157, розташованої на території Коновалівської сільської ради Машівського району Полтавської області; визнати недійсним договір оренди землі, укладений 21.02.2018 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_2, об'єктом оренди за яким є земельна ділянка площею 4,49 га з кадастровим номером 5323081900:00:001:0157, розташована на території Коновалівської сільської ради Машівського району Полтавської області;

Разом з позовною заявою позивач подав заяву про забезпечення позову, у якій просить заборонити ОСОБА_2 та будь-яким іншим особам за його дорученням чи вказівкою, чи без такої, вчиняти будь-які дії, спрямовані на вчинення перешкод ТОВ Коновалівське та будь-яким іншим особам, які діють в інтересах ТОВ Коновалівське , користуватися земельною ділянкою площею 4,49 га з кадастровим номером 5323081900:00:001:0157, розташованої на території Коновалівської сільської ради Машівського району Полтавської області.

Вимоги про забезпечення позову позивач обґрунтовує тим, що між ним та ОСОБА_3 укладено договір оренди спірної земельної ділянки терміном на 10 років, до 02.03.2019 року. Однак товариство дізналося, що ОСОБА_3 уклала договір оренди вказаної земельної ділянки з ОСОБА_2, який направив їм листа про заборону товариству проводити будь-які сільськогосподарські роботи на земельній ділянці з кадастровим номером 5323081900:00:001:0157. На даний час розпочинаються весняно-польові роботи, а вказане вище дає підстави припускати, що відповідачі можуть здійснювати дії спрямовані на перешкоджання ТОВ Коновалівське мирно володіти та користуватися спірною земельною ділянкою, у т.ч., шляхом здійснення перешкод у проведенні весняно-польових робіт, самостійного засівання ОСОБА_2 земельної ділянки, знищення посівів або збору врожаю товариства із вказаної земельної ділянки.

Крім того, враховуючи, що вирощування сільськогосподарських культур є специфічним видом господарської діяльності, особливістю якої є те, що її здійснення пов'язане з певними часовими межами, тому перешкоджання позивачу вчасно провести весняно-польові роботи на даній земельній ділянці, унеможливить використання її в посівній кампанії на 2018 рік, адже сільськогосподарській культурі потрібен чималий проміжок часу для її дозрівання.

Розглянувши вказану заяву, суд дійшов такого висновку.

Так, відповідно до ч. 1, 2 ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст. 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Статтею 150 ЦПК України визначено перелік заходів забезпечення позову, який не є вичерпним. При цьому зазначено, що заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Як зазначено у п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову" від 22 грудня 2006 року, розглядаючи заяву про забезпечення позову суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з'ясувати обсяг позовних вимог, дані щодо відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів. При цьому слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи. Обмеження можливості господарюючого суб'єкта користуватися та розпоряджатися власним майном іноді призводить до незворотних наслідків.

Разом з тим, зі змісту заяви реальної загрози невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову не вбачається. Доводи позивача в заяві про забезпечення позову ґрунтуються лише на його припущеннях, не доведено співмірність заходу забезпечення позову пред'явленим позовним вимогам, питання щодо усунення перешкод позивачу в користуванні земельної ділянки є предметом позову, тобто вимоги заяви про забезпечення позову є фактично дублюванням позовних вимог.

При цьому зі змісту заяви про забезпечення позову випливає, що заявник прохав заборонити будь-яким фізичним та юридичним особам користуватися земельною ділянкою, проте, предметом даних позовних вимог є, зокрема, і правомірність передачі земельної ділянки в оренду гр.ОСОБА_2, а тому дані вимоги не можуть бути задоволені в межах вирішення заяви про забезпечення позову.

Як убачається з наведених вище положень, вирішуючи питання про забезпечення позову, суд повинен брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів.

За таких обставин, суд вважає, що в задоволенні заяви про забезпечення позову слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 149 - 153 ЦПК України, -

у х в а л и л а :

у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Коновалівське про забезпечення позову - відмовити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Полтавської області через Машівський районний суд протягом 15 днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя С.М.Косик

Дата ухвалення рішення20.04.2018
Оприлюднено22.04.2018
Номер документу73525640
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —540/262/18

Ухвала від 08.05.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 23.04.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 20.04.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні