Ухвала
від 23.04.2018 по справі 3/185
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

23.04.2018                                         Справа № 3/185                                         

Господарський суд Донецької області у складі судді Курило Г.Є., розглянувши заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, м.Слов'янськ Донецької області, №07-28/109 від 29.03.2018

про заміну сторони виконавчого провадження у справі

за позовом: Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Кіровському районі м.Донецька, м.Донецьк,

до відповідача: до відповідача: Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія”, м.Вугледар, відокремлений підрозділ “Шахта ім. А.А.Скочинського” ДП “ДВЕК”, м.Донецьк

про стягнення недоїмки по страховим внескам та пені в сумі 436685,92 грн., з яких: 434943,25 грн. – недоїмка та 1742,67 грн. – пеня

За участю представників сторін:

від позивача: представник не з'явився.

від відповідача: представник не з'явився.

від заявника: представник не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Як свідчить база даних «Діловодство спеціалізованого суду», позивач, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Кіровському районі м.Донецька, звернувся до господарського суду Донецької області з позовною заявою до Державного підприємства «Донецька вугільна енергетична компанія», м.Донецьк, відокремлений підрозділ «Шахта ім.А.А.Скочинського» ДП «ДВЕК», м.Донецьк, про стягнення недоїмки по страховим внескам та пені в сумі 436685,92 грн., з яких: 434943,25грн. – недоїмка та 1742,67 грн. – пеня.

Постановою господарського суду Донецької області від 27.06.2006 у справі №3/185 у порядку адміністративного судочинства позовні вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Кіровському районі м.Донецька задоволено, а саме стягнуто з відповідача на користь позивача заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 436685,92 грн., з яких: 434943,25 грн. – недоїмка та 1742,67грн. – пеня.

14.08.2006 на виконання даної постанови, яка набрала законної сили 10.07.2006, господарським судом Донецької області видано виконавчий лист.

          Ухвалою господарського суду Донецької області від 02.06.2016 видано дублікат виконавчого листа від 14.08.2006 на виконання постанови від 27.06.2006 у справі №3/185 відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Кіровському районі м.Донецька, м.Слов'янськ Донецької області.

03.04.2018 від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, м.Слов'янськ Донецької області, господарським судом Донецької області отримано заяву №07-28/109 від 29.03.2018 про заміну стягувача Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Кіровському районі м.Донецька у виконавчому провадженні щодо виконання постанови господарського суду Донецької області 27.06.2006 №3/185 його правонаступником - Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231), керуючись ст.334 Господарського процесуального кодексу України.

          Ухвалою господарського суду Донецької області від 04.04.2018 суддею Кротіновою О.В. прийнято заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, м.Слов'янськ Донецької області №07-28/109 від 29.03.2018 про заміну сторони виконавчого провадження до розгляду та призначено судове засідання на 12.04.2018.

          Розпорядженням керівника апарату №01-01/146 від 10.04.2018 у зв'язку з перебуванням у відпустці судді Кротінової О.В., було призначено повторний автоматичний розподіл справи №3/185.

          Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.04.2018 визначено новий склад суду, головуючий суддя – Курило Г.Є.

          Ухвалою господарського суду Донецької області від 12.04.2018 суддею Курило Г.Є. прийнято до свого провадження заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, м.Слов'янськ Донецької області, №07-28/109 від 29.03.2018 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №3/185; розгляд заяви призначено у судовому засіданні на 23.04.2018 на 10:15 год.

          Представники заявника, стягувача та відповідача в судове засідання не з'явились, про причини неявки не повідомили, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

          Відповідно до приписів ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, судом встановлено наступне.

Згідно п.4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” №1105-XIV від 23.09.1999 утворено Фонд соціального страхування України, реорганізувавши шляхом злиття Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Одночасно, вказаним Законом припинено управління та відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та виконавчі дирекції відділень цього Фонду, що є юридичними особами, шляхом приєднання до робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Як вбачається з наданих заявником документів, наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України № 561 від 26.05.2017 припинено юридичну особу - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Кіровському районі м.Донецька, шляхом реорганізації приєднання Відділення до Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій області. Також вищезазначеним наказом призначено комісію з припинення та затверджено її персональний склад.

До матеріалів справи наданий передавальний акт від 01.08.2017, затверджений головою комісії з припинення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, в якому зазначено, що всі зобов'язання Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Кіровському районі м.Донецька, усі права та обов'язки, а також все майно переходять до правонаступника - Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Відповідно до п.7 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Процедура припинення завершена шляхом внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відомостей про припинення юридичної особи Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Кіровському районі м.Донецька, м.Донецьк (17.08.2017, номер запису №12771120015005880). Правонаступником є Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області є правонаступником Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Кіровському районі м. Донецька, що припинило свою діяльність.

За змістом статті 512 Цивільного кодексу України у разі вибуття кредитора в зобов'язанні він замінюється правонаступником.

Відповідно до п.2 ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, в тому числі, правонаступництва.

Статтею 514 Цивільного кодексу України визначено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ст. 516 Цивільного кодексу України, заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Відповідно до ст. 517 Цивільного кодексу України, первісний кредитор у зобов'язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення. Боржник має право не виконувати свого обов'язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов'язанні.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов'язок щодо виконання рішення

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

В матеріалах справи містяться докази наявності виконавчого провадження по виконанню виконавчого листа господарського суду Донецької області від 14.08.2006 по справі №3/185.

Відповідно до ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Правонаступництвом є перехід прав і обов'язків від одного суб'єкта до іншого.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ч.1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви №07-28/109 від 29.03.2018 Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, м.Слов'янськ Донецької області про заміну стягувача Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Кіровському районі м.Донецька, м. Донецьк у справі № 3/185 на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (84122, Донецька область, м. Слов'янськ, вул. Свободи, буд.5 код ЄДРПОУ 41325231).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.74, 86, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, –

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву №07-28/109 від 29.03.2018 Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, м.Слов'янськ Донецької області про заміну сторони правонаступником у справі №3/185.

Замінити стягувача Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Кіровському районі м. Донецька, м. Донецьк у виконавчому провадженні щодо виконання постанови господарського суду Донецької області від 27.06.2006 по справі №3/185 його правонаступником - Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, м.Слов'янськ Донецької області (84122, Донецька область, м. Слов'янськ, вул. Свободи, буд.5 код ЄДРПОУ 41325231).

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та відповідно до підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржена в апеляційному порядку через Господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

          Дата складання та підпис ухвали 23.04.2018.

          Інформацію щодо справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі “Судова влада України” (dn.arbitr.gov.ua).

          Суддя                     Г.Є. Курило

          

          

Дата ухвалення рішення23.04.2018
Оприлюднено26.04.2018
Номер документу73561479
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення недоїмки по страховим внескам та пені в сумі 436685,92 грн., з яких: 434943,25 грн. – недоїмка та 1742,67 грн. – пеня

Судовий реєстр по справі —3/185

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 23.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.Є. Курило

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.Є. Курило

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.Є. Курило

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 07.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 27.11.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Судовий наказ від 02.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Кротінова

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні