Ухвала
від 23.04.2018 по справі 623/1031/18
ІЗЮМСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 623/1031/18

Номер провадження 2/623/605/2018

У Х В А Л А

іменем України

про залишення позовної заяви без руху

23 квітня 2018 року м. Ізюм Суддя Ізюмського міськрайонного суду Харківської області Винниченко П.П., розглянувши позовну заяву Ізюмського міського голови, ОСОБА_1, в інтересах Ізюмської територіальної громади в особі Ізюмської міської ради Харківської області до міжрайонного відділу Державної виконавчої служби по Барвінківському, Борівському, Ізюмському районах, та м. Ізюм Головного територіального управління юстиції у Харківській області про зняття арешту з майна,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, мотивуючи тим, що відповідно до акту опису й арешту майна від 23 жовтня 2006 року складеного державним виконавцем Ізюмського міськрайонного відділу Державної виконавчої служби накладено арешт на нерухоме майно, що належить Ізюмському комбінату комунальних підприємств. 08 вересня 2017 року Малокамишувахською сільською радою Ізюмського району Харківської області прийнято рішення, яким передано Ізюмському комбінату комунальних підприємств земельну ділянку кадастровий номер 6322887000:04:000:0255, розташовану за адресою: Харківська область, Ізюмський район, Малокамишуваська сільська рада. Відповідно до статуту Ізюмський комбінат комунальних підприємств є комунальним підприємством та входить до власності Ізюмської територіальної громади в інтересах якої діє Ізюмська міська рада. Відповідно до цільового призначення земельна ділянка слугує для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування. Вид використання вказаної земельної ділянки для складування промислових та побутових відходів, а тому її арешт може призвести до масштабної екологічної катастрофи.

Відповідно ст.175 ЦПК України позовна заява повинна чітко містити зміст позовних вимог; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування; відповідати іншим вимогам, встановленим законом.

Відповідно до абз. 1 ч. 2 постанови №5 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про судову практику в справах про зняття арешту з майна від 03.06.2016 року передбачено, що позов про зняття арешту з майна може бути пред'явлений власником, а також особою, яка володіє на підставі закону чи договору або іншій законній підставі майном, що не належить боржнику (речове право на чуже майно). Позови на захист майнових прав малолітніх та неповнолітніх дітей боржника (засудженого) можуть бути пред'явлені їхніми законними представниками, а у випадках, встановлених законом, органами та особами, яким надано право захищати права, свободи чи інтереси інших осіб (статті 3 , 45 ЦПК) ( ст. 56 ЦПК України в новій редакції).

Частиною 1 статті 56 ЦПК України встановлено, що у випадках, встановлених законом, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах. При цьому органи державної влади, органи місцевого самоврядування повинні надати суду документи, що підтверджують наявність передбачених законом підстав для звернення до суду в інтересах інших осіб.

Абзацом 2 ч. 2 постанови №5 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про судову практику в справах про зняття арешту з майна від 03.06.2016 передбачено, що відповідачами в справі за позовною заявою про зняття арешту з майна є боржник, особа, в інтересах якої накладено арешт на майно, а в окремих випадках особа, якій передано майно, якщо воно було реалізоване. Як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, має бути залучено відповідний орган державної виконавчої служби.

Позивачем же не зазначено особу, в інтересах якої накладено арешт.

Крім того, позивач звертаючись до суду з позовною заявою у порядку цивільного судочинства не зазначає, причин за якими державний виконавець не може зняти арешт з майна, не вказує підстави такої неможливості, а також не вказує чи закінчено виконавче провадження в межах якого накладався арешт на майно, тобто, встановити чи фактично заявник звертається з позовною заявою до суду про звільнення майна з-під арешту або оскаржує дії державного виконавця під час виконання судового рішення неможливо.

Також, не зазначено який саме арешт на даний час зберігає свою чинність згідно вимог Закону України Про державно реєстрацію речових прав на нерухоме майно , не надано статуту Ізюмського комбінату комунальних підприємств, не надана копія рішення Малокамишуваської сільської ради Ізюмського району Харківської області від 08 вересня 2017 року.

Відповідно до ч. 5 ст. 175 ЦПК України у разі пред'явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення, що позивачем не вказано.

Частиною 4 статті 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивачем не надано суду документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України позовна заява, подана без додержання вимог викладених уст. 1 75-177 ЦПК України , підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 1 75-177,185 ЦПК України суд, -

у х в а л и в:

Позовну заяву Ізюмського міського голови, ОСОБА_1, в інтересах Ізюмської територіальної громади в особі Ізюмської міської ради Харківської області до міжрайонного відділу Державної виконавчої служби по Барвінківському, Борівському, Ізюмському районах, та м. Ізюм Головного територіального управління юстиції у Харківській області про зняття арешту з майна - залишити без руху.

Роз'яснити позивачу, що для усунення недоліків потрібно надати до судудокументи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі ( судовий збір у сумі 1762,00 грн. реквізити для перерахування судового збору: рахунок отримувача-31212206700012, код банку отримувача (МФО)-851011, код отримувача (код за ЄДРПОУ)- 37283992, код класифікації доходів бюджету-22030101 ) , або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону, зазначити осіб в інтересах, яких було накладено арешт на нерухоме майно, державна виконавча служба повинна виступати в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, надати належним чином завірену копію статуту Ізюмського комбінату комунальних підприємства, надати належним чином завірену копію рішення Малокамишуваської сільської ради Ізюмської району Харківської області від 08 вересня 2017 року, надати відомості про стан виконання зведеного виконавчого провадження в рамках якого накладався арешт на нерухоме майно, надати суду документи, що підтверджують наявність передбачених законом підстав для звернення до суду в інтересах інших осіб та повідомити, що у разі не усунення недоліків зазначених в ухвалі в строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали заява буде вважатися не поданою та буде повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: П.П.Винниченко

СудІзюмський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.04.2018
Оприлюднено25.04.2018
Номер документу73574258
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —623/1031/18

Рішення від 01.06.2018

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Винниченко П. П.

Ухвала від 02.05.2018

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Винниченко П. П.

Ухвала від 23.04.2018

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Винниченко П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні