Рішення
від 01.06.2018 по справі 623/1031/18
ІЗЮМСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 623/1031/18

Номер провадження 2/623/605/2018

РІШЕННЯ

іменем України

01 червня 2018 року Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

у складі: головуючого судді- Винниченка П.П.

з участю секретаря- Ардашевій Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Ізюмі цивільну справу за позовном Ізюмського міського голови ОСОБА_1 в інтересах Ізюмської територіальної громади в особі Ізюмської міської ради до міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Барвінківському, Борівському та Ізюмському районах та м. Ізюм Головного територіального управління юстиції у Харківській області про зняття арешту з майна

в с т а н о в и в :

Ізюмський міський голова ОСОБА_1, що діє в інтересах Ізюмської територіальної громади в особі Ізюмської міської ради звернувся з позовом, який був в подальшому уточнений, до міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Барвінківському, Борівському та Ізюмському районах та м. Ізюм Головного територіального управління юстиції у Харківській області про зняття арешту з земельної ділянки кадастровий номер 6322887000:04:000:0255, що розташована за адресою: Харківська область, Ізюмський район, Малокомишувахська сільська рада.

В обгрунтування позову позивач послався на те, що вказане майно належить Ізюмській територіальній громаді, а тому всі арешти накладені на вказане майно є помилковими, оскільки воно не належить підприємству боржнику.

На підставі вищевикладеного, позивач просив зняти арешт з зазначеного майна.

Представник позивача, Ізюмського міського голови, надав до суду заяву в якій просить розглянути позов без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач - міжрайонний відділ державної виконавчої служби по Барвінківському, Борівському та Ізюмському районах та м. Ізюм Головного територіального управління юстиції у Харківській області надав до суду свої заперечення на позовну заяву в яких просить вирішити спір відповідно до діючого законодавства. Представником відповідача надана заява про розгляд справи без участі представника відповідача.

Суд, вивчивши матеріали справи вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом установлені такі факти та відповідні їм правовідносини:

03 вересня 2007 року Ізюмською державною нотаріальною конторою, на виконання постанови Ізюмської міської виконавчої служби від 18 березня 2004 року було зареєстровано арешт всього майна, невизначеного майна, що належить Ізюмському комбінату комунальних підприємств, реєстраційний номер обтяження 5589718.

29 січня 2009 року Харківською філією державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України» на виконання заяви відділу державної виконавчої служби Ізюмського міськрайонного управління юстиції на підставі виконавчого листа № 2а-5169 від 01 вересня 2009 року, що був виданий Харківським окружним адміністративним судом було зареєстровано арешт нерухомого майна Ізюмського комбінату комунальних підприємств, реєстраційний номер обтяження 8412508.

29 квітня 2010 року Харківською філією державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України» на виконання заяви Відділу державної виконавчої служби Ізюмського міськрайонного управління юстиції на підставі зведеного виконавчого провадження №17/6 від 10 грудня 2003 року було зареєстровано арешт нерухомого майна Ізюмського комбінату комунальних підприємств, реєстраційний номер обтяження 9782332.

12 квітня 2018 року головним державним виконавцем Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Барвінківському, Борівському, Ізюмському районах та місту ОСОБА_2 територіального управління юстиції у Харківській області ОСОБА_3 було накладено арешт на все майно, що належить Ізюмському комбінату комунальних підприємств, реєстраційний номер обтяження 25690856.

08 вересня 2017 року Малокомишувахською сільською радою Ізюмського району Харківської області було прийнято рішення яким передано Ізюмському комбінату комунальних підприємств земельну ділянку кадастровий номер 6322887000:04:000:0255 розташовану за адресою: Харківська область, Ізюмський район, Малокомишувахська сільська рада.

Відповідно до п. 1.2. статуту Ізюмського комбінату комунальних підприємств засновником та власником підприємства є Ізюмська міська територіальна громада в особі Ізюмської міської ради.

Згідно з п. 4.2. вищевказаного статуту майно підприємства є власністю Ізюмської міської територіальної громади.

Таким чином фактично земельна ділянка кадастровий номер 6322887000:04:000:0255, що розташована за адресою: Харківська область, Ізюмський район, Малокомишувахська сільська рада належить Ізюмській територіальній громаді в особі Ізюмської міської ради Харківської області.

У відповідності до п. 6 ч.3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право: накладати арешт на майно боржника, опечатувати, вилучати, передавати таке майно на зберігання та реалізовувати його в установленому законодавством порядку.

Згідно ст. 56 Закону України «Про виконавче провадження» арешт майна боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення. Арешт на майно боржника може накладатися державним виконавцем шляхом: винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах; винесення постанови про арешт коштів, що перебувають у касі боржника або надходять до неї; винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження; проведення опису майна боржника і накладення на нього арешту.

Відповідно до ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження» особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржниковi, може звернутися до суду з позовом про визнання права власностi на це майно i про зняття з нього арешту.

За приписами ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно до частин 1, 2, 6 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Він має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Власник може чинити стосовно своєї речі усе, що не заборонено законом. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Держава не втручається у здійснення власником права власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно зі ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

У відповідності до роз'яснень, наданих у постанові пленуму Верховного суду України від 27 серпня 1976 року № 6 «Про судову практику в справах про виключення майна з опису (ОСОБА_2 наступними змінами), вимоги особи, що ґрунтуються на її праві власності на арештоване майно, розглядаються за правилами, установленими для розгляду позовів про звільнення майна з-під арешту.

Таким чином суд приходить до висновку, що фактично спірна земельна ділянка належить на праві власності Ізюмській територіальній громаді в особі Ізюмської міської ради, в той же час арешт вказаного майна підлягає скасуванню, оскільки, був накладений помилково на майно, що не належало боржнику.

Окрім того суд вважає за необхідне зазначити наступне:

Відповідно до ст. 2. ЦПК України завданням цивiльного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд i вирiшення цивiльних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи iнтересiв фiзичних осiб, прав та iнтересiв юридичних осiб, iнтересiв держави.

Згідно з ст. 11 ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здiйснення провадження у справi вiдповiдно до принципу пропорцiйностi, враховуючи: завдання цивiльного судочинства; забезпечення розумного балансу мiж приватними й публiчними iнтересами; особливостi предмета спору.

Відповідно до листа комунального підприємства «Благоустрій міста Ізюма» № 362 від 04 травня 2018 року, складування, зберігання та утилізація твердих побутових відходів збирання яких на території міста Ізюма здійснює комунальне підприємство «Благоустрій міста Ізюма» здійснюєтся на земельній ділянці (полігон по зберіганню твердих побутових відходів) , що розташована на території Малокомишуваської сільської ради Ізюмського району Харківської області.

Інші земельні ділянки які були пристосовані для зберігання твердих побутових відходів, на території міста ОСОБА_2 та Ізюмського району відсутні.

В той же час арешт земельної ділянки на якій розташований полігон по зберіганню твердих побутових відходів призведе до значного накопичення твердих відходів на території міста Ізюма та району та в подальшому до непередбачених екологічних наслідків.

Таким чином суд при прийняті даного рішення також керуєтся значною суспільною необхідністю та приймає до уваги той факт, що не зняття арешту з спірної земельної ділянки може призвести до невиправних екологічних наслідків.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 141, 259, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Позовні вимоги Ізюмського міського голови ОСОБА_1 в інтересах Ізюмської територіальної громади в особі Ізюмської міської ради задовольнити:

Звільнити земельну ділянку кадастровий номер 6322887000:04:000:0255, що розташована за адресою: Харківська область, Ізюмський район, Малокомишувахська сільська рада з під арештів, що були накладені:

- 03 вересня 2007 року Ізюмською державною нотаріальною конторою, на виконання постанови Ізюмської міської Виконавчої служби від 18 березня 2004 року, реєстраційний номер обтяження 5589718.

- 29 січня 2009 року Харківською філією державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України» на виконання заяви Відділу державної виконавчої служби Ізюмського міськрайонного управління юстиції на підставі виконавчого листа № 2а-5169 від 01 вересня 2009 року, що був виданий Харківським окружним адміністративним судом, реєстраційний номер обтяження 8412508.

- 29 квітня 2010 року Харківською філією державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України» на виконання заяви Відділу державної виконавчої служби Ізюмського міськрайонного управління юстиції на підставі зведеного виконавчого провадження №17/6 від 10 грудня 2003 року, реєстраційний номер обтяження 9782332.

- 12 квітня 2018 року головним державним виконавцем Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Барвінківському, Борівському, Ізюмському районах та місту ОСОБА_2 територіального управління юстиції у Харківській області ОСОБА_3, реєстраційний номер обтяження 25690856.

Визнати за Ізюмською територіальною громадою в особі Ізюмської міської ради право власності на земельну ділянку площею 12,53 га., кадастровий номер 6322887000:04:000:0255, що розташована за адресою: Харківська область, Ізюмський район, Малокомишувахська сільська рада.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Харківської області через Ізюмський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі у 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя П.П. Винниченко

СудІзюмський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення01.06.2018
Оприлюднено03.06.2018
Номер документу74393750
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —623/1031/18

Рішення від 01.06.2018

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Винниченко П. П.

Ухвала від 02.05.2018

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Винниченко П. П.

Ухвала від 23.04.2018

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Винниченко П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні