Постанова
від 19.04.2018 по справі 33/123-09
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2018 року

м. Київ

Справа № 33/123-09

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючий - Стратієнко Л.В.,

судді: Баранець О.М., Ткач І.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу комунального підприємства "Харківські теплові мережі",

на ухвалу Господарського суду Харківської області

(суддя - Савченко А.А.)

від 10.11.2017,

та постанову Харківського апеляційного господарського суду

(головуючий - Крестьянінов О.О., судді - Білоусова Я.О., Фоміна В.О.)

від 14.12.2017,

за скаргою публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України",

на дії відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області,

у справі за позовом відкритого акціонерного товариства "Харківська ТЕЦ - 5",

до комунального підприємства "Харківські теплові мережі",

про стягнення 6 880 298,75 грн,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Харківської області від 17.08.2009 стягнуто з КП „Харківські теплові мережі" на користь ВАТ „Харківська ТЕЦ-5" 4 239 771,50 грн основного боргу, 193 199,43 грн пені, 301 644,50 грн інфляційних витрат, 73 639,04 3% річних, витрати по сплаті державного мита у сумі 25 500,00 грн та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 312,50 грн. На виконання вказаного рішення був виданий наказ від 23.10.2009 у справі № 33/123-09.

Ухвалою суду від 18.02.2014 замінено сторону виконавчого провадження у справі № 33/123-09 ПАТ "Харківська ТЕЦ-5" на ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України".

У серпні 2017 року ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подало скаргу до господарського суду на дії управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області в особі відділу примусового виконання рішень в якій просило суд:

- визнати незаконними дії управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області в особі відділу примусового виконання рішень щодо зупинення вчинення виконавчих дій в межах виконавчого провадження № 17658326;

- визнати недійсною постанову про зупинення вчинення виконавчих дій у виконавчому провадженні № 17658326, яку винесено 14.07.2017 головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області Панюковою О.О.

Скарга обґрунтована тим, що заборгованість, яка підлягає стягненню з боржника на підставі рішення Господарського суду Харківської області у справі № 33/123-09, виникла не у зв'язку з несвоєчасністю розрахунків останнього за спожитий природний газ, а у зв'язку з несвоєчасністю розрахунків за отриману теплову енергію на підставі договору № 384 від 07.11.2008, а тому не підпадає під дію норм Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії".

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 10.11.2017 скаргу ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" задоволено. Визнано незаконними дії державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області в особі відділу примусового виконання рішень щодо зупинення вчинення виконавчих дій в межах виконавчого провадження № 17658326. Визнано недійсною постанову про зупинення вчинення виконавчих дій у виконавчому провадженні № 17658326, яку винесено 14.07.2017 головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області Панюковою О.О.

Господарський суд погодився із аргументами скарги ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" та зробив висновки, що заборгованість за спірним виконавчим провадженням виникла не у зв'язку з несвоєчасністю розрахунків за спожитий природний газ, а у зв'язку з несвоєчасністю розрахунків за отриману теплову енергію і не підпадає під дію норм Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії", а тому орган державної виконавчої служби не мав права зупиняти виконавче провадження згідно з п. 10 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження".

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 14.12.2017 ухвалу Господарського суду Харківської області від 10.11.2017 залишено без змін.

Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" подало касаційну скаргу, в якій просить скасувати вказані рішення і прийняти нове рішення яким відмовити в задоволенні скарги ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" на дії управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області в особі відділу примусового виконання рішень.

Підставами для скасування судових актів комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" зазначає неправильне застосування норм матеріального права судами першої та апеляційної інстанції, зокрема, ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження". Скаржник зазначає, що дії управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області в особі відділу примусового виконання рішень із зупинення виконавчого провадження № 17658326 є законними та правомірними. На його думку, зупинення виконавчих дій здійснюється не тільки щодо виконавчих проваджень із стягнення заборгованості за природний газ, а й щодо інших виконавчих проваджень, де стягувачами є ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", дочірня компанія "Газ України", ПАТ "Укртрансгаз", постачальники електричної енергії.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши наведені у касаційній скарзі доводи і перевіривши матеріали справи, Верховний Суд вважає, що касаційну скаргу необхідно залишити без задоволення з таких підстав.

Як встановлено господарськими судами, 14.07.2017 державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області було прийнято постанову про зупинення вчинення виконавчих дій у виконавчому провадженні № 17658326 з підстав, передбачених п. 10 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження", у зв'язку із включенням КП "Харківські теплові мережі" до Реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії суб'єктів господарювання відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії".

Закон України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" набув чинності 30.11.2016, і визначає комплекс організаційних та економічних заходів, спрямованих на забезпечення сталого функціонування теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення.

Метою вказаного закону є поліпшення фінансового становища теплопостачальних підприємств життєзабезпечення, запобігання їхнього банкрутства, забезпечення фінансової стабільності та уникнення кризових ситуацій під час проходження опалювального періоду.

Вказаним законом внесені зміни до ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження".

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження", виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі, включення підприємств, що виробляють, транспортують та постачають теплову енергію, надають послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, послуги з постачання холодної води та послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії", з виконавчих проваджень, стягувачами за якими є Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", її дочірня компанія "Газ України", Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз", постачальники електричної енергії, а боржниками - підприємства, що виробляють теплову енергію, транспортують та постачають теплову енергію, надають послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, та підприємства централізованого водопостачання та водовідведення, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, послуги з постачання холодної води та послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

Виконавче провадження з підстави, передбаченої п. 10 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження", зупиняється у частині стягнення заборгованості за спожитий природний газ, використаний станом на 1 липня 2016 року для виробництва теплової та електричної енергії, послуг з опалення та постачання гарячої води (з урахуванням суми неустойки (штрафу, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість за спожитий природний газ), крім заборгованості, раніше реструктуризованої (розстроченої та/або відстроченої), у тому числі згідно з рішенням суду (ч. 4 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження").

Господарськими судами встановлено, що предметом спору у даній справі було стягнення боргу, пені, інфляційних витрат, 3% річних нарахованих на заборгованість за договором-купівлі продажу теплової енергії № 384 від 07.11.2008, яка виникла перед ВАТ „Харківська ТЕЦ-5", правонаступником якого є ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" у зв'язку з несвоєчасністю розрахунків за теплову енергію.

Враховуючи вищевикладене та те, що правова природа виникнення заборгованості комунального підприємства "Харківські теплові мережі" у вказаних правовідносинах є розрахунки за теплову енергію і тому не підпадає під дію норм Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" у державного виконавця не було законних підстав для зупинення виконавчого провадження №17658326 з примусового виконання наказу Господарського суду Харківської області № 33/123-09 від 23.10.2009 по стягненню боргу, нарахованих відсотків річних, інфляційних втрат, пені, державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Включення комунального підприємства "Харківські теплові мережі" до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за Законом України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" не є безумовною підставою зупинення виконавчого провадження.

З урахуванням наведених правових положень та встановлених обставин справи Верховний Суд вважає, що доводи, викладені комунальним підприємством "Харківські теплові мережі" у касаційній скарзі є необґрунтованими та зводяться до неправильного тлумачення норм матеріального права, спростовуються зібраними у справі доказами і не відповідають вимогам закону.

Разом з тим необхідно враховувати, що виконання судового рішення є невід'ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (п. 2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 13.12.2012 № 18-рп/2012); невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (п. 3 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 25.04.2012 № 11-рп/2012); відповідно до усталеної практики Європейського Суду з прав людини право на суд, захищене ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, було б ілюзорним, якби національна правова система Високої Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов'язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду будь-якій зі сторін (рішення у справі "Горнсбі проти Греції" (Hornsby v. Greece), від 19 березня 1997 року, п. 40, Reports of Judgments and Decisions 1997-II); за певних обставин затримка з виконанням судового рішення може бути виправданою, але затримка не може бути такою, що спотворює сутність гарантованого пунктом 1 ст. 6 Конвенції права (рішення у справі "Іммобільяре Саффі" проти Італії", № 22774/93, п. 74, ECHR 1999-V).

За таких обставин постанова суду апеляційної інстанції та ухвала суду першої інстанції прийняті з додержанням вимог матеріального та процесуального права, підстав для їх зміни чи скасування немає.

З огляду на те, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, згідно ст. 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на комунальне підприємство "Харківські теплові мережі".

Керуючись п. 13 ст. 8, ст. ст. 300, 301, 308, 309, 314, 315, 317 ГПК України, Верховний Суд

П О С Т А Н О В И В :

касаційну скаргу комунального підприємства "Харківські теплові мережі" залишити без задоволення, а ухвалу Господарського суду Харківської області від 10.11.2017 та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 14.12.2017 у справі за № 33/123-09 - без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає.

Головуючий Л. Стратієнко

Судді О. Баранець

І. Ткач

Дата ухвалення рішення19.04.2018
Оприлюднено26.04.2018
Номер документу73631117
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/123-09

Постанова від 19.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 22.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Постанова від 14.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 11.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 24.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 10.11.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 11.08.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 18.02.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 30.01.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні