Ухвала
від 27.04.2018 по справі 531/449/18
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.04.2018

єдиний унікальний номер справи 531/449/18

номер провадження 2/531/472/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2018 року суддя Карлівського районного суду Полтавської області Лизенко І. В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - виконавчого комітету Попівської сільської ради Карлівського району Полтавської області та органу опіки і піклування представленого Карлівською районною державною адміністрацією, в особі служби у справах дітей, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини , -

ВСТАНОВИЛА:

30 березня 2018 року ОСОБА_1 звернувся до Карлівського районного суду із вказаним вище позовом, у якому просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2, стосовно її малолітнього сина ОСОБА_3 та стягнути з неї аліменти на утримання сина у розмірі 1/4 частина щомісячного доходу відповідачки.

Ухвалою від 04 квітня 2018 року позовну заяву ОСОБА_1 було залишено без руху та надано позивачу строк (10 днів) протягом якого він мав усунути недоліки позовної заяви.

На виконання вказаної ухвали, 25.04.2018 позивач подав до суду заяву з документами, якою виправив недоліки позову зазначивши про попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які він очікує понести у зв'язку із розглядом справи, підтвердивши, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, зазначивши про наявність у нього або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

В ухвалі від 04.04.2018, позивачу було також вказано про необхідність сплатити судовий збір у визначеному Законом розмірі та на виконання вимог ст. 177 ЦПК України долучити до позовної заяви документ, що підтверджує його сплату або зазначити підстави звільнення від сплати судового збору, відповідно до закону.

На виконання ухвали в цій частині, позивач надав квитанцію про сплату судового збору у розмірі 375 грн. (судовий збір сплачено не повністю) та клопотання, в якому просить звільнити його від сплати недоплаченої суми судового збору, з підстав малозабезпеченості, оскільки до складу його сім'ї входить п'ять непрацездатних осіб, які перебувають на його утриманні, джерелом його доходу є пенсія у розмірі 1537,47 грн. щомісячно, про що надано довідку вих. №576 від 24.04.2018, а також доплата до пенсії, як опікуну - 3600 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік або позивачами є члени малозабезпеченої чи багатодітної сім'ї. Згідно з частиною 2 даної статті, суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Позивач просить звільнити його від сплати частини судового збору, тобто зменшити судовий збір, з підстав малозабезпеченості, проте не надає належних доказів того, що він є членом малозабезпеченої сім'ї, отже суд не може звільнити його від сплати судового збору на цій підставі.

Розмір судового збору, який підлягає до сплати позивачем, не перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача, що встановлено на підставі даної довідки вих. №576 від 24.04.2018, тому суд не вбачає підстав для зменшення розміру судового збору, який підлягає до сплати, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір .

Враховуючи вищезазначене, у задоволенні клопотання позивача про зменшення розміру судового збору, слід відмовити.

Суддя враховує, що позивач звільнений від сплати судового збору в частині позову про стягнення аліментів на підставі Закону (п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір ).

Таким чином, виходячи з положень підпункту 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір та ст. 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2018 рік , враховуючи сплачену позивачем суму судового збору у розмірі 375 грн., не доплачена частина судового збору становить 329,80 грн.

З урахуванням того, що у задоволенні клопотання про зменшення розміру судового збору, яке було подане на виконання ухвали суду про виправлення недоліків, позивачу відмовлено, - позовна заява є такою, що не відповідає вимогам ч. 4 ст. 177 ЦПК України, відповідно до яких до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позовна заява ОСОБА_1 має бути залишена без руху і позивачу має бути надано строк, протягом якого він може усунути вказані у цій ухвалі недоліки позову, а саме: 1. долучити до позовної заяви документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону (не доплачена частина судового збору становить 329,80 грн.).

Вказані в ухвалі недоліки позовної заяви мають бути виправлені протягом п'яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважатиметься поданою в день її первісного подання до суду. Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, що встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачеві.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, -

УХВАЛИЛА:

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - виконавчого комітету Попівської сільської ради Карлівського району Полтавської області та органу опіки і піклування представленого Карлівською районною державною адміністрацією, в особі служби у справах дітей, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Позивач протягом 5 (п'яти) днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху повинен усунути недоліки позовної заяви, а саме: сплатити судовий збір у визначеному Законом розмірі (не доплачена частина судового збору становить 329,80 грн.(отримувач - УДКСУ у Карлівському районі, 22030001; КОД ЄДРПОУ 37997400; банк отримувача ГУДКСУ у Полтавській області; код банку отримувача 831019; рахунок отримувача 31216206700146, код класифікації доходів бюджету 22030001; у графі призначення платежу вказати судовий збір за позовом (заявою)


(ПІБ чи назва установи, організації позивача) , Карлівський районний суд Полтавської області, код ЄДРПОУ 02885971, пункт таблиці ставок судового збору, яким визначено розмір судового збору)) та на виконання вимог ст. 177 ЦПК України долучити до позовної заяви документ, що підтверджує його сплату або зазначити підстави звільнення від сплати судового збору, відповідно до закону.

Роз'яснити позивачу, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк він виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду, а якщо не усуне недоліки позовної заяви у строк встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою http://court.gov.ua/ .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню.

Суддя І.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення27.04.2018
Оприлюднено04.05.2018
Номер документу73748771
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —531/449/18

Рішення від 04.03.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 04.03.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 01.06.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 04.04.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні