Рішення
від 04.03.2019 по справі 531/449/18
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 531/449/18

Номер провадження 2/540/245/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.2019 Машівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Косик С.М.

за участю: секретаря Ткач Н.М.

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Машівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору: виконавчий комітет Попівської сільської ради Карлівського району Полтавської області, служба у справах дітей Карлівської районної державної адміністрації, як орган опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав,

відповідно до ч. 1 ст. 268 ЦПК України в судовому засіданні 04.03.2019 року проголошено вступну та резолютивну частину Рішення, -

в с т а н о в и в :

у серпні 2018 року з Карлівського районного суду Полтавської області до Машівського районного суду надійшла вказана цивільна справа за позовом ОСОБА_1 з наступним уточненням позовних вимог (а.с.27,28), мотивованим тим, що позивач є батьком відповідача ОСОБА_3, яка є матір'ю ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 Біологічний батько дитини невідомий позивачу. Син відповідача проживає з ним і перебуває на його утриманні. На думку позивача його донька повинна бути позбавлена батьківських прав, оскільки вона перебуває на обліку у лікаря-психіатра з приводу розумової відсталості, тривалий час не проживає зі своїм сином, не піклується про нього, як матеріально, так і морально, не спілкується з ним та не цікавиться його життям. Рішенням суду доньку вже було позбавлено батьківських прав стосовно її іншого сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 та присуджені аліменти. Між сторонами відсутній будь-який зв'язок. Орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ОСОБА_1 батьківських прав стосовно сина ОСОБА_6. У зв'язку з наведеним позивач просить позбавити його дочку - ОСОБА_1 батьківських прав стосовно її малолітнього сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 та одночасно стягнути на його користь аліменти на утримання внука ОСОБА_4 у розмірі ј частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку до досягнення нею повноліття.

Ухвалою Карлівського районного суду від 20.07.2018 р. провадження в частині позовної вимоги щодо стягнення аліментів - закрито (а.с.165).

У судовому засіданні позивач та його представник позов підтримали та просили його задовольнити. Позивач пояснив, що відповідач не має постійного місця проживання та сина не відвідує, не цікавиться його життям та здоров'ям, раніше, коли навідувалася до них, дітей била. Він подавав на доньку в розшук, внука ОСОБА_4 з пологового будинку забирав він, оскілки мати не хотіла його забирати, з того часу дитиною опікується він з дружиною, але йому важко утримувати хлопчика, оскілки він не отримує ніякої допомоги від держави.

Відповідач в судове засідання не з'явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася за зареєстрованим місцем проживання, фактичним місцем проживання та шляхом оголошення на веб-сайті суду (а.с.110,111,125,131,132,146,152,153).

Представники третіх осіб в судове засідання не з'явилися, подали заяви про розгляд справи без їх участі, у вирішення справи покладаються на розсуд суду (а.с.116, 134).

Суд, заслухавши позивача та його представника, дослідивши надані письмові докази, прийшов до такого висновку.

Судом установлено, що відповідач ОСОБА_3 є матір'ю ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується копіями свідоцтв про їх народження серія НОМЕР_3 від 27.02.2015 р. та серія НОМЕР_4 від 21.03.2012 р. (а.с.6,7).

Як зазначено у позовній заяві, позивач є батьком ОСОБА_3.

Згідно з довідкою про склад сім'ї, наданою Попівською сільською радою Карлівського району Полтавської області 21.11.2017 р. за №2594, позивач ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, разом з ним зареєстровані та входять до складу його сім'ї: ОСОБА_8,ІНФОРМАЦІЯ_6 - дружина, ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3 - онук та ОСОБА_7,ІНФОРМАЦІЯ_2 - онук (а.с.8).

За рішенням Карлівського районного суду Полтавської області від 10.05.2012 р. ОСОБА_3 було позбавлено батьківських прав стосовно її сина ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4 та стягнуто з неї аліменти на користь закладу, де буде перебувати дитина на утримання ОСОБА_7 у розмірі ј від заробітку (доходу) відповідача щомісяця, але не менше ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення ним повноліття починаючи з 10.04.2012 р. За ОСОБА_7 збережено право на користування житловим будинком, що за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.11).

За розпорядженням голови районної державної адміністрації м. Карлівка Кобченко О.В. Про надання ОСОБА_7 статусу дитини позбавленої батьківського піклування №304 від 24.05.2012 р. та розпорядження Про встановлення опіки над дитиною, позбавленою батьківського піклування та призначення ОСОБА_7 опікуна №355 від 18.06.2012 р. було надано ОСОБА_7 статус дитини, позбавленої батьківського піклування, встановлено над ним опіку та призначено його опікуном ОСОБА_1 (а.с.13-15).

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 від 13.10.2017 р., під час обстеження було виявлено, що останній проживає у власному будинку, де тепло, світло, будинок вмебльований, дітям відведена окрема житлова кімната, забезпечені одягом, продуктами харчування, іграшками, ведеться домашнє господарство (а.с.34).

Як убачається з довідки про дохід ОСОБА_1 - позивача по справі, він протягом шести місяців з листопада 2017 року по квітень 2018 р. отримав пенсію за віком у розмірі 9145,17 грн. (а.с.40).

Рішенням комісії з питань захисту прав дитини при районній державній адміністрації від 01.11.2017 р. було визначено службі у справах дітей райдержадміністрації підготувати висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 стосовно її сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.35).

Відповідно до постанови про відкриття виконавчого провадження від 08.10.2013 р. відкрито виконавче провадження про стягнення аліментів з відповідача ОСОБА_1, та за довідкою-розрахунку №1461/14.7-34 від 02.05.2018 р. заборгованість по сплаті аліментів станом на 01.05.2018 р. становить 54448,25 грн. (а.с.83,84).

З матеріалів справи вбачається, що відповідач є особою з інвалідністю з дитинства третьої групи з 04.04.2018 р. (а.с.81).

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Карлівської районної державної адміністрації щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 стосовно її сина ОСОБА_4 від 15.01.2019 р., мати дитини ухиляється від виконання батьківських обов'язків, участі у вихованні та утриманні малолітнього сина не бере, а тому доцільно позбавити ОСОБА_1 батьківських прав стосовно її сина ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.154-156).

Статтею 150 СК України передбачені обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини. Згідно із ч. 4 ст.155 СК України ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини (п. 2 ч. 1 ст.164 СК України).

Відповідно до ст. 18 Конвенції ООН про права дитини, батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов'язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов'язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава до позбавлення батьківських прав можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

Пунктом 15 постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 р. №3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав передбачено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Пунктом 16 зазначеної постанови роз'яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

Аналізуючи зібрані у справі докази, оскільки відповідач ОСОБА_1 не піклується про фізичний, духовний і моральний розвиток сина, не спілкується з дитиною та не надає допомоги на його утримання, що свідчить про те, що вона ухиляється від виконання батьківських обов'язків, а тому з урахуванням усіх обставин справи суд приходить до висновку про необхідність позбавлення її батьківських прав стосовно сина ОСОБА_6.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 704,80 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-18, 81, 141, 209-245, 259, 264, 265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору: виконавчий комітет Попівської сільської ради Карлівського району Полтавської області, служба у справах дітей Карлівської районної державної адміністрації, як орган опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_7, батьківських прав стосовно її сина - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_8, який народився в м. Карлівка Карлівського району Полтавської області, актовий запис № 38 від 27 лютого 2015 року.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 704,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду через Машівський районний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_9, уродженець с. Бугаївка Перевальського району Луганської області, зареєстрований в АДРЕСА_1, паспорт громадянина України серія НОМЕР_5 виданий 10.08.1998 р., реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_11, уродженка с. Нижня Ланна Карлівського району Полтавської області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 паспорт громадянина України серія НОМЕР_6 від 20.06.2013 р., реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - виконавчий комітет Попівської сільської ради Карлівського району Полтавської області, місцезнаходження: с. Попівка, вул. Харківська,2 Карлівського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21046555.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Служба у справах дітей Карлівської районної державної адміністрації, як орган опіки та піклування, місце знаходження: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях,54 Полтавська область, код ЄДРПОУ 04057362.

Повний текст Рішення складено 14.03.2019 року.

Суддя С.М.Косик

Дата ухвалення рішення04.03.2019
Оприлюднено15.03.2019
Номер документу80445468
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав, відповідно до ч. 1 ст. 268 ЦПК України в судовому засіданні 04.03.2019 року проголошено вступну та резолютивну частину Рішення

Судовий реєстр по справі —531/449/18

Рішення від 04.03.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 04.03.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 01.06.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 04.04.2018

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні