Ухвала
від 04.05.2018 по справі 308/4588/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4588/18

1кс/308/2326/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 травня 2018 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області старшого лейтенанта ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42017070000000470, погоджене з прокурором, про накладення арешту на майно,-

В С Т А Н О В И В :

З внесеного слідчим клопотання, яке погоджене з прокурором, та доданих матеріалів вбачається, що СВ Управління СБ України в Закарпатській області проводиться досудове розслідування у кримінальному проваджені №42017070000000470, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 358 та ч. 2 ст. 364 КК України, в ході якого досліджуються обставини протиправної діяльності службових осіб Закарпатської митниці ДФС, які використовуючи своє службове становище, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди, шляхом використання свого службового становища всупереч інтересам служби, діючи за попередньою змовою з службовими особами суб`єктів господарювання, які здійснюють діяльність пов`язану з ввезенням на територію України вживаних легкових та вантажних автомобілів, сприяють останнім у подальшому їх розмитненні, з порушенням вимог митного законодавства, в результаті чого завдано інтересам держави тяжких наслідків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до організації та вчинення кримінального правопорушення причетний мешканець АДРЕСА_1 , - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 який зареєстрував декілька афілійованих товариств, а саме: ТОВ «Доміон» (код ЄДРПОУ: 37321571), ТОВ «Авто Континет Груп» (код ЄДРПОУ: 40454703), ТОВ «Брок Інвест Груп» (код ЄДРПОУ: 40454373) та ТОВ «Доміон Авто Груп» (код ЄДРПОУ: 41083774), та шляхом використання їх реквізитів, в період 2017-2018 рр. надав та продовжує надавати послуги з мінімізації сплати митних платежів та податків під час ввезення із-за кордону на митну територію України вживаних легкових, вантажних транспортних засобів та напівпричепів до них.

Так, громадянин ОСОБА_4 , спільно з працівниками ВМО №3 (Хуст) митного посту «Виноградів-вантажний» Закарпатської митниці ДФС, які, отримуючи від нього неправомірну вигоду, сприяють останньому, під час митного оформлення імпортованих легкових та вантажних транспортних засобів, при цьому, будучи добре обізнаними про неправдиві в них відомості про ціну автомобілів та компаній відправників, проводять розмитнення за схемою мінімізації сплати митних платежів та ввізного ПДВ.

Встановлено, що ТОВ «Доміон» (код ЄДРПОУ: 37321571), ТОВ «Авто Континет Груп» (код ЄДРПОУ: 40454703), ТОВ «Брок Інвест Груп» (код ЄДРПОУ: 40454373) та ТОВ «Доміон Авто Груп» (код ЄДРПОУ: 41083774), зареєстровані та фактично знаходяться за адресою: Закарпатська обл.., м.Хуст, вул.. Сливова, 34. При цьому, за вказаною адресою розташований відділ митного оформлення №3 (Хуст) митного посту «Виноградів-вантажний» (код митниці 305140), відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 25.07.2016 року №432.

Зокрема, імпортовані ОСОБА_4 вантажні транспортні засоби, доставляються на територію митниці за адресою: м.Хуст, вул. Сливова, 34, після чого, перебуваючи юридично «під митним контролем», фактично переміщаються на оглядову стоянку за адресою: АДРЕСА_2 , де здійснюється їх наочна презентація покупцям та подальша реалізація. При цьому, ті транспортні засоби, які не реалізовані, та відповідно не розмитнені в межах дозволеного строку, розмитнюються працівниками ВМО №3 (Хуст) митного посту «Виноградів-вантажний» Закарпатської митниці ДФС, після спливу такого строку, на підставі Довідок про перебування відповідного транспортного засобу в ремонті, при цьому, будучи добре обізнаними про неправдивість таких даних.

Встановлено, що ОСОБА_4 до вказаної протиправної діяльності залучив громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

27.04.2018 року на підставі ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду в Закарпатській області, було проведено обшук за місцем проживання ОСОБА_5 , а саме у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_3 », де було вилучено документи, які стосуються діяльності ТОВ «Доміон» та ТОВ «доміон Авто Груп», а саме:

- посвідчення про відрядження (бланки на аркушах формату А4 із зображенням гербу України), загальною кількістю 15 аркушів, на 11 з яких міститься відтиск круглої печатки ТзОВ «Доміон авто груп Україна» код 41083774, на двох з яких наявні рукописні записи;

-бланки доручень ТОВ «ДОМІОН» із відтиском круглої печатки з реквізитами «ТОВ ДОМІОН» код 37321571, із наявним рукописним підписом на 4 арк.;

-бланк на іноземній мові із відтисками штампів на іноземній мові, на 1 арк.;

-документи на іноземній мові, у яких містяться відомості по ТЗ, на 4 арк.;

-копії паспорту громадянина України та для виїзду за кордон гр. України, а також ідентифікаційний код ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на 2 арк.;

-заяви за № 108 та № 113 на перереєстрацію ТЗ від 13.08.2015, на 2 арк.;

-пластикові картки із чіпами на іноземній мові із серією та номерами: ZVV704, C235486, VTVA034 на ТЗ, всього 3 шт.;

-заламінована картка із записами на іноземній мові, серії

НОМЕР_1 ході огляду зазначених документів встановлено, що вони містять відомості про діяльності ТОВ «Доміон» (код ЄДРПОУ: 37321571), ТОВ «Авто Континет Груп» (код ЄДРПОУ: 40454703), ТОВ «Брок Інвест Груп» (код ЄДРПОУ: 40454373) та ТОВ «Доміон Авто Груп» (код ЄДРПОУ: 41083774), зокрема в частині імпорту транспортних засобів вантажних автомобілів на територію України та їх розмитнення. Зокрема, зберегли на собі сліди вчиненого злочину підробки, в частині внесення неправдивих відомостей, про ціну транспортного засобу, фірму-відправника, рік випуску, та інших відомостей, які під час розмитнення автомобіля впливають на формування суми до сплати митних платежів.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий вказує, що підставою вилучення зазначених документів слугували умови визначені ч. 2 ст. 168 КПК України, а зокрема необхідність подальшого проведення експертного дослідження, проведення якого планується в рамках даного провадження, на предмет наявності ознак підробки відомостей, щодо використання наявних вказаних документів, в ході протиправної діяльності ОСОБА_4 . Оскільки вилучені у ОСОБА_5 документи зберегли на собі сліди їх підробки, тобто сліди вчинення злочину, які підтверджують факти і обставини, що встановлюються в даному кримінальному провадженні, усі вказані документи підпадають під вимоги диспозиції ст. 98 КПК України, у зв`язку з чим 02.05.2018 року, вилучені у ОСОБА_5 документи визнані речовими доказами.

Слідчий також зазначає, що в ході розслідування вказаного кримінального провадження, та документування протиправної діяльності, яка здійснювалась ОСОБА_4 з використанням реквізитів (бланків) фірм-нерезидентів, в ході діяльності ТОВ «Доміон» (код ЄДРПОУ: 37321571), та афілійованих ТОВ «Авто Континет Груп» (код ЄДРПОУ: 40454703), ТОВ «Брок Інвест Груп» (код ЄДРПОУ: 40454373) та ТОВ «Доміон Авто Груп» (код ЄДРПОУ: 41083774), за допомогою яких, під видом офіційних документів подавалися до митного органу документи в яких містяться завідомо неправдиві відомості, які впливають на суму митних платежів під час розмитнення, за результатами чого державі завдано тяжких наслідків, що свідчить про умисел осіб причетних до проведення незаконної діяльності ухилитися від відповідальності за вчинені дії, а тому у випадку не накладення арешту, завданням якого у відповідності до диспозиції ст. 170 КПК України є збереження речових доказів, статус яких має вилучений комп`ютер, та запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, та повернення вилучених предметів власнику, останній буде мати об`єктивну можливість приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження зазначених речей.

За таких обставин, з метою збереження речових доказів, а також з метою забезпечення правомірності утримання слідством вказаного майна, як під час проведення експертизи, так і під час подальшого його зберігання в слідчому відділі Управління, слідчий просить накласти арешт, який полягає у обмежені права розпоряджатися та відчужувати, на вилучені 27.04.2018 року в ході обшуку житлового будинку в якому проживає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_3 , документи, які стосуються діяльності ТОВ «Доміон» та ТОВ «Доміон Авто Груп»

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися, однак надали суду заяву про розгляд клопотання у їх відсутності.

ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду клопотання був повідомлений своєчасно і належним чином.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 172 КПК України неявка слідчого та володільця майна в судове засідання не перешкоджає розгляду внесеного клопотання про арешт майна, а тому суд, виходячи з вимог вказаної статті, вирішує внесене клопотання за наявними в матеріалах справи доказами.

Зважаючи на неявку в судове засідання осіб, які беруть участь у розгляді клопотання, фіксування за допомогою технічних засобів, відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, не здійснювалося.

Дослідивши внесене слідчим клопотання з доданими до нього матеріалами, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно п.7 ч.2ст.131 КПК Україниарешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

В частині 1 статті 170 КПК України визначено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч.2 цієї ж статті арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

За змістом ч.3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу. Згідно ч.1 ст.98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч.10 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Частиною 11 статті 170 КПК України визначено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу (ч. 1 ст. 173 КПК України).

З матеріалів клопотання встановлено, що СВ Управління СБ України в Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №42017070000000470, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 358 та ч. 2 ст. 364 КК України, в рамках якого досліджуються обставини протиправної діяльності службових осіб Закарпатської митниці ДФС, які використовуючи своє службове становище, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди, шляхом використання свого службового становища всупереч інтересам служби, діючи за попередньою змовою з службовими особами суб`єктів господарювання, які здійснюють діяльність пов`язану з ввезенням на територію України вживаних легкових та вантажних автомобілів, сприяють останнім у подальшому їх розмитненні, з порушенням вимог митного законодавства, в результаті чого завдано інтересам держави тяжких наслідків. Крім того, у даному провадженні досліджуються обставини щодо підробки офіційних документів, печаток та бланків України та іноземних держав службовими особами ТОВ «Доміон» (код ЄДРПОУ: 37321571), ТОВ «Авто Континет Груп» (код ЄДРПОУ: 40454703), ТОВ «Брок Інвест Груп» (код ЄДРПОУ: 40454373) та ТОВ «Доміон Авто Груп» (код ЄДРПОУ: 41083774), в ході здійснення в період 2017-2018 рр. господарської діяльності пов`язаної з імпортом транспортних засобів, шляхом внесення до них завідомо неправдивих відомостей про вартість, рік випуску та відправника (продавця) транспортних засобів, з метою зменшення до сплати суми митних платежів під час їх розмитнення.

27.04.2018 року на підставі ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду в Закарпатській області, було проведено обшук за місцем проживання ОСОБА_5 , а саме у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_3 », де було вилучено документи, які стосуються діяльності ТОВ «Доміон» та ТОВ «доміон Авто Груп», а саме: посвідчення про відрядження (бланки на аркушах формату А4 із зображенням гербу України), загальною кількістю 15 аркушів, на 11 з яких міститься відтиск круглої печатки ТзОВ «Доміон авто груп Україна» код 41083774, на двох з яких наявні рукописні записи; бланки доручень ТОВ «ДОМІОН» із відтиском круглої печатки з реквізитами «ТОВ ДОМІОН» код 37321571, із наявним рукописним підписом на 4 арк.; бланк на іноземній мові із відтисками штампів на іноземній мові, на 1 арк.; документи на іноземній мові, у яких містяться відомості по ТЗ, на 4 арк.; копії паспорту громадянина України та для виїзду за кордон гр. України, а також ідентифікаційний код ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на 2 арк.; заяви за № 108 та № 113 на перереєстрацію ТЗ від 13.08.2015, на 2 арк.; пластикові картки із чіпами на іноземній мові із серією та номерами: ZVV704, C235486, VTVA034 на ТЗ, всього 3 шт.; заламінована картка із записами на іноземній мові, серії НОМЕР_2 .

В ході огляду зазначених документів встановлено, що вони містять відомості про діяльності ТОВ «Доміон» (код ЄДРПОУ: 37321571), ТОВ «Авто Континет Груп» (код ЄДРПОУ: 40454703), ТОВ «Брок Інвест Груп» (код ЄДРПОУ: 40454373) та ТОВ «Доміон Авто Груп» (код ЄДРПОУ: 41083774), зокрема в частині імпорту транспортних засобів вантажних автомобілів на територію України та їх розмитнення. Зокрема, зберегли на собі сліди вчиненого злочину підробки, в частині внесення неправдивих відомостей, про ціну транспортного засобу, фірму-відправника, рік випуску, та інших відомостей, які під час розмитнення автомобіля впливають на формування суми до сплати митних платежів.

Постановою слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області старшого лейтенанта ОСОБА_3 від 02.05.2018 року вилучені 27.04.2018 р. в ході обшуку житлового будинку, в якому проживає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_3 », документи, які стосуються діяльності ТОВ «Доміон» та ТОВ «Доміон Авто Груп» визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №42017070000000470.

Слідчим доведено, що вилучені за місцем проживання ОСОБА_5 документи, які стосуються діяльності ТОВ «Доміон» та ТОВ «Доміон Авто Груп» мають значення речових доказів у кримінальному провадженні №42017070000000470 та відповідають критеріям, зазначеним уст.98КПК України, оскільки являються матеріальними об`єкти, які могли зберегти на собі сліди злочину, містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Також слідчим, на виконання вимог ч.1 ст.173 КПК України, доведено слідчому судді необхідність такого арешту майна з метою збереження речового доказу, а також наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.170 КПК України.

Крім того, слідчим доведено, що в рамках даного кримінального провадження є потреба у проведенні експертного дослідження на предмет наявності ознак підробки відомостей щодо використання вказаних документів, в ході протиправної діяльності ОСОБА_4 .

З урахуванням викладеного, слідчий суддя враховує можливість використання вказаних у клопотанні речей, як доказу у даному кримінальному провадженні, наслідки арешту майна, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження та приходить до висновку про наявність правових підстав до арешту майна, а тому клопотання слід задоволити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.170-173,309,395КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого - задоволити.

Накласти арешт на вилучене 27.04.2018 року в ході обшуку житлового будинку, в якому проживає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_3 , майно (документи), що стосується діяльності ТОВ «Доміон» та ТОВ «Доміон Авто Груп», а саме:

- посвідчення про відрядження (бланки на аркушах формату А4 із зображенням гербу України), загальною кількістю 15 аркушів, на 11 в яких міститься відтиск круглої печатки ТзОВ «Доміон авто груп Україна» код 41083774, на двох з яких наявні рукописні записи;

-бланки доручень ТОВ «ДОМІОН» із відтиском круглої печатки з реквізитами «ТОВ ДОМІОН» код 37321571, із наявним рукописним підписом на 4 арк.;

-бланк на іноземній мові із відтисками штампів на іноземній мові, на 1 арк.;

-документи на іноземній мові, у яких містяться відомості по ТЗ, на 4 арк.;

-копії паспорту громадянина України та для виїзду за кордон гр. України, а також ідентифікаційний код ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на 2 арк.;

-заяви за № 108 та № 113 на перереєстрацію ТЗ від 13.08.2015, на 2 арк.;

-пластикові картки із чіпами на іноземній мові із серією та номерами: ZVV704, C235486, VTVA034 на ТЗ, всього 3 шт.;

-заламінована картка із записами на іноземній мові, серії UAS № 150122

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.05.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73771653
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —308/4588/18

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні