Ухвала
від 26.04.2018 по справі 496/1565/18
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/1565/18

Провадження № 2/496/1059/18

У Х В А Л А

26 квітня 2018 року Суддя Біляївського районного суду Одеської області Пендюра Л.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які проживають за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, до Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області, що знаходиться за адресою: вул. Покровська, буд. №1, с. Березань Біляївського району Одеської області, третя особа - Відділ Держгеокадастру у Біляївському районі Одеської області, що знаходиться за адресою: вул. Заводська, буд. №34, м. Біляївка Одеської області, про визнання недійсним державного акту на право приватної власності на землю та визнання права на земельну ділянку (пай) у порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулись до суду з позовною заявою, в якій просять визнати недійсним державний акт на право приватної власності на земельну ділянку площею 5,25 га, кадастровий номер 5121080700:01:001:0008, на території Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва серії ІІ-ОД №076141, зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №01, 016, 516, 00120, виданий Біляївською райдержадміністрацією 03 травня 2006 року на ім'я ОСОБА_3 та скасувати в Державному земельному кадастрі, Поземельній книзі в електронній (цифровій) формі, Поземельній книзі в паперовій формі, в Книзі записів реєстрацій державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №01, 016, 516, 00120, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно - державну реєстрацію прав всі рішення, відомості та записи в електронному та паперовій формах про державну реєстрацію прав щодо земельної ділянки кадастровий номер 5121080700:01:001:0008, наданої у приватну власність на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ОД №076141 на ім'я ОСОБА_3, а також визнати за ними у порядку спадкування за законом право у рівних частках по ? частині на зазначену земельну ділянку, на яку мала право їх мати ОСОБА_3, яка померла 04 грудня 2000 року, посилаючись на те, що після смерті матері вони, як спадкоємці за законом, звернулись до державного нотаріуса Біляївської районної державної нотаріальної контори Одеської області для оформлення права на спадщину, але листом №972/02-14 від 16 березня 2018 року їм було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом і рекомендовано звернутись до суду, так як державний акт на право приватної власності на землю виданий після смерті матері.

Позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України. Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні, тому її слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Справа буде розглядатися в порядку загального позовного провадження зі стадії підготовчого судового засідання.

Крім того, в п. 3 позовної заяви позивачі просять витребувати у державного нотаріуса Біляївської районної державної нотаріальної контори Одеської області спадкову справу, яка була заведена після смерті ОСОБА_3, померлої 04 грудня 2000 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно положень ст. 8 Закону України Про нотаріат , нотаріальна таємниця - сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов'язки тощо.

Оскільки позивачі не можуть самостійно отримати від нотаріуса копію вказаної спадкової справи, а тому суд вважає можливим її витребувати.

Керуючись ст. ст. 84, 175, 187, 274 ЦПК України, ст. 8 Закону України Про нотаріат -

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які проживають за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, до Березанської сільської ради Біляївського району Одеської області, що знаходиться за адресою: вул. Покровська, буд. №1, с. Березань Біляївського району Одеської області, третя особа - Відділ Держгеокадастру у Біляївському районі Одеської області, що знаходиться за адресою: вул. Заводська, буд. №34, м. Біляївка Одеської області, про визнання недійсним державного акту на право приватної власності на землю та визнання права на земельну ділянку (пай) у порядку спадкування за законом.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Підготовче судове засідання призначити на 19 липня 2018 року о 12.00 год.

В підготовче судове засідання викликати сторони.

Визначити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов'язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред'явити зустрічний позов.

Клопотання позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у державного нотаріуса Біляївської районної державної нотаріальної контори Одеської області спадкову справу, яка була заведена після смерті ОСОБА_3, померлої 04 грудня 2000 року.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України, за наступним посиланням: http://bl.od.court.gov.ua/sud1506/.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати сторонам .

Ухвала може бути оскаржена, у відповідності до п. 8 ч. 1 ст. 353 ЦПК України, в частині недотримання підсудності протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Одеської області.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення26.04.2018
Оприлюднено05.05.2018
Номер документу73795002
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним державного акту на право приватної власності на землю та визнання права на земельну ділянку (пай) у порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —496/1565/18

Рішення від 28.09.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 19.07.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні