Ухвала
від 07.05.2018 по справі 927/331/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

07 травня 2018 року                     м. Чернігів                     справа № 927/331/18

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Боброва Ю.М., розглянувши матеріали позовної заяви від 02.05.2018 № 861-18

за позовом: Заступника керівника Чернігівської місцевої прокуратури, вул. Шевченка, 1, м. Чернігів, 14000, в інтересах держави

в особі: Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, вул. 30 років перемоги, 40, с. Нові Яриловичі, Ріпкинський район, Чернігівська область, 15013

до відповідача: Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт», вул. Віскозна, 5, м. Київ, 02094

про стягнення 99396,76 грн заборгованості по орендній платі за землю.

В С Т А Н О В И В:

Заступником керівника Чернігівської місцевої прокуратури подано позов в інтересах держави в особі Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області до Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт» про стягнення 99396,76 грн заборгованості по орендній платі за землю.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання відповідачем умов договору оренди земельної ділянки 23,9224 га кадастровий номер 7424486400:09:001:0019, укладеного 14.12.2010 між Ріпкинською районною державною адміністрацією та Приватним підприємством «Юридична компанія «Вердикт».

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

У позовній заяві заступником керівника Чернігівської місцевої прокуратури заявлено клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Розглянувши клопотання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1,2,3 ст.247 Господарського процесуального кодексу України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує положення ч.3 ст.247 Господарського процесуального кодексу України.

Малозначними справами, у відповідності до ч.5 ст.12 Господарського процесуального кодексу України, є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 1 ст.250 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Враховуючи ціну позову, предмет та підстави позову, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, кількість сторін, значення для суспільного інтересу, суд доходить висновку, що дана справа відноситься до категорії малозначних, а тому підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Крім того, у позовній заяві заступником керівника Чернігівської місцевої прокуратури заявлено клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – 1. Чернігівську об'єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Чернігівській області та 2. Ріпкинську районну державну адміністрацію.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Розглянувши клопотання заступника керівника Чернігівської місцевої прокуратури, суд вважає його обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

За таких обставин, керуючись ст. 12, 50, 176, 234, 235, 247-250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Задовольнити клопотання заступника керівника Чернігівської місцевої прокуратури та здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

3. Задовольнити клопотання заступника керівника Чернігівської місцевої прокуратури та залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – 1. Чернігівську об'єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Чернігівській області (вул. Кирпоноса, 28, м. Чернігів, 14000) та 2. Ріпкинську районну державну адміністрацію (вул. Святомиколаївська, 85, смт. Ріпки, Чернігівська область, 15000).

4. Встановити відповідачу семиденний строк з дня отримання ухвали для подання до суду заяви із обґрунтованими запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження

5. Встановити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали для подання до суду та іншим учасникам справи відзиву на позов з доданими до нього документами (ст. 165 ГПК України).

Докази направлення іншим учасникам справи відзиву надати суду у встановлений строк.

6. Встановити позивачу п'ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання до суду та іншим учасникам справи відповіді на відзив з доданими до неї документами (ст. 166 ГПК України).

Докази направлення іншим учасникам справи відповіді на відзив надати суду у встановлений строк.

7. Встановити відповідачу п'ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду та іншим учасникам справи заперечень з доданими до них документами (ст. 167 ГПК України).

Докази направлення іншим учасникам справи заперечень надати суду у встановлений строк.

8. Встановити третім особам п'ятиденний строк з дня отримання позовної заяви та відзиву відповідача для подання до суду та іншим учасникам справи пояснень з доданими до них документами (ст. 168 ГПК України).

Докази направлення іншим учасникам справи пояснень надати суду у встановлений строк.

9. Встановити учасникам справи п'ятиденний строк з дня отримання пояснень третіх осіб для подання до суду відповіді на такі пояснення (ст. 168 ГПК України).

Докази направлення іншим учасникам справи відповіді на пояснення третіх осіб надати суду у встановлений строк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Звернути увагу учасників судового процесу на те, що відповідно до ст.135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://cn.arbitr.gov.ua/sud5028/

Документи по справі можуть бути направлені на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області - e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua; засоби зв'язку - факс 77-44-62, тел. 676-311.

Суддя                                                                                           Ю. М. Бобров

          

Дата ухвалення рішення07.05.2018
Оприлюднено11.05.2018
Номер документу73835141
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/331/18

Рішення від 22.06.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 07.05.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні