Рішення
від 22.06.2018 по справі 927/331/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

22 червня 2018 року м. Чернігів

Господарським судом Чернігівської області у складі судді Боброва Ю.М. розглянуто за правилами спрощеного позовного провадження справу 927/331/18

за позовом: Заступника керівника Чернігівської місцевої прокуратури, вул. Шевченка, 1, м. Чернігів, 14000, в інтересах держави

в особі: Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, вул. 30 років перемоги, 40, с. Нові Яриловичі, Ріпкинський район, Чернігівська область, 15013

до відповідача: Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт», вул. Віскозна, 5, м. Київ, 02094

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача :

1. Чернігівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Чернігівській області, вул. Кирпоноса, 28, м. Чернігів, 14000;

2. Ріпкинська районна державна адміністрація Чернігівської області, вул. Святомиколаївська, 85, смт. Ріпки, Чернігівська область, 15000

про стягнення 99396,76 грн заборгованості по орендній платі за землю.

без виклику представників учасників справи

Заступником керівника Чернігівської місцевої прокуратури подано позов в інтересах держави в особі Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області до Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт» про стягнення 99396,76 грн заборгованості по орендній платі за землю.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання відповідачем умов договору оренди земельної ділянки 23,9224 га кадастровий номер 7424486400:09:001:0019, укладеного 14.12.2010 між Ріпкинською районною державною адміністрацією та Приватним підприємством «Юридична компанія «Вердикт», у зв'язку з чим у останнього виникла перед позивачем заборгованість з орендної плати за землю у сумі 6135,86 грн, в тому числі пеня в сумі 883,95 грн, яку і просить стягнути заступник керівника Чернігівської місцевої прокуратури в позовній заяві.

Крім того, у позовній заяві заступником керівника Чернігівської місцевої прокуратури заявлено клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: 1. Чернігівську об'єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Чернігівській області, 2. Ріпкинську районну державну адміністрацію Чернігівської області.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 07.05.2018 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Також даною ухвалою задоволено клопотання заступника керівника Чернігівської місцевої прокуратури та залучено до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – 1. Чернігівську об'єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Чернігівській області та 2. Ріпкинську районну державну адміністрацію Чернігівської області.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін суду не надходило.

Також ухвалою від 07.05.2018 встановлено учасникам справи строк для подання заяв по суті, зокрема, відповідачу - п'ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали для подання до суду та іншим учасникам справи відзиву на позов з доданими до нього документами.

Відповідачем у встановлений судом строк відзиву на позовну заяву не подано. Ухвала про відкриття провадження у справі від 07.05.2018, направлена двічі на адресу відповідача, повернута відділенням зв'язку з відмітками «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши по суті у порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, суд встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.12.2010 між Ріпкинською районною державною адміністрацією Чернігівської області (Орендодавець) та Приватним підприємством «Юридична компанія «Вердикт» (Орендар) укладено договір оренди земельної ділянки 23,9224 га кадастровий номер 7424486400:09:001:0019 (далі - Договір) (а.с.20-21), відповідно до п.1 якого Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку за рахунок забудованих земель комерційного використання категорії промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення площею 23,9224 га, яка знаходиться на території Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області (за межами населеного пункту).

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 23,9224 га, у тому числі 23,9224 га – забудовані землі комерційного використання категорії промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення площею 23,9224 га, яка знаходиться на території Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області (за межами населеного пункту) (п.2 Договору).

Договір зареєстровано в Ріпкинському відділі Чернігівської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах», про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 14.12.2010 за № 041083600002.

Договір укладено на 25 років (п.8 Договору).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки відсутня (п. 5 Договору).

Відповідно до п. 9 Договору, орендна плата вноситься у грошовій формі у шестикратному розмірі земельного податку і становить 66600,00 грн за рік.

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації. Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії (п. 10 Договору).

Згідно з п. 11 Договору орендна плата вноситься у такі строки: щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати і становить 5550,00 грн на розрахунковий рахунок Новояриловицької сільської ради.

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Платність використання земельної ділянки є обов'язковою умовою договору відповідно до вимог ст. 15 Закону України «Про оренду землі» і визначена в укладеному договорі.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про оренду землі", іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду землі", договір оренди землі - це договір за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 21 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Статтею 96 Земельного кодексу України передбачено, що землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно з листом Новояриловицької сільської ради № 23/03-04 від 12.02.2018 та розрахунком у вигляді довідки про залишкову суму боргу від 15.03.2018 відповідач має заборгованість з орендної плати за землю за червень - грудень 2017 року в сумі 99396,76 грн.

З метою досудового врегулювання спору Новояриловицькою сільською радою на адресу відповідача було направлено лист за вих. № 185А/03-04 від 08.12.2017 з проханням надати інформацію про щодо погашення заборгованості, який було залишено відповідачем без відповіді, заборгованість сплачена не була.

Станом на момент подання позову заборгованість з орендної плати за землю відповідачем не сплачена і становить 99396,76 грн.

Відповідно до ч.ч. 1, 7 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно зі ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (стаття 612 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені допустимими доказами, тому доходить висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до ст. 129 ГПК України, покладаються на відповідача.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Керуючись статтями 50, 53, 74, 86, 129, 232, 233, 236, 236-238, 240, 241, 247-252, 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1.           Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт» (вул. Віскозна, б. 5, м. Київ, 02094, код ЄДРПОУ 31571217) на користь Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області (вул. 30 років Перемоги, 40, с. Нові Яриловичі, Ріпкинський район, Чернігівська область, 15013; код ЄДРПОУ 04416051; р/р 33214812700447, код 38046020, ГУДКСУ в Чернігівській області, МФО 853592) заборгованість з орендної плати за землю в сумі 99396,76 грн.

3. Стягнути з Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт» (вул. Віскозна, б. 5, м. Київ, 02094, код ЄДРПОУ 31571217) на користь Прокуратури Чернігівської області, код ЄДРПОУ 02910114 (вул. Князя Чорного, 9, м. Чернігів, 14000, р/р 35215093006008, МФО 820172, код 02910114, банк ДКСУ м. Київ) 1762,00 грн на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного господарського суду через Господарський суд Чернігівської області.

Повне рішення складено та підписано 22.06.2018.

З повним текстом рішення можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя Ю.М. Бобров

Дата ухвалення рішення22.06.2018
Оприлюднено25.06.2018
Номер документу74841931
СудочинствоГосподарське
Сутьвідкриття провадження у справі від 07.05.2018, направлена двічі на адресу відповідача, повернута відділенням зв'язку з відмітками «за закінченням терміну зберігання». Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Розглянувши по суті у порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази

Судовий реєстр по справі —927/331/18

Рішення від 22.06.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 07.05.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні