Ухвала
від 08.05.2018 по справі 355/1240/17
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/1240/17

Провадження № 1-кс/355/216/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у тимчасовому доступі до речей та документів

08 травня 2018 року слідчий суддя Баришівського районного суду Київської області ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Баришівка Київської області в залі суду клопотання слідчого СВ Баришівського ВП Переяслав-Хмельницького ВП ГУ Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 за погодженням з начальником Баришівського відділу Бориспільської місцевої прокуратури Київської області юристом першого класу ОСОБА_4 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111100000250 від 20.09.2017 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Баришівського ВП Переяслав-Хмельницького ВП ГУ Національної поліції в Київській області лейтенант поліції ОСОБА_3 за погодженням з начальником Баришівського відділу Бориспільської місцевої прокуратури Київської області юристом першого класу ОСОБА_4 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42017111100000250 від 20.09.2017 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання обґрунтовує тим, що Баришівським відділом Бориспільської місцевої прокуратури 20.09.2017 року внесено відомості до ЄРДР за № 42017111100000250 за ознаками злочину (кримінального правопорушення), передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України за фактом підроблення офіційного документа технічної документації на частину об`єкта нерухомого майна, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та перебуває на балансі ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З 21.09.2017 року постановою про визначення територіальної підслідності, слідчим відділенням Баришівського відділення поліції Переяслав-Хмельницького відділу поліції ГУ Національної поліції України в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111100000250 від 20 вересня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Встановлено, що 20.09.2017 року до Баришівського відділу Бориспільської місцевої прокуратури з заявою про вчинення злочину звернулася ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до поданої заяви, невідомими особами здійснено підробку офіційного документа технічного паспорта з додатками на об`єкт нерухомого майна, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , без здійснення виїзду за місцем знаходження об`єкта нерухомого майна та без урахування перебудов і реконструкцій.

Крім того, встановлено що 18.09.2017 року директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 на підставі вищевказаної технічної документації подав заяву для реєстрації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності цілісного майнового комплексу за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі заяви ОСОБА_5 , реєстратором ОСОБА_6 КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », яке зареєстровано за адресою:

АДРЕСА_3 , внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про реєстрацію права власності на цілісний майновий комплекс, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка належить уповноваженій особі ОСОБА_5 та складає 528,3 кв. м.

Так, у вересні 2017 року ОСОБА_5 звертався до ФОП « ОСОБА_7 » з питань виготовлення технічної документації на вказану будівлю. Під час допиту ОСОБА_5 пояснив, що не пам`ятає, які документи надавав ФОП « ОСОБА_7 » для виготовлення технічної документації. «ФОП ОСОБА_7 » виготовлено технічний паспорт №1307 від 14.09.2017 року.

На даний час, як зазначалося вище, на підставі вищевказаного документа директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 оформлено право власності на вищезазначений об`єкт нерухомого майна та внесено відомості про право власності до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Слідчий, аналізуючи викладене, в клопотанні упустив прохальну частину клопотання та не зазначив, про необхідність отримання тимчасового доступу, до яких саме оригіналів документів, в яких міститься підпис та почерк ОСОБА_5 , які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою: АДРЕСА_4 , а також відсутні посилання на норми чинного КПК в прохальній частині клопотання.

В судове засідання слідчий СВ Баришівського ВП Переяслав-Хмельницького ВП ГУ Національної поліції в Київській області ОСОБА_8 не з`явилася. Надала суду заяву про розгляд клопотання у її відсутність, клопотанняпідтримує.

Розглянувши заявлене клопотання, дослідивши надані матеріали, вважаю, що клопотання не підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 99 КПК України, документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно п. 1 ч.2 ст. 99 КПК України, до документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати матеріали фотозйомки, звукозапису, відеозапису та інші носії інформації (у тому числі електронні). Матеріали, в яких зафіксовано фактичні дані про протиправні діяння окремих осіб та груп осіб, зібрані оперативними підрозділами з дотриманням вимог Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність", за умови відповідності вимогам цієї статті, є документами та можуть використовуватися в кримінальному провадженні як докази.

Виходячи з вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до вимог ст.160 КПК України

1. Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

2. У клопотанні зазначається:

1) короткий виклад обставин кримінального провадження у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального провадження із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадження;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обгрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1)перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2)самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3)не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Суд також зазначає, що у клопотанні слідчий, не виклав належним чином прохальну частину клопотання та не зазначив, до яких саме оригіналів документів, необхідно отримати тимчасовий доступ, в яких міститься підпис та почерк ОСОБА_5 .

Слідчий суддя вважає, що не конкретно, поверхово викладене клопотання суперечить вимогам п. 3 ч. 2 ст. 160 КПК України, де слідчий повинен зазначити у клопотанні речі і документи, доступ до яких планується отримати за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42017111100000250 від 20.09.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, тому слідчий суддя не може задовольнити таке не повне, не конкретне клопотання та вважає, що в задоволенні поданого клопотання слід відмовити.

Керуючись вимогами ст. 31 Конституції України, ч. 1 та п. 5 ч. 2 ст. 131, ст. 132, 159-160, п. 7 ч. 1 ст. 162, 163, 309 КПК України (в редакції 2012 р.) ,

УХВАЛИВ:

Відмовити слідчому СВ Баришівського ВП Переяслав-Хмельницького ВП ГУ Національної поліції в Київській області лейтенант поліції ОСОБА_3 в задоволенні клопотання на отримання тимчасового доступу до оригіналів документів, в яких міститься підпис та почерк ОСОБА_5 , а саме доступ до всіх документів, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_4 .

Ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя Баришівського районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73853002
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —355/1240/17

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Коваленко К. В.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Коваленко К. В.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Коваленко К. В.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Ященко І. Ю.

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Ященко І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні