Ухвала
від 08.05.2018 по справі 922/522/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

08.05.2018 м. ХарківСправа № 922/522/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калантай М.В.

при секретарі судового засідання Семенові О.Є.

розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лозівське хлібоприймальне підприємство", м.Лозова Харківської області до Лозівської міської ради Харківської області, м.Лозова Харківської області про визнання права власності за участю представників:

від позивача: Соколова І.Б., довіреність №88 від 09.02.2017

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Лозівське хлібоприймальне підприємство" (далі за текстом - позивач) звернулося до господарського суду Харківської області з позовом до Територіальної громади м.Лозова Харківської області в особі Лозівської міської ради Харківської області (далі за текстом - відповідач) про визнання права власності на самочинно переплановані нежитлові будівлі, розташовані за адресою: Харківська область, м.Лозова, вул.Гвардійська, 48, а саме: лабораторії, літ. "В", загальною площею - 108,5кв.м. (технічний паспорт в„–48 від 18.07.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради) та лазні-душової, літ."Е", загальною площею - 146,2кв.м. (технічний паспорт в„–48 від 18.08.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради).

Дана позовна заява відповідає вимогам процесуального законодавства, що є підставою для відкриття провадження у справі.

У підготовчому засіданні 08.05.2018 представником позивача заявлено клопотання про заміну неналежного відповідача, в якому він просить замінити первісного відповідача - Територіальну громаду м.Лозова Харківської області в особі Лозівської міської ради Харківської області належним відповідачем, а саме: Лозівською міською радою Харківської області. Також ним подано клопотання в якому він просить суд не розглядати питання про залучення третьої особи у справі.

Відповідач свого представника у підготовче засідання не направив, причини неявки суду не повідомив. 08 травня 2018 року подав до канцелярії суду заяву, у якій повідомив, що не заперечує проти задоволення позову.

Розглянувши вищевказані клопотання та заяви сторін, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 2 статті 48 ГПК України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд погоджується з доводами позивача про те, що за позовом у даній справі про визнання права власності на нерухоме майно має бути саме Лозівська міська рада Харківської області, оскільки спірне майно збудоване у межах м.Лозова Харківської області.

Крім того, відповідно до статті 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу, зокрема, органи місцевого самоврядування.

З урахуванням викладеного, суд вважає за необхідне замінити первісного відповідача - Територіальну громаду м.Лозова Харківської області в особі Лозівської міської ради Харківської області - належним відповідачем, а саме: Лозівською міською радою Харківської області.

Також суд вважає за можливе задовольнити клопотання відповідача, в якому він просить не розглядати питання про залучення третьої особи, зазначеної у позовній заяві.

Щодо заяви Лозівської міської ради Харківської області, в якій вона повідомила про те, що не заперечує проти задоволення позову слід зазначити наступне.

Відповідно до вимог статті 191 ГПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв'язку з визнанням позову відповідачем суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Однак, подана відповідачем заява не містить посилань саме на визнання позову. Крім того, враховуючи неявку представника відповідача у підготовче засідання, у суду відсутня можливість роз'яснити йому наслідки відповідних процесуальних дій.

Згідно частини 3 статті 177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи необхідність заміни неналежного відповідача, надання можливості Лозівській міській раді належним чином оформити свою позицію щодо визнання позовних вимог, а також у зв'язку із закінченням вищевказаного 60-денного строку, суд вважає за необхідне за власною ініціативою продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів та відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 120, 183, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Замінити первісного відповідача - Територіальну громаду м.Лозова Харківської області в особі Лозівської міської ради Харківської області - належним відповідачем, а саме: Лозівською міською радою Харківської області (64602, Харківська область, м.Лозова, вул.Ярослава Мудрого, 1, код 06716633).

Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Відкласти підготовче засідання на "16" травня 2018 р. о 12:00.

Підготовче засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Харківської області за адресою: 61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, 8-й під'їзд, 3-й поверх, зал №323.

Зобов'язати позивача надати суду докази направлення або вручення належному відповідачу копій позовної заяви з додатками, а також інших доказів поданих ним під час підготовчого провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 08.05.2018.

Суддя М.В. Калантай

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення08.05.2018
Оприлюднено14.05.2018
Номер документу73871491
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/522/18

Рішення від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 16.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 08.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 02.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні