Рішення
від 05.06.2018 по справі 922/522/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" червня 2018 р.Справа № 922/522/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калантай М.В.

при секретарі судового засідання Заводовій К.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лозівське хлібоприймальне підприємство", м.Лозова Харківської області до Лозівської міської ради Харківської області, м.Лозова Харківської області про визнання права власності за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність №88 від 09.02.2017

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Лозівське хлібоприймальне підприємство" (далі за текстом - позивач) звернулося до господарського суду Харківської області з позовом до Територіальної громади м.Лозова Харківської області в особі Лозівської міської ради Харківської області (далі за текстом - відповідач) про визнання права власності на самочинно переплановані нежитлові будівлі, розташовані за адресою: Харківська область, м.Лозова, вул.Гвардійська, 48, а саме: лабораторії, літ. "В", загальною площею - 108,5кв.м. (технічний НОМЕР_1 від 18.07.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради) та лазні-душової, літ."Е", загальною площею - 146,2кв.м. (технічний НОМЕР_1 від 18.08.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради).

02 квітня 2018 року на електронну адресу суду та 03.04.2018 до канцелярії суду надійшов відзив Лозівської міської ради Харківської області, яка проти задоволення позовних вимог заперечила, посилаючись на те, що прийняття судом позитивного рішення дозволить позивачу зареєструвати майно, та в подальшому уникнути виконання обов'язків щодо сплати пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, що призведе до втрат міського бюджету.

У підготовчому засіданні 02.04.2018 судом постановлено ухвалу без виходу до нарадчої кімнати про відкладення підготовчого засідання на 08.05.2018.

08 травня 2018 року Лозівська міська рада Харківської області подала до канцелярії суду заяву, у якій повідомила, що не заперечує проти задоволення позову, посилаючись на те, що на даний час питання щодо сплати пайової участі у розвитку інфраструктури знаходиться на стадії підписання договору. Позивачем надано гарантійний лист щодо зобов'язання укладення договору та сплати пайової участі після виготовлення кошторисної документації на самочинне будівництво.

У підготовчому засіданні 08.05.2018 представником позивача заявлено клопотання про заміну неналежного відповідача, в якому він просив замінити первісного відповідача - Територіальну громаду м.Лозова Харківської області в особі Лозівської міської ради Харківської області належним відповідачем, а саме: Лозівською міською радою Харківської області. Також ним подано клопотання в якому він просить суд не розглядати питання про залучення третьої особи у справі.

Ухвалою від 08.05.2018 здійснено заміну первісного відповідача - Територіальної громади м.Лозова Харківської області в особі Лозівської міської ради Харківської області - належним відповідачем, а саме: Лозівською міською радою Харківської області; продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів; відкладено підготовче засідання на 16.05.2018.

16 травня 2018 року позивачем надано клопотання про долучення до матеріалів справи доказів направлення належному відповідачу позовних матеріалів, а також рішення господарського суду Харківської області від 30.01.2002 у справі №16938/1-13.

Дане клопотання задоволено судом.

Також 16.05.2018 від відповідача надійшла заява, в якій він зазначив, що на даний час питання щодо сплати пайової участі у розвитку інфраструктури між сторонами врегульовано. Позивачем подано заяву з відповідним пакетом документів з метою укладення договору та сплати пайової участі після виготовлення кошторисної документації на самочинне будівництво. У зв'язку з чим, відповідно до статті 191 ГПК України Лозівська міська рада Харківської області визнала позов у повному обсязі. Права та обов'язки, регламентовані статтями 42, 43, 46 ГПК України, відповідачу зрозумілі.

У підготовчому засіданні 16.05.2018 постановлено ухвалу без виходу до нарадчої кімнати про закриття підготовчого провадження та призначення розгляду справи по суті, судове засідання призначено на 05.06.2018.

29 травня 2018 року від відповідача надійшла заява, в якій відповідач повідомив, що необхідний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури сплачений позивачем у повному обсязі. У зв'язку з чим, Лозівська міська рада Харківської області підтримує позов у повному обсязі та претензій щодо сплати пайової участі до позивача не має.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав доводи, викладені в позовній заяві, просив позов задовольнити в повному обсязі.

Відповідач свого представника в судове засідання не направив, причини неявки суду не повідомив. Про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Згідно статті 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно і повно дослідивши надані до матеріалів справи докази, суд встановив наступне.

Рішенням господарського суду Харківської області від 30.01.2002 у справі №16938/1-13 задоволено позов ЗАТ "Лозівське хлібоприймальне підприємство" до Лозівського бюро технічної інвентаризації та визнано право власності за ЗАТ "Лозівське хлібоприймальне підприємство", код 31148877, на об'єкти нерухомого майна (будівлі та споруди), розташовані у Харківській області, м.Лозова, за адресами: вул.Красногвардійська, 48 (21 нежитлова будівля з допоміжними спорудами) та вул.Красногвардійська, 50 (17 нежитлових будівель з допоміжними спорудами). Зобов'язано Лозівське бюро технічної інвентаризації здійснити державну реєстрацію права власності за ЗАТ "Лозівське хлібоприймальне підприємство" на вищевказані об'єкти нерухомого майна (будівлі та споруди).

В подальшому форму ЗАТ "Лозівське хлібоприймальне підприємство" (код 31148877) змінено на приватне акціонерне товариство.

Позивач у справі, Товариство з обмеженою відповідальністю "Лозівське хлібоприймальне підприємство" (код 31148877) є правонаступником усього майна, усіх прав та обов'язків Приватного акціонерного товариства "Лозівське хлібоприймальне підприємство". зазначене підтверджується пунктом 1.5.14 Статуту позивача та відомостями, наявними у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Як вказує позивач у позові, його підприємством у 2002 році без погодження проекту та дозволу на початок будівельних робіт, самочинно, за власні кошти була здійснена реконструкція нежитлових будівель, розташованих за адресою: м.Лозова, вул.Гвардійська,48, а саме: лабораторії, літ "В" загальною площею - 108,5 кв.м. (технічний НОМЕР_1 від 18.07.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради) та лазні-душової, літ. "Е" загальною площею - 146,2 кв.м. (технічний НОМЕР_1 від 18.08.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради).

Згідно звітів, виготовлених суб'єктом оціночної діяльності ФОП ОСОБА_2 19.02.2018, ринкова вартість вищевказаних об'єктів нерухомості - лабораторії та лазні-душової, загальна ринкова вартість об'єктів складає 232300,00грн.

Згідно звітів про проведення технічних обстежень лабораторії та лазні-душової від 03.11.2017, виготовлених експертом з технічного обстеження будівель і споруд ОСОБА_3, (свідоцтво №97) будівлі відповідають вимогам Державних будівельних норм та встановлено можливість їх надійної та безпечної експлуатації.

Внаслідок відсутності документів про прийняття обертів нерухомого майна в експлуатацію у встановленому законом порядку, позивач не в змозі зареєструвати в реєстрі прав належне йому на законних підставах нерухоме майно та скористатися законним правом його користування, розпорядження та відчуження.

У зв'язку з цим, позивач згідно статей 375, 376, 392 ЦК України просить визнати право власності на самочинно переплановані нежитлові будівлі, розташовані за адресою: Харківська область, м.Лозова, вул.Гвардійська, 48, а саме: лабораторії, літ."В", загальною площею - 108,5кв.м. (технічний НОМЕР_1 від 18.07.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради) та лазні-душової, літ."Е", загальною площею - 146,2кв.м. (технічний НОМЕР_1 від 18.08.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради).

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням правових підстав позовних вимог, суд виходить з наступного.

Згідно зі статтею 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Статтею 16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до частини 1 статті 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Згідно наявної у справі довідки Комунального підприємства "Житлова управляюча компанія", м.Лозова Харківської області, №69 від 27.04.2018 згідно архівних реєстраційних матеріалів підприємства, серед зареєстрованих будинків (квартир) в місті Лозова та Лозівському районі, станом на 01.01.2013 року 21 нежитлова будівля, розташована за адресою: Харківська область, місто Лозова, вулиця Гвардійська (колишня вулиця Червоногвардійська), 48 оформлено та зареєстровано за TOB "Лозівське хлібоприймальне підприємство" (колишнє ЗАТ "Лозівське хлібоприймальне підприємство") на підставі Рішення господарського суду Харківської області від 30 січня 2002 року. Технічна інвентаризація комплексу за вищевказаною адресою вперше проводилась 02.09.1997 року. Нежитлові приміщення літ. "В" - лабораторія, та літ. "Е" - лазні-душової входять до переліку будівель та споруд, зареєстрованих за даною адресою, та станом на 28.07.2010 на них видано Акт самочинного будівництва.

Таким чином, спірні нежитлові приміщення є об'єктами самочинного будівництва.

Частиною 2 статті 376 ЦК України встановлено, що особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Разом із тим, частиною 3 статті 376 ЦК України визначено, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Так, надані позивачем матеріали свідчать, що ТОВ "Лозівське ХПП" розташоване на земельній ділянці, яка знаходиться в оренді на підставі Договору оренди від 23.05.2006 та Угоди про поновлення договору оренди 30.03.2015 строком на 5 років, зареєстрованих в Державному реєстрі речових на нерухоме майно 27.11.2015, індексний номер витягу: 48595315, номер запису про право власності: 12260206, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 788932063110 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, землі промисловості, транспорту та зв'язку загальною площею 3,4699га, кадастровий номер 6311000000:01:007:0003.

Отже, відповідачу було надано земельну ділянку у тому числі й під збудовані (самочинно переплановані) спірні об'єкти нерухомості, а тому позивач має право на подання позову про визнання права власності на вказані об'єкти.

При цьому суд враховує те, що згідно звітів про проведення технічних обстежень лабораторії та лазні-душової від 03.11.2017, виготовлених експертом з технічного обстеження будівель і споруд ОСОБА_3, (свідоцтво №97) будівлі відповідають вимогам Державних будівельних норм та встановлено можливість їх надійної та безпечної експлуатації.

Відповідач у відзиві також зазначив, що 24.10.2018 позивач звертався до виконавчого комітету міської ради з проханням надати довідку щодо відповідності місця розташування нежитлових будівель вимогам державних будівельних норм. Під час обстеження нежитлових будівель лазні-душової літ. "Е" та лабораторії літ. "В", що входять до комплексу нежитлових будівель товариства з обмеженою відповідальністю комплексу ТОВ "Лозівське ХПП" та розташовані по вул.Гвардійській, 48 в м.Лозова Харківської області встановлено, що відстані від самочинно реконструйованих нежитлових будівель (літ. "В" та літ. "Е") до меж вищезазначеної земельної ділянки становлять 1,4 м та 2,3 м відповідно, що відповідає вимогам Державних будівельних норм 360-92** "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень" (п. 3.25*). За результатом проведених обстежень, було надано відповідну довідку. При цьому, було звернуто увагу заявника про необхідність прийняття участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Лозова Харківської області шляхом сплати пайових внесків.

Питання щодо сплати пайових внесків між позивачем та Лозівською міською радою на даний час врегульовано, що підтверджується заявою відповідача від 29.05.2018 №71.

Лозівська міська рада будь-яких заперечень щодо наданих позивачем доказів та наведених ним обставин, якими він підтверджує свої позовні вимоги, під час розгляду справи не надала, позов визнала у повному обсязі, про що надала заяву від 07.05.2018 №60.

Відповідно до частини 1 статті 75 ГПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, можуть бути зазначені в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їх представників.

Згідно зі статтею 191 ГПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв'язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Заява про визнання позову підписана від імені відповідача уповноваженою особою, що підтверджується довіреністю від 24.10.2017. Отже, дана особа має повноваження на підписання заяви про визнання позову від імені відповідача. При цьому відповідач зазначає, що йому відомі наслідки визнання позову.

За таких обставин, суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 237, 238 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Лозівське хлібоприймальне підприємство" (64600, Харківська область, м.Лозова, вул.Гвардійська, 50, код 31148877) право власності на самочинно переплановані нежитлові будівлі, розташовані за адресою: Харківська область, м.Лозова, вул.Гвардійська, 48, а саме: лабораторії, літ. "В", загальною площею - 108,5кв.м. (технічний НОМЕР_1 від 18.07.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради) та лазні-душової, літ."Е", загальною площею - 146,2кв.м. (технічний НОМЕР_1 від 18.08.2012, розроблений Лозівським БТІ Лозівської міської ради).

Стягнути з Лозівської міської ради Харківської області (64602, Харківська область, м.Лозова, вул.Ярослава Мудрого, буд.1, код 06716633) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Лозівське хлібоприймальне підприємство" (64600, Харківська область, м.Лозова, вул.Гвардійська, 50, код 31148877) 3484,50грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Харківського апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 15.06.2018 р.

Суддя ОСОБА_4

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.06.2018
Оприлюднено18.06.2018
Номер документу74717793
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/522/18

Рішення від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 16.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 08.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 02.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні