Рішення
від 03.05.2018 по справі 221/1265/18
ВОЛНОВАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

221/1265/18

2/221/447/2018

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2018 року

Волноваський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді - ПИСАНЕЦЬ Н.В.

при секретарі - Метьолкіній Н.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні в м. Волноваха цивільну справу за позовом керівника Волноваської місцевої прокуратури Донецької області в інтересах держави в особі фонду охорони навколишнього природного середовища Новоселівської сільської ради Волноваського району Донецької області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення - незаконного пошкодження до ступеня припинення росту сироростучих дерев, -

В С Т А Н О В И В:

Керівник Волноваської місцевої прокуратури Донецької області в інтересах держави в особі Новоселівської сільської ради Волноваського району Донецької області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення - незаконного пошкодження до ступеня припинення росту сироростучих дерев.

В обґрунтування позову зазначив, що вироком Волноваського районного суду від 30.01.2018 у кримінальному провадженні №221/223/18 затверджено угоду від 12.01.2018 року про визнання винуватості укладену між прокурором Волноваської місцевої прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченими ОСОБА_1, ОСОБА_2 визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України , та призначено покарання у вигляді 2 (двох) років обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнено від відбуття покарання строком на 1 (один) рік, та відповідно до ст.76 КК України покладено на ОСОБА_1, ОСОБА_2 обов'язки - періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Вироком встановлено, що 01 грудня 2017 року о 14 годині 30 хвилин, ОСОБА_1, знаходячись в с.Новоселівка Волноваського району Донецької області, зустрівся з ОСОБА_2, з яким домовився про спільне здійснення порубки дерев у лісосмузі поблизу с.Новоселівка Волноваського району з метою отримання дров для опалення власних будинків. При цьому, за досягнутою домовленістю, ОСОБА_1 повинен був, за допомогою належної йому бензопили Беларусмаш-ББП 5800 безпосередньо спилювати дерева в лісосмузі та розпилювати їх на частини, а ОСОБА_2 повинен був надати мотоцикл Урал державний знак 60-78 ДОШ, який належить його батькові - ОСОБА_4, для перевезення частин спиляних дерев, а також допомагати ОСОБА_1 на місці порубки, шляхом перенесення частин спиляних дерев для завантаження до мотоциклу. Після досягнення злочинної домовленості, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на мотоциклі Урал державний знак 60-78 ДОШ, під керуванням ОСОБА_2, приблизно о 15 годині прибули до полезахисної лісової смуги, яка розташована на території Новоселівської сільської ради Волноваського району на відстані 1,5 кілометрів в напрямку на північний захід від с.Новоселівка-1 Волноваського району Донецької області, де діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, з метою незаконної порубки лісонасаджень, самовільно, без передбаченого законом дозволу та лісорубного білету, в порушення ст.ст. 12,38,40 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , ст. 69 Лісового кодексу України, п.п. 2, 44, 45 Правил відпуску деревини на пні в лісах України , затверджених постановою КМУ від 29.07.1999 р. № 1378, Постанови КМУ від 23.05.2007р., № 761 Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів , відповідно до раніше розподілених ролей, ОСОБА_1 здійснив спилювання трьох живих дерев породи Дуб та розпилювання їх на частини за допомогою належної йому бензопили Беларусмаш-ББП 5800 , а ОСОБА_2 переніс частини дерев з місця розпилу та завантажив їх до вказаного мотоциклу. 01 грудня 2017 року о 16 годині 40 хвилин ОСОБА_1 ОСОБА_2 були затримані на місці скоєння злочину працівниками Волноваського ВП ГУНП в Донецькій області під час незаконної вирубки дерев.

В результаті вчиненої ОСОБА_1 та ОСОБА_2 незаконної порубки в захисних лісових насадженнях живих дерев до ступеня припинення росту, а саме - дуба із діаметром пня 39,5 см в кількості 1 дерева та дубів із діаметром пня 14,5 см в кількості 2-х дерев, відповідно до розрахунку шкоди, заподіяної лісу в результаті самовільного вирубування дерев у полезахисний смузі, відповідно до постанови КМУ № 665 від 23.07.2008 року, заподіяно істотну шкоду на загальну суму 8384,83 грн.

Згідно, розрахунку шкоди проведеного Державною екологічною інспекцією у Донецькій області у відповідності до вимог Постанови Кабінету Міністрів України №655 від 23.07.2008 Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу , з урахуванням усіх діючих індексів інфляції, своїми протиправними діями ОСОБА_1 та ОСОБА_2 завдали шкоду державі в особі місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища Новоселівської сільської раді Волноваського району на суму 8384,83 грн.

Станом на день звернення до суду з позовною заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у добровільному порядку шкоду, завдану навколишньому природньому середовищу внаслідок пошкодження до ступеня припинення росту трьох сиро ростучих дерев породи (дуб), шляхом незаконної порубки дерев, не відшкодували. З огляду на викладене, ОСОБА_1 та ОСОБА_2, допустили протиправну діяльність у вигляді пошкодження до ступеня припинення росту 3 (трьох) сиро ростучих дерев породи Дуб , на місці розташування лісосмуги поблизу с. Новоселівка Волноваського району Донецької області, чим заподіяли збитки державі на суму 8384,83 грн., а відтак, на виконання вимог чинного законодавства повинні бути притягнуті до відповідальності за правопорушення, тобто має відшкодувати шкоду, заподіяну внаслідок допущення ними незаконного вирубування дерев.

Просить суд стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 шкоду, завдану внаслідок вчинення кримінального правопорушення - незаконним пошкодженням лісової смуги на території Новоселівської сільської ради у розмірі 8384 (вісім тисяч триста вісімдесят чотири) гривні 83 копійки на користь Фонду охорони навколишнього природнього середовища Новоселівської селищної ради, а також стягнути з відповідачів на користь спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір у розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні 00 копійок.

Представник позивача ОСОБА_5 місцевої прокуратури Донецької області у судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, на задоволенні позову наполягав.

Представник Новоселівської сільської ради Волноваського району Донецької області не з'явився, подав клопотання про розгляд справи у його відсутність

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилися, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги визнали.

Встановлено, що вироком Волноваського районного суду від 30.01.2018 у кримінальному провадженні №221/223/18 затверджено угоду від 12.01.2018 року про визнання винуватості укладену між прокурором Волноваської місцевої прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченими ОСОБА_1, ОСОБА_2 визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України , та призначено покарання у вигляді 2 (двох) років обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнено від відбуття покарання строком на 1 (один) рік, та відповідно до ст.76 КК України покладено на ОСОБА_1, ОСОБА_2 обов'язки - періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Доведеними обставинами, викладеними в мотивувальній частині вироку, є те, що 01 грудня 2017 року о 14 годині 30 хвилин, ОСОБА_1, знаходячись в с.Новоселівка Волноваського району Донецької області, зустрівся з ОСОБА_2, з яким домовився про спільне здійснення порубки дерев у лісосмузі поблизу с.Новоселівка Волноваського району з метою отримання дров для опалення власних будинків. При цьому, за досягнутою домовленістю, ОСОБА_1 повинен був, за допомогою належної йому бензопили Беларусмаш-ББП 5800 безпосередньо спилювати дерева в лісосмузі та розпилювати їх на частини, а ОСОБА_2 повинен був надати мотоцикл Урал державний знак 60-78 ДОШ, який належить його батькові - ОСОБА_4, для перевезення частин спиляних дерев, а також допомагати ОСОБА_1 на місці порубки, шляхом перенесення частин спиляних дерев для завантаження до мотоциклу. Після досягнення злочинної домовленості, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на мотоциклі Урал державний знак 60-78 ДОШ, під керуванням ОСОБА_2, приблизно о 15 годині прибули до полезахисної лісової смуги, яка розташована на території Новоселівської сільської ради Волноваського району на відстані 1,5 кілометрів в напрямку на північний захід від с.Новоселівка-1 Волноваського району Донецької області, де діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, з метою незаконної порубки лісонасаджень, самовільно, без передбаченого законом дозволу та лісорубного білету, в порушення ст.ст. 12,38,40 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , ст. 69 Лісового кодексу України, п.п. 2, 44, 45 Правил відпуску деревини на пні в лісах України , затверджених постановою КМУ від 29.07.1999 р. № 1378, Постанови КМУ від 23.05.2007р., № 761 Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів , відповідно до раніше розподілених ролей, ОСОБА_1 здійснив спилювання трьох живих дерев породи Дуб та розпилювання їх на частини за допомогою належної йому бензопили Беларусмаш-ББП 5800 , а ОСОБА_2 переніс частини дерев з місця розпилу та завантажив їх до вказаного мотоциклу. 01 грудня 2017 року о 16 годині 40 хвилин ОСОБА_1 ОСОБА_2 були затримані на місці скоєння злочину працівниками Волноваського ВП ГУНП в Донецькій області під час незаконної вирубки дерев.

В результаті вчиненої ОСОБА_1 та ОСОБА_2 незаконної порубки в захисних лісових насадженнях живих дерев до ступеня припинення росту, а саме - дуба із діаметром пня 39,5 см в кількості 1 дерева та дубів із діаметром пня 14,5 см в кількості 2-х дерев, відповідно до розрахунку шкоди, заподіяної лісу в результаті самовільного вирубування дерев у полезахисний смузі, відповідно до постанови КМУ № 665 від 23.07.2008 року, заподіяно істотну шкоду на загальну суму 8384,83 грн.

Вищезазначені установлені судом обставини за положеннями ст. 82 ЦПК України щодо цивільно-правових наслідків дій особи, стосовно якої ухвалено вирок суду в кримінальному провадженні, беруться до уваги в межах вирішення позову по даній справі і зібраних по ній доказів в сукупності.

Як вбачається зі змісту вироку Волноваського районного суду Донецької області від 30.01.2018 року, питання про відшкодування спричиненої шкоди у сумі 8384,83 гривень вирішено не було.

За загальним правилом, встановленим ч. 1 ст. 1166 ЦК України , майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до статті 39 Лісового кодексу України ліси України за екологічним і соціально-економічним значенням та залежно від основних виконуваних ними функцій поділяються на такі категорії: 1) захисні ліси (виконують переважно водоохоронні, ґрунтозахисні та інші захисні функції); 2) рекреаційно-оздоровчі ліси (виконують переважно рекреаційні, санітарні, гігієнічні та оздоровчі функції); 3) ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення (виконують особливі природоохоронні, естетичні, наукові функції тощо); 4) експлуатаційні ліси. Поділ лісів на категорії залежно від основних виконуваних ними функцій проводиться в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 66 Конституції України кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Частиною 1 стаття 67 Лісового кодексу України встановлено, що вирубка дерев проводиться в порядку спеціального використання лісових ресурсів.

Згідно з частиною 1 статті 69 Лісового кодексу України спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно.

Статтею 107 Лісового кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Згідно із ч.1 ст.41 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища економічні заходи забезпечення охорони навколишнього природного середовища передбачають відшкодування в установленому порядку збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Відповідно до ч. 4 ст. 68 цього ж Закону підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

Згідно із ч.5 цієї ж статті застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів.

Частиною 1 статті 69 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища встановлено, що шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Стаття 70 Закону України № 1264-XII від 25 червня 1991 року Про охорону навколишнього природного середовища передбачає, що визначення складу екологічних правопорушень і злочинів, порядок притягнення винних до адміністративної та кримінальної відповідальності за їх вчинення встановлюються Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України .

Згідно з пунктами 1, 5 частини другої статті 105 Лісового кодексу України , відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи: винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників; винні у порушенні строків лісовідновлення та інших вимог щодо ведення лісового господарства, встановлених законодавством у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів.

Відповідно до статті 107 Лісового кодексу України , підприємства, установи, організації і громадяни зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Частиною 2 статті 40 Закону України "Про рослинний світ" унормовано, що відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ несуть особи, винні у протиправному знищенні або пошкодженні об'єктів рослинного світу.

Однак, зважаючи на наявність заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди, Новоселівська сільська рада Волноваського району Донецької області належних заходів по її стягненню не вжила, у зв'язку з чим 07.02.2018 надіслала лист до Волноваської місцевої прокуратури про представництва інтересів держави в суді, прокуратурою, в особі фонду охорони навколишнього природного середовища, Новоселівської сільської ради.

Статтею 131 Конституції України передбачено, що прокуратура здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

В сенсі наведених норм та викладених обставин суд приходить до висновку про обґрунтованість пред'явленого позову, а тому вважає необхідним стягнути з відповідачів ОСОБА_1, ОСОБА_2 в солідарному порядку на користь держави фонду охорони навколишнього природнього середовища Новоселівської сільської ради Волноваського району Донецької області спричинену їх діями шкоду у загальній сумі 8384,83 гривень.

Крім того, відповідно до ст. 1 Закону України Про прокуратуру прокуратура України становить єдину систему, яка в порядку, передбаченому цим Законом, здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

У відповідності до вимог ч.1 п.6 ст. 5 Закону України " Про судовий збір" від сплати судового збору звільняються позивачі у справі про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Тобто, з ОСОБА_1, ОСОБА_2 необхідно стягнути в солідарному порядку судовий збір у сумі 1762,00 грн. на користь спеціального фонду Державного бюджету України.

На підставі ст. 1166 ЦК України , ст.ст. 41, 68, 69 , 70 ЗУ Про охорону навколишнього природного середовища , ст.ст. 66, 131 Конституції України, ст.ст. 39, 67, 105, 107 Лісового кодексу України, ст. 40 ЗУ Про рослинний світ , керуючись ст.ст. 12 , 13 , 81 , 133 , 141 , 223 , 259 , 263-265 , 268, 279, 353 ЦПК України , -

ВИРІШИВ:

Позов керівника Волноваської місцевої прокуратури Донецької області в інтересах держави в особі фонду охорони навколишнього природного середовища Новоселівської сільської ради Волноваського району Донецької області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення - незаконного пошкодження до ступеня припинення росту сироростучих дерев - задовольнити.

Стягнути в солідарному порядку з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживає за адресою: 87140, Донецька область, Волноваський район, с. Новоселівка, вул. Весняна, буд. 11, та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, який зареєстрований і проживає за адресою: 87140, Донецька область, Волноваський район, с. Новоселівка, вул. Каштанова, буд. 45, на користь фонду охорони навколишнього природного середовища Новоселівської сільської ради Волноваського району Донецької області, МФО 834016, ЄДРПОУ 04340558, р/р 31511968700551, юридична адреса: 87140, Донецька область, Волноваський район, с. Новоселівка, вул. Каштанова, 23, шкоду, спричинену внаслідок вчинення кримінального правопорушення - незаконного пошкодження до ступеня припинення росту сироростучих дерев, у сумі 8384,83 грн. (вісім тисяч триста вісімдесят чотири гривні 83 копійки).

Стягнути в солідарному порядку з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір у сумі 1762,00 грн.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Донецької області шляхом подачі до Волноваського районного суду Донецької області апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Н.В. Писанець

Дата ухвалення рішення03.05.2018
Оприлюднено15.05.2018
Номер документу73876944
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення - незаконного пошкодження до ступеня припинення росту сироростучих дерев

Судовий реєстр по справі —221/1265/18

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Писанець Н. В.

Рішення від 03.05.2018

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Писанець Н. В.

Ухвала від 21.03.2018

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Писанець Н. В.

Ухвала від 13.03.2018

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Писанець Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні