Ухвала
від 15.05.2018 по справі 821/564/18
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2018 р. м. ХерсонСправа № 821/564/18

Херсонський окружний адміністративний суд у складі судді Гомельчука С.В., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1 за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердор Україна" про скасування реєстраційної дії від 17 січня 2018 року за № 10741070001068869 та зобов'язання вчинити певну дію,

встановив:

Головне управління ДФС у Херсонській області звернулося із адміністративним позовом до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердор Україна", у якому просить суд:

- скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу, не пов'язаних зі змінами в установчих документах, що проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємтва "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1 (далі - відповідач, державний реєстратор) від 17 січня 2018 року за № 10741070001068869, зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників;

- зобов'язати державного реєстратора щодо № 10741070001068869 внести відповідний запис про скасування реєстраційної дії відносно ТОВ "Вердор Україна" (код ЄДРПОУ 41535992; далі - третя особа) до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Ухвалою від 22 березня 2018 року, судом прийнято рішення про розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання на 17 квітня 2018 року.

У день розгляду справи, 17 квітня 2018 року, судом було оголошено перерву до 15 травня 2018 року, згідно приписів ч. 2 ст. 223 КАС України.

15 травня 2018 року учасники справи в судове засідання не з'явилися. Позивач подав до суду клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження та про заміну первинного позивача належним позивачем, просить замінити Головне управління ДФС у Херсонській області на Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі. Відповідач та третя особа не подали до суду ніяких клопотань та/або заяв відносно своєї неявки, були повідомлені про дату, час і місце розгляду справи належним чином, що підтверджується рекомендованими повідомленнями - рішеннями про отримання поштових відправлень.

В обґрунтування поданого клопотання зазначає, що відбулася реорганізація територіальних органів ДФС. Відповідно до п. 2 Постанови Кабміну № 296 від 28 березня 2018 року "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби", Головне управління ДФС у Херсонській області перейменовано на Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Згідно ч. 1 ст. 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

Відтак, суд задовольняє клопотання позивача, приймає рішення про заміну первинного позивача на Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (далі - позивач, Головне управління).

Враховуючи викладене та положення ч. 9 ст. 205 КАС України, суд вважає за можливе розглядати дану справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд приймає рішення про залишення позовної заяви Головного управління без розгляду, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 43 КАС України, здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Отже, можливість подання адміністративного позову до суду обумолена наявністю у позивача відповідної адміністративної процесуальної дієздатності.

Із тексту позовної заяви, вбачається, що предметом даного позову є вимога контролюючого органу скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей щодо юридичної особи, не пов'язаних зі змінами в установчих документах.

Пунктом 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

- припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

- відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

- скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

З аналізу наведеної статті, суд приходить до висновку, що контролюючий орган не має права звертатися до суду із вимогою про скасування державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а тому не має необхідної адміністративної процесуальної дієздатності для звернення до суду з відповідним позовом.

Згідно до п. 1 ч. 1 ст. 240 КАС України суд залишає позовну заяву без розгляду позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності.

Таким чином, відповідно до ст. 240 КАС України, суд приймає рішення про залишення позовної заяви без розгляду, тому керуючись ст. 240, 243, 248 КАС України, суд

ухвалив :

Позовну заяву Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердор Україна" про скасування реєстраційної дії від 17 січня 2018 року за №10741070001068869 та зобов'язання вчинити певну дію, залишити без розгляду.

Повернути позивачу сплачений ним судовий збір в сумі 3524,00 грн. (три тисячі п'ятсот двадцять чотири гривні).

Ухвалу надіслати особам, які беруть участь у справі.

Роз'яснити позивачу, що постановлення ухвали про залишення без розгляду не позбавляє його права звернутись до суду повторно в загальному порядку, після усунення підстав, з яких позов було залишено без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Одеського апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня її проголошення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження апеляційна скарга подається протягом 15 днів з дня складання повного судового рішення.

Суддя Гомельчук С.В.

кат. 5.1

Дата ухвалення рішення15.05.2018
Оприлюднено17.05.2018
Номер документу73996598
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування реєстраційної дії від 17 січня 2018 року за № 10741070001068869 та зобов'язання вчинити певну дію

Судовий реєстр по справі —821/564/18

Ухвала від 15.05.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 17.04.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 22.03.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні