Рішення
від 15.05.2018 по справі 569/5845/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/5845/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2018 року

Рівненський міський суд Рівненської області у складі:

головуючого судді Гордійчук І.О.

при секретарі - Михайленко О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА РІВНЕАЗОТ про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні і компенсації втрати доходів,-

ВСТАНОВИВ:

30 березня 2018 року позивач звернувся до Рівненського міського суду із позовом до приватного акціонерного товариства Рівнеазот про стягнення на свою користь середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні за період з 26 квітня 2017 року по 29 березня 2018 року у розмірі 92891,38 грн., по день фактичного розрахунку, а в разі не проведення розрахунку до винесення рішення судом, та компенсацію втрати частини доходів у зв'язку із затримкою її виплати в розмірі 4763,69 грн.

Позовні вимоги мотивує тим, працював в ПрАТ Рівнеазот , наказом №1217-ВК від 24 квітня 2017 року був звільнений з роботи, відповідач не виплатив заробітну плату та інші належні до виплати суми. Також позивач зазначає, що у зв'язку із затримкою виплати заробітної плати має право на компенсацію втрати частини доходів відповідно до ЗУ Про компенсацію громадянам втрати частини заробітної плати у зв'язку із порушенням строків її виплати та на відшкодування середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

29 березня 2018 року від представника ПрАТ Рівнеазот Поляк І.В. до суду надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого він заперечує проти задоволення позову, та просить звільнити ПрАТ РІВНЕАЗОТ від відшкодування шкоди заподіяної затримкою розрахунку при звільненні в повному обсязі на підставі ч.2 ст.1171 ЦК України. В обґрунтування відзиву зазначає, що у відповідача наявні поважні причини та об'єктивні обставини, які мають істотне значення та підтверджують відсутність вини щодо несвоєчасного виконання свої зобов'язань по виплаті заробітної плати перед позивачем, зокрема зазначає, що ПрАТ "РІВНЕАЗОТ" не отримало всіх належних сум за надані послуги від РОВКП Рівнеобводоканал , окрім того, з 07 березня 2017 року на підприємстві повністю обмежили поставку природного газу, не давши змоги виробити продукцію.

Позивач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Від представника позивача 15 травня 2018 року до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Від представника відповідача 11 травня 2018 року надійшло до суду клопотання про розгляд справи за відсутності повноважного представника ПрАТ Рівнеазот .

Враховуючи заяви учасників судового розгляду, суд вважає за можливе розгляд справи провести за їх відсутності, на підставі наявних в матеріалах справи документів.

Згідно з ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Дослідивши докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення повністю.

Судом встановлено, що позивач перебував у трудових відносинах з ПрАТ Рівнеазот . Відповідно до наказу №1217-ВК від 24 квітня 2017 року був звільнений 25 квітня 2017 року.

Відповідно до довідки №1758 від 17.08.2017 року ОСОБА_1 належать до виплати при звільненні 43345,70 грн., в тому числі за січень - 2610,01 грн., за лютий - 6573,90 грн., березень - 7581,75 грн., квітень - 26580,04 грн. (в тому числі вихідна допомога в розмірі трьохмісячного середнього заробітку - 25180.49 грн., компенсації за невикористану відпустку - 3951,63 грн.)

Відповідно до вимог частини 1 ст.115 КЗпП заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Статтею 34 Закону України Про оплату праці встановлено, що компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку із порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Порядок нарахування та виплати компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку із порушенням строків її виплати встановлено ЗУ Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати

Ст.1 ЗУ Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати встановлено, що підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Відповідно до вимог ст.2 ЗУ Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати компенсація громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати (далі - компенсація) провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період починаючи з дня набрання чинності цим Законом. Під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру: пенсії; соціальні виплати; стипендії; заробітна плата (грошове забезпечення) та інші.

Сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується доход, до уваги не береться), що передбачено ст.3 ЗУ Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати .

Згідно наданого позивачем розрахунку розмір компенсації втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків виплати заробітної плати становить 4763,69 грн.

Статтею 117 КЗпП України встановлено, що в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку про те, що відсутність фінансово-господарської діяльності або коштів у роботодавця не виключає його вини в невиплаті належних звільненому працівникові коштів та не звільняє роботодавця від відповідальності, передбаченої статтею 117 КЗпП України.

Відповідно до роз'яснень, наведених у пункті 20 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24 грудня 1999 року Про практику застосування судами законодавства про оплату праці , установивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв'язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі, - наступного дня після пред'явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставі статті 117 КЗпП стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку.

В п.20постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 року №13 Про практику застосування судами законодавства про оплату праці роз'яснено, що встановивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв'язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі, - наступного дня після пред'явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставіст.117 КЗпП стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а при не проведенні його до розгляду справи по день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутності в цьому своєї вини. Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Враховуючи те, що відповідач на час звільнення позивача не здійснив з ним остаточний розрахунок по заробітній платі, суд приходить до висновку що відповідач зобов'язаний сплатити позивачу середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні, за період з 26 квітня 2017 року (наступного робочого дня після дня звільнення) по 15 травня 2018 року (тобто по день постановлення судового рішення).

Відповідно до п.8 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. N 100, нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період.

Відповідно до розрахунку наданого позивачем до позовної заяви, сума середнього заробітку, що підлягає до стягнення за час затримки розрахунку при його звільненні за період з 26 квітня 2017 року по 29 березня 2018 року становить 92891,38 грн., з 30 березня 2018 року, в разі не проведення розрахунку до винесення рішенням судом.

Згідно довідки про доходи №951 від 15.03.2018 року ОСОБА_1 за лютий 2017 року нараховано 8488,15 грн. за 168 відпрацьованих годин, за березень 9765,62 грн. за 192 відпрацьовані години. Середньогодинна заробітна плата при цьому становить 50.7049 грн.

Отже, середньоденна заробітна плата позивача становить ( 8488,15 грн. заробітної плати за лютий 2017 року + 9765,62 грн. заробітної плати за березень) : (168 робочих годин у лютому 2017 року + 192 робочі години у березні 2017року) * 8 годинний робочий день = 405,64 грн.

Судом встановлено, що період прострочення виплати розрахункових коштів з 26.04.2018 року (наступного робочого дня після звільнення) по 15.05.2018 року ( по день постановлення рішення судом) становить - 260 днів.

Оскільки середньоденна заробітна плата позивача становить 405,64 грн., то розмір середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, який підлягає виплаті позивачу за період з 26 квітня 2017 року по 15 травня 2018 року становить 105466,40 грн (405,64 грн. х 260 дн.). Саме така сума підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Доводи представника відповідача про відсутність вини відповідача щодо несвоєчасного виконання своїх зобов'язань по виплаті заробітної плати перед позивачем та про те, що шкода позивачу була заподіяна в стані крайньої необхідності, суд вважає безпідставними. Вчинення дій у стані крайньої необхідності передбачає вчинення їх для усунення небезпеки, яка загрожує державному або громадському порядку, власності, правам і свободам громадян, установленому порядку управління, якщо ця небезпека за даних обставин не могла бути усунута іншими засобами і якщо заподіяна шкода є менш значною, ніж відвернена шкода.

З огляду на викладене, недоотримання всіх належних сум за надані послуги від РОВКП Рівнеобводоканал , обмеження на підприємстві поставки природного газу, що не дало змоги виробити продукцію не може свідчити про відсутність вини роботодавця в невиплаті працівникові належних коштів і не є підставою для звільнення роботодавця від обов'язку сплатити зазначені кошти.

Враховуючи зміст позовних вимог та встановлені по справі обстави, суд приходить до переконання, що позов підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог статті 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає сплаті 930 грн. 00 коп. сплачено при звернення до суду судового збору.

Керуючись ст.ст.258,259,264,265,273,274,275,279,352,354,430 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА РІВНЕАЗОТ про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні і компенсації втрати доходів - задовольнити.

Стягнути з ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА РІВНЕАЗОТ на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільнення у розмірі 105466 (сто п'ять тисяч чотириста шістдесят шість) грн. 40 коп. та 5681 (п"ять тисяч шістсот вісімдесят одну) грн. 75 коп. компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати, без утримання прибуткового податку з громадян й інших обов'язкових платежів та 930 (дев'ятсот тридцять) грн. 00 коп. судових витрат по справі, що складаються з судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Рівненської області через Рівненський міський суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце реєстрації:АДРЕСА_1 реєстраційний номер облікової картки платників податків: НОМЕР_1;

Відповідач ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО РІВНЕАЗОТ : місцезнаходження 33017, м.Рівне-17, код ЄДРПОУ 05607824.

Повний текст судового рішення складено 16.05.2018 року.

Суддя Рівненського міського суду Гордійчук І.О.

Рівненської області

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення15.05.2018
Оприлюднено17.05.2018
Номер документу74014961
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/5845/18

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Постанова від 07.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 11.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 25.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Ковальчук Н. М.

Рішення від 15.05.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Рішення від 15.05.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Ухвала від 03.04.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні