Ухвала
від 15.05.2018 по справі 916/1503/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"15" травня 2018 р.м. Одеса Справа № 916/1503/17

Господарський суд Одеської області у складі судді Найфлейш В.Д. при секретарі судового засідання Чебан К.В., дослідивши матеріали справи №916/1503/17,

За заявою Публічного акціонерного товариства „Державна продовольчо-зернова корпорація України» (01033, м. Київ, вул. Саксганського,1, код ЄДРПОУ 37243279)

про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691)

за участю представників сторін:

від заявника - ОСОБА_2 (довіреність);

ліквідатор - арбітражний керуючий ОСОБА_3 (посвідчення).

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Одеської області від 27.07.2017 року, окрім іншого порушено провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника, визнано грошові вимоги Публічного акціонерного товариства „Державна продовольчо-зернова корпорація України» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) у розмірі 23 767 036,70 грн., розпорядником майна боржника, призначено арбітражного керуючого ОСОБА_4.

28.07.2017 року на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України опубліковано повідомлення № 44899 про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» , встановлено тридцятиденний граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів з дня опублікування оголошення.

Ухвалою попереднього засідання від 12.09.2017р. затверджено реєстр вимог кредиторів в наступних розмірах вимог до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) з вказівкою черговості їх задоволення: I черга: - Публічне акціонерне товариство „Державна продовольчо-зернова корпорація України»- 16 000 грн. - судовий збір; IV черга: - Публічне акціонерне товариство „Державна продовольчо-зернова корпорація України» - 20 633 631,26 грн. - основний борг; VI черга: - Публічне акціонерне товариство „Державна продовольчо-зернова корпорація України» 3 133 405,44 - штрафні (фінансові) санкції.

Постановою Господарського суду Одеської області від 12.10.2017р. ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3, тощо.

10.05.2018р. арбітражним керуючим ОСОБА_3 надано до суду звіт про проведення ліквідаційної процедури та клопотання про затвердження звіту та ліквідаційного балансу.

Представник ПАТ Державна продовольчо-зернова корпорація України в судовому засіданні підтримав клопотання ліквідатора банкрута про затвердження звіту та ліквідаційного балансу.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні наявні матеріали справи, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Банкрута, господарський суд встановив:

В своєму звіті ліквідатор банкрута арбітражний керуючий ОСОБА_3 зазначає наступне.

Згідно наказу №1 від 12.10.2017р. ліквідатора ТОВ Південноукраїнська інвестиційна компанія звільнено з посади керівника банкрута на підставі п.1 ст.40 КЗпП України з 12.10.2017р.

З метою отримання від банкрута бухгалтерської та іншої документації, ліквідатором банкрута направлено запити від 17.10.2017р., 23.10.2017р., 27.02.2018р. на адресу колишнього керівника ТОВ Південноукраїнська інвестиційна компанія , які залишено без відповіді.

17.01.2018р. ліквідатором банкрута направлено до Приморського ВП в м. Одеса ГУ НП в Одеській області повідомлення про кримінальне правопорушення стосовно факту бездіяльності посадових осіб ТОВ Південноукраїнська інвестиційна компанія .

В ході ліквідаційної процедури, ліквідатором з метою пошуку майна банкрута направлено запити та отримано наступні відповіді:

- Головного управління регіональної статистики про те, що банкрут не значиться засновником суб'єктів господарської діяльності;

- Державної фіскальної служби України про те, що банкрут на обліку в митних органах України не перебуває та митного оформлення експортно-імпортних операцій не здійснював;

- Капітану морського порту Одеса про те, що за банкрутом не зареєстровані на праві власності судна;

- Головного управління Держпраці в Одеській області про те, що за банкрутом великовантажні та інші транспортні засоби, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування не зареєстровано;

- Національного депозитарію України про відсутність інформації стосовно володіння банкрутом цінними паперами;

- Регіонального сервісного центру МВС в Одеській області про відсутність зареєстрованих за банкрутом транспортних засобів;

- Відділу Держгеокадастру у м. Одеса Одеської області про відсутність у власності банкрута або оренді земельних ділянок;

- ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області про відсутність зареєстрованих за банкрутом транспортних засобів.

Згідно Інформаційної довідки №101096527 від 23.10.2017р. з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру права власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкту, нерухоме майно у банкрута відсутнє.

Згідно повідомлення ДПІ у Приморському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області, банкрут має один відкритий рахунок у ПАТ Універсал банк , який згідно з повідомленням вказаного банку закрито.

Враховуючи відсутність майнових активів у банкрута, розрахунки з кредиторами не проводились.

Згідно звіту за результатами проведення аналізу фінансово-господарського стану суб'єкта господарювання ТОВ Південноукраїнська інвестиційна компанія , майно та інші активи, що можуть бути використані для задоволення вимог кредиторів відсутні, банкрут перебуває у стані надкритичної неплатоспроможності, підприємство не в змозі самостійно відновити свою платоспроможність.

10.05.2018р. відбулось засідання комітету кредиторів ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Південноукраїнська інвестиційна компанія , на якому, зокрема, вирішено схвалити звіт про проведені заходи в рамках ліквідаційної процедури та встановлено, що вказаний звіт відповідає законодавчим вимогам, встановленим Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом . Вказане рішення затверджене протоколом засідання комітету кредиторів від 10.05.2018р.

Скарг на дії ліквідатора та інших учасників ліквідаційної процедури до суду не надходило.

Враховуючи зазначене, ліквідатор банкрута пропонує провадження у справі закрити, кредиторську заборгованість банкрута списати як безнадійну, вимоги, незадоволені за відсутністю майна, вважати погашеними, ТОВ Південноукраїнська інвестиційна компанія ліквідувати.

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Згідно ч. 5 ст. 46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд може винести ухвалу про ліквідацію юридичної особи, що звільнилася від боргів, лише у разі, якщо залишок її майнових активів менший, ніж вимагається для продовження нею господарської діяльності згідно із законодавством.

У відповідності з ч. 5 ст. 45 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

У частині 7 ст. 46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» зазначено, що ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про припинення юридичної особи - банкрута.

Відповідно до ч. 6 ст. 83 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо затверджений звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим законом.

Згідно ч. 4 ст. 83 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у випадках, передбачених пунктами 4-7 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Від кредиторів відзивів та обґрунтованих письмових заперечень на звіт ліквідатора до суду не надійшло.

Приймаючи до уваги, що обставини, що перешкоджають затвердженню звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу при розгляді справи не виявлені, суд вважає даний звіт обґрунтованим та таким, що підлягає затвердженню

Крім того, в матеріалах справи міститься звіт про нарахування і виплату грошової винагороди у справі про банкрутство ТОВ Південноукраїнська інвестиційна компанія , який схвалений протоколом засідання комітету кредиторів ТОВ Південноукраїнська інвестиційна компанія №б/н від 10.05.2018р. за період з 12.02.2017р. по 01.05.2018р. на загальну суму 46656,72 грн. та клопотання про затвердження звіту та стягнення зазначеної суми з Публічного акціонерного товариства Державна продовольчо-зернова корпорація України . Також, вказаним протоколом відхилено пропозицію арбітражного керуючого ОСОБА_3 про покладення оплати послуг ліквідатора на кредитора ПАТ Державна продовольчо-зернова корпорація України .

Відповідно до п. 1 ст. 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Згідно з п. 2 ст. 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником).

Відповідно до п. 3 ст. 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття господарським судом ліквідаційної процедури банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора.

Пунктом 5 ст. 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» значиться, що сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюється за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Згідно з п. 6 ст. 115 Закону Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Приймаючи до уваги, що відповідно до звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу у боржника повністю відсутні майнові активи, у зв'язку з чим неможливе здійснення оплати послуг арбітражного керуючого за рахунок боржника, господарський суд дійшов висновку щодо можливості здійснення оплати послуг арбітражного керуючого в порядку розподілу між кредиторами суми грошової винагороди пропорційно визнаних кредиторських вимог кожного кредитора у справі, у зв'язку з чим заперечення кредитора судом до уваги не приймаються.

Такої ж правової позиції дотримується Вищий господарський суд України у своїй постанові від 27.10.2015р. № 911/1056/13.

Враховуючи зазначене, господарський суд вважає за необхідне затвердити звіт ліквідатора ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» - арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди за підсумками процедури ліквідації ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» та понесених витрат арбітражного керуючого з 12.02.2017р. по 01.05.2018р. на загальну суму 46656,72грн. в порядку розподілу між кредиторами суми грошової винагороди пропорційно визнаних кредиторських вимог кожного кредитора у справі, стягнути вказану суму з Публічного акціонерного товариства Державна продовольчо-зернова корпорація України та видати відповідний наказ.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за можливе затвердити звіт ліквідатора по справі № 916/1503/17, ліквідаційний баланс банкрута - ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» , ліквідувати та припинити юридичну особу ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» , закрити провадження по справі.

Керуючись ст.ст. 37 - 46, п. 6 ст. 83, ст. 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності божника або визнання його банкрутом» , ст. ст. 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Затвердити звіт ліквідатора по справі № 916/1503/17 про визнання ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) банкрутом.

2. Затвердити ліквідаційний баланс ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691).

3. Вимоги кредиторів, незадоволені за відсутністю майна банкрута, вважати погашеними.

4. Ліквідувати та припинити ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) з виключенням з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

5. Відповідно до п. 4 ст. 83 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

6. Скасувати мораторій на задоволення вимог кредиторів,

7. Зобов'язати державного реєстратора провести державну реєстрацію припинення - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691) та внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691).

8. Припинити ліквідаційну процедуру та повноваження ліквідатора ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691).

9. Провадження у справі № 916/1503/17 - закрити.

10. Затвердити звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди за підсумками процедури ліквідації ТОВ „Південноукраїнська інвестиційна компанія» з 12.10.2017р. по 01.05.2018р. на загальну суму 46656,00 грн.

11. Стягнути з Публічного акціонерного товариства Державна продовольчо-зернова корпорація України (01033, м. Київ, вул. Саксаганського,1, код ЄДРПОУ 37243279) на користь арбітражного керуючого ОСОБА_3 (65078, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) суму оплати послуг арбітражного керуючого у розмірі 46656 (сорок шість тисяч шістсот п'ятдесят шість) грн. 72 коп.

Наказ видати.

Копію ухвали надіслати: заявнику, ліквідатору, Управлінню державної реєстрації Юридичного департаменту Одеської міської ради, Головному управлінню статистики в Одеській області.

Повний текст ухвали складено та підписано 21 травня 2018 р.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили негайно після її проголошення згідно ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів згідно ст. 256 ГПК України.

Суддя В.Д. Найфлейш

Дата ухвалення рішення15.05.2018
Оприлюднено21.05.2018
Номер документу74092214
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія» (65045, м. Одеса, вул. Буніна, буд. 30, офіс 30 код ЄДРПОУ 36552691)

Судовий реєстр по справі —916/1503/17

Постанова від 04.10.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 03.08.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 04.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 02.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 20.02.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні