Постанова
від 04.07.2018 по справі 916/1503/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2018 року м. ОдесаСправа № 916/1503/17 м. Одеса, пр. - т Шевченко, 29, Одеський апеляційний господарський суд, зал судових засідань № 7

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Лавриненко Л.В.

суддів: Аленіна О.Ю., Бєляновського В.В.

секретар судового засідання - Безпалюк А.В.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" м. Київ

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.05.2018 р.

по справі № 916/1503/17

за заявою Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" м. Київ

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Південноукраїнська інвестиційна компанія" м Одеса

за участю арбітражного керуючого Колмикової Тетяни Олександрівни м. Одеса

про визнання банкрутом

суддя суду першої інстанції: Найфлейш В.Д.

час та місце винесення ухвали: 15.05.2018 р., м. Одеса, пр. -т. Шевченко, 29, Господарський суд Одеської області,

повний текст складено: 21.05.2018 р.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 18.06.2018 р., у складі колегії суддів: головуючого судді Філінюка І.Г., суддів Аленіна О.Ю., Богатиря К.В. розгляд апеляційної скарги Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" м. Київ на ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.05.2018 р. призначено на 04.07.2018 р. на 11:00 год.

В зв'язку з перебуванням головуючого судді Філінюка І.Г. та судді Богатиря К.В. на лікарняному, розпорядженням в.о. керівника апарату суду від 02.07.2018 р. № 733 призначено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.07.2018 р. визначено колегію суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі головуючого судді Лавриненко Л.В., суддів: Аленіна О.Ю., Бєляновського В.В. Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 02.07.2018 р. апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" м. Київ на ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.05.2018 р. по справі № 916/1503/17 прийнято до провадження колегією суддів у складі: головуючого судді Лавриненко Л.В., суддів Аленіна О.Ю., Бєляновського В.В.

Відповідно до ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Апеляційна скарга Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" м. Київ розглянута в межах процесуального строку, встановленого ч. 3 ст. 273 ГПК України.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.07.2017 р. порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія" м. Одеса, розпорядником майна боржника, призначено арбітражного керуючого Христенко Вадима Васильовича.

28.07.2017 р. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України опубліковано повідомлення № 44899 про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія" м. Одеса.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 12.09.2017 р. затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія" м. Одеса.

Постановою Господарського суду Одеської області від 12.10.2017 р. Товариство з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія" м. Одеса визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Колмикову Тетяну Олександрівну.

Ухвалою від 15.05.2018 р. місцевий господарський суд затвердив звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю „Південноукраїнська інвестиційна компанія" м. Одеса, ліквідував підприємство - банкрута та припинив провадження у справі.

Пунктами 10 - 11 резолютивної частини вказаної ухвали місцевий господарський суд, серед інших процесуальних дій, затвердив звіт арбітражного керуючого Колмикової Т.О. про нарахування та виплату грошової винагороди за підсумками процедури ліквідації банкрута з 12.10.2017 р. по 01.05.2018 р. на загальну суму 46 656,72 грн. та стягнув з Публічного акціонерного товариства Державна продовольчо-зернова корпорація України м. Київ на користь арбітражного керуючого Колмикової Тетяни Олександрівни м. Одеса суму оплати послуг арбітражного керуючого у розмірі 46 656,72 грн.

Покладення витрат по сплаті грошової винагороди арбітражного керуючого на кредитора місцевий господарський суд обґрунтував посиланням на те, що відповідно до звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу у боржника повністю відсутні майнові активи, у зв'язку з чим неможливе здійснення оплати послуг арбітражного керуючого за рахунок боржника, в результаті чого господарський суд дійшов висновку щодо можливості здійснення оплати послуг арбітражного керуючого в порядку розподілу між кредиторами суми грошової винагороди пропорційно визнаних кредиторських вимог кожного кредитора у справі. Публічне акціонерне товариство Державна продовольчо-зернова корпорація України м. Київ з п. 11 резолютивної частини ухвали місцевого господарського суду від 15.05.2018 р. по справі № 916/1503/17 не погодилось, оскарживши її до Одеського апеляційного господарського суду.

В апеляційній скарзі кредитор наполягає на тому, що ч. 5 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" такого джерела сплати грошової винагороди, як стягнення грошової винагороди арбітражного керуючого з кредитора пропорційно розміру його вимог, не передбачає.

Арбітражний керуючий - ліквідатор Колмикова Тетяна Олександрівна м. Одеса проти доводів апеляційної скарги заперечила.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга Публічного акціонерного товариства Державна продовольчо-зернова корпорація України м. Київ підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Згідно зі ст. 2 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 р. № 2343-XII (в редакції від 19.01.2013 р.), провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Цей Закон має пріоритет перед іншими законодавчими актами України у регулюванні відносин, пов'язаних з банкрутством суб'єктів підприємницької діяльності, за винятком випадків, передбачених цим Законом.

За приписами ч. 1 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Абзацами першим, другим та четвертим ч. 3 ст. 115 Закону передбачено, що грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Джерела сплати грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого визначені частинами п'ятою та шостою ст. 115 Закону.

За приписами цих норм сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Господарський суд має право зменшити розмір оплати послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), у разі якщо середньомісячна заробітна плата керівника боржника є надмірно високою порівняно з мінімальним розміром заробітної плати.

Таким чином, джерелами сплати грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого є:

1) наявні у боржника кошти, одержані в результаті господарської діяльності;

2) кошти, одержані від продажу майна (майнових прав) боржника;

3) фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, створений кредиторами.

Інших джерел сплати грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого Законом не передбачено.

Отже, у випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника, то така оплата, з урахуванням вимог ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" повинна здійснюватись за рахунок фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

З огляду на те, що фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого - ліквідатора Колмикової Т.О. не створювався, суд першої інстанції неправомірно поклав наведені витрати на Публічне акціонерне товариство Державна продовольчо-зернова корпорація України м. Київ.

Таким чином, суд апеляційної інстанції не може погодитись з висновком Господарського суду Одеської області щодо відшкодування витрат арбітражного керуючого пропорційно задоволеним кредиторським вимогам, оскільки наведений висновок не відповідає приписами ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Враховуючи те, що суд першої інстанції дійшов хибного висновку щодо стягнення оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого пропорційно задоволеним кредиторським вимогам, апеляційний господарський суд вважає, що оскаржувана ухвала в цій частині підлягає скасуванню.

Керуючись ст. ст. 272-282 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства Державна продовольчо-зернова корпорація України м. Київ задовольнити.

Пункт 11 резолютивної частини ухвали Господарського суду Одеської області від 15.05.2018 р. по справі № 916/1503/17 скасувати.

Арбітражному керуючому Колмиковій Т.О. у задоволенні заяви про стягнення з Публічного акціонерного товариства Державна продовольчо-зернова корпорація України м. Київ оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого в сумі 46 656,72 грн. відмовити.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у випадку, передбаченим Господарським процесуальним кодексом України.

Повний текст постанови складено та підписано 06.07.2018 р.

Головуючий суддя : Л.В. Лавриненко

Судді:

О.Ю. Аленін

В.В. Бєляновський

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення04.07.2018
Оприлюднено06.07.2018
Номер документу75135422
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1503/17

Постанова від 04.10.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 03.08.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 04.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 02.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 20.02.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні