Рішення
від 17.05.2018 по справі 196/421/18
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Справа № 196/421/18

№ провадження 2/196/164/2018

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2018 року смт.Царичанка

Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої - судді Гудим О.М.,

за участю секретаря - Шевченко Т.І.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в смт.Царичанка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи: Царичанська державна нотаріальна контора, ОСОБА_3, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до ОСОБА_2, треті особи: Царичанська державна нотаріальна контора, ОСОБА_3, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог вказала, що 29 січня 2016 року помер її батько - ОСОБА_4 (свідоцтво про смерть серії І-КИ №736563 від 01.03.2017 року, видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану Царичанського районного управління юстиції у Дніпропетровській області), який на день смерті був зареєстрований та постійно проживав за адресою с.Могилів вул.(провулок) Комсомольська, 13 Царичанського району Дніпропетровської області.

Після смерті батька вона є спадкоємцем за законом першої черги як дочка, проте у встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини вона заяву про прийняття спадщини до нотаріуса не подала.

Вважає, що строк для прийняття спадщини вона пропустила з поважних причин, посилаючись на наступне.

Вона проживає в м.Кам'янське Дніпропетровської області та на її утриманні і під її опікою знаходиться її недієздатна дочка ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, інвалід 1-ї групи, що підтверджується рішенням Заводського районного суду міста Дніпродзержинськ від 27 березня 2006 року.

Її недієздатна дочка ОСОБА_5 потребує постійного догляду і допомоги, а тому весь час, а також з 29 січня 2016 року і до теперішнього часу вона не мала можливості залишити свою дочку вдома саму, щоб звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

На даний час, у її іншої дочки з'явилася можливість надавати їй допомогу по догляду за недієздатною дочкою.

Звернувшись до державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори ОСОБА_6 із заявою про прийняття спадщини, але отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки нею був пропущений встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини.

Також, спадкоємцем за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 є його син ОСОБА_2, який спадщину прийняв спільним проживанням зі спадкодавцем.

Після смерті батька ОСОБА_4 залишилося спадкове майно, а саме:

- земельна ділянка, площею 2,9787 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Зорянської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1225681300:03:005:0107.

Оскільки свідоцтво про право на спадщину за законом вона не має можливості отримати, а тому була вимушена звернутися до суду.

Враховуючи вищевикладене та посилаючись на норми ст.ст.1216, 1261, 1270, 1272 ЦК України, прохає суд визначити їй додатковий строк тривалістю три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з'явилася, надіславши до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з'явився, надіславши до суду заяви про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Представник третьої особи - Царичанської державної нотаріальної контори в підготовче засідання не з'явився, надіславши до суду заяву про розгляд справи у відсутність державного нотаріуса.

Третя особа ОСОБА_7 в підготовче засідання не з'явився, надіславши до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Суд, перевіривши матеріали справи, вивчивши всі надані по справі докази, даючи їм оцінку у їх сукупності, враховуючи визнання позовних вимог відповідачами, вважає, що позов підлягає задоволенню за слідуючих підстав.

Згідно ст.13 ч.1 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч.1 ст.81 ЦПК України).

Згідно ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Нормами ч.4 ст.206 ЦПК України визначено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

В даному випадку у підготовчому судовому засіданні відповідно до норм ч.1 ст.81 ЦПК України встановлено наступне.

29 січня 2016 року помер батько позивача - ОСОБА_4 (свідоцтво про смерть серії І-КИ №736563 від 01.03.2017 року, видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану Царичанського районного управління юстиції у Дніпропетровській області), який на день смерті був зареєстрований та постійно проживав за адресою с.Могилів вул.(провулок) Комсомольська, 13 Царичанського району Дніпропетровської області.

Після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно, а саме:

- земельна ділянка, площею 2,9787 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Зорянської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1225681300:03:005:0107 (а.с.13-17).

Після смерті ОСОБА_4 спадкоємцями за законом першої черги як його діти є позивач ОСОБА_1, відповідач ОСОБА_2 та третя особа ОСОБА_3

Відповідач ОСОБА_2 спадщину прийняв спільним проживанням зі спадкодавцем.

Позивач ОСОБА_1 у встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини заяву про прийняття спадщини після смерті батька не подала, оскільки проживає в м.Кам'янське Дніпропетровської області та на її утриманні і під її опікою знаходиться її недієздатна дочка ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, інвалід 1-ї групи, що підтверджується рішенням Заводського районного суду міста Дніпродзержинськ від 27 березня 2006 року, яка потребує постійного догляду та допомоги (а.с.11).

На даний час, позивач, звернувшись до державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори ОСОБА_6 із заявою про прийняття спадщини, отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.7, 8).

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 3 ст.1223, ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК України). Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За змістом ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Згідно ст.1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України). Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини особисто.

Відповідно до ст.1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

У зв'язку з цим судом встановлено, що позивач пропустила визначений законом строк для прийняття спадщини. Поряд з цим, судом також встановлено наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позивач не звернулася у встановлений законом строк із заявою про прийняття спадщини за законом, з поважної причини оскільки має на утриманні недієздатну дочку, інваліда 1-ї групи, яка потребує постійного догляду та допомоги.

Відповідачем заявлені позовні вимоги визнані у повному обсязі, тобто визнані всі ті обставини, на які позивач посилається на обґрунтування заявлених позовних вимог.

На підставі зазначеного, аналізуючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому досліджені наявних у справі доказів, приходить до висновку, що у позивача були перешкоди для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини та такі обставини є поважними.

Визначаючи тривалість додаткового строку суд враховує, що з аналізу положень ст.1270 та ч.3 ст.1272 ЦК, вбачається, що тримісячний строк для прийняття спадщини з дня набрання рішенням суду законної сили з урахуванням особливих умов реалізації цього права є необхідним та достатнім з точки зору добросовісності і розумності.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Частиною 1 статті 142 ЦПК визначено, що у разі … визнання відповідачем позову до початку розгляду справи по суті суд … в рішенні у порядку встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з Державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову. Позивач ОСОБА_1 в позовній заяві вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача судового збору, сплаченого при поданні позову, чи про повернення позивачу з Державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, не заявляла, тому судовий збір слід залишити за позивачем.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1216-1218, 1220, 1221, 1223, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст.141, 142, 206, 258, 259, 263-265, 268, 354, п.п.15 п.15 ч.1 Перехідних положень Розділ ХІІІ ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи: Царичанська державна нотаріальна контора, ОСОБА_3, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, задовольнити в повному обсязі.

Надати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженці ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, для подання заяви про прийняття спадщини після померлого 29 січня 2016 року ОСОБА_4, терміном три місяці, з дня вступу даного рішення в законну силу.

Судовий збір залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 30 днів з дня його складення.

У відповідності до п.п.15.5 п.15 ч.1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, тобто через Царичанський районний суд Дніпропетровської області.

Головуюча: О.М.ГУДИМ

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.05.2018
Оприлюднено22.05.2018
Номер документу74101402
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —196/421/18

Рішення від 17.05.2018

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 17.04.2018

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

Ухвала від 02.04.2018

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Гудим О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні