Рішення
від 11.10.2010 по справі 2-3017/10
БЕРДЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-3017/2010

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.10.2010р. м.Бердянськ

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області в складі судді Полянчука Б.І., при секретарі Панченко Л.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Бердянської міськради, треті особи ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися до суду з позовом до Бердянської міськради про визнання права власності на самовільно збудоване нерухоме майно, вказуючи, що вони є власниками домоволодіння, розташованого за адресою: вул. Кірова, 61 в місті Бердянську. На території домоволодіння позивачами самовільно збудовано споруди, тому вони просили визнати право власності на них.

До судового засідання позивачі не з'явилися. Про слухання справи повідомленні належним чином. У заявах просили розглянути справу за їх відсутності. Вимоги підтримали.

Представник Бердянської міськради до судового засідання не з'явився. Про слухання справи повідомлений належним чином. У заяві заперечував проти задоволення позову, оскільки при будівництві порушено норми розміщення гаража літ. „Н", тому потрібна згода власника домоволодіння по вул. Кірова, 59/41 в м. Бердянську.

Треті особи до судового засідання не з'явилися. Про слухання справи повідомленні належним чином. У заявах просили розглянути справу за їх відсутності. Проти задоволення позову не заперечували.

З'ясувавши усі обставини по справі та перевіривши їх доказами, суд вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст. 376 ЦК України, на вимогу користувача земельної ділянки, суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, самовільно побудоване на ньому, якщо це не порушує права інших громадян.

Спірні будівлі споруджено на земельній ділянці, відведеній для цієї мети в належному порядку (а.с. 11) Суд приймає до уваги, що згідно з технічним висновком КП „Архітектурно-планувальне бюро" Бердянської міськради № 280/11/2009 від 19.11.2009 року спірні будови знаходяться у задовільному стані, санітарно-гігієнічні та пожежні вимоги не порушено. Несучі та огороджуючі конструкції забезпечують безпечну подальшу експлуатацію будівель (а.с. 21-23).

Відповідно до експертного висновку протипожежного стану об'єкту № 345 від 01.03.2010 року при обстеженні спірних будов виявлено порушення вимог діючих протипожежних норм та правил: розрив між вбиральнею „Е", сараєм „В" на сусідній ділянці № 63 по вул. Кірова менше нормативних (а.с.24).

Згідно з висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи № 1135 від 10.09.2009 року спірні будови та споруди відповідають вимогам діючого санітарного законодавства України (а.с.25).

При винесенні рішення, суд приймає до уваги, що власник домоволодіння № 59/41 по вул. Кірова м. Бердянську ОСОБА_3 та власник домоволодіння № 63 по вул. Кірова м. Бердянську ОСОБА_5 у заявах повідомили суд, що спірні самовільні споруди та будови по вул. Кірова, 61 їм не заважають, тому вони не заперечують проти задоволення позову. Суд приходить до висновку, що самовільні будови не порушують їх законних прав та інтересів, тому не може прийняти до уваги заперечення представника відповідача.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що визнання права власності на самовільно побудовані будівлі та споруди нічиїх законних прав і інтересів не порушує, тому позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 209, 212-215, 224 ЦПК України, ст. 376 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ОСОБА_2 право власності у рівних частках за кожним на самовільно збудовані споруди: сарай літ „В", пташник літ. „Г", альтанку літ. „Д", гараж літ. „Н", вбиральню літ „Е", що розташовані в м. Бердянську по вул. Кірова, 61.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отриманий його копії.

Суддя

СудБердянський міськрайонний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення11.10.2010
Оприлюднено22.05.2018
Номер документу74121888
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3017/10

Рішення від 20.11.2010

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Рішення від 20.12.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Ухвала від 06.12.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Ухвала від 13.12.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Рішення від 11.10.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Полянчук Б. І.

Рішення від 24.06.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Чебанов О. О.

Ухвала від 27.09.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 22.07.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Рішення від 30.07.2010

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 26.04.2010

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні