Постанова
від 26.03.2010 по справі 2а-200/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2010 року справа № 2а-200/10/2370

м. Черкаси

14 год. 20 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд в складі: головуючого судці - Новікової Т.В., при секретарі - Найдьон A.B.,

за участю прокурора відділу прокуратури Черкаської області - ОСОБА_1 представника позивача - ОСОБА_2Л.(за довіреністю),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом першого заступника прокурора Черкаської області в інтересах держави в особі Черкаського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до відкритого акціонерного товариства Ватутінський м'ясокомбінат про стягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з позовною заявою №05- 33п/з 10 від 27.01.2010р. звернувся перший заступник прокурора Черкаської області в інтересах держави в особі Черкаського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в якій просить стягнути з відкритого акціонерного товариства Ватутінський м'ясокомбінат штраф за правопорушення на ринку цінних паперів в сумі 17000 грн.

В судовому засіданні представник позивача та представник прокуратури позов підтримали в повному обсязі, обґрунтовуючи свої вимоги викладеними в позовній заяві.

Відповідач до зали судового засідання не з'явився, однак на адресу суду надіслав заяву від 19.02.2010р., в якій зазначив, що розгляд справи провести без його участі.

Виходячи з положень 4.2 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає, що неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, неповідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, заслухавши думку представника прокуратури, пояснення представника позивача, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову, виходячи із наступного.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (Комісія) створена на підставі Указу Президента України від 12.06.1995 року №46/95 для забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо цінних паперів та функціонування фондового ринку в Україні та здійснює державне регулювання ринку цінних паперів відповідно до ст. 5 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні .

Згідно зі статтею 8 ЗУ Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства, а також накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників.

За результатами фінансово-господарської діяльності емітента до ДКЦПФР подається регулярна інформація про емітента - річна та квартальна відповідно до п. 1 ст. 40 Закону України Про цінні папери та фондовий ринок . Пунктом 6 цієї ж статті визначено, що строки, порядок та форми подання регулярної інформації про емітента (річної та квартальної) встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, яка встановлює додаткові вимоги до розкриття регулярної інформації про емітента та вживає заходів щодо її розкриття.

Відповідно до пункту 1 глави 1 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів (Положення), затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року №1591, емітенти цінних паперів зобов'язані розкривати регулярну річну інформацію у повному обсязі. Звітним періодом для складання річної інформації є календарний рік. Главою 7 вказаного Положення передбачено розкриття річної інформації шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подання до Комісії. Розкриття річної інформації здійснюється у такі строки: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; опублікування у офіційному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісії - не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

В зв'язку з недотриманням цієї норми, оскільки акціонерним товариством не подано до ДКЦПФР в установлені терміни річну інформацію за 2008 рік, уповноваженою особою ДКЦПФР ОСОБА_3 29.09.2009 порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів та винесено постанову №01-1152.

На складання акту про правопорушення на ринку цінних паперів 07.10.2009 відповідач не з'явився, хоча був своєчасно повідомлений, про що свідчить поштова квитанція №2302 від 30.09.2009р. Тому вказаний акт складено за відсутності представника відповідача та присвоєно номер 162-ЧК.

Розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів призначено на 07.10.2009, про що повідомлено в установленому законом порядку відповідача, відповідно до списку від 07.10.2009р. ВАТ Ватутінський м'ясокомбінат в Черкаському територіальному управлінні державної комісії з цінних паперів та фондового ринку під час розгляду справи представляв за довіреністю ОСОБА_4. Дана справа була розглянута, про що винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №168-ЧК. Даною постановою на відповідача накладено штрафну санкцію за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 17000грн. 00коп. Дане рішення вручено представнику ВАТ Ватутінський м'ясокомбінат під особистий підпис.

Всі дії ДКЦПФР щодо розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів відповідають вимогам Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Комісії від 19.12.2006р. №1591.

Оскільки постанова №168-ЧК від 19.10.2009р. ВАТ Ватутінський м'ясокомбінат не оскаржувалася та штраф у добровільному порядку відповідачем не сплачено, тому сума штрафної санкції підлягає стягненню в судовому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, до відповідача факт правопорушення на ринку цінних паперів-нерозміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, встановлюється не вперше, що підтверджується постановою №67-ЧК про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, справу було розглянуто 23.06.2009р., за результатами розгляду, якої на товариство накладено штрафну санкцію.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає законною та обгрунтованою постанову Черкаського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №168-ЧК від 19.10.2009 про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 17 000 грн. на ВАТ Ватутінський м'ясокомбінат за неподання до ДКЦПФР в установлені терміни річної інформації за 2008 рік.

Тому, відповідно до п.6 ст. 11 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні до відповідача застосовано фінансову санкцію у сумі 17 000 грн. 00 коп.

Отже, з врахуванням викладеного суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Черкаського територіального управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку підлягають до задоволення.

На підставі ч.З ст.160 КАС України в судовому засіданні 26.03.2010р. проголошено вступну та резолютивну частину постанови. Виготовлення постанови у повному обсязі здійснюватиметься з урахуванням вимог ст.167 КАС України, про що повідомлено в судовому засіданні.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, ч. 4 ст. 94, ч.2 ст.128, ст. ст. 158-159, 161-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства Ватутінський м'ясокомбінат (20250, Черкаська область, м. Ватутіне, вул. Індустріальне шосе, 1, код ЄДРПОУ 00444263) на користь бюджету через Черкаське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (м. Черкаси, вул. Хрещатик, 225), штраф у сумі 17 000 грн. 00 коп. (сімнадцять тисяч гривень 00 коп.).

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня складення повного тексту постанови та наступного подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

В разі проголошення постанови у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови виготовлений 30 березня 2010року.

Суддя Т.В. Новікова

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.03.2010
Оприлюднено24.05.2018
Номер документу74169270
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-200/10/2370

Постанова від 26.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 11.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 29.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 22.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Постанова від 26.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Новікова Тамара Вадимівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні