Постанова
від 26.03.2010 по справі 2а-200/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2010 року Справа №2а-200/10/2370

14 год. 20 хв.

Черкаський окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого судді - Нові кової Т.В.,

при секретарі - Найдьон А.В.,

за участю прокурора відділ у прокуратури Черкаської обл асті - Кондри Г.О.

представника позивача - Щ епель К.Л.(за довіреністю),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом першого заступника п рокурора Черкаської області в інтересах держави в особі Ч еркаського територіального управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку до відкритого акціо нерного товариства «Ватутін ський м' ясокомбінат» про ст ягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з поз овною заявою №05-33п/з10 від 27.01.2010р. з вернувся перший заступник пр окурора Черкаської області в інтересах держави в особі Че ркаського територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку, в якій просить стягну ти з відкритого акціонерного товариства «Ватутінський м' ясокомбінат» штраф за правоп орушення на ринку цінних пап ерів в сумі 17000 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача та представн ик прокуратури позов підтрим али в повному обсязі, обґрунт овуючи свої вимоги викладени ми в позовній заяві.

Відповідач до зали судовог о засідання не з' явився, одн ак на адресу суду надіслав за яву від 19.02.2010р., в якій зазначив, щ о розгляд справи провести бе з його участі.

Виходячи з положень ч.2 ст.128 К одексу адміністративного су дочинства України, суд вважа є, що неприбуття в судове зас ідання без поважних причин п редставника сторони або трет ьої особи, неповідомлення ни ми про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду сп рави.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, вс ебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґ рунтується позов, заслухавши думку представника прокурат ури, пояснення представника позивача, об'єктивно оцінивш и докази, які мають юридичне з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про наявніс ть підстав для задоволення п озову, виходячи із наступног о.

Державна комісія з цінних п аперів та фондового ринку (Ко місія) створена на підставі У казу Президента України від 12.06.1995 року №46/95 для забезпечення реалізації єдиної державно ї політики щодо цінних папер ів та функціонування фондово го ринку в Україні та здійсню є державне регулювання ринку цінних паперів відповідно д о ст. 5 Закону України «Про дер жавне регулювання ринку цінн их паперів в Україні».

Згідно зі статтею 8 ЗУ «Про д ержавне регулювання ринку ці нних паперів в Україні» Держ авна комісія з цінних папері в та фондового ринку має прав о надсилати емітентам, особа м, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних п аперів, фондовим біржам та са морегулівним організаціям о бов'язкові для виконання роз порядження про усунення пору шень законодавства про цінні папери та вимагати надання н еобхідних документів відпов ідно до чинного законодавств а, а також накладати адмініст ративні стягнення, штрафні т а інші санкції за порушення ч инного законодавства на юрид ичних осіб та їх співробітни ків.

За результатами фінансово -господарської діяльності ем ітента до ДКЦПФР подається р егулярна інформація про еміт ента - річна та квартальна в ідповідно до п. 1 ст. 40 Закону Ук раїни «Про цінні папери та фо ндовий ринок». Пунктом 6 цієї ж статті визначено, що строки, п орядок та форми подання регу лярної інформації про емітен та (річної та квартальної) вст ановлюються Державною коміс ією з цінних паперів та фондо вого ринку, яка встановлює до даткові вимоги до розкриття регулярної інформації про ем ітента та вживає заходів щод о її розкриття.

Відповідно до пункту 1 глави 1 розділу V Положення про розк риття інформації емітентами цінних паперів (Положення), за твердженого рішенням Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 груд ня 2006 року №1591, емітенти цінних п аперів зобов'язані розкриват и регулярну річну інформацію у повному обсязі. Звітним пер іодом для складання річної і нформації є календарний рік. Главою 7 вказаного Положення передбачено розкриття річно ї інформації шляхом розміщен ня в загальнодоступній інфор маційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подан ня до Комісії. Розкриття річн ої інформації здійснюється у такі строки: розміщення в заг альнодоступній інформаційн ій базі даних Комісії - у стр ок не пізніше 30 квітня року, на ступного за звітним; опублік ування у офіційному друкован ому виданні - у строк не пізн іше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісі ї - не пізніше 1 червня року, н аступного за звітним.

В зв' язку з недотриманням цієї норми, оскільки акціоне рним товариством не подано д о ДКЦПФР в установлені термі ни річну інформацію за 2008 рік, у повноваженою особою ДКЦПФР Губар А.І. 29.09.2009 порушено спр аву про правопорушення на ри нку цінних паперів та винесе но постанову №01-1152.

На складання акту про право порушення на ринку цінних па перів 07.10.2009 відповідач не з' яв ився, хоча був своєчасно пові домлений, про що свідчить пош това квитанція №2302 від 30.09.2009р. То му вказаний акт складено за в ідсутності представника від повідача та присвоєно номер 162-ЧК.

Розгляд справи про правопо рушення на ринку цінних папе рів призначено на 07.10.2009, про що п овідомлено в установленому з аконом порядку відповідача, відповідно до списку від 07.10.2009р . ВАТ «Ватутінський м' ясоко мбінат» в Черкаському терито ріальному управлінні держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку під час ро згляду справи представляв за довіреністю Ткачук Володи мир Павлович. Дана справа б ула розглянута, про що винесе но постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №168-ЧК. Да ною постановою на відповідач а накладено штрафну санкцію за правопорушення на ринку ц інних паперів у розмірі 17000грн . 00коп. Дане рішення вручено пр едставнику ВАТ «Ватутінськи й м' ясокомбінат» під особис тий підпис.

Всі дії ДКЦПФР щодо розгляд у справи про правопорушення на ринку цінних паперів відп овідають вимогам Правил розг ляду справ про порушення вим ог законодавства на ринку ці нних паперів та застосування санкцій, затверджених рішен ням Комісії від 19.12.2006р. №1591.

Оскільки постанова №168-ЧК ві д 19.10.2009р. ВАТ «Ватутінський м' ясокомбінат» не оскаржувал ася та штраф у добровільному порядку відповідачем не спл ачено, тому сума штрафної сан кції підлягає стягненню в су довому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, до відповідача факт п равопорушення на ринку цінни х паперів-нерозміщення інфор мації в загальнодоступній ін формаційній базі даних Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку, встанов люється не вперше, що підтвер джується постановою №67-ЧК про накладення санкції за право порушення на ринку цінних па перів, справу було розглянут о 23.06.2009р., за результатами розгл яду, якої на товариство накла дено штрафну санкцію.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає законною та обгру нтованою постанову Черкась кого територіального управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку №168-ЧК від 19.10.2009 про накладення санкції за правопорушення н а ринку цінних паперів у розм ірі 17 000 грн. на ВАТ «Ватутінсь кий м' ясокомбінат» за непо дання до ДКЦПФР в установлен і терміни річної інформації за 2008 рік.

Тому, відповідно до п.6 ст. 11 За кону України «Про державне р егулювання ринку цінних папе рів в Україні» до відповідач а застосовано фінансову санк цію у сумі 17 000 грн. 00 коп.

Отже, з врахуванням викладе ного суд дійшов висновку про наявність підстав для задов олення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги Черкаського територіал ьного управління державної к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку підлягають до задоволення .

На підставі ч.3 ст.160 КАС Украї ни в судовому засіданні 26.03.2010р. проголошено вступну та резол ютивну частину постанови. Ви готовлення постанови у повно му обсязі здійснюватиметься з урахуванням вимог ст.167 КАС У країни, про що повідомлено в с удовому засіданні.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, ч. 4 ст. 94, ч.2 ст.128, ст. ст. 158-159, 161-163 КАС України, су д, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов за довольнити повністю.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Ватуті нський м' ясокомбінат» (20250, Че ркаська область, м. Ватутіне, в ул. Індустріальне шосе, 1, код Є ДРПОУ 00444263) на користь бюджету ч ерез Черкаське територіальн е управління Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку (м. Черкаси, вул. Хрещ атик, 225) , штраф у сумі 17 000 грн. 00 ко п. (сімнадцять тисяч гривень 00 коп.).

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня складення повного тексту пос танови та наступного подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

В разі проголошення постан ови у відсутності особи, яка б ере участь у справі, то строк п одання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дн я отримання нею копії постан ови.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Повний текст постанови виг отовлений 30 березня 2010 року .

Суддя Т .В.Новікова

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.03.2010
Оприлюднено01.07.2010
Номер документу8669194
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-200/10/2370

Постанова від 26.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 11.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 29.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 22.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Постанова від 26.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Новікова Тамара Вадимівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні