Ухвала
від 24.05.2018 по справі 639/2314/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/2314/18

Провадження №1-кс/639/1170/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 травня 2018 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого райсуду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю:секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 ,розглянувши клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

в с т а н о в и в :

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 12017220490001387 за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 190, ч.1 ст. 205 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що в провадженні СВ Київського ВП ГУ НП в Харківській області перебуває об`єднане кримінальне провадження № 12017220490001387 від 28.04.2017, за ознаками кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч.3 ст.190, ч.1 ст.205 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що до Київського ВП ГУНП в Харківській області надійшли матеріали з Харківської місцевої прокуратури №2 про те, що представники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та інших пов`язаних між собою підприємств шахрайським шляхом, а саме шляхом укладення безтоварних операцій заволоділи грошовими коштами державних та комунальних підприємств, чим останнім завдано матеріальної шкоди.

Крім того, протягом 2016-2017 років невстановлені особи створили ряд фіктивних підприємств з метою заволодіння грошовими коштами у великих розмірах державних та комунальних підприємств шляхом проведення безтоварних-фіктивних операцій по проведенню дорожньо-ремонтних робіт через ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2016 року від ІНФОРМАЦІЯ_2 та від управління з будівництва, ремонту та реконструкції ІНФОРМАЦІЯ_2 , за поточні капітальні ремонти доріг у м. Харкові, було отримано бюджетних коштів товариством « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ). В подальшому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перерахувало кошти за виконання субпідрядних робіт на розрахункові рахунки ТОВ Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Згідно аналізу податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлено, що в подальшому отримані кошти було перераховано на розрахункові рахунки підприємств з ознаками фіктивності, які входять до складу «конвертаційного центру», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 ». Господарські операції з вищевказаними підприємствами з ознаками фіктивності носили характер безтоварних, з метою конвертації коштів з безготівкової форми у готівкову.

Згідно аналізу податкової звітності ПП Фірма« ІНФОРМАЦІЯ_5 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_4 ) встановлено, що в подальшому отримані кошти було перераховано на розрахункові рахунки підприємств з ознаками фіктивності за виконання будівельних робіт, але дані операції носили характер безтоварних, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 », « ІНФОРМАЦІЯ_24 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 ». Господарські операції з вищевказаними підприємствами з ознаками фіктивності носили характер безтоварних, з метою конвертації коштів з безготівкової форми у готівкову.

Відповідно до висновку аналітичного дослідження про результати дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлено, що існує ймовірність, що в результаті проведених фінансово-господарських операцій з придбання ТМЦ, здійснених протягом 2016-2017 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з низкою підприємств легалізовано активи на загальну суму 8314864,50 грн., шляхом їх виведення у легальний обіг ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з використанням фінансово-господарських документів цих підприємств.

Таким чином, під час досудового розслідування здобуто достатньо даних, що свідчать про ознаки фіктивності низки підприємств, які надають послуги по конвертації безготівкових коштів в готівковий еквівалент підприємствам реального сектору економіки, переважно підприємствам державної та комунальної форми власності Харківського регіону, через які здійснюються фіктивні угоди по привласненню бюджетних коштів.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у встановлені та наданні оцінки вчинюваним правочинам, які здійснювались між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ ФІРМА « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП ФІРМА « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ) та ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_27 , а саме встановленні та вилученні усіх наявних договорів та додатків до них за період з 2016-2017 років, що дасть змогу органу досудового розслідування встановити дійсність вчинюваних правочинів між зазначеними товариствами та створення схеми конвертації безготівкових коштів в готівковий еквівалент.

В матеріалахдосудового розслідуваннянаявні достатнідані проте,що зазначенідокументи тавідомості знаходятьсяу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_2 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Виявлення вищевказаних речей та документів можливо лише під час проведення тимчасового доступу, що має значення для досудового розслідування зазначеного кримінального правопорушення.

Зважаючи,що станомна теперішнійчас існуєреальна загрозазміни абознищення такоїінформації,орган досудовогорозслідування проситьрозгляд даногоклопотання проводитив порядкуч.2ст.163КПК України,без викликуособи уволодінні якоїзнаходиться такаінформація,а самепредставників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

В судовому засіданні прокурор просив клопотання задовольнити, посилаючись на зазначене вище.

У відповідності до ч. 2ст. 163 КПК України, зазначене клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів розглядається слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Заслухавши прокурора, дослідивши додані до клопотання матеріали та матеріали кримінального провадження, перевіривши доводи клопотання, приходжу до такого.

Прокурором в судовому засіданні доведено, що існує підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться у клопотанні прокурора тимчасовий доступ до інформації.

Сторона обвинувачення також довела наявність достатніх підстав вважати, що інформація, зазначена в мотивувальній частині клопотання, сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; ці відомості можуть бути використані як докази.

Наявні підстави вважати, що вказана інформація, доступ до яких просить надати прокурор, може знаходиться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »

З огляду на викладене, вищезазначені обставини свідчать про наявність, передбачених ст. 132, ч. ч. 5, 6 ст. 163 КПК України, підстав для задоволення клопотання слідчого.

Слідчий суддя звертає увагу на необхідність дотримання порядку виконання даної процесуальної дії з метою запобігання порушення прав інших осіб та суб`єктів господарювання. Дії органу досудового розслідування не повинні бути перешкодою для здійснення господарської діяльності фізичних та юридичних осіб.

Слідчий суддя наголошує на недопустимості вилучення електронних носіїв інформації, проте з метою фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення надає дозвіл на зняття з них інформації.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 132, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів задовольнити.

НадатипрокуроруХарківської місцевоїпрокуратури №2 ОСОБА_3 ,групі процесуальнихкерівників укримінальному провадженні,а такожза їхдорученням слідчимта оперативнимспівробітникам,тимчасовий доступдо документівз можливістювилучення їху завіренихналежним чиномкопіях,що перебуваютьу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_2 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: усіх наявних договорів та додатків до них (додаткових угод до основних договорів, актів прийому-передачі до цих договорів), а також документів щодо оплати/розрахунку по таким договорам, укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ ФІРМА « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП ФІРМА « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_27 , за період з 2016-2017 років.

Попередити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Копії ухвали надати прокурору Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 , зобов`язавши його або за його дорученням співробітників оперативного підрозділу вручити один примірник представнику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали один місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення24.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74214335
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —639/2314/18

Ухвала від 31.07.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Васильєва Н. М.

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Васильєва Н. М.

Ухвала від 01.06.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 24.05.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 07.05.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 07.05.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 07.05.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 07.05.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні