Ухвала
від 25.05.2018 по справі 461/3715/18
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/3715/18

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

25 травня 2018 року м.Львів

Суддя Галицького районного суду м. Львова Радченко В.Є., отримавши позовну заяву ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса проживання: 79035 м.Львів, вул. Бучми, 12) до Акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит (ідентифікаційний код юридичної особи 09807856, адреса місця знаходження: 04050, м.Київ, вул. Січових Стрільців, 60), в особі фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит (Код ЄДРПОУ 21708016, адреса місця знаходження: 04050, м.Київ, вул. Січових Стрільців, 17), Товариства з обмеженою відповідальністю Капелюшок (код ЄДРПОУ 13836527, адреса місця знаходження: 79008, м.Львів, пл. Ринок, 13), Товариства з обмеженою відповідальністю Будкомфорт (Код ЄДРПОУ 39070358, адреса місця знаходження: 79008, м.Львів, вул. Антоновича, 122), ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2, адреса проживання: 79007, м.Львів, вул. Ген. Грекова, 8/57), Товариства з обмеженою відповідальністю Інтеррент (Код ЄДРПОУ 42005886, адреса місця знаходження: 79008, м.Львів, вул. Л. Українки, 7), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_3 (79000, м.Львів, вул. Личаківська, 29, ідентифікаційний номер невідомий) про визнання недійсним попереднього договору купівлі - продажу, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит , в особі фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит , Товариства з обмеженою відповідальністю Капелюшок , Товариства з обмеженою відповідальністю Будкомфорт , ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю Інтеррент , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_3 про визнання недійсним попереднього договору купівлі - продажу.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач зазначила третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, окрім Приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_3, господарсько - фінансовий Департамент секретаріату Кабінету Міністрів України, Національний банк України, Управління справами Верховної Ради України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Відділ примусового виконання рішень департаменти державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України. Мотивуючи тим, що треті особи залучені до розгляду справи з метою усунення та виявлення порушень вчинення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного Акціонерного Товариства Банк Фінанси та Кредит , Відділ примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України. На думку позивача, у випадку задоволення даного позову у третіх осіб виникне питання щодо відкликання представників в адміністративну раду Фонду.

Частиною 2 статті 53 ЦПК України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

З наведеної норми Закону випливає, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача; можуть бути залучені за заявою учасників справи; суд їх залучає своєю ухвалою.

Закріплений спеціальний порядок залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - шляхом подачі відповідної заяви. У випадку залучення третіх осіб до участі у справі іншим способом будуть порушенні права третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог. Оскільки їх залучено у процес всупереч встановленому законодавством порядку та без їх згоди, що є процесуальною гарантією законного правосуддя. Притягнення третіх осіб до участі позовною заявою не передбачено. Із питань залучення або допуску до участі у справі третьої особи суд постановляє ухвалу.

Суд повинен перевірити чи є передбачені законом підстави для залучення третьої особи. Довільне залучення зацікавленою особою державних органів, органів виконавчої влади, правоохоронних органів до складу учасників цивільного судочинства заздалегідь до розгляду заяви, поданою стороною, закон не дозволяє.

Суд звертає увагу на те, що прийняття рішення у даній справі жодним чином не може вплинути на права та обов'язки третіх осіб, які, як зазначає позивач, не заявляють самостійних вимог, господарсько - фінансовий Департамент секретаріату Кабінету Міністрів України, Національний банк України, Управління справами Верховної Ради України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Відділ примусового виконання рішень департаменти державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України. Мотивуючи тим, що треті особи залучені до розгляду справи з метою усунення та виявлення порушень вчинення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного Акціонерного Товариства Банк Фінанси та Кредит , Відділ примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України. Оскільки предметом спору є визнання недійсним договору купівлі - продажу Ѕ частки нежитлових приміщень.

Позивач зазначає, що виникне питання щодо відкликання представників в адміністративну раду Фонду. Національне агентство з питань запобігання корупції також у формі повідомлення про виявлення факту корупційного діяння заниження вартості майна для реалізації (кошти за яке сплачено на користь фонду із заниженням вартості майна адже продаж нерухомого майна вчинено за 35,68 % від ринкової вартості цього майна, не за 4915000,00 грн., а всього лиш за 1753750,00 грн., що спричинило значну шкоду органу, що забезпечує повернення коштів вкладникам банків), очевидно з метою - отримання неправомірної вигоди. Такі доводи є надуманими та безпідставними. Рішення по цій справі, предметом якої є визнання недійсним договору купівлі - продажу Ѕ частки нежитлових приміщень.

Суд немає правових підстав залучати господарсько - фінансовий Департамент секретаріату Кабінету Міністрів України, Національний банк України, Управління справами Верховної Ради України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Відділ примусового виконання рішень департаменти державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України. Мотивуючи тим, що треті особи залучені до розгляду справи з метою усунення та виявлення порушень вчинення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного Акціонерного Товариства Банк Фінанси та Кредит , Відділ примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України, третіми особами до розгляду даної справи. Тому суд прийшов до висновку, що вищевказані треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору не залученні до участі у справі в передбачений ЦПК України спосіб.

Тому, господарсько - фінансовий Департамент секретаріату Кабінету Міністрів України, Національний банк України, Управління справами Верховної Ради України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Відділ примусового виконання рішень департаменти державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України. Мотивуючи тим, що треті особи залучені до розгляду справи з метою усунення та виявлення порушень вчинення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного Акціонерного Товариства Банк Фінанси та Кредит , Відділ примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України, не є третіми особами і не підлягають виклику у підготовче судове засідання.

Відтак, підготовче судове засідання слід проводити без участі господарсько - фінансового Департаменту секретаріату Кабінету Міністрів України, Національний банк України, Управління справами Верховної Ради України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Відділ примусового виконання рішень департаменти державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України. Мотивуючи тим, що треті особи залучені до розгляду справи з метою усунення та виявлення порушень вчинення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного Акціонерного Товариства Банк Фінанси та Кредит , Відділ примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства Юстиції України, які не залученні в передбаченому ЦПК України порядку судом до участі у справі в якості третіх осіб.

Заява оформлена відповідно до вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження немає.

Відповідно до вимог ч.ч.4-6 ст.19 ЦПК України справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Клопотань, які потребують негайного вирішення, до позовної заяви не додано.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в суді немає відповідної технічної можливості участі сторін в судовому засіданні в режимі відео конференції поза межами суду

Керуючись ст. ст. 19, 175-177, 184-187 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса проживання: 79035 м.Львів, вул. Бучми, 12) до Акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит (ідентифікаційний код юридичної особи 09807856, адреса місця знаходження: 04050, м.Київ, вул. Січових Стрільців, 60), в особі фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит (Код ЄДРПОУ 21708016, адреса місця знаходження: 04050, м.Київ, вул. Січових Стрільців, 17), Товариства з обмеженою відповідальністю Капелюшок (код ЄДРПОУ 13836527, адреса місця знаходження: 79008, м.Львів, пл. Ринок, 13), Товариства з обмеженою відповідальністю Будкомфорт (Код ЄДРПОУ 39070358, адреса місця знаходження: 79008, м.Львів, вул. Антоновича, 122), ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2, адреса проживання: 79007, м.Львів, вул. Ген. Грекова, 8/57), Товариства з обмеженою відповідальністю Інтеррент (Код ЄДРПОУ 42005886, адреса місця знаходження: 79008, м.Львів, вул. Л. Українки, 7), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_3 (79000, м.Львів, вул. Личаківська, 29, ідентифікаційний номер невідомий) про визнання недійсним попереднього договору купівлі - продажу .

Відповідно до ст.196 ЦПК України призначити підготовче судове засідання в приміщенні Галицького районного суду м. Львова за адресою: м. Львів, вул. Чоловського, буд. 2, на 27.06.2018 року о 10 год. 30 хв.

Встановити відповідачам строк 15 днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позов відповідно до ст. 191 ЦПК України.

Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору строк 15 днів з дня отримання копії ухвали про відкриття для подання пояснення щодо позову.

Роз'яснити сторонам, що відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вони посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет на сайті за веб-адресою http://gl.lv.court.gov.ua .

Долучені до матеріалів справи копії позовної заяви до додатки до неї відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб - повернути позивачу.

Ухвала може бути оскаржена лише щодо недотримання правил підсудності у встановлений законом строк і порядок, в іншій частині оскарженню не підлягає.

Суддя: Радченко В.Є.

Дата ухвалення рішення25.05.2018
Оприлюднено28.05.2018
Номер документу74259519
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним попереднього договору купівлі - продажу

Судовий реєстр по справі —461/3715/18

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Постанова від 10.12.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Цяцяк Р. П.

Постанова від 10.12.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Цяцяк Р. П.

Ухвала від 01.11.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Цяцяк Р. П.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Цяцяк Р. П.

Постанова від 25.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Рішення від 25.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні