Постанова
від 24.12.2009 по справі 10/217пд
ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

м. Луганськ, вул. Коцюбинськ ого, 2



ПОСТАНОВА

Іменем України

24.12.2009 року Справа № 10/217пд

Луганський апеляційни й господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Парамонової Т.Ф.

суддів: Баннової Т.М.

Семендяєвої І.В.

секретар судового засідан ня Антонова І.В.

за участю представників с торін:

від позивача: представник не прибув ;

від відповідача: представник не прибув

розглянувши

апеляційну скаргу фізичної особ и - підприємця ОСОБА_2,

м. Лисичанськ

на рішення

господарського суду Луганської області

від 16.11.2009

у справі № 10/217пд (суддя Мінська Т.М.)

за позовом Лисичанського ком унального підприємства „Жит лово-експлуатаційна контора № 7”,

м. Привілля

до відповідача фізичної особи - пі дприємця ОСОБА_2,

м. Лисичанськ

про розірвання договор у оренди та стягнення 6023 грн. 71 коп.

в с т а н о в и в :

Лисичанське комуна льне підприємство „Житлово-е ксплуатаційна контора № 7”, зв ернулось до господарського с уду Луганської області з поз овом до фізичної особи - під приємця ОСОБА_2 про достро кове розірвання договору оре нди на нежитлове приміщення від 01.12.07 № 44, розташоване за адре сою: АДРЕСА_1; стягнути заб оргованість по орендній плат і з фізичної особи - підприє мця ОСОБА_2 за фактичне ко ристування приміщенням стро ком на 01.10.09 в сумі 6023 грн. 71 коп.

Позивач надав заяву про уто чнення позовних вимог № 128 від 30.10.09, де виклав позовні вимоги в наступній редакції: дострок ово розірвати договір оренди № 44 від 01.12.07 на нежиле приміщенн я, розташоване за адресою: А ДРЕСА_1; зобов' язати відпо відача здійснити передачу не жилого вбудованого приміщен ня, розташованого за адресою : АДРЕСА_1, площею 171,5 кв.м за а ктом приймання-передачі; стя гнути заборгованість по орен дній платі з фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 за факт ичне користування приміщенн я строком на 01.11.09 в сумі 5 845 грн. 69 к оп.

Заявою № 121 від 13.11.09 позивач зм еншив розмір майнової вимог и і просить: достроково розір вати договір оренди № 44 від 01.12.07 на нежиле приміщення, розташ оване за адресою: АДРЕСА_1 ; зобов' язати відповідача з дійснити передачу нежилого в будованого приміщення, розта шованого за адресою: АДРЕСА _1, площею 171,5 кв.м за актом прий мання-передачі; стягнути заб оргованість по орендній плат і з фізичної особи - підприє мця ОСОБА_2 за фактичне ко ристування приміщенням стро ком на 01.12.09 в сумі 5 717 грн. 67 коп.

Рішенням господарського с уду Луганської області позов Лисичанського комунального підприємства „Житлово-експл уатаційна контора № 7” задово лено повністю.

Не погодившись з винесеним рішенням суду, фізична особа - підприємець ОСОБА_2 зве рнувся до Луганського апеляц ійного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій п росить скасувати рішення суд у від 16.11.09 по справі №10/217пд та при йняти нове, яким відмовити в з адоволенні позову в повному обсязі.

Відповідно до ст. 101 Господа рського процесуального коде ксу України у процесі розгля ду справи апеляційний господ арський суд за наявними у спр аві та додатково наданими до казами повторно розглядає сп раву.

Апеляційний господарський суд не зв' язаний доводами а пеляційної скарги і перевіря є законність і обґрунтованіс ть рішення місцевого господа рського суду у повному обсяз і.

Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в а пеляційному порядку, користу ється правами, наданими суду першої інстанції (ч.2 ст.99 Госпо дарського процесуального ко дексу України).

Сторони належним чином пов ідомлені про час та місце роз гляду справи, але у судове зас ідання не прибули, заявили кл опотання про відкладення роз гляду справи. Зважаючи на обс тавини справи, а також на те, щ о явка сторін у судове засіда ння судом обов' язковою не в изнавалася, відсутність стор ін не перешкоджає розгляду а пеляційної скарги, судова ко легія вважає можливим розгл янути справу у даному судово му засіданні.

Розглянувши матеріали сп рави, обговоривши доводи апе ляційної скарги, дослідивши правильність застосування с удом першої інстанції норм м атеріального та процесуальн ого права, колегія суддів вва жає, що апеляційна скарга не п ідлягає до задоволення, вихо дячи з наступного.

Судом першої інстанції вст ановлено, що між позивачем (Ор ендодавцем) - та відповідачем (Орендарем) 01.12.07 був укладений д оговір оренди № 44 нежитлового приміщення, що відноситься д о комунальної власності, стр оком до 25.09.2010р., на підставі яког о відповідачу було передано в оренду згідно акту від 01.12.07 не житлове приміщення, розташо ване за адресою: АДРЕСА_1, площею 171,5 кв.м.

Згідно п. 3.1. Договору орендна плата складає за перший міся ць оренди грудень 2007р. - 202,97 грн . в місяць (без ПДВ). Орендна пла та підлягає коригуванню з ур ахуванням щомісячного індек су інфляції і сплачується ві дповідачем самостійно щомі сяця до 20 числа наступного міс яця незалежно від результаті в господарської діяльності.

За період з грудня 2007 року по листопад 2009 року згідно Догов ору оренди нарахована орендн а плата в загальній сумі з ура хуванням ПДВ - 7067 грн. 72 коп. Відп овідачем проведено оплату ор ендних платежів в загальній сумі 1350 грн. Заборгованість ст ановить 5 717 грн. 72 коп.

Таким чином, відповідачем с истематично порушувались ум ови Договору щодо своєчасно ї оплати орендної плати, тобт о істотно порушувались умови договору.

За таких обставин судом пер шої інстанції позов задоволе но повністю.

Фізична особа - підприєм ець ОСОБА_2 не згоден з ріш енням суду, з тих підстав, що р ахунки за оренду даного прим іщення відповідач отримував від позивача не регулярно - за поточний рік лише два раху нки за березень і вересень. У д оговорі № 44 від 01.12.07 вказано тіл ьки розрахунковий рахунок от римувача. Також в п. 3.3 договору вказано: „Розмір орендної пл ати щомісячно корегується „О рендодавцем” на індекс інфля ції, який установлюється Дер жавним комітетом статистики України”. З цього вбачається , що „Орендодавець” не вистав ляв рахунки на оплату оренди , а відповідач не міг оплатити дані рахунки тому, що не знав конкретну суму платежу.

Скаржник зазначає, що неодн оразово направляв до позивач а листи з проханням розгляну ти питання про погашення сум и, яка виникла внаслідок не ви ставлення рахунків по оренді приміщення, оскільки був зац ікавлений в оренді даного пр иміщення, та почав погашати з аборгованість про що свідчат ь рахунки, та запропонував ук ласти мирову угоду, на що не от римав жодної відповіді.

Доводи апеляційної скарги судовою колегією не приймаю ться з огляду на наступне.

Умовами пункту 3.2. договору п ередбачено, що орендна плата перераховується Орендарем О рендодавцю самостійно та щомісячно, незалежно від результатів господарської д іяльності. Умовами договору направлення Орендодавцем Ор ендарю будь-яких рахунків по орендній платі не передба чено. Індекс інфляції виз начається Державним комітет ом статистики України та дру кується в офіційних засобах масової інформації /газета „ Урядовий кур' єр”/, а тому пос илання відповідача на те, що й ому невідомо було, яку орендн у плату слід перераховувати Орендодавцю є необґрунтован им. Факт несплати орендної пл ати відповідачем не заперечу ється, розрахунок позивача н е оспорюється.

З огляду на викладене, апе ляційна скарга фізичної особ и - підприємця ОСОБА_2 зад оволенню не підлягає, суд пер шої інстанції з' ясував всі обставини справи і, приймаюч и рішення, не допустив поруше ння норм матеріального та пр оцесуального права. Рішення господарського суду Лугансь кої області слід залишити бе з змін.

Судові витрати за апеляцій ною скаргою покладаються на заявника скарги.

Керуючись статтями 44, 49, 99, 101, п. 1 ст. 103, 105, Господарського процесуального кодексу Укра їни, Луганський апеляційний господарський суд у складі к олегії суддів

п о с т а н о в и в :

1. Апеляційну скаргу фізич ної особи - підприємця ОСО БА_2 на рішення господарськ ого суду Луганської області від 16.11.09 по справі № 10/217пд залиш ити без задоволення.

2. Рішення господарського суду Луганської області від 16.11.09 по справі №10/217пд залишити б ез змін.

3. Повернути фізичній осо бі - підприємцю ОСОБА_2, АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, 118 грн. 00 коп. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу, сплачених за квитанцією № К11/2/79 від 02.12.2009, оригінал якої зн аходиться в матеріалах справ и.

Повернення витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу здій снюється на підставі даної п останови, скріпленої гербово ю печаткою суду.

Головуючий суддя Т.Ф. Парамонова

Суддя Т.М. Баннова

Суддя І.В. Семендяєва

СудЛуганський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.12.2009
Оприлюднено17.12.2010
Номер документу7428045
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/217пд

Ухвала від 05.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Постанова від 24.12.2009

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Парамонова Т. Ф.

Ухвала від 11.12.2009

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Парамонова Т. Ф.

Рішення від 16.11.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні