Рішення
від 16.05.2018 по справі 525/1048/17
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченка, 69, сел. Велика Багачка, Полтавська область, 38300 тел. 9-13-92, факс 9-12-08

E-mail: inbox@vb.pl.court.gov.ua Код ЄДРПОУ 02897939

Справа № 525/1048/17

Провадження №2/525/29/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.05.2018 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Лисенко Н.В., за участю секретаря Лопатка О.В., представника позивача ОСОБА_1, відповідача ОСОБА_2, представника відповідача ОСОБА_3, третьої особи ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка Полтавської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області до ОСОБА_2 про стягнення сум переплат щомісячної допомоги внутрішньо переміщеним особам та зустрічним позовом ОСОБА_2 (представник ОСОБА_3) до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4 про встановлення факту аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку , -

в с т а н о в и в:

10 жовтня 2017 року позивач ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення сум переплат щомісячної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

З позову вбачається, що 27 жовтня 2014 року відповідачем ОСОБА_2 до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської РДА була подана заява про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. В поданій заяві відповідачем зазначено про відсутність у членів сім'ї у володінні житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та районах проведення АТО. Рішенням начальника управління про призначення допомоги від 30 жовтня 2014 року сім'ї ОСОБА_2 було призначено допомогу на період з 27 жовтня 2014 року по 26 квітня 2015 року в розмірі 2400 грн. 00 коп.

19 червня 2015 року відповідачем ОСОБА_2 до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області була подана заява для продовження адресної допомоги та зазначено нею про відсутність у членів сім'ї у володінні житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та районах проведення АТО та, як наслідок, рішенням начальника управління від 7 липня 2015 року призначено допомогу відповідачу ОСОБА_2 на період з 19 червня 2015 року по 18 грудня 2015 року в розмірі 2400 грн. 00 коп.

Начальник ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області ОСОБА_6 в позовній заяві вказує, що 23 грудня 2015 року ОСОБА_5 був виявлений факт наявності житлового приміщення у власності чоловіка відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_4 з 26 січня 2015 року, і цей житловий будинок в Інформаційній довідці вказаний як об'єкт житлової нерухомості. Як наслідок, ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області 23 грудня 2015 року прийнято розпорядження про закриття виплати допомоги відповідачу ОСОБА_2 з 1 лютого 2015 року.

В зустрічній позовній заяві (а.с.а.с.100-101) позивач за зустрічним позовом ОСОБА_2 вказує, що дійсно 26 січня 2015 року її чоловік ОСОБА_4 придбав житловий будинок з господарськими будівлями, розташований в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вулиця Центральна, 83, який на момент придбання був не придатним для проживання та знаходився в аварійному стані. Також в зустрічній позовній заяві ОСОБА_2 вказує, що вона не приховувала інформації про придбане житло, а в жовтні 2015 року, коли їхньою сім'єю був відновлений будинок і він став придатним для проживання, вона в усній формі повідомила про це ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області.

Посилаючись на вищевикладені обставини та те, що відповідачу ОСОБА_2 було надміру перераховано кошти в сумі 21233 грн. 55 коп. адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, які відповідач добровільно не бажає повертати, начальник ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області ОСОБА_6 звернулася до суду з позовом, в якому просила суд стягнути з відповідача ОСОБА_2 21233 грн. 55 коп. надміру виплаченої суми грошової допомоги, а в зустрічній позовній заяві ОСОБА_2 просить суд встановити факт аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку, розташованого в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вулиця Центральна, 83 за період з моменту купівлі-продажу з 26 січня 2015 року до 1 жовтня 2015 року.

Ухвалою суду від 20 жовтня 2017 року відкрито провадження по справі.

Ухвалою суду від 11 грудня 2017 року прийнято до розгляду зустрічний позов ОСОБА_2 (представник ОСОБА_3) до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4 про встановлення факту аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку. Ухвалою суду від 23 січня 2018 року розгляд даної справи ухвалено проводити в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 8 лютого 2018 року, яке було відкладено на 13 лютого 2018 року в зв'язку з відрядженням судді.

13 лютого 2018 року до суду поданий відзив відповідача ОСОБА_2 на позов ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, в якому відповідач ОСОБА_2 просить відмовити в задоволенні позову повністю (а.с.а.с.143-144).

13 лютого 2018 року до суду надійшла відповідь ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області на відзив, в якій начальник управління просить суд в задоволенні вимог ОСОБА_2, викладених у відзиві на позов, відмовити повністю за безпідставністю, як таких, що не грунтуються на вимогах чинного законодавства (а.с.а.с.141-142).

Ухвалою суду від 13 лютого 2018 року закрито підготовче провадження у справі та призначено дану цивільну справу для розгляду по суті на 19 березня 2018 року.

В судових засіданнях представник ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав в повному обсязі, посилався на обставини, що викладені в позові, та просив суд їх задовольнити, а в задоволенні зустрічного позову ОСОБА_2 просив суд відмовити.

Відповідач ОСОБА_2 та її представник адвокат ОСОБА_3 позов ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської РДА не визнали, в своїх поясненнях відповідач ОСОБА_2 посилалася на обставини, що викладені в запереченнях на позов від 22 листопада 2017 року (а.с.а.с.66-67), просила суд відмовити в задоволенні позову в повному обсязі та пояснила, що 26 січня 2015 року її чоловіку ОСОБА_4 вдалося придбати житловий будинок, але він знаходився в аварійному стані та був не придатний для проживання, у вікнах будинку не було скла, всі дерев'яні конструкції пошкоджені, майже 10 років у будинку ніхто не проживав та не доглядав за ним. Будинок був відключений від газо - та електропостачання. Вказала, що вона не приховувала інформацію про придбане житло, оскільки у жовтні 2015 року, коли вони відновили будинок і переїхали до нього проживати вона в усному порядку повідомила про це спеціалістам управління, однак це не було взято ними до уваги, свій зустрічний позов до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області підтримала в повному обсязі, вказавши, що на даний час спірний будинок відремонтований, а непридатність до проживання мала місце з моменту купівлі 26 січня 2015 року до 1 жовтня 2015 року.

Третя особа ОСОБА_4 в судових засіданнях просив суд задовольнити зустрічний позов ОСОБА_2

Суд, заслухавши пояснення сторін, третьої особи, показання свідків ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, вивчивши та проаналізувавши матеріали справи, приходить до висновку, що позов ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області до ОСОБА_2 про стягнення сум переплат щомісячної допомоги внутрішньо переміщеним особам тa зустрічний позов ОСОБА_2 (представник ОСОБА_3) до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4, про встановлення факту аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку підлягають частковому задоволенню, виходячи з таких підстав.

Згідно ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (ч.3 ст. 89 ЦПК України).

Судом встановлено, що 27 жовтня 2014 року ОСОБА_2, ОСОБА_4 та ОСОБА_10 були подані заяви про взяття на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, в заявах вказано фактичне місце їх перебування с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вул. Свердлова ( після зміни назви Веселкова), 5 (а.с.а.с.10-12).

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, згідно довідки № НОМЕР_1 від 27 жовтня 2014 року взята на облік як особа, яка перемістилася з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, до с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вул. Свердлова, ( в даний час Веселкова), 5 (а.с.15).

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, згідно довідки № НОМЕР_2 від 27 жовтня 2014 року взятий на облік особа, яка перемістилася з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, до с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вул. Свердлова, 5 (а.с.17).

ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_3, згідно довідки № НОМЕР_3 від 21 квітня 2015 року взята на облік особа, яка перемістилася з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, до с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вул. Свердлова, 5 (а.с.25).

27 жовтня 2014 року відповідачем ОСОБА_2 подана до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської РДА заява про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. В членах сім'ї ОСОБА_2 зазначені: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_5. В поданій заяві відповідачем ОСОБА_2 зазначено про відсутність у будь-кого з членів сім'ї у володінні житлового приміщення, розташованого в регіонах інших ніж тимчасово окупована територія України та районах проведення антитерористичної операції (а.с.8). 27 жовтня 2014 року ОСОБА_4 та ОСОБА_10 дали згоду на призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг уповноваженому члену сім'ї ОСОБА_2 (а.с.13-14).

Шлюб між ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, був зареєстрований 17 січня 1998 року (а.с.4).

В свідоцтві про народження ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_3, батьком записаний ОСОБА_4, а матір'ю записана ОСОБА_2 (а.с.5).

Рішенням ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області про призначення допомоги від 30 жовтня 2014 року сім'ї ОСОБА_2 було призначено допомогу на період з 27 жовтня 2014 року по 26 квітня 2015 року в розмірі 2400 грн. 00 коп. (а.с.22).

З довідки № 02-19/330 від 18 червня 2015 року, виданої виконавчим комітетом Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, вбачається, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживає в ІНФОРМАЦІЯ_6 та має такий склад сім'ї: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, дочка ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_3, підопічний ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.27), ОСОБА_11 на час навчання зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_7, але проживає постійно без реєстрації в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області (а.с.32).

19 червня 2015 року відповідачем ОСОБА_2 подана до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської РДА заява про продовження щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. В членах сім'ї ОСОБА_2 зазначені: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_4, (проживає в м. Полтаві), ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_5. В поданій заяві відповідачем ОСОБА_2 зазначено про відсутність у будь-кого з членів сім'ї у володінні житлового приміщення, розташованого в регіонах інших ніж тимчасово окупована територія України та районах проведення антитерористичної операції, a також відсутність у володінні всіх членів сім'ї транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції та відсутність у будь-кого з членів сім'ї на депозитному банківському рахунку коштів у розмірі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (а.с.29).

19 червня 2015 року ОСОБА_4 дав згоду на призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг уповноваженому члену сім'ї ОСОБА_2 (а.с.28).

Рішенням ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області про призначення допомоги переміщеним особам на проживання від 7 липня 2015 року сім'ї ОСОБА_2 було призначено допомогу на період з 19 червня 2015 року по 18 грудня 2015 року в розмірі 2400 грн. 00 коп. (а.с.30). З повідомлення Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області № 1401/6 вбачається, що згідно рішення ОСОБА_5 праці та соціального захисту населення від 30 жовтня 2014 року виплата допомоги переміщеним особам на проживання по о/р 634877 п/в 315 ОСОБА_2 проведена з 27 жовтня 2014 року по 26 квітня 2015 року в сумі 2400 грн. щомісячно; з 19 червня 2015 року по 18 грудня 2015 року в сумі 2400 грн. щомісячно. В зв'язку з наявністю в одержувача житла (запис про право власності від 26 січня 2015 року ) ОСОБА_2 не має права на призначення допомоги переміщеним особам на проживання з 1 лютого 2015 року (а.с.39).

Розпорядженням начальника ОСОБА_5 праці та соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області ОСОБА_6 від 23 грудня 2015 року закрито виплату допомоги ОСОБА_2 № 634877 з 1 лютого 2015 року, в зв'язку з придбанням житла у Великобагачанському районі Полтавської області (а.с.33).

З довідки від 4 лютого 2016 року, виданої Центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області , вбачається, що ОСОБА_2 знаходиться на обліку в управлінні соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області та отримує допомогу переміщеним особам на проживання. Розмір її допомоги за період з жовтня 2014 року по грудень 2015 року становить 28820 грн. 65 коп. (а.с.40).

З акту обстеження умов проживання від 2 березня 2016 року, складеного комісією в складі сільського голови Устивицької сільської ради ОСОБА_13, депутата Устивицької сільської ради ОСОБА_14, секретаря виконавчого комітету Устивицької сільської ради ОСОБА_15 в присутності свідків ОСОБА_16 та ОСОБА_17 вбачається, що ОСОБА_2 постійно проживає в ІНФОРМАЦІЯ_8 (в даний час Центральна), 83 (а.с.42).

Відповідач ОСОБА_2 3 березня 2017 року звернулася із заявою до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської РДА, в якій просила переглянути розпорядження УСЗН Великобагачанської РДА про повернення їй надміру отриманих коштів грошової допомоги у сумі 21233 грн. 55 коп. на підставі акту від 24 лютого 2017 року, який засвідчує аварійність та непридатність для проживання будинку, придбаного її чоловіком ОСОБА_4 за адресою: с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вул. Центральна, 83 на момент купівлі (а.с.48).

З повідомлення № 03-699 від 3 березня 2017 року ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, адресованого ОСОБА_2, вбачається, що ОСОБА_5 було надміру перераховано ОСОБА_2 кошти в сумі 21233 грн. 55 коп. адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, тому звернення ОСОБА_2 від 3 березня 2017 року задоволенню не підлягає (а.с.49).

З повідомлення № 01/02-4032-17 від 5 вересня 2017 року керівника Миргородської місцевої прокуратури ОСОБА_18 вбачається, що кримінальне провадження № 12017170120000032 від 1 лютого 2017 року за фактом заволодіння грошовими коштами ОСОБА_2 закрито на підставі п.2 ч.1 ст. 284 КПК України (а.с.50).

Повідомленнями № 08-334 від 4 лютого 2016 року та № 08-2900 від 28 липня 2016 року начальника ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області ОСОБА_6 повідомлено ОСОБА_2 про неправомірне отримання допомоги на проживання в сумі 21233 грн. 55 коп. та зобов'язано ОСОБА_2 терміново повернути вказані кошти до державного бюджету (а.с.a.c.41,45 відповідно).

З довідки № ц-02/1050 від 15 травня 2018 року Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області вбачається, що ОСОБА_2, яка перебувала на обліку в ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області щомісячна адресна допомога особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг призначена та виплачена за період з 27 жовтня по 31 жовтня 2014 року (за 5 календарних днів) в сумі 387 грн. 10 коп., з 1 листопада 2014 року по 30 листопада 2014 року (за 30 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., з 1 грудня 2014 року по 31 грудня 2014 року (за 31 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., з 1 січня 2015 року по 31 січня 2015 року (за 31 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., з 1 лютого 2015 року по 28 лютого 2015 року (за 28 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., з 1 березня 2015 року по 31 березня 2015 року (за 31 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., з 1 квітня 2015 року по 26 квітня 2015 року (за 26 календарних днів) в сумі 2080 грн. 00 коп., з 19 червня 2015 року по 30 червня 2015 року (за 12 календарних днів) в сумі 960 грн. 00 коп., з 1 липня 2015 року по 31 липня 2015 року (за 31 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., з 1 серпня 2015 року по 31 серпня 2015 року (за 31 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., з 1 вересня 2015 року по 30 вересня 2015 року (за 30 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., за період з 1 жовтня 2015 року по 31 жовтня 2015 року (за 31 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., з 1 листопада 2015 року по 30 листопада 2015 року (за 30 календарних днів) в сумі 2400 грн. 00 коп., за період з 1 грудня 2015 року по 18 грудня 2015 року (за 18 календарних днів) в сумі 1393 грн. 55 коп.

Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» затверджено Порядок здійснення виплати адресної допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Відповідно до п.1 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 505 (далі - Порядок), визначено механізм надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідно до п.2 Порядку грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території України, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, а також внутрішньо переміщеним особам, житло яких зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції та які взяті на облік у структурних підрозділах з питань соціального захисту населення з дня звернення за її призначенням по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж на шість місяців. Пунктом 3 Порядку передбачено, що грошова допомога внутрішньо переміщеним особам призначається на сім'ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди у довільній формі про виплату йому грошової допомоги від інших членів сім'ї.

Відповідно до п.6 Порядку ( в редакції, яка діяла на час призначення і виплати допомоги) грошова допомога не призначається у разі, коли: будь-хто із членів сім'ї (крім сімей, до складу яких входять військовослужбовці з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції) має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення,

Постановою Кабінету Міністрів України № 370 від 31.05.2017 року внесені зміни до зазначеного Порядку п. 6 доповнено словами "крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану;";

Пунктом 11 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг передбачено, що уповноважений представник сім'ї, якому призначено грошову допомогу, зобов'язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, протягом трьох днів з дня настання таких обставин. Суми грошової допомоги, виплачені надміру внаслідок подання документів з недостовірними відомостями, повертаються уповноваженим представником сім'ї на вимогу уповноваженого органу. У разі відмови добровільного повернення надміру перерахованих сум грошової допомоги вони стягуються у судовому порядку.

Згідно п.12 вказаного Порядку виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця у разі: подання уповноваженим представником сім'ї заяви про припинення виплати грошової допомоги; надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім'ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприянням державної служби зайнятості або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють; зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи; виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

Виплата грошової допомоги може бути поновлена, якщо протягом місяця з місяця припинення її виплати уповноважений представник сім'ї повідомив уповноваженому органу про зміну обставин, які вплинули на припинення виплати грошової допомоги. Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 9 Закону України « Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб » внутрішньо переміщена особа зобов'язана у разі виявлення подання внутрішньо переміщеною особою завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки про взяття на облік, то остання зобов'язана відшкодувати фактичні витрати, понесені за рахунок державного та місцевих бюджетів у результаті реалізації прав, передбачених цим Законом.

Відповідно до ст. 1212 Цивільного кодексу України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Згідно ч.1 ст.1215 Цивільного кодексу України, не підлягає поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Частиною 2 ст. 5 ЦК України передбачено, що акт цивільного законодавства не має зворотньої дії в часі, крім випадків коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

Враховуючи зміни, внесені Постановою КМ України № 370 від 31.05.2017 року до п. 6 Порядку, суд вважає, що встановлення факту аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку в даний час породжує правові наслідки.

Відповідно до ст. 379 Цивільного кодексу України житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них. Статтею 6 Житлового кодексу України передбачено, що жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється.

Додатком Б Державних будівельних норм України В.2.2-15-2005 Житлові будинки. Основні положення, затверджених наказом Держбуду України № 80 від 18 травня 2005 року визначено, що житлове приміщення - це опалюване приміщення, розташоване у надземному поверсі, призначене для цілорічного проживання, і яке відповідає санітарно-епідеміологічним вимогам щодо мікроклімату і повітряного середовища, природного освітлення допустимих рівнів нормованих параметрів відносно шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку електричних та електромагнітних полів та іонізуючого випромінювання.

Згідно Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» непридатні для проживання будинки - жилі будинки, які відповідно до законодавства визнані аварійними або ветхими. Так, зокрема, ветхим визнається будинок, який має більше ніж 61 % фізичного зносу (Правила оцінки фізичного зносу жилих будинків КДП - 2041-12 Україна 226-93, затверджені наказом Держжитлокомунгоспу України № 52 від 2 липня 1993 року).

26 січня 2015 року між продавцем ОСОБА_19 та покупцем ОСОБА_4 був укладений договір купівлі-продажу житлового будинку з господарськими будівлями, згідно якого продавець ОСОБА_19 передав у власність, а покупець ОСОБА_4 прийняв належний продавцю на праві приватної власності житловий будинок з господарськими будівлями, розташовані в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вулиця Леніна (в даний час Центральна), 83 та в цілому складається з житлового будинку літ. «А-1» загальною площею 65,7 кв.м, житловою площею 40,1 кв.м, сарай літ. «Б» , погріб вхідний літ. «В» , що розташований на земельній ділянці комунальної власності площею 0,2500 га, кадастровий № 5320285301:01:001:0439. Даний договір купівлі-продажу був посвідчений приватним нотаріусом Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_20 та зареєстрований в реєстрі за № 100 (а.с.106-107).

З технічного паспорту садибного (індивідуального) житлового будинку, розташованого в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вулиця Леніна (в даний час Центральна), 83, виготовленого станом на 28 березня 2014 року, вбачається, що власником житлового будинку був ОСОБА_19, в подальшому внесені зміни і зазначений ОСОБА_4, в склад будівель входить житловий будинок літ. «А-1» (рік побудови 1981), сарай літ. «Б» (рік побудови 1981), погріб вхідний літ. «В» (рік побудови 1981). Загальна площа житлового будинку становить 65,7 кв.м, з яких: житлова площа становить 40,1 кв.м, допоміжна площа становить 16,4 кв.м, площа літніх приміщень становить 9,2 кв.м. (а.с.103-105).

З Інформаційної довідки № 50566143 від 23 грудня 2015 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно вбачається, що ОСОБА_4 належить на праві приватної власності житловий будинок з господарськими будівлями загальною площею 65,7 кв.м, житловою площею 40,1 кв.м, розташований в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вул. Леніна (в даний час Центральна), 83, придбаний на підставі договору купівлі - продажу від 26 січня 2015 року (а.с.34).

З наданої приватним нотаріусом ОСОБА_20 на запит суду копії звіту від 18.12.2014 року про незалежну оцінку об'єкту нерухомого майна (житлового будинку з господарськими спорудами), що розташований в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вул. Леніна (в даний час Центральна), 83, вбачається, що оціночна (ринкова) вартість нерухомого майна становить 8264 грн. (а.с.а.с.78-92). З даних про цей об'єкт житлової нерухомості вбачається, що його стан " незадовільний, ветхий "( а. 91) .

З висновку комісії акту встановлення місця проживання від 24 лютого 2017 року, складеного комісією в складі сільського голови Устивицької сільської ради ОСОБА_13, секретаря виконавчого комітету Устивицької сільської ради ОСОБА_15, депутата Великобагачанської районної ради ОСОБА_21, сільського голови Устивицької сільської ради (2012-2015 роки ) ОСОБА_22, секретаря Устивицької сільської ради попереднього скликання ОСОБА_23, депутата Устивицької сільської ради ОСОБА_24 в присутності свідків ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 вбачається, що родина ОСОБА_4 не приховувала інформацію про придбану нерухомість, оскільки не могла скористатися нею за призначенням. В акті вказано, що родина ОСОБА_4 в ході пошуку постійного житла знайшла будинок, що розташований в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вул. Леніна, 83. Знайдене житло було непридатне для проживання: у вікнах будинку не було скла, замість скла була поліетиленова плівка, всі дерев'яні конструкції пошкодженні, майже 10 років у будинку ніхто не проживав та не доглядав за ним. Земельна ділянка заросла бур'янами та чагарниками. Будинок був відключений від газо - та електропостачання. На момент реєстрації права власності на придбану нерухомість 26 січня 2015 року родина не могла скористатися придбаним житлом для проживання, не проживала в будинку, хоча й проводила там всі необхідні роботи для його облаштування (а.с.47).

З довідки № 124 від 2 квітня 2018 року ПАТ по газопостачанню та газифікації «Полтавагаз » вбачається, що абонент ОСОБА_2 № 244903 , с. Устивиця вул. Веселкова, 5, дійсно користувалася послугами газопостачання в період з 30 жовтня 2014 року по 25 вересня 2015 року.

Ухвалою Великобагачанського районного суду Полтавської області від 10 липня 2017 року заяву ОСОБА_2 про встановлення факту аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку залишено без розгляду (а.с.158).

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_9 суду показала, що сім'я ОСОБА_2 приїхала до с. Устивиця Великобагачанського району в жовтні 2014 року, після чого ними був придбаний житловий будинок, в якому 3-4 роки до цього ніхто не проживав та ніхто за будинком не слідкував, як наслідок, він був не придатний для проживання, оскільки в будинку не було штукатурки, підлога та рами вікон були гнилі, будинок не опалювався. Сім'я ОСОБА_2 ремонтувала даний будинок власноруч довгий час та перейшли до нього проживати у кінці вересня 2015 року, а до цього проживали в іншій квартирі. Суду підтвердила, що сім'я ОСОБА_2 з моменту придбання житлового будинку та до кінця вересня 2015 року в ньому не проживала.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_7 суду показав, що за житловим будинком, який сім'я ОСОБА_2 придбала тривалий час ніхто не доглядав, як наслідок, у будинку вікна були побиті, підлога провалилася, шифер на даху був полопаний, дах протікав, стеля була обвалена, штукатурка була обсипана, фундамент задньої стіни просів, вікна та двері розсохлися, і тому цей будинок був непридатний для проживання. Сім'я ОСОБА_2 здійснювала ремонт цього будинку тривалий час.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_8 суду показала, що сім'я ОСОБА_2 придбала непридатний для проживання житловий будинок, стеля якого падала, штукатурка обсипалася, підлога була непридатною для проживання. Як наслідок, цією сім'єю протягом року проводився ремонт, в ході якого було все перероблено. Сім'я ОСОБА_2 перебралася проживати до будинку 29-30 вересня 2015 року, а до цього часу вони жили в іншому будинку, якій наймали. До моменту придбання будинку в ньому ніхто не проживав, будинок не опалювався.

Суд приходить до висновку про необхідність встановлення факту аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку, розташованого в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вулиця Центральна, 83, за період з 26 січня 2015 року до 25 вересня 2015 року включно, оскільки даний факт підтвердили свідки, допитані в ході розгляду справи, їх показання узгоджуються з письмовими доказами, дослідженими в судовому засіданні, зокрема з довідкою про припинення газопостачання з 25.09.2015 року.

Виходячи з системного аналізу вищезазначених правових норм у сукупності з ретельно проаналізованими доказами, суд дійшов до висновку, що в даному випадку є підстави, керуючись загальними засадами цивільного законодавства, зокрема такими як справедливість, добросовісність та розумність ( п. 6 ч. 1 ст. 3 ЦК України), застосувати частину 2 ст. 5 ЦК України і вважати недобросовісною поведінку відповідача ОСОБА_2, що виразилась у неповідомленні про наявність вже відремонтованого і придатного для проживання житлового приміщення у власності її чоловіка ОСОБА_4, з 26.09.2015 року, а отже приходить до висновку, що остання безпідставно отримала адресну допомогу у розмірі 6593 грн. 55 коп. за час з 26.09.2015 року по 18 грудня 2015 року.

Цей розрахунок зроблено на підставі довідки № ц-02/1050 від 15 травня 2018 року, виданої Центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області. Суд приходить до висновку, що з відповідача ОСОБА_2 на користь ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області необхідно стягнути 6593 грн. 55 коп. надміру виплаченої суми адресної грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам, за період з 26 вересня 2015 року по 18 грудня 2015 року включно (розрахунок : 2400 (розмір щомісячної адресної допомоги) :30 (кількість днів) x 5 (кількість днів за період з 26 вересня 2015 року по 30 вересня 2015 року включно) = 400 грн. (розмір щомісячної адресної допомоги за період з 26 вересня 2015 року по 30 вересня 2015 року включно); 400 грн. + 2400 грн. (розмір щомісячної адресної допомоги за період з 1 жовтня 2015 року по 31 жовтня 2015 року включно) + 2400 грн. (розмір щомісячної адресної допомоги за період з 1 листопада 2015 року по 30 листопада 2015 року включно) + 1393 грн. 55 коп. (розмір щомісячної адресної допомоги за період з 1 грудня 2015 року по 18 грудня 2015 року включно) = 6593 грн. 55 коп.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області до ОСОБА_2 про стягнення сум переплат щомісячної допомоги внутрішньо переміщеним особам підлягає частковому задоволенню.

Позов ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області пред'явлено на суму 21233 грн. 55 коп., підлягає задоволенню на суму 6593 грн. 55 коп., тобто на 31,05 % від заявлених позовних вимог, отже, відповідно до п.3 ч.2 ст. 141 ЦПК України з відповідача ОСОБА_2 підлягає стягненню на користь держави судовий збір в сумі 496 грн. 80 коп. (31,05 % від 1600 грн. 00 коп.).

На підставі викладеного та керуючись ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» , п.п.1-3, 6 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 505 , ст.ст.5,379, 1212, 1215 ЦК України, ст.ст. 2, 3, 4, 12, 18, 76, 81, 263- 265, 273ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області місцезнаходження: сел. Велика Багачка Полтавська область вул. Шевченка, 73, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 03195333 до ОСОБА_2, що проживає в ІНФОРМАЦІЯ_9 ву. Центральна, 83, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 (представник адвокат ОСОБА_3, адреса робочого місця: сел. Велика Багачка Полтавська область вул. Каштанова, 20), про стягнення сум переплат щомісячної допомоги внутрішньо переміщеним особам задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, код ЄДРПОУ 03195333, р/р 35212046054174, в Держказначейській службі України, м. Київ, МФО 820172, надміру виплачену суму адресної грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам в сумі 6593 грн. 55 коп.

В іншій частині позовних вимог ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 судові витрати (судовий збір) в сумі 496 (чотириста дев'яносто шість ) грн. 80 коп. на користь держави.

Зустрічний позов ОСОБА_2, що проживає в ІНФОРМАЦІЯ_10, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 (представник адвокат ОСОБА_3 адреса робочого місця: сел. Велика Багачка Полтавська область вул. Каштанова, 20) до ОСОБА_5 соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області місцезнаходження: сел. Велика Багачка Полтавська область вул. Шевченка, 73, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 03195333,третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4, житель ІНФОРМАЦІЯ_10, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 про встановлення факту аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку задовольнити частково..

Встановити факт аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку, розташованого в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області вулиця Центральна, 83 (вісімдесят три), за період з 26 січня 2015 року до 25 вересня 2015 року включно.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Полтавської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду виготовлений 25 травня 2018 року.

Суддя -

Дата ухвалення рішення16.05.2018
Оприлюднено01.06.2018
Номер документу74310592
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту аварійного стану та непридатності для проживання житлового будинку

Судовий реєстр по справі —525/1048/17

Ухвала від 14.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Кривчун Т. О.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Кривчун Т. О.

Рішення від 16.05.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Рішення від 16.05.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Ухвала від 13.02.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Ухвала від 23.01.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Ухвала від 24.10.2017

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні