Ухвала
від 31.05.2018 по справі 914/982/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

31.05.2018 р. Справа № 914/982/18

Суддя Манюк П.Т. розглянувши

позовну заяву: Фермерського господарства «Перевесло» , с. Заболоття Сокальського району Львівської області,

до відповідача: Жужелянської сільської ради Сокальського району Львівської області, с. Жужеляни Сокальського району Львівської області,

про визнання права власності

встановив:

Фермерське господарство «Перевесло» звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Жужелянської сільської ради Сокальського району Львівської області про визнання права власності.

Згідно з ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Як доказ надіслання позовної заяви та додатків до неї відповідачу у справі позивач долучає лише опис вкладення в якому зазначено про направлення на адресу Жужелянської сільської ради позовної з додатками без переліку відповідних додатків.

Суд інформує позивача про те, що належним доказом відправлення на адресу учасників справи копії позовної заяви із доданими до неї документами є саме оригінали поштової квитанції та опису вкладення до цінного листа про таке відправлення із переліком усіх додатків, які містяться у конверті.

Позивач в порушення ч. 1 ст. 172 ГПК України, належних доказів надіслання відповідачу копії позовної заяви та додатків до неї не подав.

Крім того, позивач просить суд врахувати сплачений ФГ «Перевесло» судовий збір за позовну заяву у справі № 914/245/18 у розмірі 7 945, 00 грн як судовий збір за подання нового позову, оскільки провадження у справі № 914/245/18 було закрито на підставі п. 6 ст. 131 ГПК України.

Суд звертає увагу позивача, що судовий збір, оскільки інше не передбачено Законом України Про судовий збір та ГПК України, сплачується окремо за подання кожної позовної заяви (заяви, скарги). Нормами вищезгаданих актів не передбачено зарахування судового збору при поданні позивачем нового позову у випадку, якщо судовий збір вже був ним сплачений за інший позов/ заяву провадження із розгляду якого було закрито на підставі п. 6 ст. 131 ГПК України.

Однак, законодавець передбачив право позивача на повернення суми судового збору із Державного бюджету України у розмірі та випадках визначених ст. 7 Закону України Про судовий збір . Питання про повернення сплаченої суми судового збору вирішується господарським судом за результатами розгляду відповідних матеріалів за наявності клопотання сторони чи іншого учасника судового процесу про повернення суми судового збору.

Суд також звертає увагу позивача на те, що ч. 2 ст. 91 ГПК України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належних чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством (ч. 4 ст. 91 ГПК України). Так п. 5. 27 Національного стандарту України «Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003» , затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003 № 55, визначено, що вiдмiтку про засвiдчення копiї документа складають зi слiв «Згiдно з оригiналом» , назви посади, особистого пiдпису особи, яка засвiдчує копiю, її iнiцiалiв та прiзвища, дати засвiдчення копiї i проставляють нижче реквiзиту 23 - пiдпису. У разі невідповідності наданих суду копій документів згаданим вимогам вони не вважаються належними і допустимими доказами і не можуть братися судом до уваги.

Всупереч зазначеному, копії документів, які долучені до позовної заяви, в тому числі і довіреність видана на представника ОСОБА_1, належним чином не завірені, відсутні такі реквізити як прізвище, ініціали, посада, дата.

Відповідно до ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

Одночасно, суд звертає увагу позивача, що згідно з приписами ч. 3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Згідно з ч.ч. 4, 5 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою, зокрема, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Керуючись ч. 1,2 ст. 164, ч. 1 та ч. 2 ст. 174, ст. 234 ГПК України,

постановив:

1. Позовну заяву фермерського господарства «Перевесло» до Жужелянської сільської ради Сокальського району Львівської області про визнання права власності - залишити без руху, надавши позивачу строк, до 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення таких недоліків:

1.1. Надати суду належні докази надіслання позовної заяви з додатками відповідачу у справі.

1.2. Надати суду докази сплати судового збору за подання позовної заяви у належному порядку та розмірі.

2. У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

3. Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання.

4. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Манюк П.Т.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення31.05.2018
Оприлюднено04.06.2018
Номер документу74345306
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/982/18

Рішення від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 31.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні