Рішення
від 13.08.2018 по справі 914/982/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.08.2018р. Справа №914/982/18

За позовом: Фермерського господарства «Перевесло» , с. Заболоття Сокальського району Львівської області,

до відповідача: Жужелянської сільської ради Сокальського району Львівської області, с. Жужеляни Сокальського району Львівської області,

про визнання права власності

Суддя Манюк П.Т.

За участю секретаря Чорної І.Б.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 - керівник, ОСОБА_2 - представник;

від відповідача: ОСОБА_3 - сільський голова.

Розглядається справа за позовом Фермерського господарства «Перевесло» до Жужелянської сільської ради Сокальського району Львівської області про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна.

Ухвалою суду від 31.05.2018р. позовну заяву Фермерського господарства «Перевесло» було залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків. Внаслідок усунення позивачем недоліків позовної заяви, ухвалою суду від 18.06.2018 було відкрито провадження у справі № 914/982/18 та призначено підготовче засідання на 30.07.2018.

В підготовчому судовому засіданні 30.07.2018 оголошено перерву до 13.08.2018.

Представники позивача в підготовче судове засідання 13.08.2018 з'явились, позовні вимоги підтримали.

Представник відповідача в підготовче судове засідання 13.08.2018 з'явився, повідомив про визнання позовних вимог. 10.08.2018 через канцелярію суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач повідомив про визнання позову в повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ГПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем. При цьому, згідно ч. 4 ст. 191 ГПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову. У випадку, якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

До ухвалення судового рішення у зв'язку з визнанням позову відповідачем судом роз'яснено сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, та перевірено, чи не обмежений представник відповідача у повноваженнях на їх вчинення.

Враховуючи, що судом не встановлено обставин, за наявності яких визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, за результатами підготовчого провадження судом ухвалено рішення суду та в підготовчому засіданні 13.08.2018 проголошено вступну та резолютивну частину рішення у справі.

Позиція позивача.

Фермерське господарство «Перевесло» звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Жужелянської сільської ради Сокальського району Львівської області про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що 27.01.1998 між Фермерським господарством ОСОБА_1 (за договором - покупець), правонаступником якого є Фермерське господарство Перевесло та Відкритим акціонерним товариством Завод Львівсільмаш (за договором - продавець) було укладено договір купівлі-продажу майна № 1, відповідно до якого покупець купив цілісний майновий комплекс підсобного господарства, що знаходиться за адресою: с. Заболоття Сокальського району Львівської області, на земельній ділянці площею 5,0 га для його обслуговування.

ОСОБА_4 прийняття - передачі основних засобів від 27.01.1998 № 1, ВАТ Завод Львівсільмаш передало, а ФГ Струка ОСОБА_5 прийняло: ферму (свинарник), водокачку (насосна станція), приміщення (млин) та земельну ділянку 5,0 га, що знаходяться в с. Заболоття Сокальського району Львівської області.

Рішеннями виконавчого комітету Жужелянської сільської ради від 12.03.2008 № 37 та № 38, присвоєно поштову адресу придбаному комплексу будівель: с. Заболоття вул. Червоноградська №1 а Сокальського району Львівської області та надано дозвіл оформити право власності на комплекс будівель за вказаною адресою.

Станом на 01.01.3013 позивач своїм правом щодо оформлення та реєстрації за собою права власності на нерухоме майно не скористався.

Позивач зазначає, що у зв'язку із зміною законодавства, а саме втратою чинності з 01.01.2013 Положенням про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, згідно чинного законодавства, здійснюється на підставі укладеного та нотаріально посвідченого договору, предметом якого є нерухоме майно. Відтак, позивач не може здійснити державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно на підставі договору купівлі-продажу майна від 27.01.1998 № 1, оскільки такий договір нотаріально посвідчений не був.

Позивач звертався до відповідача із заявою від 16.05.2018 про реєстрацію за ним права власності щодо об'єктів нерухомого майна, а саме: млина, насосної станції та свинарника. Відповідач, у відповідь на звернення позивача, листом від 18.05.2018 № 69 повідомив, що сільська рада не наділена повноваженнями щодо реєстрації права власності на нерухоме майно, внаслідок чого позивач звернувся з даним позовом до суду про визнання за ним права власності на об'єкти нерухомого майна, які знаходяться за адресою: вул. Червоноградська №1 а , с. Заболоття, Сокальський район, Львівська область за набувальною давністю.

Позиція відповідача.

Відповідач позовні вимоги визнав. Зазначив, що позивач спірним майном заволодів правомірно та відкрито і добросовісно користується ним з 1998 року по даний час. Відтак, відповідач просить позов задоволити.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю виходячи із таких мотивів.

ОСОБА_4 з приписами ч. 2 ст. 4 ГПК України, юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням..

Відповідно до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Як встановлено судом, Фермерське господарство Перевесло є правонаступником Фермерського господарства ОСОБА_1, що вбачається з п. 1.1. статуту ФГ Перевесло , затвердженого Засновником ФГ Перевесло - ОСОБА_1 від 17.01.2004.

27.01.1998 між Фермерським господарством ОСОБА_1 (за договором - покупець) та Відкритим акціонерним товариством Завод Львівсільмаш (за договором - продавець) було укладено договір купівлі-продажу майна № 1, відповідно до якого покупець купив цілісний майновий комплекс підсобного господарства, що знаходиться за адресою: с. Заболоття Сокальського району Львівської області, на земельній ділянці площею 5,0 га для його обслуговування, який раніше перебував в оренді покупця на підставі договору оренди нежитлового приміщення від 24.07.1997 № 15/с.

ОСОБА_4 з приписами статті 224 ЦК УРСР, чинного на час укладення вказаного, договору, за договором купівлі-продажу продавець зобов'язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до п. 3.1., п. 3.2. договору купівлі-продажу майна № 1 сторони погодили, що передача об'єкта здійснюється продавцем покупцю в триденний строк після повної оплати ціни продажу об'єкта. Передача об'єкта продавцем і приймання об'єкта покупцем засвідчується актом передачі його майнових прав і зобов'язань із моменту повної сплати за об'єкт.

27.01.1998 складено акт прийняття - передачі основних засобів № 1, за яким ВАТ Завод Львівсільмаш передало, а ФГ Струка ОСОБА_5 прийняло: ферму (свинарник), водокачку (насосна станція), приміщення (млин) та земельну ділянку 5,0 га, що знаходяться в с. Заболоття Сокальського району Львівської області.

26.03.1999 на підставі рішення XIII Сесії XXII скликання Сокальської районної ради народних депутатів, Сокальською РДА було видано ОСОБА_1 ОСОБА_6 акт на право постійного користування земельною ділянкою розміром 4,9999 га, для ведення селянського фермерського господарства, на якій розміщений майновий комплекс.

Рішенням виконавчого комітету Жужелянської сільської ради від 12.03.2008 № 37, на підставі заяви ФГ Струка ОСОБА_5, присвоєно поштову адресу придбаному комплексу будівель - вул. Червоноградська №1 а , с. Заболоття, Сокальський район, Львівськоа область. Крім того, рішенням виконавчого комітету Жужелянської сільської ради від 12.03.2008 № 38, ФГ Струк ОСОБА_5 надано дозвіл оформити право власності на комплекс будівель в с. Заболоття Сокальського району Львівської області по вул. Червоноградська № 1 а .

21.12.2017 Комунальним підприємством Львівської обласної ради Червоноградське міжміське бюро технічної інвентаризації було виготовлено технічні паспорти на об'єкти спірного майна, а саме:

- млин, що розташований за адресою: Львівська область, Сокальський район, с. Заболоття, вул. Червоноградська №1 а , який згідно технічного паспорта складається з коридору, двох кабінетів, кладової та двох приміщень, загальною площею 228, 1 м. кв.;

- насосну станцію, що розташована за адресою: Львівська область, Сокальський район, с. Заболоття, вул. Червоноградська №1 а , яка згідно технічного паспорта складається з приміщення насосної станції, загальною та основною площею 11, 7 м. кв.;

- свинарник, що розташований за адресою: Львівська область, Сокальський район, с. Заболоття, вул. Червоноградська №1 а , який згідно технічного паспорта складається з коридору, роздягальні, душової, паливної гаража, свинарника, двох складів, загальною площею 1 952, 1 м. кв., основною 1 841, 7 м. кв. і допоміжною 110, 4 м. кв.

Із втратою чинності з 01.01.2013 Положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 № 7/5, відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень регулюються Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Позивач, станом на 01.01.3013 своїм правом щодо реєстрації за собою права власності на нерухоме майно не скористався.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є нерухоме майно, речові права на яке підлягають державній реєстрації, чи його дубліката.

ОСОБА_4 п. 7 ст. 179 ГК України, господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

За умовами ст. 657 ЦК України, договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

З матеріалів справи вбачається, що договір купівлі-продажу майна від 27.01.1998 № 1, відповідно до якого ФГ Струк ОСОБА_5 купило цілісний майновий комплекс підсобного господарства, що знаходиться за адресою: с. Заболоття Сокальського району Львівської області, нотаріально посвідчений не був , відтак він не може слугувати підставою для державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі, зокрема, рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звертався до Господарського суду Львівської області з позовом до ВАТ Львівсільмаш про визнання права власності на нерухоме майно (справа № 914/245/18). Однак, за результатами розгляду справи № 914/245/18 судом було встановлено, що державну реєстрацію юридичної особи ВАТ Львівсільмаш було припинено на підставі постанови Господарського суду Запорізької області, тому ухвалою суду від 23.04.2018 було закрито провадження у справі.

Оскільки у ВАТ Львівсільмаш немає правонаступників, позивач звертався до Жужелянської сільської ради із заявою від 16.05.2018 про передачу йому у власність об'єктів нерухомого майна за набувальною давністю, а саме: млин, насосну станцію та свинарник, які знаходяться за адресою: вул. Червоноградська №1 а , с. Заболоття, Сокальський район, Львівська область. У відповідь на звернення позивача, відповідач листом від 18.05.2018 № 69 повідомив, що сільська рада не наділена повноваженнями щодо реєстрації права власності на нерухоме майно, внаслідок чого позивач звернувся з даним позовом до суду.

Обгрунтовуючи правові підстави звернення з позовом до Жужелянської сільської ради, позивач посилається на п. 13 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України від 07.02.2014 № 5 Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав згідно якого роз'яснено, що можливість пред'явлення до суду позову про визнання права власності за набувальною давністю випливає з положень ст.ст. 15, 16, 344 ЦК України згідно з якими захист цивільних прав здійснюється судом шляхом визнання права. У зв'язку з цим особа, яка заявляє про давність володіння і вважає, що у неї є всі законні підстави бути визнаною власником майна за набувальною давністю, має право звернутися до суду з позовом про визнання за нею права власності. Відповідачем за позовом про визнання права власності за набувальною давністю є попередній власник або його правонаступник. У разі якщо попередній власник нерухомого майна не був і не міг бути відомим давнісному володільцю, то відповідачем є орган, уповноважений управляти майном відповідної територіальної громади, - у даному випадку Жужелянська сільська рада.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

ОСОБА_4 із ч. 1 ст. 344 ЦК України, особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

Частиною 2 ст. 344 ЦК України встановлено, що особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є.

У відповідності до п. 8 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" ЦК України, що набрав чинності з 01.01.2004р., правила ст. 344 цього Кодексу про набувальну давність поширюються також на випадки, коли володіння майном почалося за три роки до набрання чинності цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, Фермерське господарство Перевесло є правонаступником Фермерського господарства ОСОБА_1 з 17.01.2004. Таким чином, враховуючи положення п. 8 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" ЦК України, перебіг строку набувальної давності розпочався з 01.01.2001 та триває по даний час, а відтак, становить строк понад 17 років.

Відповідно до ч. 4 ст. 344 ЦК України, право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Задоволення вимог про визнання за володільцем права власності на нерухоме майно на підставі ст.334 ЦК України можливе при наявності необхідних умов: добросовісності заволодіння, відкритості, безперервності. Крім того, оскільки право власності за набувальною давністю набувається за рішенням суду, то на момент прийняття рішення право володіння позивача не має бути припинено (правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду України від 20.05.2015 у справі № 3-87гс15).

У постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 22.05.2018 у справі № 922/1574/17 суд зазначив, що суттєвим для виникнення права власності за набувальною давністю є встановлення моменту виникнення права власності за набувальною власністю та строк володіння; характер володіння (добросовісне, недобросовісне, відкрите, безперервне); обставини, за яких виникло володіння спірним майном та чи відповідає це володіння ознакам безтитульного володіння; юридичний статус спірного майна.

Позивач, долученими до матеріалів справи належними доказами підтвердив, що починаючи з 1998 року і по даний час добросовісно, відкрито та безперервно, протягом більш як 20 років, володіє об'єктами нерухомого майна, а саме: млином, насосною станцією та свинарником, які знаходяться за адресою: вул. Червоноградська №1 а , с. Заболоття, Сокальський район, Львівська область. Вказаним майном відповідач заволодів на підставі договору купівлі-продажу майна від 27.01.1998 № 1. Матеріали справи не містять доказів щодо факту використання даних об'єктів нерухомого майна іншою особою, а також не містять доказів того, що на вказане майно претендує інший власник.

Відповідач у своєму відзиві на позовну заяву визнавши позовні вимоги підтвердив, що позивач користується об'єктами нерухомого майна за адресою: вул. Червоноградська №1 а , с. Заболоття, Сокальський район, Львівська область з моменту його придбання за договором купівлі-продажу від 27.01.1998 по даний час. Відповідач вважає що вказаним майном позивач заволодів правомірно, відтак просить задовольнити позовні вимоги та визнати за ФГ Перевесло право власності на майно.

Відповідно до п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 129 Конституції України , одними з основних засад судочинства визначені рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. ОСОБА_4 із ст. 2 ГПК України, принципами господарського судочинства, є зокрема, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін, розумність строків розгляду справи. За умовами ч. 3 ст. 13 ГПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Господарським судом були створені належні умови для надання сторонами доказів в обґрунтування своєї правової позиції.

З огляду на вищенаведене, враховуючи визнання позову відповідачем, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати, відповідно до ст. 129 ГПК України, покладаються судом на позивача у справі, оскільки господарським судом в процесі розгляду справи не встановлено, що спір виник внаслідок неправильних дій відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 13, 74, 76, 77, 78, 86, 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за Фермерським господарством «Перевесло» (80046, Львівська область, Сокальський район, с. Заболоття, вул. Червоноградська №1 а , код ЄДРПОУ 22382172) право власності на об'єкти нерухомого майна:

- млин, що розташований за адресою: Львівська область, Сокальський район, с. Заболоття, вул. Червоноградська №1 а та складається з коридору, двох кабінетів, кладової та двох приміщень, загальною площею 228, 1 м. кв.;

- насосну станцію, що розташована за адресою: Львівська область, Сокальський район, с. Заболоття, вул. Червоноградська №1 а та складається з приміщення насосної станції, загальною та основною площею 11, 7 м. кв.;

- свинарник, що розташований за адресою: Львівська область, Сокальський район, с. Заболоття, вул. Червоноградська №1 а та складається з коридору, роздягальні, душової, паливної гаража, свинарника, двох складів, загальною площею 1 952, 1 м. кв., основною 1 841, 7 м. кв. і допоміжною 110, 4 м. кв.

Рішення набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 241 ГПК України, та може бути оскаржено до Львівського апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені статтями 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/ .

Повний текст рішення складено 20.08.2018.

Суддя Манюк П.Т.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення13.08.2018
Оприлюднено21.08.2018
Номер документу75972209
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/982/18

Рішення від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 31.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні