Вирок
від 04.06.2018 по справі 735/195/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 735/195/17 Головуючий у І інстанції ОСОБА_1 Провадження № 11-кп/795/35/2018 Категорія - ч. 3 ст. 185 КК України Доповідач ОСОБА_2

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 червня 2018 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Чернігівської області в складі:

Головуючого-суддіОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

за участі секретаря ОСОБА_5

сторін кримінального провадження

обвинувачених ОСОБА_6 , ОСОБА_7

захисника-адвоката ОСОБА_8

прокурора ОСОБА_9

Розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Чернігові кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12016270140000354 від 27.10. 2016 року, за апеляційною скаргою прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_10 на вирок Коропського районного суду Чернігівської області від 04 травня 2017 року,

щодо ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Червоне, тепер с. Билка Коропського району Чернігівської області, громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, який перебуває в цивільному шлюбі, зареєстрований в АДРЕСА_1 , зі слів проживає в АДРЕСА_2 , не судимого в силу ст. 89 КК України,

обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 185 КК України,

щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, інваліда ІІІ групи, раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И Л А :

Цим вироком ОСОБА_7 засуджений за ч. 3 ст. 185 КК України на три роки позбавлення волі.

На підставі ст .ст. 75, 76 КК України звільнений від відбування призначеного покарання з випробуванням, з іспитовим строком на 1 рік, з покладенням обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи.

ОСОБА_6 засуджений за ч. 3 ст. 185 КК України на 3 роки позбавлення волі.

На підставі ст. ст. 75, 76 КК України звільнений від відбування призначеного покарання з випробуванням, з іспитовим строком на 1 рік, з покладенням обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи.

Стягнуто з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 на користь відділу освіти Коропської районної державної адміністрації в Чернігівській області 7048 грн. 46 коп. матеріальної шкоди в солідарному порядку.

Стягнуто з ОСОБА_6 на користь Коропської селищної ради Чернігівської області 4900 грн. матеріальної шкоди.

Стягнуто з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 на користь держави по 615 грн. 72 коп. з кожного, процесуальних витрат на залучення експертів.

Як установив суд, 26 жовтня 2016 року близько 02 години, ОСОБА_7 за попередньою змовою з ОСОБА_6 прибули на територію непрацюючої Червоненської ЗОШ, розташованої в АДРЕСА_1 , де зірвали навісний замок та проникли в приміщення колишньої майстерні, звідки демонтували та таємно викрали чотири чавунних батареї опалення на сім секцій, вартістю 350 грн. за одну батарею, на суму 1400 грн., після чого проникли в колишній учбовий корпус, звідки демонтували та викрали три чавунні батареї опалення на десять секцій кожна, вартістю 500 грн. за одну батарею, на суму 1500 грн., викрали чотири двомісні туристичні палатки, вартістю 672, 74 грн. за одну палатку, на суму 2690 грн. 96 коп., три металеві гирі вагою по 16 кг. кожна, вартістю 332 грн. 50 коп. за одну, на суму 997 грн. 50 коп., одну металеву гирю вагою 32 кг., вартістю 460 грн., а всього майна на загальну суму 7048 грн. 46 коп. яке належало відділу освіти Коропської РДА .

25 листопада 2016 року, близько 02 год. ОСОБА_6 прибув на територію непрацюючої Червоненської ЗОШ, розташованої в с. Билка, по вул. Загребелля, 2, Коропського району Чернігівської області, де шляхом зриву навісного замка, проник у приміщення колишнього учбового корпусу № 1, звідки повторно, таємно від оточуючих демонтував та викрав вісім чавунних батарей на 10 секцій, вартістю 500 грн. за одну батарею, на суму 4000 грн., та дві чавунні батареї на 9 секцій, вартістю 450 грн. за одну батарею, на суму 900 грн., чим заподіяв Бильському старостату Коропської селищної ради матеріальної шкоди на загальну суму 4900 грн.

В апеляційній скарзі прокурор у кримінальному провадженні просить вирок суду скасувати за м`якістю призначеного покарання. Ухвалити новий вирок, яким ОСОБА_7 та ОСОБА_6 за ч. 3 ст. 185 КК України призначити покарання у виді трьох років позбавлення волі, без звільнення від відбування покарання з випробуванням, аргументуючи тим, що вчинені злочини відносяться до категорії тяжких, розмір шкоди досить значний і обвинуваченими не відшкодований.

На думку прокурора, наявність лише однієї обставини, що пом`якшує покарання - щире каяття, не знижує тяжкість вчинених обвинуваченими злочинів. Обвинувачений ОСОБА_6 вчинив дві крадіжки майна з приміщення колишньої школи, маючи неповнолітніх дітей ніде не працює, схильний до крадіжок, подає своїм дітям негативний приклад поведінки у суспільстві.

Обвинувачений ОСОБА_7 як інвалід ІІІ групи отримує грошове забезпечення від держави, проте не працює, пішов на вчинення злочину, завдаючи шкоди державному бюджету.

Обставини справи, характеристики винних, як вважає прокурор, вказують на необхідність застосування реального покарання.

Заслухавши доповідача, прокурора, який підтримав доводи апеляційної скарги про посилення покарання, обвинувачених, які каялися та просили не позбавляти їх волі, захисника-адвоката, який просив залишити апеляційну скаргу прокурора без задоволення, змінити вирок суду та зменшити суму позову по першому епізоду на вартість повернутих речей, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає апеляційну скаргу прокурора про посилення покарання ОСОБА_6 задовольнити. В частині посилення покарання обвинуваченому ОСОБА_7 відмовити, про що постановити ухвалу.

Висновки суду про винуватість ОСОБА_6 у таємному викраденні майна відділу освіти Коропської РДА, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з проникненням у приміщення та про винуватість у таємному викраденні майна Билського старостату Коропської селищної ради, вчиненому повторно, поєднаному з проникненням у приміщення, в апеляційній скарзі не оспорюються. Розгляд провадження в суді першої інстанції відбувався за правилами ч. 3 ст. 349 КПК України.

Відповідно до ч. 1 п. 4 ст. 409 КПК України, підставою для скасування судового рішення є неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність.

Обвинувачений ОСОБА_6 вже був судимий за крадіжки чужого майна. 22 жовтня 2016 року у нього закінчився іспитовий строк за вироком Бобровицького районного суду Чернігівської області від 22 жовтня 2015 року, яким був визнаний винуватим за крадіжку 35 алюмінієвих листів на суму 2240 грн. та звільнений від покарання у зв`язку з успішним випробуванням ухвалою цього ж суду від 04 листопада 2016 року.

26 жовтня та 25 листопада 2016 року вчинив нові тяжкі злочини, як за попередньою змовою з ОСОБА_11 , так і самостійно.

Не зважаючи на час, що минув після вчинення крадіжок, півтора роки, матеріальна шкода, яка є істотною, обвинуваченим ОСОБА_6 не відшкодована.

Офіційно ОСОБА_6 не є батьком неповнолітніх дітей, проте проживає разом з жінкою ОСОБА_12 , з якою виховує двох малолітніх дітей. Про матір похилого віку обвинувачений не дбає. Фактично проживає в різних місцях та не займається суспільно-корисною працею.

ОСОБА_6 раніше звільнявся від покарання з випробуванням. Проте позитивних висновків не зробив, відразу після закінчення іспитового строку став вчиняти нові злочини, що свідчить про його небажання вести законослухняний спосіб життя та неможливість виправлення без застосування реальної міри покарання.

Призначаючи покарання, суд повинен призначити його у межах, установлених у санкції статті Особливої частини КК України, що передбачає відповідальність за вчинений злочин, відповідно до положень Загальної частини КК України та враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Отже, з урахуванням суспільної небезпечності вчинених злочинів, які відносяться до категорії тяжких, кількості епізодів крадіжок, розміру матеріальної шкоди та особи обвинуваченого, який повністю визнав свою провину, розкаявся, сприяв розкриттю злочинів, проте, має посередню характеристику, не працює, має негативні соціальні зв`язки та схильності, не відшкодував матеріальну шкоду, а тому заслуговує на реальне покарання у виді позбавлення волі в межах мінімальної санкції статті.

Разом з тим, стягуючи матеріальну шкоду на користь відділу освіти Коропської районної державної адміністрації в Чернігівській області, суд не звернув уваги, що дві палатки, дві гирі по 16 кг. та одна гиря 32 кг. повернуті обвинуваченими та зберігаються в камері речових доказів. Вартість повернутого майна складає: палаток : 672,74Х2=1345,48 грн, двох гирь - по 16 кг. 332,50х2=665 грн. та однієї гирі 32 кг. - 460 грн. всього 2470, 48 грн.

Отже, від загальної суми викраденого майна 7048,46 грн. необхідно відняти суму повернутого майна та стягнути 4577грн.98 коп. (7048,46 2470,48), а викрадені речі повернути власнику, що було зроблено судом.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 404-405, 409, 420, 532 КПК України колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_10 задовольнити частково.

Вирок Коропського районного суду Чернігівської області від 04 травня 2017 року щодо ОСОБА_6 в частині призначеного покарання скасувати.

ОСОБА_6 за ч. 3 ст. 185 КК України призначити покарання у виді трьох років позбавлення волі.

Строк відбування покарання рахувати з моменту фактичного затримання, з 09 квітня 2018 року.

Цей же вирок щодо ОСОБА_6 в порядку ч.2 ст. 404 КПК України, в частині стягнення розміру матеріальної шкоди, змінити.

Стягнути із засуджених ОСОБА_6 солідарно з ОСОБА_7 на користь відділу освіти Коропської районної державної адміністрації в Чернігівській області 4577,98 грн матеріальної шкоди.

У решті цей же вирок щодо ОСОБА_6 залишити без змін.

Вирок набуває законної сили після проголошення. На нього можуть бути подані касаційні скарги до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня проголошення, а засудженим, який перебуває під вартою, в той самий строк з дня вручення копії вироку.

СУДДІ:

ОСОБА_13 ОСОБА_14 ОСОБА_15

Дата ухвалення рішення04.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74423219
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —735/195/17

Ухвала від 17.03.2023

Кримінальне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 04.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

Вирок від 04.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

Ухвала від 23.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

Ухвала від 15.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

Ухвала від 01.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

Ухвала від 19.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

Ухвала від 05.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Антипець В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні