Постанова
від 11.01.2010 по справі 2а-5868/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2010 року Справа № 2а-5868/09/2370 08 год. 55 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого судді - Гаращ енка В.В.,

при секретарі - Бондар Т.П. ,

за участю:

представника позивача: П авленко М.В. - за довіреніс тю;

представника відповідача: Коваленка С.В. - за довір еністю;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом державної податково ї інспекції у м. Черкаси до тов ариства з обмеженою відповід альністю «Черкаська будівел ьно-торгова компанія» про ст ягнення штрафних (фінансових ) санкцій,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспе кція у місті Черкаси звернул ася до суду з адміністративн им позовом до товариства з об меженою відповідальністю «Ч еркаська будівельно-торгова компанія» про стягнення 1750 гр н., посилаючись на наявність у відповідача заборгованості зі сплати штрафних (фінансов их) санкцій.

Позивач стверджує, що за рез ультатами перевірки щодо кон тролю за здійсненням розраху нкових операцій у сфері готі вкового та безготівкового об ігу суб' єктами підприємниц ької діяльності, встановлені порушення з боку відповідач а вимог Закону України «Про з астосування реєстраторів ро зрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харч ування та послуг» № 265/95-ВР від 06. 07.1995 року, внаслідок чого засто совано штрафні (фінансові) са нкції на суму 1750 грн. Відповіда ч зобов' язання по сплаті шт рафних (фінансових) санкцій н е виконав.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала та просила їх з адовольнити повністю.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, проте його представник в судовому засі данні проти задоволення позо ву заперечив з тих підстав, що перевірка проведена з поруш енням порядку її проведення, зокрема за відсутності кері вника товариства та без відп овідного повідомлення. Також значив, що особа, в присутност і якої була проведена переві рка, не була працівником това риства, оскільки на момент пр оведення такої перевірки зві льнена, а отже не мала права от римувати готівкові кошти та видавати товар.

Крім того, зазначив, що пере вірка проведена під час обід ньої перерви, що унеможливлю вало провести розрахункову о перацію через РРО, оскільки о станній знаходиться в бухгал терії, а не на місці отримання готівки. З цих підстав просив відмовити в задоволенні поз ову.

Відповідач також подав зая ву про відкладення розгляду справи в зв' язку з тим, що ріш ення про стягнення штрафних (фінансових) санкцій оскарже но в судовому порядку, зокрем а до Черкаського окружного а дміністративного суду, проте ухвалою суду позовна заява Т ОВ «ЧБТК» залишена без розгл яду. В свою чергу ТОВ «ЧБТК» ос каржило в апеляційному поряд ку ухвалу суду, тому враховую чи викладене просив відкласт и розгляд справи до перегляд у ухвали суду про залишення п озовної заяви без розгляду с удом апеляційної інстанції. Вислухавши думку представни ків сторін, суд прийшов до вис новку про відсутність підста в для задоволення даної заяв и.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, розглянувш и подані документи і матеріа ли, оцінивши належність, допу стимість, достовірність кожн ого доказу окремо, а також дос татність і взаємний зв'язок д оказів у їх сукупності, суд пр иходить до наступного.

ТОВ «Черкаська будівельно -торгова компанія» зареєстро ване, як юридична особа 17.09.2004 ро ку виконавчим комітетом Черк аської міської ради (ідентиф ікаційний код 03333297).

Відповідно до вимог ст. 9 КАС України, суд при вирішенні сп рави керується принципом зак онності, відповідно до якого органи державної влади, орга ни місцевого самоврядування , їхні посадові і службові осо би зобов' язані діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Ук раїни.

Суд зазначає, що спеціальни м Законом, який визначає прав ові засади застосування реєс траторів розрахункових опер ацій у сфері торгівлі, громад ського харчування та послуг є Закон України «Про застосу вання реєстраторів розрахун кових операцій у сфері торгі влі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР (далі - «Закон № 265/95 -ВР»).

Здійснення контролю за дот риманням порядку проведення розрахунків врегульовано ст .ст. 15, 16 Закону № 265/95-ВР.

Частиною 1 ст. 15 Закону № 265/95-ВР визначено, що контроль за суб ' єктами підприємницької ді яльності щодо порядку провед ення розрахунків за товари (п ослуги), інших вимог цього Зак ону здійснюють органи держав ної податкової служби Україн и, шляхом проведення планови х або позапланових перевірок .

Відповідно до ст. 3 Закону № 26 5/95-ВР суб'єкти підприємницько ї діяльності, які здійснюють розрахункові операції в гот івковій та/або в безготівков ій формі із застосуванням пл атіжних карток, платіжних че ків, жетонів тощо, при продажу товарів наданні послуг у сфе рі торгівлі, громадського ха рчування та послуг зобов'яза ні:

- проводити розрахунков і операції на повну суму поку пки (надання послуги) через за реєстровані, опломбовані у в становленому порядку та пере ведені у фіскальний режим ро боти реєстратори розрахунко вих операцій з роздрукування м відповідних розрахункових документів, що підтверджуют ь виконання розрахункових оп ерацій, або у випадках, передб ачених цим Законом, із застос уванням зареєстрованих у вст ановленому порядку розрахун кових книжок (п.1 ст. 3 Закону № 265 /95-ВР) ;

- видавати особі, яка отриму є або повертає товар, отримує послугу або відмовляється в ід неї, розрахунковий докуме нт встановленої форми на пов ну суму проведеної операції (п. 2 ст. 3 Закону № 265/95-ВР) ;

За результатами перевір ки щодо контролю за здійснен ням розрахункових операцій у сфері готівкового та безгот івкового обігу суб' єктами п ідприємницької діяльності т а складеного на підставі неї акту № 000624 від 18.03.2009 року, встанов лені порушення відповідачем пунктів 1, 2, ст. 3 Закону № 265/95-ВР, а саме отримано 350 грн. за замовл ений товар, видано товарний ч ек, проте не видано розрахунк ового документу.

Внаслідок чого ДПІ у місті Ч еркаси прийнято рішення № 0 000522303 від 27.03.2009 року про застосув ання штрафних (фінансових) са нкцій, передбачених ст. 17 Зако ну № 265/95-ВР на суму 1750 грн.

Дане рішення отримано голо вним бухгалтером відповідач а 13 квітня 2009 року.

Відповідальність за поруш ення вимог Закону № 265/95-ВР вста новлена ст. 17 цього Закону, зок рема за порушення вимог цьог о Закону до суб'єктів підприє мницької діяльності, які зді йснюють розрахункові операц ії за товари (послуги), за ріше нням відповідних органів дер жавної податкової служби Укр аїни застосовуються фінансо ві санкції у п'ятикратному ро змірі вартості проданих това рів (наданих послуг), на які ви явлено невідповідність, - у ра зі проведення розрахункових операцій на неповну суму вар тості проданих товарів (нада них - послуг), у разі непроведе ння розрахункових операцій ч ерез реєстратори розрахунко вих операцій, у разі нероздру кування відповідного розрах ункового документа, що підтв ерджує виконання розрахунко вої операції, або проведення її без використання розраху нкової книжки; таких розміра х.

Відповідно до ст. 25 Закону № 2 65/95-ВР суми фінансових санкцій підлягають перерахуванню су б'єктами підприємницької дія льності до Державного бюджет у України в десятиденний тер мін з дня прийняття органами державної податкової служби України рішення про застосу вання таких фінансових санкц ій.

Таким чином, заборгованіст ь перед бюджетом становить 1750 грн., що підтверджується мате ріалами справи.

З огляду на викладені вище о бставини та норми законодавс тва перевіряючі мали право н а здійснення перевірки позив ача в межах їх повноважень, ві рно оцінили встановлені пере віркою обставини та вірно ви значили норми порушення Зако ну, а доводи, наведені відпові дачем в обґрунтування незако нності рішення про стягнення штрафних (фінансових) санкці й не спростовують встановлен і перевіркою факти.

З урахуванням викладеного , суд знаходить вимоги позива ча обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 17, 71, 86, 159, 162, 163, 254 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Че ркаська будівельно-торгова к омпанія», (18019, м. Черкаси, вул. Ав томобілістів, 6, ідентифікаці йний код 03333297) в доход бюджету че рез державну податкову інспе кцію у місті Черкаси, (18000, м. Чер каси, вул. Хрещатик, 235, код ЄДРП ОУ 34503595) штрафні (фінансові) санк ції в розмірі 1750 (одна тис яча сімсот п' ятдесят) грн.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня складення повного тексту пос танови та наступного подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Суддя В.В. Гаращенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.01.2010
Оприлюднено08.10.2010
Номер документу7444176
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5868/09/2370

Ухвала від 24.12.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 04.12.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Постанова від 11.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 30.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бєлова Л.В.

Постанова від 11.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Гаращенко Валентин Валентинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні