Постанова
від 05.06.2018 по справі 904/10897/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.06.2018 року м.Дніпро Справа № 904/10897/16

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Чус О.В. - (доповідача),

судді: Білецька Л.М., Коваль Л.А.

секретар судового засідання Пінчук Є.С.

За участю представників сторін:

ліквідатор: Шевцов Є.В., посвідчення №108 від 04.12.2013 р., арбітражний керуючий;

від АТ "Дельта Банк": Спінулова В.В., ордер серії КС№331307 від 21.02.2018 р., адвокат;

інші учасники провадження не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені судом належним чином.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 07.03.2018р. , винесену суддею Полєвим Д.М., дата підписання 12.03.2018р. , у справі № 904/10897/16

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОТОС-ДНІПРО", м. Дніпро, вул.Войцеховича, 77, код ЄДРПОУ 33475447

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОТОС-ДНІПРО", м. Дніпро, вул.Войцеховича, 77, код ЄДРПОУ 33475447

про визнання банкрутом, - ОСОБА_4

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 07.03.18р. у справі у задоволенні заяви ПАТ "Дельта Банк" про визнання недійсним результатів аукціону №23.1/839 від 06.12.2017р. - відмовлено.

Ухвала господарського суду обґрунтована тим, що оформлення результатів оспорюваного аукціону з продажу майна банкрута, у тому числі здійснення розрахунків, проведено у відповідності до вимог Закону, судом не встановлено порушень ліквідатором та організатором аукціону вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час підготовки та проведення аукціону з продажу майна ТОВ "Лотос-Дніпро", що відбувся 27.11.2017р.

Не погодившись з вказаною ухвалою, ПАТ "Дельта Банк" звернулося до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційної скаргою, в якій просить суд скасувати ухвалу господарського суду від 03.07.18р., заяву ПАТ "Дельта Банк" задовольнити повністю, визнати недійсним результати аукціону, проведеного 27.11.2017р., з реалізації майна банкрута по справі.

Скаржник вважає, що оскаржувана ухвала винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права, при неповному з'ясуванні всіх обставин справи.

Зокрема, скаржник посилається на те, що ліквідатором здійснено продаж майна банкрута всупереч вимог п. 3 ч. 1 ст. 44 Закону, відповідно до якої продаж активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною, тоді як ліквідатором майно продано за найнижчою ціною ніж реальна ринкова вартість майна.

Крім того, скаржником зазначено, що ліквідатор не звертався для погодження повторного та другого повторного аукціону до банку, що на думку останнього суперечить нормам ч. 4 ст. 42 Закону.

Скаржником зауважено, що відчуження майна відбулося за 4 400 923, 86 грн., тобто майже за 40 відсотків від заставної вартості майна, що, як наслідок, завдало істотної шкоди кредитору.

У відзиві на апеляційну скаргу ліквідатор просить суд відмовити в задоволенні апеляційної скарги, ухвалу господарського суду залишити без змін, вважає, що апеляційна скарга є безпідставною. Заперечуючи проти доводів апеляційної скарги, ліквідатор зазначив, що звертався до забезпеченого кредитора - ПАТ "Дельта Банк", щодо надання згоди на продаж майна банкрута, так відповідно до відповіді банку останнім надано згоду лише на проведення першого прилюдного аукціону з продажу всього майна боржника як цілісного майнового комплексу. Крім того, банком встановлено ряд умов, відповідно до яких у разі не проведення перших прилюдних торгів з продажу майна банкрута у вигляді цілісного майнового комплексу ліквідатор зобов'язаний був здійснити продаж майна окремими лотами за початковою вартістю та за умовами окремо погодженими з банком. Оскільки вимоги та обмеження, що встановленні банком не відповідають вимогами Закону, а надане погодження є неналежним відповідно до Закону, ліквідатор звернувся до суду за відповідним погодженням продажу та ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 13.06.2017р. (із змінами внесеними постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.07.2017р.) погоджено продаж заставного нерухомого майна банкрута.

Стосовно доводів банку ПАТ "Дельта Банк" про те, що ліквідатором не забезпечено реалізацію майна за найвищою ціною останній зазначає, що Законом не передбачено продаж майна переможцю аукціону за вартістю визначеною оцінкою майна, а кінцева ціна продажу майна визначається на самому аукціоні під час торгів.

У відзивах на апеляційну скаргу ТБ "САМАРСЬКА" та гр. ОСОБА_5 просять суд відмовити в задоволенні апеляційної скарги, ухвалу господарського суду залишити без змін.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 05.04.2018 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 07.03.2018р. у справі колегією суддів у складі: головуючого судді: Чус О.В. (доповідача), судді: Білецька Л.М., Коваль Л.А. Розгляд справи призначено на 22.05.18р.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 22.05.2018 розгляд апеляційної скарги відкладено до 31.05.2018 на 10:00 годину.

31.05.18р. у судовому засіданні оголошено перерву до 05.06.2018 р. на 14:30.

05.06.18р. у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини постанови по справі.

Перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваної ухвали місцевого господарського суду, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що оскаржувану ухвалу слід залишити без змін, з огляду на викладене нижче.

Як вбачається з матеріалів справи, провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОТОС-ДНІПРО", м. Дніпро, вул. Войцеховича, 77, код ЄДРПОУ 33475447 порушено ухвалою господарського суду 06.12.2016р. відповідно до процедури, передбаченої статтею 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон).

Постановою суду від 07.12.2016р. Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛОТОС-ДНІПРО" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії Шевцова Євгена Вікторовича (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1).

11.12.2017р. до господарського суду надійшла заява ПАТ "Дельта Банк" про визнання недійсним результату аукціону з продажу майна банкрута від 27.11.2017р., яку обґрунтовано тим, що ліквідатором здійснено продаж майна банкрута всупереч вимог п. 3 ч. 1 ст. 44 Закону, відповідно до якої продаж активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною, тоді як ліквідатором майно продано за найнижчою ціною ніж реальна ринкова вартість майна. Крім того, ПАТ "Дельта Банк" зазначає, що ліквідатор не звертався для погодження повторного та другого повторного аукціону до банку, що на думку останнього суперечить нормам ч. 4 ст. 42 Закону.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 07.03.18р. у справі у задоволенні заяви ПАТ "Дельта Банк" про визнання недійсним результатів аукціону №23.1/839 від 06.12.2017р. - відмовлено.

Розглядаючи доводи апеляційної скарги щодо відповідності закону та обґрунтованості винесеної судом першої інстанції ухвали, суд апеляційної інстанції враховує наступне.

Згідно ч.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до п. 1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, чинній з 19.01.2013) положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Згідно ч. 1 ст. 42 Закону усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

За приписами ч. 4 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Як передбачено ст.49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

За приписами ч.8 ст.44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", спори, які виникають при проведенні та виконанні результатів аукціонів, у тому числі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу майна, розглядаються в межах провадження у справі про банкрутство.

Частиною 3 ст. 55 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" унормовано, що результати аукціону, проведеного з порушенням вимог закону, можуть бути визнані в судовому порядку недійсними. Визнання результатів аукціону недійсними тягне за собою визнання недійсним укладеного з переможцем договору купівлі-продажу.

Колегія суддів наголошує, що при вирішенні спорів про визнання прилюдних торгів або аукціону недійсними, необхідно встановити такі факти: чи мало місце порушення вимог законодавства при проведенні прилюдних торгів або аукціону; чи вплинули ці порушення на результати торгів та аукціону; чи мало місце порушення прав і законних інтересів позивача, який оспорює результати торгів або аукціону.

Відповідно до ч. 2 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону.

Положеннями ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" законодавець визначив порядок надання згоди на відчуження заставного майна, згідно якого така згода є безумовною та надається кредитором-заставодержателем, або судом (за відсутності згоди кредитора-заставодержателя), а дії ліквідатора, спрямовані на її одержання, є необхідними для формування ліквідаційної маси банкрута. При цьому, надання згоди на продаж заставного майна забезпеченим кредитором не надає йому права обирати порядок та умови реалізації заставного майна, оскільки такий порядок та умови визначені законом.

Частинами 1, 2 ст. 43 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" унормовано, що майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів. Під час продажу майна банкрута на аукціоні вартість майна, що визначається ліквідатором, є початковою вартістю.

Відповідно до ч. 5 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі, якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.65 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення аукціону без визначення переможця протягом місяця (у разі продажу нерухомого майна - двох місяців) організатор аукціону зобов'язаний провести повторний аукціон; якщо інше не встановлено договором , у разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця протягом місяця організатор аукціону зобов'язаний провести другий повторний аукціон.

Як вбачається з матеріалів справи, з метою визначення організатора аукціону в газеті "Дніпровський Експрес" від 16.03.17 р. №11(725) опубліковано оголошення про проведення конкурсу з визначення організатора аукціону з продажу майна банкрута.

За результатами розгляду отриманих пропозицій від ТБ "Самарська" та ТБ"Придніпров'є" ліквідатором складено протокол № 29/03-17 від 29.03.2017р. про результати конкурсу з визначення організатора аукціону з продажу майна банкрута та якості організатора торгів визначено - ТБ "Самарська", з якою укладено договір №05С-17 від 14.04.2017р. на проведення відкритих торгів (аукціону) з продажу майна банкрута.

Так, п.2 договору визначено обов'язки організатора аукціону, які відповідають вимогам Закону та у п. 1.2. договору сторони визначили основні умови продажу майна (ЦМК) - початкову вартість ЦМК, порядок її зниження, а також можливість її зниження на самому аукціоні - повторному (не нижче, ніж до граничної вартості, 50 відсотків початкової вартості) та другому повторному (на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір) аукціонах, що відповідає приписам ст. ст. 65, 66 Закону.

Під час ліквідаційної процедури ліквідатором виявлено зареєстроване за банкрутом нерухоме майно, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Войцеховича, буд. 77, яке складається з наступних будівель та споруд: у виробничому корпусі літ.Аз-1, поз. 1-11, загальною площею 3984,0 кв.м; в адміністративному корпусі літ.А4-4 на 1 поверсі поз. 1-20, сходи І, ІІ загальною площею 329,8 кв.м; навіс (тимчас.) літ.а4; на 2 поверсі, поз. 1-13, 13а, сходи І, ІІ, загальною площею 344,3 кв.м; навіс (тимчас.) літ.К, Л, М; вартова (тимчас.) літ.Н; альтанка (тимчас.) літ.О; огорожа №8,9; покриття IY, Примітка: зміна кількості позицій та зміна площ в літ.Аз-1, А4-4 (1 пов., 2 пов.) узаконено технічним висновком інспекції ДАБК від 23.02.2006 р. за №280/6: літ.Аз-1 зменшення заг. площі на 274,6 кв.м та зменшення кількості позицій за рахунок знесення антресольних приміщень поз.6-12, 22, 23, 64 та перепланування; в літ.А4-4 на 1-му та 2-му поверхах зменшення заг. площі на 29,4 кв.м, зменшення кількості позицій на 1-му поверсі та збільшення на 2-му поверсі за рахунок перепланування та уточнення лінійних розмірів.

Зазначене майно перебуває в іпотеці ПАТ "Дельта Банк" на підставі іпотечного договору №4/14-ЮР-ІП-1 від 27.06.2008р.

З метою погодження продажу заставного майна ліквідатор звернувся до ПАТ "Дельта Банк" з відповідними зверненнями (листи №44-17 від 02.03.2017р., №60-17 від 10.04.2017р.).

Відповідно до листа банку №23.1/266 від 04.05.2017р. останнім надано згоду на проведення першого прилюдного аукціону з продажу майна банкрута як цілісного майнового комплексу за початковою вартістю, що дорівнює сукупності всіх визнаних у справі про банкрутство вимог, без можливості пониження початкової вартості. Проте банк у зазначеній згоді встановив обмеження, відповідно до яких у випадку якщо перші прилюдні торги з реалізації майна банкрута у вигляді цілісного майнового комплексу не відбудуться, то ліквідатору необхідно здійснити подальший продаж майна окремими лотами за початковою вартістю та на умовах, окремо погоджених письмово з банком.

Не погоджуючись з вказаною позицією банку, ліквідатор звернувся до суду з клопотання про надання згоди на продаж нерухомого майна банкрута, яке перебуває в іпотеці у ПАТ "Дельта Банк".

Ухвалою суду від 13.06.2017р. надано згоду на продаж нерухомого майна банкрута ТОВ"Лотос-Дніпро" (код ЄДРПОУ 33475447), яке перебуває в іпотеці у ПАТ "Дельта Банк" на підставі іпотечного договору №4/14-ЮР-ІП-1 від 27.06.2008р., та знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вулиця Войцеховича, будинок 77, а саме: будівлі і споруди в виробничому корпусі літ.Аз-1, поз. 1-11, загальною площею 3984,0 кв.м; в адміністративному корпусі літ.А4-4 на 1 поверсі поз. 1-20, сходи І, ІІ загальною площею 329,8кв.м; навіс (тимчас.) літ.а4; на 2 поверсі, поз. 1-13, 13а, сходи І, ІІ, загальною площею 344,3 кв.м; навіс (тимчас.) літ.К, Л, М; вартова (тимчас.) літ.Н; альтанка (тимчас.) літ.О; огорожа №8,9; покриття IY, Примітка: зміна кількості позицій та зміна площ в літ.Аз-1, А4-4 (1 пов., 2 пов.) узаконено технічним висновком інспекції ДАБК від 23.02.2006 р. за №280/6: літ.Аз-1 зменшення заг. площі на 274,6 кв.м та зменшення кількості позицій за рахунок знесення антресольних приміщень поз.6-12, 22, 23, 64 та перепланування; в літ.А4-4 на 1-му та 2-му поверхах зменшення заг. площі на 29,4 кв.м, зменшення кількості позицій на 1-му поверсі та збільшення на 2-му поверсі за рахунок перепланування та уточнення лінійних розмірів, шляхом проведення торгів Товарною біржею "Самарська" (адреса: 49000, м. Дніпро, пл. Героїв майдану, 1/571, код ЄДРПОУ 35864015) у формі аукціону відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у складі цілісного майнового комплексу на таких умовах:

- перший аукціон з продажу ЦМК одним лотом проводити за початковою вартістю, яка дорівнює сукупності визнаних у встановленому Законом порядку вимог кредиторів без можливості її зниження;

- повторний аукціон з продажу ЦМК одним лотом проводити зі зниженням початкової вартості на 20% та з можливістю подальшого зниження початкової вартості на самому аукціоні, але не нижче, ніж до граничної вартості, 50 відсотків початкової вартості;

- другий повторний аукціон з продажу ЦМК одним лотом проводити зі зниженням початкової вартості на 20% від вартості першого повторного аукціону та за відсутності бажаючих укласти договір початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір;

Після продажу предмету іпотеки у складі ЦМК боржника 99,3% від продажної ціни спрямувати на задоволення забезпечених вимог ПАТ "Дельта Банк".

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.07.2017р. ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 13.06.2017 року у справі №904/10897/16 - змінено, виклавши її в наступній редакції: "Клопотання ліквідатора №90-17 від 30.05.2017р. задовольнити частково. Надати згоду на продаж нерухомого майна банкрута ТОВ "Лотос-Дніпро" (код ЄДРПОУ 33475447), яке перебуває в іпотеці у ПАТ "Дельта Банк" на підставі іпотечного договору №4/14-ЮР-ІП-1 від 27.06.2008р., та знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вулиця Войцеховича, будинок 77, а саме: будівлі і споруди в виробничому корпусі літ.Аз-1, поз. 1-11, загальною площею 3984,0 кв.м; в адміністративному корпусі літ.А4-4 на 1 поверсі поз. 1-20, сходи І, ІІ загальною площею 329,8кв.м; навіс (тимчас.) літ.а4; на 2 поверсі, поз. 1-13, 13а, сходи І, ІІ, загальною площею 344,3 кв.м; навіс (тимчас.) літ.К, Л, М; вартова (тимчас.) літ.Н; альтанка (тимчас.) літ.О; огорожа №8,9; покриття IY, Примітка: зміна кількості позицій та зміна площ в літ.Аз-1, А4-4 (1 пов., 2 пов.) узаконено технічним висновком інспекції ДАБК від 23.02.2006 р. за №280/6: літ.Аз-1 зменшення заг. площі на 274,6 кв.м та зменшення кількості позицій за рахунок знесення антресольних приміщень поз.6-12, 22, 23, 64 та перепланування; в літ.А4-4 на 1-му та 2-му поверхах зменшення заг. площі на 29,4 кв.м, зменшення кількості позицій на 1-му поверсі та збільшення на 2-му поверсі за рахунок перепланування та уточнення лінійних розмірів, шляхом проведення торгів Товарною біржею "Самарська" (адреса: 49000, м. Дніпро, пл. Героїв майдану, 1/571, код ЄДРПОУ 35864015) у формі аукціону відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у складі цілісного майнового комплексу на таких умовах: - перший аукціон з продажу ЦМК одним лотом проводити за початковою вартістю, яка дорівнює сукупності визнаних у встановленому Законом порядку вимог кредиторів без можливості її зниження; - повторний аукціон з продажу ЦМК одним лотом проводити зі зниженням початкової вартості на 20% та з можливістю подальшого зниження початкової вартості на самому аукціоні, але не нижче, ніж до граничної вартості, 50 відсотків початкової вартості; - другий повторний аукціон з продажу ЦМК одним лотом проводити зі зниженням початкової вартості на 20% від вартості першого повторного аукціону та за відсутності бажаючих укласти договір початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір. В решті вимог клопотання ліквідатора №90-17 від 30.05.2017р. - відмовити".

Апеляційний суд зауважує, що передбачений ст. 42 Закону дозвіл дається на реалізацію (майна боржника) в цілому, а не на кожну окрему дію, спрямовану на реалізацію майна боржника (зокрема, не на проведення конкретного аукціону, а на продаж майна банкрута). Крім того, зниження організатором аукціону вартості лоту на крок аукціону на другому повторному аукціоні узгоджуються з положеннями ст.ст. 65, 66 Закону та не підлягає погодженню із заставодержателем.

Отже, зазначені обставини спростовують доводи банку щодо неналежного погодження продажу майна.

31.07.17 р. між ліквідатором та організатором аукціону було підписано Додаткову угоду, якою було визначено перелік майна, що входить до складу ЦМК банкрута. Відповідно до п. 2.4.1 Договору про проведення відкритих торгів (аукціону) організатор аукціону повинен провести відкриті торги в формі аукціону протягом двох місяців з дня підписання додаткової угоди до цього Договору (з конкретизованим переліком майна для продажу), що відповідає вимогам ч.1 ст. 52 Закону.

Організатором аукціону Товарною біржою Самарська було призначено проведення аукціону з продажу цілісного майнового комплексу ТОВ ЛОТОС-ДНІПРО на 25.09.2017 року об 11:00 годі, як сукупність активів підприємства, що складається з будівель, споруд та дебіторської заборгованості, за початковою вартістю, яка дорівнює сукупності визнаних у встановленому Законом порядку вимог кредиторів, без можливості її зниження, а саме Лот №1, який складається із:

Майно №1: частина нежитлової будівлі в виробничому корпусі - літ. АЗ-1, поз. 1-11, загальною площею 3984,0 кв.м; частина нежитлової будівлі в адміністративному корпусі - літ. А4-4 на 1-му поверсі поз. 1-20, сходи -1, II загальною площею 329,8 кв.м, навіс (тимчас.) - літ.а4; на 2 поверсі, поз. 1-13, 13а, сходи - І, II, загальною площею 344,3 кв.м; навіси (тимчас.) - літ. К, Л, М; вартова (тимчас.) - літ. Н; альтанка (тимчас.) - літ. О; огорожа № 8,9; покриття IV; які знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Миколи Руденка, будинок 77 (колишня вул. Войцеховича).

Майно №2: дебіторська заборгованість у номінальному розмірі 829 430,47 гривень на умовах договору про відступлення права вимоги банкрута, а саме щодо боржника: ТОВ Інвестиційна компанія Метал України .

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 58 Закону організатор аукціону не пізніше як за 15 робочих днів до дня початку аукціону оприлюднює на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України (при проведенні електронних торгів - також на своєму веб-сайті) оголошення про проведення аукціону, а також письмово повідомляє про проведення аукціону власника майна, замовника та інших осіб, визначених замовником. Під час продажу на аукціоні права вимоги про проведення аукціону також повідомляється боржник.

23.08.2017р. відповідно до повідомлення ТБ "Самарська" №26/08-17 остання призначила відкриті торги (аукціон) з продажу цілісного майнового комплексу банкрута на 25.09.2017р. та розмістила оголошення про проведення аукціону на веб-сайті Вищого господарськогосуду України №45456 від 22.08.2017р.

У зв'язку з відсутністю заяв на участь в аукціоні у визначений строк, згідно з п.1 ст.55 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" аукціон визнано таким, що не відбувся (повідомлення ТБ "Самарська" про визначення аукціону (відкритих торгів) таким, що не відбувся вих. № 15/09 - 17 від 15.09.2017р.).

ТБ "Самарська" відповідно до повідомлень №29/09-17 від 28.09.2017р., №30/09-17 від 28.09.2017р. повідомила ліквідатора, власника майна банкрута (засновника), ПАТ "Дельта Банк", ТОВ "Метал України" про проведення другого повторного аукціону з продажу цілісного-майнового комплексу банкрута 27.10.2017р. об 11:00., про що ТБ "Самарська" було розміщено оголошення на веб-сайті Вищого господарського суду України №46198 від 27.09.2017р.

Як вбачається з матеріалів справи, умови продажу майна боржника на аукціоні, які зазначені у відповідних оголошеннях відповідають умовам, визначеними постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.07.2017р.

Відповідно до протоколу ТБ "Самарська" б/н від 20.11.2017р. учасниками другого повторного аукціону з продажу майна банкрута визнано ТОВ "ВЕЛЛСІСТЕМ" та фізичну особу - ОСОБА_6

Відповідно до ст.65 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення аукціону без визначення переможця протягом місяця (у разі продажу нерухомого майна - двох місяців) організатор аукціону зобов'язаний провести повторний аукціон. Якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця протягом місяця організатор аукціону зобов'язаний провести другий повторний аукціон. Якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону.

Як передбачено ст. 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості. Повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості. Під час проведення аукціону з можливістю зниження початкової вартості, за відсутності бажаючих укласти договір ліцитатор знижує початкову вартість на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір. Якщо після зниження початкової вартості виявиться бажаючий (бажаючі) укласти договір, аукціон проводиться у загальному порядку.

Приписами ч. 6 ст. 64 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що якщо протягом триразового оголошення останньої ціни не буде запропоновано вищої ціни, ліцитатор одночасно з третім ударом молотка оголошує переможцем учасника, який запропонував найвищу ціну, та пропонує йому негайно сплатити ціну або частину ціни у випадках, установлених цим Законом. Ліцитатор оголошує переможцю та іншим учасникам аукціону наслідки відмови від негайної сплати ціни.

Відповідно до протоколу №27/11-17 від 27.11.2017р. про проведення другого повторного аукціону (торгів) з продажу цілісного майнового комплексу банкрута на ТБ "Самарська" переможцем аукціону визначено учасника №2 - ТОВ "ВЕЛЛСІСТЕМ" з кінцевою ціною продажу лоту №1 у розмірі 4400923,86грн.

З переможцем аукціону укладено договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу банкрута в провадженні у справі про банкрутство б/н від 27.11.2017р., відповідно до якого ТОВ "Лотос-Дніпро" в особі ліквідатора Шевцова Є.В. передає у власність ТОВ "ВЕЛЛСІСТЕМ" майно, а саме цілісний майновий комплекс, який знаходиться за адресою м. Дніпро, вулиця Войцеховича, будинок 77, а саме: частина нежитлової будівлі в виробничому корпусі літ.Аз-1, поз. 1-11, загальною площею 3984,0 кв.м; частина нежитлової будівлі в адміністративному корпусі літ.А4-4 на 1 поверсі поз. 1-20, сходи І, ІІ загальною площею 329,8 кв.м; навіс (тимчас.) літ.а4; на 2 поверсі, поз. 1-13, 13а, сходи І, ІІ, загальною площею 344,3 кв.м; навіс (тимчас.) літ.К, Л, М; вартова (тимчас.) літ.Н; альтанка (тимчас.) літ.О; огорожа №8,9; покриття ІV. Крім того, відповідно до вище зазначено договору до ТОВ "ВЕЛЛСІСТЕМ" переходить право дебіторської заборгованості у розмірі 829430,47грн. на умовах договору про відступлення права вимоги банкрута, а саме щодо боржника ТОВ "Інвестиційна компанія "Метал України".

Пунктом 2.1., 2.2. договору купівлі-продаж цілісного майнового комплексу банкрута в провадженні у справі про банкрутство б\н від 27.11.2017р. встановлено, що продаж майна вчинено за ціною у розмірі 4400923,86грн. без ПДВ, що склалася за результатами проведеного аукціону. Покупець зобов'язаний протягом 5 днів з моменту отримання ним пропозицій щодо укладання договору купівлі-продажу разом з проектом цього договору сплати на поточний рахунок Продавця, у якості сплати на поточний рахунок у розмірі 2200461,86грн.

28.11.2017р. переможцем аукціону перераховано суму у розмірі 2200461,86грн. відповідно до договору купівлі-продажу цілісного майнового комплексу банкрута в провадженні у справі про банкрутство б/н від 27.11.2017р. (платіжне доручення №ТR.2237754.802.744 від 28.11.2017р.).

Відповідно до акту про передання права власності на придбане майно б/н від 28.11.2017р. укладено між ТОВ "Лотос-Дніпро" (далі - Продавець) в особі ліквідатора Шевцова Є.В. та ТОВ "ВЕЛЛСІСТЕМ" (далі - Покупець), продавець передав, а покупець прийняв у власність цілісний майновий комплекс банкрута, як сукупність активів підприємства, який складається з будівель , споруд та нерухомого майна.

Згідно до свідоцтва б/н від 30.11.2017р. приватним нотаріусом на підставі акту про передання права власності на придбане майно від 28.11.2017р. та протоколу №2/11-17 про проведення другого повторного аукціону посвідчено право власності ТОВ "ВЕЛЛСІСТЕМ" на придбане на аукціоні майно банкрута.

Колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу скаржника на те, що ст.ст. 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що вперше аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості, якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону. У разі закінчення аукціону без визначення переможця проводиться повторний аукціон зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків та з можливістю подальшого зниження початкової вартості на самому аукціоні, але не нижче, ніж до граничної вартості, - 50 відсотків початкової вартості. При цьому, про наведене зазначається у відповідному оголошенні. Другий повторний аукціон проводиться зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків від вартості першого повторного аукціону та за відсутності бажаючих укласти договір початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір. Можливості проведення третього повторного аукціону Законом не передбачено.

Стосовно тверджень ПАТ "Дельта Банк", що ліквідатором здійснено продаж майна всупереч вимог п. 3 ч. 1 ст. 44 Закону, відповідно до якої продаж активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною, тоді як ліквідатором продано за найнижчою ціною ніж реальна ринкова вартість майна, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.44 Закону після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута таким способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Вибір способу продажу активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною.

В силу ч. 5 ст. 44 Закону ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу.

В цій справі майно боржника, в тому числі предмет іпотеки, продавалися у конкурентний спосіб шляхом проведення публічних торгів (аукціону) саме з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною, тому вимога ч. 1 ст. 44 Закону щодо вибору способу продажу майна боржника обрана ліквідатором відповідно до Закону.

Згідно із ч.ч. 1, 2 ст. 43 Закону майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів. Під час продажу майна банкрута на аукціоні вартість майна, що визначається ліквідатором, є початковою вартістю.

Умови проведення аукціону були визначені ліквідатором з урахуванням вимог ст.ст. 65, 66 Закону та постанови Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.07.2017р. по справі № 904/10897/16.

Таким чином, Закон не передбачає продаж переможцю аукціону майна боржника, що виставлено на аукціон, за вартістю, визначеною на підставі незалежної оцінки ринкової вартості, а кінцева ціна продажу такого майна визначається на самому аукціоні в рамках конкурентних торгів серед учасників аукціону за оголошеними умовами проведення аукціону.

Встановивши вищезазначені обставини, місцевий суд дійшов обґрунтованого висновку, що другий повторний аукціон з продажу майна підприємства - банкрута було проведено з дотриманням вимог Закону про банкрутство.

Зазначена правова позиція стосовно того, що підставами визнання аукціону недійсним може бути виключно порушення порядку його проведення викладена, зокрема, у постановах Верховного Суду України від 31.05.2017 по справі № Б26/198-09 та від 19.10.2016 по справі №903/623/13, а також у постановах ВГСУ від 21.09.2016 по справі № Б-39/212-10 , від 19.04.2017 по справі № 1/65-Б, від 27.06.2017 по справі № 910/24994/15, від 29.03.2017 по справі № 50/26-б, від 06.04.2016 по справі № Б26/161-09, від 25.01.2017 по справі № 04/5026/803/2012, по справі №904/9284/14 від 15.08.2017.

Таким чином, виходячи з аналізу названих норм та встановлених судом першої інстанції обставин справи, колегія суддів вважає правомірними висновки про відсутність правових підстав для задоволення заяви ПАТ "Дельта Банк" про визнання недійсними результатів аукціону з продажу майна, а доводи апеляційної скарги такими, що не спростовують висновків оскаржуваного рішення суду.

Місцевим судом повно та всебічно досліджено матеріали справи та з'ясовано фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги заяви ПАТ "Дельта Банк" про визнання недійсними результатів аукціону. Оцінка доводів учасників даної справи про банкрутство та наявних доказів була здійснена попередньою судовою інстанцією з дотриманням чинного законодавства України.

З урахуванням наведеного вище, викладені в апеляційній скарзі заперечення, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає безпідставними та спростованими наявними у справі доказами. Натомість, оскаржувана ухвала відповідає вимогам чинного законодавства України, у зв'язку з чим підстави для її скасування відсутні.

Керуючись ст.ст.269, 275, 276 ГПК України, Дніпропетровський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 07.03.2018р. у справі №904/10897/16 залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 06.06.2018 року.

Головуючий суддя О.В. Чус

Суддя Л.М. Білецька

Суддя Л.А. Коваль

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.06.2018
Оприлюднено06.06.2018
Номер документу74478999
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/10897/16

Постанова від 26.03.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 11.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Постанова від 04.12.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 31.10.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Постанова від 04.09.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 03.09.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 30.07.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні