Рішення
від 29.05.2018 по справі 365/39/18
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/39/18

Номер провадження: 2/365/95/18

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

29.05.2018 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі :

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

за участю

секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

представника позивача за первісним

позовом/відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 ОСОБА_2

відповідача за первісним позовом/позивача

за зустрічним позовом ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду № 1 цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Сьома київська державна нотаріальна контора, Згурівська районна державна нотаріальна контора, про визнання права власності в порядку спадкування та за зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1, треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Сьома київська державна нотаріальна контора, Згурівська районна державна нотаріальна контора, про визнання права власності на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулась до Згурівського районного суду Київської області із вищезазначеною позовною заявою посилаючись на те, що на 17 травня 2017 року помер її батько ОСОБА_4, після смерті якого позивачці, як єдиному спадкоємцю першої черги за законом, відкрилась спадщина на все майно померлого. До складу спадщини входить житловий будинок № 12 по провулку Озерний в селі Вільне Згурівського району Київської області, земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,2500 га, кадастровий номер 3221984203:02:002:0004 та для ведення особистого селянського господарства, площею 0,6602 га, кадастровий номер 3221984203:02:002:0005, які розташовані в селі Вільне Згурівського району Київської області, а також земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,7854 га, кадастровий номер 3221984200:06:001:0024, яка розташована на території Новоолександрівської сільської ради Згурівського райоу Київської області. Зазначене майно було успадковане ОСОБА_4, як спадкоємцем за заповітом після смерті матері ОСОБА_5. ОСОБА_4 своєчасно звернувся до нотаріальної контори з питання прийняття спадщини, проте свідоцтв про право на спадщину за заповітом не отримав. Крім того, спадкоємцем померлої ОСОБА_5 є також відповідач ОСОБА_3 Відповідач є спадкоємцем за заповітом земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,5545 га, яка розташована на території Новоолександрівської сільської ради Згурівського райоу Київської області. Крім того, відповідач є спадкоємцем, який має право на обов»язкову частку в спадщині померлої, оскільки є непрацездатним як інвалід ІІ групи. Відповідач звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом та обов»язкової частки в спадщині. Позивачці було відмовлено нотаріальною конторою у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на земельні ділянки та житловий будинок у зв»язку із неможливістю визначити склад спадкового майна та відповідну частку померлого. Позивачка позбавлена можливості оформити свої спадкові права в досудовому порядку. Враховуючи вищевикладене, позивачка ОСОБА_1 просить суд визнати за нею в порядку спадкування за законом право власності на спірні житловий будинок та земельні ділянки.

Відповідач ОСОБА_3 звернувся до суду із зустрічною позовною заявою, в якій зазначає, що 04 лютого 2016 року померла його мати ОСОБА_5 Позивач є спадкоємцем померлої за заповітом, а саме земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,5545 га, яка розташована на території Новоолександрівської сільської ради Згурівського райоу Київської області. Також позивач є інвалідом ІІ групи, а тому непрацездатною особою та відповідно до ст. 1241 ЦК України належить до спадкоємців, які мають право на обов'язкову частку у спадщині померлої. Він своєчасно звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом та в порядку ст. 1241 ЦК України та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку. Право на обов"язкову частку в спадщині він не використав, оскільки оригінали правовстановлюючих документів на спадкове майно знаходились у іншого спадкоємця за заповітом ОСОБА_4 Останній помер 17 травня 2017 року та його спадкоємцем є позивачка за первісним позовом (відповідачка за зустрічним позовом) ОСОБА_1 Позивач за зустрічним позовом ОСОБА_3 вважає, що вартість успадкованого ним майна значно менша, ніж вартість його обов»язкової частки у спадщині. Так вартість успадкованої ним земельної ділянки становить 79084,14 грн., загальна вартість спадкового майна на яке претендує ОСОБА_1 - 699606,00 грн. таким чином вартість ? частки спадкового майна, на яке позивач за зустрічним позовом має право становить 174901,50 грн. Позивач за зустрічним позовом позбавлений можливості оформити свої спадкові права в досудовому порядку. Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_3 просить суд визнати за ним право власності на 1/4 частини спірних житлового будинку та земельних ділянок.

В судовому засіданні представник позивачки за первісним позовом ОСОБА_1 - ОСОБА_2 первісний позов підтримала повністю. Зустрічні позовні вимоги не визнала, посилаючись на те, що прийнявши спадщину за заповітом та отримавши відповідне свідоцтво про право на спадщину, відповідач за первісним позовом ОСОБА_3 реалізував своє право на спадщину, в такому випадку він вже не може претендувати на обов'язкову частку в спадщині, що визначена іншому спадкоємцю за заповітом. Крім того, визначаючи обов'язкову частку в спадщині, до уваги має прийматись вся спадкова маса, зокрема і земельна ділянка успадкована ОСОБА_3 Вартість успадкованої ним земельної ділянки складає більше ніж ? від вартості майна, на яке претендує позивачка ОСОБА_1

Відповідач за первісним позовом та позивач за зустрічним позовом ОСОБА_3 проти задоволення первісного позову заперечував, зустрічні позовні вимоги підтримав повністю, посилаючи на те, що він не може бути усунутий від спадкування обов»язкової частки в спадщині, яка за заповітом була визначена ОСОБА_4 Прийняття ним спадщини за заповітом, не позбавляє його права на обо»язкову частку. Крім того, вартість успадкованої ним земельної ділянки значно менша ніж вартість майна, що була успадкована ОСОБА_4 та право власності на яку просить визнати за нею позивачка ОСОБА_1 Відповідач ОСОБА_4 не погоджується з оцінкою спірного житлового будинку, що надана позивачкою. Вважає, що вартість будинку становить більше ніж 16000,00 гривень, не зважаючи на пожежу, яка мала місце в будинку. В ході судового розгляду ОСОБА_3 клопотав перед судом про призначення судової експертизи для визначення реальної вартості спадкового майна, проте в подальшому відмовився від зазначеного клопотання.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Сьома київська державна нотаріальна контора, Згурівська районна державна нотаріальна контора в судове засідання своїх представників не направили, при вирішенні первісного та зустрічного позовів поклались на розсуд суду.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні показав, що проводив ремонтно-будівельні роботи в будинку по провулку Озерний, 12 в селі Вільне Згурівського району Київської області. Оплату за вказані роботи проводив відповідач ОСОБА_3 Ремонтні роботи проводились в будинку ще до пожежі в ньому.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що первісний позов підлягає до задоволення повністю, а в задоволенні зустрічного позову необхідно відмовити, виходячи з наступного.

ОСОБА_5 на праві власності належав житловий будинок № 12 з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані за адресою: провулок Озерний, село Вільне, Згурівський район, Київська область. Житловий будинок побудований у 1966 році, самочинне будівництво відсутнє, свідоцтво чи інший правовстановлюючий документ про право власності на житловий будинок ОСОБА_5, як власник, за життя не отримувала, право власності на житловий будинок не зареєструвала (копія технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок - т.1 а.с.22-26, довідка Новооолександрівської сільської ради Згурівського району Київської області - т. 1 а.с.27, лист КП КОР Лівобережне бюро технічної інвентаризації - т. 1 а.с.32).

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 4 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов : якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

В силу п. 62 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами Української РСР, затвердженої наказом Міністра юстиції Української РСР від 31 жовтня 1975 року № 45/5 підтвердженням приналежності будинку, який знаходиться в сільському населеному пункті, можуть бути відповідні довідки виконавчого комітету сільської Ради депутатів трудящих, які видавалися в тому числі і на підставі записів у погосподарських книгах.

На момент побудови житлового будинку та прибудинкових споруд чинне законодавство не передбачало обов»язкового отримання свідоцтва про право власності, а тому підтвердженням належності ОСОБА_5 на праві власності спірного житлового будинку є довідка Новооолександрівської сільської ради № 02-40-21 від 22.01.2018 року, видана на підставі записів у погосподарських книгах (т. 1 а.с.27). Крім того, на момент виникнення права власності на житловий будинок діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації такого права, а тому право власності визнається судом дійсним незважаючи на відсутність його державної реєстрації.

Також ОСОБА_5 на праві власності належали земельна ділянка для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,2500 га, яка розташована за адресою: село Вільне, Згурівський район, Київська область, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 156400, виданого на підставі рішення Новоолександрівської сілької ради № 87 від 14.05.2004 року (12 сесія 24 скликання) та земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства, площею 0,6602 га, що розташована за адресою: село Вільне, Згурівський район, Київська область, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 156399, виданого на підставі рішення Новоолександрівської сілької ради № 87 від 14.05.2004 року (12 сесія 24 скликання), що встановлено з копій державних актів серії ЯГ № 156400 та серії ЯГ № 156399 (т.1 а.с.33,44), витягів з Державного земельного кадастру про земельні ділянки - т.1 а.с.34-38,45-49), довідки Новооолександрівської сільської ради Згурівського району Київської області ( т.2 а.с.121).

Крім того, ОСОБА_5 на праві власності належали земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,7854 га, що розташована на території Новоолександрівської сільської ради згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 461097, виданого на підставі розпорядження Згурівської райдержадміністрації від 01.06.2005 року № 315 та земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,5545 га, що розташована на території Новоолександрівської сільської ради згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 661034, виданого на підставі розпорядження Згурівської райдержадміністрації від 26.06.2006 року № 491, що встановлено з копії державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 461097 (т.1 а.с.55), витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (т.1 а.с. 61-66). В Державному акті серії ЯА № 461097 допущено помилку та прізвище власника зазначено як Шкарубіла , зазначена помилка виправлена, що чинним законом не передбачено.

Відповідно до ст. 116 ЗК України набуття права на землю здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

В силу ст. 80 та ч. 1 ст. 131 ЗК України громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Згідно ч. 1 ст. 126 ЗК України (в редакції, яка діяла до 01 січня 2013 року) право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом...

За життя ОСОБА_5 було складено заповіт (посвідчений ОСОБА_7 державним нотаріусом Згурівської районної державної нотаріальної контори 07.12.2005 року ), яким ОСОБА_5, належне їй майно, розподілила між своїми синами - ОСОБА_4 та ОСОБА_3 Так, ОСОБА_4 вона заповіла житловий будинок, земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства та для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, а також земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,7854 га. Іншу земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,5545 га (яка на час складання заповіту ще не була набута у власність та мала вигляд права на земельну частку (пай) згідно Сертифікату серії РН № 344003) вона заповіла відповідачу за первісним позовом ОСОБА_3 (копія заповіту - т. 1 а.с.21).

Відповідно до ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

ОСОБА_5 померла 04 лютого 2016 року (копії свідоцтва про смерть - т.1 а.с.19) .

ОСОБА_4 спадщину за заповітом прийняв, шляхом подачі заяви до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини, проте свої спадкові права не оформив, свідоцтв про право на спадщину за заповітом на спадкове майно не отримав. ОСОБА_3 спадщину також у встановленому законом порядку прийняв, подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини за заповітом та в порядку ст. 1241 ЦК України, як непрацездатна особа через інвалідність ІІ групи (копія посвідчення - т.2 а.с.115). Відповідач за первісним позовом ОСОБА_3 отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, право власності на земельну ділянку у встановленому законом порядку зареєстрував, що встановлено з копії спадкової справи № 126/2016 до майна померлої 04 лютого 2016 року ОСОБА_5 (т. 2 а.с.35-65), копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом (т. 2 а.с.118), копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (т. 2 а.с.119).

В силу ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

В силу ч.1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов»язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

В пункті 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 N 7 зазаначено, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

У рішенні Конституційного Суду України від 11.02.2014 року (справа N 1-1/2014) по справі за конституційним зверненням громадянина розкривається зміст поняття "повнолітні непрацездатні діти", що використовується в абзаці першому частини першої статті 1241 Кодексу щодо права на обов'язкову частку у спадщині, ґрунтується на положеннях частини третьої статті 75 Сімейного кодексу, який відносить до категорії "непрацездатні" інвалідів I, II та III групи, а також пенсійного законодавства та законів України, які регулюють соціальне страхування і визначають поняття "непрацездатний".

Відповідно до ст. 1 Закону України № 1058-IV Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого статтею 26 цього Закону пенсійного віку, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Нормативна грошова оцінка земельної частки (паю) по ВАТ Новоолександрівське розміром 2,48 умовних кадастрових гектари на 2017 рік становить 76777,71 грн. (копія розрахунку нормативної грошової оцінки земельної частки (паю) - т. 2 а.с.120).

Відповідно експертної грошової оцінки ТОВ Альянс-Експерт ринкова вартість станом на 2018 рік земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,2500 га становить 86125,00 грн., земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею 0,6602 га - 172708,00 грн., земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,7854 га - 424773,00 грн., земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,5545 га - 395692,00 грн. (звіти з висновками про вартість об'єктів оцінки - т.1 а.с.75-144).

Вартість домоволодіння по провулку Озерний, 12, село Вільне Згурівського району Київської області станом на 2018 рік становить 16000,00 грн. (звіт про незалежну оцінку ТОВ Ріал-Екперт - т.1 а.с.146-176).

13.05.2017 року в будинку по провулку Озерний, 12, село Вільне Згурівського району Київської області сталась пожежа, що пошкодила будинок,чим заподіяно матеріальну шкоду (копія довідки про пожежу - т.1 а.с.72, копія акту про пожежу - т.1 а.с.74).

В ході судового розгляду відповідач за первісним позовом ОСОБА_3 не погодився з експертною грошової оцінкою наданою стороною позивачки ОСОБА_1 та клопотав про призначення відповідної експертизи, проте в подальшому від клопотання відмовився. Іншої нормативної грошової оцінки майна до суду не надав.

В силу ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За вказаних обставин, суд вважає за необхідне прийняти експертну оцінку спадкового майна, що надана стороною позивачки за первісним позовом. Суд не приймає до уваги нормативну грошову оцінку земельної частки (паю) надану відповідачем ОСОБА_3, оскільки вказаний розрахунок визначає оцінку станом на 2017 рік, а також стосується земельних часток (паїв), а не конкретних вже виділених земельних ділянок.

Виходячи з експертної оцінки загальна вартість спадкового майна, що входило б до складу спадщини за законом (за умови відсутності заповіту) померлої ОСОБА_5 становить:

86125,00 + 172708,00 + 424773,00 +395692,00 + 16000,00 = 1095298,00 (один мільйон дев'яносто п»ять тисяч двісті дев'яносто вісім) грн.

Згідно ч. 2 ст. 1241 ЦК України до обов'язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов'язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

Пунктом 19 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 N 7 визначено, що при визначенні розміру обов'язкової частки в спадщині враховуються всі спадкоємці за законом першої черги, увесь склад спадщини, зокрема, право на вклади в банку (фінансовій установі), щодо яких вкладником було зроблено розпорядження на випадок своєї смерті, вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу.

За згодою особи, яка має право на обов'язкову частку у спадщині, належна їй частка визначається з майна, не охопленого заповітом. У разі незгоди ця частка визначається з усього складу спадщини.

Положенням ч. 1 ст. 1241 ЦК України передбачено, що розмір обов»язкової частки спадкоємців становить половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом. Отже, розмір обов»язкової частки відповідача ОСОБА_3 становить ?, що у грошовому виразі від суми 1095298,00 грн. складає - 273824 (двісті сімдесят три) грн. 50 коп.

Вартість успадкованої ОСОБА_3 земельної ділянки складає 395692,00 грн., що перевищує вартісний вираз його обов'язкової частки. В такому випадку підстави для визначення обов»язкової частки з іншого спадкового майна відсутні, а тому в задоволенні зустрічного позову ОСОБА_3 необхідно відмовити повністю.

ОСОБА_4 помер 17 травня 2017 року. Спадщину за законом, яка відкрилась після смерті ОСОБА_4, у встановленому законом порядку прийняла його дочка - позивачка за первісним позовом ОСОБА_1 До складу спадщини померлого входить також майно успадковане ним після смерті ОСОБА_5, а саме спірні житловий будинок та земельні ділянки, що встановлено з копії свідоцтва про народження (т.1 а.с.12), копії свідоцтва про одруження (т.1 а.с.13), копії свідоцтва про шлюб (т.1 а.с.14), копії свідоцтва смерть (т. 1 а.с.16), копії довідки (т.1 а.с.18), копії спадкової справи № 299/2017 до майна померлого 17 травня 2017 року ОСОБА_4 (т. 2 а.с.9-94). Позивачці ОСОБА_1 було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на спірні житловий будинок та земельні ділянки (копія постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії - т.1 а.с.9). Позивачка позбавлена можливості оформити свої спадкові права в досудовому порядку.

Згідно ч. 2 ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Положеннями ст. 1258 ЦК України передбачено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 ЦК України.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Суд вважає за необхідне, визнати за позивачкою за первісним позовом ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на житловий будинок № 12 з господарськими будівлями і спорудами, що розташовані за адресою: провулок Озерний, село Вільне, Згурівський район, Київська область; земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,2500 га та земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 0,6602 га, що розташовані за адресою: село Вільне, Згурівський район, Київська область; земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,7854 га, що розташована на території Новоолександрівської сільської ради Згурівського райоу Київської області .

На підставі п. 9 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір звільнити ОСОБА_3 від сплати судового збору.

Згідно ст. 141 ЦПК України, враховуючи звільнення ОСОБА_3 від сплати судового збору, компенсувати ОСОБА_1 сплачений судовий збір за рахунок держави.

Керуючись ст.ст.80,116,120,126,131,152 ЗК України, ст.ст.328,1217,1218,1223,1225,1241,1261,1269 ЦК України,ст.ст.2,19,81,141,263-265,273 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

ОСОБА_8 Віталіївни до ОСОБА_3, треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Сьома київська державна нотаріальна контора, Згурівська районна державна нотаріальна контора, про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, жителькою АДРЕСА_1, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, який помер 17 травня 2017 року, право власності на:

-житловий будинок № 12, загальною площею 85,2 кв.м, житловою площею 28,5 кв.м та господарські будівлі та споруди: ганок площею 5,6 кв.м, навіс площею 40,0 кв.м, погріб з шиєю площею 22,8 кв.м, гараж площею 26,1 кв.м, літню кухню площею 16,1 кв.м, сарай площею 29,5 кв.м, сарай площею 14,9 кв.м; вбиральню площею 1,1 кв.м, колодязь, колонку, огорожу, ворота з хвірткою, що розташовані за адресою: провулок Озерний, село Вільне, Згурівський район, Київська область;

-земельну ділянку з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,2500 га, кадастровий номер 3221984203:02:002:0004, що розташована за адресою: село Вільне, Згурівський район, Київська область;

-земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, площею 0,6602 га, кадастровий номер 3221984203:02:002:0005, що розташована за адресою: село Вільне, Згурівський район, Київська область;

-земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,7854 га, кадастровий номер 3221984200:06:001:0024, що розташована на території Новоолександрівської сільської ради Згурівського райоу Київської області.

В задоволенні зустрічного позову ОСОБА_3 до ОСОБА_1, треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Сьома київська державна нотаріальна контора, Згурівська районна державна нотаріальна контора, про визнання права власності на спадкове майно - відмовити повністю.

Звільнити ОСОБА_3 від сплати судового збору як інваліда ІІ групи на підставі п. 9 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір".

Компенсувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 6996 (шість тисяч дев»ятсот дев'яносто шість) гривень 07 копійок, сплачений нею згідно квиранції № 52 від 29 січня 2018 року за наступними реквізитами: отримувач коштів - УДКСУ Згурівського району, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 38043171, Банк отримувача ГУ ДКCУ в Київській області, м. Київ, Код банку отримувача (МФО) - 821018, рахунок отримувача - 31217206700274.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Київської області через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 07.06.2018 року.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.05.2018
Оприлюднено12.06.2018
Номер документу74524483
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/39/18

Постанова від 21.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Фінагеєв В. О.

Постанова від 21.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Фінагеєв В. О.

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Фінагеєв В. О.

Ухвала від 17.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Фінагеєв В. О.

Рішення від 29.05.2018

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Рішення від 29.05.2018

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 11.05.2018

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 31.01.2018

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні