Рішення
від 29.05.2018 по справі 607/5189/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.05.2018 Справа №607/5189/18

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Вийванко О. М.

за участю секретаря с/з ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, в інтересах яких діє ОСОБА_6, до ОСОБА_7 сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, треті особи, на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області про визнання права власності , -

В С Т А Н О В И В :

Позивачі ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, в інтересах яких діє ОСОБА_6звернулися в суд із позовом до відповідача ОСОБА_7 сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, треті особи, на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області про визнання права власності, посилаючись на те, що будинковолодіння № 32 по вул. Зарічній у с. Стегниківці Тернопільського району належить колишньому колгоспному двору, який складався з шести членів: ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_2, Ноняк (дівоче ОСОБА_9) ОСОБА_10, ОСОБА_5 (дівоче-Наконечна) ОСОБА_11 та ОСОБА_6 (дівоче ОСОБА_2) ОСОБА_12. Рішенням ОСОБА_7 сільської ради № 411 від 11.07.2017 р. позивачам надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд за вищевказаною адресою, орієнтовною площею 0,25 га. за рахунок земель житлової та громадської забудови (одно та двоповерхової), що перебувають у їх користуванні (спільна часткова власність). Крім цього, розроблено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення), меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) в с. Стегниківці вул. Зарічна, 32 Тернопільського району Тернопільської області та присвоєно земельній ділянці за вказаною адресою кадастровий номер 6125287600:02:001:0750. Однак, подати на затвердження та надання у власність земельної ділянки кадастровий номер 6125287600:02:001:0750 у встановленому законом порядку, позивачі не мають можливості, оскільки не набули права власності на житловий будинок, що на ній розташований. Позивачі не мають можливості зареєструвати право власності на вищезгаданий житловий будинок, оскільки відсутній документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт нерухомого майна, у тому числі рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність чи відомості про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність з погосподарської книги. З цих підстав, позивачі просять визнати за кожним з них право власності на 1/6 частини житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами, що знаходиться за адресою: с. Стегниківці вул. Зарічна, 32 Тернопільського району Тернопільської області.

У судове засідання позивачі не з'явилися, однак від їхнього представника надійшла заява про розгляд даної справи без їх участі, позов підтримують та просять його задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, однак подав клопотання про розгляд справи без участі їх представника, не заперечують проти задоволення позовних вимог.

Представник третьої особи, на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації у судове засідання не з'явився, однак подав клопотання про розгляд справи без участі їх представника.

Представник третьої особи, на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області у судове засідання не з'явився, однак про місце та час розгляду даної справи повідомлявся належним чином.

Дослідивши та оцінивши зібрані по справі докази, суд вважає, що позов підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області у справі № 2-5211/09 від 08.12.2009 року визнано за ОСОБА_2 право власності на спадкове майно - 1/3 частину житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами та незавершеного будівництвом житлового будинку за вищевказаною адресою після померлої 17.05.2007 року ОСОБА_9 та померлого 11.08.2007 року ОСОБА_8.

Згідно виписки із погосподарської книги від 15.03.2018 р. за № 493, виданої ОСОБА_7 сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, вбачається, щобудинковолодіння № 32 по вул. Зарічній у с. Стегниківці Тернопільського району, яке складається із житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами належить колишньому колгоспному двору, який складався з шести членів: ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_2, ОСОБА_13, ОСОБА_14 та ОСОБА_15.

Згідно роз'яснень Постанови Пленуму Верховного Суду України № 20 від 22.12.1995 Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності положення статей 17, 18 Закону Про власність щодо спільної сумісної власності поширюються на правовідносини, які виникли після введення в дію цього Закону (з 15.04.1991). До правовідносин, що виникли раніше, застосовується діюче на той час законодавство. Зокрема, спори щодо майна колишнього колгоспного двору, яке було придбане до 15.04.1991, мають вирішуватися за нормами, що регулювали власність цього двору, а саме: а) право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні; б) розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних; г) згідно зі статтею 4 Постанови Верховної Ради України Про введення в дію Закону України Про власність загальні правила спадкування щодо частки члена колгоспного двору в майні двору застосовуються з 1 липня 1990 року.

Отже, оскільки вищевказаний житловий будинок побудовано до 15.04.1991 (до введення в дію Закону України Про власність ) спадкодавці як члени колишнього колгоспного двору набули на нього право сумісної власності, причому це право збереглося за ними і після припинення колгоспного двору в результаті введення в дію вказаного Закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ЦК УРСР (1963 року), чинного на час існування колгоспних дворів, майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Отже, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_2, ОСОБА_13, ОСОБА_14 та ОСОБА_15 набули у власність по 1/6 частці житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами № 32 по вул. Зарічна у с. Стегниківці Тернопільського району Тернопільської області.

Відповідно до ч.1 ст.81, ч.1 ст.116, ч.4 ст.120 Земельного Кодексу України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування. Громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель комунальної власності за рішенням органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених Земельним Кодексом або за результатами аукціону. У разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

Рішенням ОСОБА_7 сільської ради № 411 від 11.07.2017 року позивачам надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд за вищевказаною адресою, орієнтовною площею 0,25 га за рахунок земель житлової та громадської забудови (одно та двоповерхової), що перебувають у їх користуванні (спільна часткова власність).

Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_16 розроблено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення), меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) в с. Стениківці, вул. Зарічна, 32 Тернопільського району Тернопільської області та присвоєно земельній ділянці за вказаною адресою кадастровий номер 6125287600:02:001:0750, що стверджується витягом з Державного земельного кадастру НВ-6104032032017 від 24.10.2017 року.

Однак, подати на затвердження та надання у власність земельної ділянки кадастровий номер 6125287600:02:001:0750 у встановленому законом порядку, позивачі не мають можливості, оскільки не набули права власності на вищевказаний житловий будинок, що на ній розташований.

Відповідно до статті 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

У відповідності до пункту 43 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року №1127 для державної реєстрації права власності на індивідуальні (садибні) житлові: будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 р. та розташовані на території сільських.! селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення! погосподарського обліку повинні бути подані: документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт нерухомого майна, у тому числі рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність чи відомості про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність з погосподарської книги; виписка з погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створений, - сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою.

Позивачі не мають можливості зареєструвати право власності на даний житловий будинок, оскільки відсутній документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт нерухомого майна, у тому числі рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність чи відомості про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність з погосподарської книги.

Нормами статті 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог, так як в даному випадку мають місце порушення прав позивача, які підлягають захисту, шляхом визнання за позивачами права власності на 1/6 частини житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами, що знаходиться за адресою: с. Стегниківці вул. Зарічна, 32 Тернопільського району Тернопільської області.

Керуючись ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 206, 258-268, 273, 352-355Цивільного процесуального кодексу України, ст. 328 Цивільного кодексу України, ст. 120 Цивільного кодексу УРСР 1963 року, Постановою Пленуму Верховного суду України № 20 від 22.12.1995 року Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності, суд, -

В И Р І Ш И В :

Задовольнити позов ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, в інтересах яких діє ОСОБА_6, до ОСОБА_7 сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, треті особи, на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області про визнання права власності.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/6 частину житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами, що знаходиться за адресою: с. Стегниківці вул. Зарічна, 32 Тернопільського району Тернопільської області.

Визнати за ОСОБА_3 право власності на 1/6 частину житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами, що знаходиться за адресою: с. Стегниківці вул. Зарічна, 32 Тернопільського району Тернопільської області.

Визнати за ОСОБА_4 право власності на 1/6 частину житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами, що знаходиться за адресою: с. Стегниківці вул. Зарічна, 32 Тернопільського району Тернопільської області.

Визнати за ОСОБА_5 право власності на 1/6 частину житлового будинку з надвірними побудовами та спорудами, що знаходиться за адресою: с. Стегниківці вул. Зарічна, 32 Тернопільського району Тернопільської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до апеляційного суду Тернопільської області або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Позивач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Позивач: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Позивач: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Позивач: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідач: ОСОБА_7 сільська рада Тернопільського району Тернопільської області, місцезнаходження: вул. Січових Стрільців, 43 с. Байківці Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04394846.

Третя особа на стороні відповідача , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації, місцезнаходження: м. Тернопіль вул. Полковника Данила Нечая, 27, код 03353839.

Третя особа на стороні відповідача , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області, місцезнаходження: м. Тернопіль вул. Шпитальна, 7.

Повний текст рішення суду складено 04 червня 2018 року.

Головуючий суддяОСОБА_17

Дата ухвалення рішення29.05.2018
Оприлюднено12.06.2018
Номер документу74526633
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —607/5189/18

Рішення від 29.05.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Рішення від 29.05.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 03.04.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні