Рішення
від 23.03.2010 по справі 2-86/10
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-86/10

РІШЕННЯ

Іменем України

"23" березня 2010 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі: головуючої Ігнатова Г.В.

при секретарі Лежигубській О.В.

з участю заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підгаєцької районної державної нотаріальної контори про визначення додаткового строку для подачі заяви в нотаріальну контору для прийняття спадщини за заповітом,-

ВСТАНОВИВ

Позивач звернувся в суд з позовом до Підгаєцької районної державної нотаріальної контори про визначення йому додаткового строку для подачі заяви в нотаріальну контору для прийняття спадщини за заповітом, посилаючись на те, що 15 березня 2009р. померла його бабця ОСОБА_2. Після смерті останньої залишилось спадкове майно, у вигляді Vi ідеальної частки будинковолодіння, в с.Волиця Підгаєцького району та відокремлена земельна ділянка , яке спадкодавиця заповіла в користь позивача.

Позивач пропустив встановлений строк для прийняття спадщини, що залишилась після смерті бабці. через те, що перебував за межами області на роботі в м. Київ там же проживав. З цих підстав вчасно не звернувся до державної нотаріальної контори для вирішення питання прийняття спадщини по заповіту. Вважає, що строк подачі заяви про прийняття спадщини пропустив з поважних причин в зв'язку із чим просив визначити додатковий строк для прийняття спадщини.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав, просить їх задоволити.

Відповідач державний нотаріус Підгаєцької районної державної нотаріальної контори в попереднє судове засідання не з'явився , в суд поступила заява в якій просить розглянути справу по наявних матеріалах без його участі.

За таких обставин суд відповідно до ст.169 ЦПК України вважає можливим розглянути справу в їх відсутності, оскільки у справі є достатньо доказів про права та взаємини сторін.

Суд заслухавши пояснення позивача, вивчивши матеріали справи вважає, що позов підлягає до задоволення.

Встановлено, що на праві приватної власності ОСОБА_2 належав 1/2 частина житлового будинку з належними до нього спорудами, що в с.Волиця Підгаєцького району, про що свідчить свідоцтво на право особистої власності на жилий будинок, від 03 вересня 2002 року.

В судовому засіданні встановлено, що 15 березня 2009р. померла ОСОБА_2, про що в книзі реєстрації смертей зроблено актовий запис №10, що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Після її смерті відкрилась спадщина за законом у вигляді : 1/2 ідеальної частки житлового будинку з надвірними будівлями в с. Волиця по вул.Євина,29: земельна ділянка, що розташована на території Голгочанської сільської ради , про що свідчить державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯГ № 000274

Згідно з ч.Зст.61 ЦПК України обставини встановлені судовим рішенням в цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Рішенням Підгаєцького районного суду від 05 березня 2010р. у справі за заявою

ОСОБА_1 встановлено факт приналежності правовстановлюючого документа:

державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯГ №000274 виданий

Підгаєцького районною держадміністрацією на ОСОБА_3 належав

померлій ОСОБА_2.

На все своє майно спадкодавець ОСОБА_2 при житті склала заповіти в користь позивача.. Дане підтверджується заповітом складеним 31 жовтня 2007 року, які ніким не оскаржувався і не скасований

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Виходячи з даної норми Закону позивач має право на спадкування за заповітом.

Встановлено, після смерті ОСОБА_2, позивачі у справі, протягом встановленого строку від моменту відкриття спадщини з заявою про її прийняття до нотаріальної контори не звернувся.

Згідно ч.З ст. 1272 ЦК: України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В своїх поясненнях позивач вказав, на те, що в установлений законом строк він не зміг прийняти спадкове майно по заповіту, оскільки на час відкриття спадщини і виникнення правовідносин працював та проживав за межами району та області та немав матеріальної змоги на поїздку до м.Підгайці ,що ускладнило подання заяви до державної нотаріальної контори про прийняття спадщини та призвело до пропущення строку.

На думку суду, ці обставини є поважними, оскільки обмежили позивача в здійсненні дій щодо прийняття спадщини в належний шести місячний строк, отже цей строк ним пропущено з поважних причин.

Враховуючи, що згідно заповіту, позивач має право на спадщину, яка відкрилась після смерті бабці ОСОБА_2, суд вважає, що позов слід задоволити, визначити додатковий трьохмісячний строк для подачі заяви в нотаріальну контору для прийняття спадкового майна заповіту ОСОБА_2

На підставі наведеного , керуючись ст.1223,1272 ЦК України, ст.ст.10,60. 213,215. 218 України,-

ВИРІШИВ :

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк три місяці для подання заяв 1 до нотаріальної контори для прийняття спадкового майна по заповіту ОСОБА_2 моменту набрання рішення законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

Заява про апеляційне оскарження рішення Підгаєцького районного суду подається апеляційний суд Тернопільської області через Підгаєцький районний суд протягом десяти днів і дня проголошення рішення, а апеляційна скарга протягом двадцяти днів після подання заяви пре апеляційне оскарження, або без попереднього подання такої заяви в строк встановлений для ї подання.

Головуючий: ОСОБА_4

СудПідгаєцький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.03.2010
Оприлюднено12.06.2018
Номер документу74528245
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-86/10

Рішення від 24.03.2010

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Рішення від 24.03.2010

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Сивухін Г. С.

Рішення від 23.03.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 16.03.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 25.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сегеда С. М.

Ухвала від 25.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сегеда С. М.

Ухвала від 12.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сегеда С. М.

Ухвала від 12.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сегеда С. М.

Рішення від 09.11.2010

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Сидоренко З.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні