Ухвала
від 06.06.2018 по справі 751/3637/18
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/3637/18

Провадження №1-кс/751/1608/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2018 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду м.Чернігова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

представників власника майна ОСОБА_5 , ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого заступника начальника другого ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Чернігівській області ОСОБА_7 , погоджене прокурором відділу прокуратури Чернігівської області ОСОБА_4 , про арешт тимчасово вилученого майна, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий у кримінальному провадженні заступник начальника другого ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Чернігівській області ОСОБА_7 звернувся до суду з клопотанням, про накладення арешту на тимчасово вилучені 31.05.2018 року у ході проведення обшуку транспортні засоби в кримінальному проваджені № 32018270000000029 від 01.03.2018, яке обґрунтовує наступним.

В ході досудового розслідування отримано відомості, що на території Чернігівської та Житомирської областей службові особи ПП «Авто Тайм» (ЄДРПОУ 39083393), ТОВ «Старк-Трейд» (ЄДРПОУ 40062446), ТОВ «Домінант-Трейдер» (ЄДРПОУ 40762719) здійснюють незаконну діяльність направлену на ухилення від сплати ПДВ при ввезенні на територію України автотранспортних засобів, шляхом використання реквізитів підприємств-нерезидентів.

Вищевказані підприємства здійснюють імпорт автотранспортних засобів на митну територію України від підприємств - нерезидентів, а саме: APACE LIMITED, DELTA LIGHTS OVERSEAS LLP, WALLTEX COMMERCE LLP, WELLINGTON INDUSTRIES LLP та BUSINESS ALLIANCE L.P., занижуючи при цьому їх фактурну вартість (базу оподаткування), що відповідно впливає на заниження ПДВ.

Під час здійснення дослідження діяльності ПП «Авто Тайм» щодо можливих фактів порушень чинного законодавства України при здійсненні імпорту транспортних засобів, проведено порівняльний аналіз цінових пропозицій ринку транспортних засобів на території Європи та фактурної вартості транспортних засобів при імпорті вищезазначеними підприємствами, та встановлено заниження в 2 2,5 рази від реальної вартості, тобто, протягом лютого 2016 року ПП «Авто Тайм» здійснило імпорт автотранспортних засобів на територію України в кількості 147 шт. на загальну фактурну вартість 15 656 тис. грн.

Згідно відкритих джерел інформації (в тому числі веб-сайту www.mobile.de) встановлено, що загальна ринкова вартість зазначених автомобілів складає 37 628 тис. грн.

Таким чином, службові особи ПП «Авто Тайм» при імпорті автомобілів занизили фактурну вартість на суму 21 972 086,38 грн., внаслідок чого, підприємством лише за лютий 2016 року занижено ПДВ на загальну суму 4 394 417 грн.

Так, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, 31.05.2018 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова від 25.05.2018 проведено обшук на території та всіх приміщеннях за адресою: м. Житомир, Складський проїзд, буд. 3-А, які використовуваваються гр. ОСОБА_8 та іншими учасниками у незаконній діяльності, у ході якого виявлено та вилучено транспортний засіб марки «DAF» білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHMITZ» державний номерний знак НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHWARZMULLER» державний номерний знак НОМЕР_5 , номер шасі НОМЕР_6 , які належать на праві власності ПП «ВКП Проспект».

Крім того, у слідства є достатньо підстав вважати, що вищевказані транспортні засоби, а саме: транспортний засіб марки «DAF» білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHMITZ» державний номерний знак НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHWARZMULLER» державний номерний знак НОМЕР_5 , номер шасі НОМЕР_6 , є саме тими транспортними засобами, які ОСОБА_8 разом з іншими учасниками незаконної діяльності, придбав у підприємств - нерезидентів, занизивши при цьому їх фактурну вартість (базу оподаткування), що відповідно впливає на заниження ПДВ.

01.06.2018 вищевказані транспортні засоби, а саме: транспортний засіб марки «DAF» білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHMITZ» державний номерний знак НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHWARZMULLER» державний номерний знак НОМЕР_5 , номер шасі НОМЕР_6 , які вилучалися під час обшуку 31.05.2018 за адресою: АДРЕСА_1 визнано речовими доказами по кримінальному провадженні, так як вони набуті кримінально протиправним шляхом та внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а саме: придбані у підприємств-нерезидентів за заниженими цінами.

Зважаючи на ту обставину, що вилучені 31.05.2018 у ході проведення обшуку за адресою: м. Житомир, Складський проїзд, буд. 3-А транспортні засоби, а саме: транспортний засіб марки «DAF» білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHMITZ» державний номерний знак НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHWARZMULLER» державний номерний знак НОМЕР_5 , номер шасі НОМЕР_6 набуті кримінально протиправним шляхом та внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а також можуть бути пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення, з метою повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування кримінального провадження, у сторони кримінального провадження виникла необхідність у накладенні арешту на тимчасово вилучене майно.

В судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Адвокати ОСОБА_5 , ОСОБА_6 проти задоволення клопотання заперечували. Зазначили, що ПП «ВКП Проспект» є добросовісним набувачем зазначених транспортних засобів.

Вислухавши учасників судового засідання, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається з наданих матеріалів, СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 32018270000000029 від 01.03.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212 ч. 3 КК України.

31.05. 2018 року на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова від 25.05.2018 проведено обшук за адресою м. Житомир, складський проїзд , буд. 3-А, в ході якого було виявлено та вилучено транспортний засіб марки «DAF» білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHMITZ» державний номерний знак НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHWARZMULLER» державний номерний знак НОМЕР_5 , номер шасі НОМЕР_6 , які належать на праві власності ПП «ВКП Проспект».

Згідно постанови про визнання та приєднання до кримінального провадження речових доказів від 01.06.2018, визнано та приєднано в якості речових доказів до кримінального провадження № 32018270000000029 від 01.03.2018 транспортні засоби, а саме: транспортний засіб марки «DAF» білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHMITZ» державний номерний знак НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHWARZMULLER» державний номерний знак НОМЕР_5 , номер шасі НОМЕР_6 , які належать на праві власності ПП «ВКП Проспект», та які вилучалися 31.05.2018 року під час обшуку за адресою: м. Житомір, Складський проїзд, буд. 3-А.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Доводи представників ПП «ВКП Проспект» що підприємство є добросовісним набувачем, а тому арешт на транспортні засоби не може бути накладеним, є безпідставними. Відповідно до п. 10 ст. 170 КПК України, не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою збереження речових доказів.

Враховуючи правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказ у кримінальному провадженні, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, наслідки арешту майна для власника, вважаю необхідним накласти арешт на тимчасово вилучене 31.05.2018 року у ході проведення обшуку майно з метою забезпечення збереження речових доказів.

Керуючись ст.ст. 170-173, 175, 395 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Головного управління ДФС у Чернігівській області ОСОБА_7 про арешт тимчасово вилученого майна задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучені 31.05.2018 року у ході проведення обшуку за адресою: м. Житомир, Складський проїзд, буд. 3-А транспортні засоби, а саме: транспортний засіб марки «DAF» білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHMITZ» державний номерний знак НОМЕР_3 , номер шасі НОМЕР_4 ; напівпричіп Н/ПР-Самоскид-Е марки «SCHWARZMULLER» державний номерний знак НОМЕР_5 , номер шасі НОМЕР_6 , які належать на праві власності ПП «ВКП Проспект».

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Копія ухвали негайно після її постановлення вручається слідчому, прокурору, підозрюваному, обвинуваченому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, підозрюваному, обвинуваченому, засудженому, третім особам, які були присутні під час оголошення ухвали. У разі відсутності таких осіб під час оголошення ухвали копія ухвали надсилається їм не пізніше наступного робочого дня після її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Чернігівської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74567587
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт тимчасово вилученого майна

Судовий реєстр по справі —751/3637/18

Ухвала від 16.10.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 16.10.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 18.07.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 18.07.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 26.06.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 26.06.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 06.06.2018

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні