Рішення
від 07.06.2018 по справі 198/175/18
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 198/175/18

провадження № 2/0198/126/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 червня 2018 року Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Гайдар І.О., за участю секретаря судового засідання Ткаченко Т.О., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду смт Юр'ївка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, третя особа Криничанська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування.

В обґрунтування позову позивачка зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її брат, ОСОБА_2. Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,439 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованої на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, що належала спадкодавцю на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 від 12.04.2002 року.

Вказане спадкове майно прийняла мати ОСОБА_2, ОСОБА_3, оскільки на час відкриття спадщини постійно проживала разом зі спадкодавцем. Однак, ОСОБА_3 не оформила своїх спадкових прав, не отримала свідоцтва про право на спадщину та не здійснила державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла. Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді вищезазначеної земельної ділянки, яку вона успадкувала після смерті ОСОБА_2, а також земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,779 га, кадастровий номер НОМЕР_4, розташованої на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, що належала ОСОБА_3 на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_5 від 12.04.2002 року.

Оскільки позивачка являється дочкою ОСОБА_3, що підтверджується рішенням Криничанського районного суду Дніпропетровської області від 08.11.2016 року, та відповідно має право на спадкування майна після смерті останньої як спадкоємець першої черги, вона звернулась з заявою про прийняття спадщини та, згодом, з заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину до Криничанської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області, однак нотаріус постановою від 14.03.2018 року відмовив їй у вчиненні нотаріальних дій у зв'язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

За таких обставин, ОСОБА_1 змушена звернутись до суду та просить визнати за нею право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,779 га, кадастровий номер НОМЕР_4, та площею 9,439 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташовані на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3.

Ухвалою суду від 26.03.2018 року позов залишено без руху, позивачці надано строк для усунення недоліків. У встановлений судом строк ОСОБА_1 усунула недоліки позову.

05.04.2018 року у цивільній справі відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою від 27.04.2018 року задоволено клопотання представника позивачки про витребування доказів. У підготовчому засіданні оголошено перерву до 18.05.2018 року.

18.05.2018 року підготовче судове засідання відкладено у зв'язку з неявкою учасників справи.

Представник позивача у підготовче засідання не з'явилась, надала суду заяву, в якій просила слухати справу за її відсутності, при цьому підтримала позовні вимоги та просила їх задовольнити.

Представник відповідача у підготовче засідання не з'явився, однак надав суду заяву, в якій просив провести судове засідання за його відсутності, проти задоволення позову не заперечує.

Представник третьої особи Криничанської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області у підготовче засідання не з'явився, однак надав суду заяву, в якій просив слухати справу за його відсутності та ухвалити рішення у відповідності до вимог закону.

Суд, перевіривши матеріали справи та доводи, викладені в позовній заяві, з'ясувавши повно та всебічно обставини, факти та відповідні їм правовідносини, вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6, виданим відділом реєстрації актів цивільного стану Юр'ївського районного управління юстиції Дніпропетровської області 02.10.2007 року (а.с. 10).

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,439 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованої на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, яка належала померлому на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, виданого Юр'ївською селищною радою Юр'ївського району Дніпропетровської області 12.04.2002 року (а.с. 11, 25-27).

Статтями 1216 та 1218 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст.ст. 1217, 1258, 1261 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. У першу чергу право на спадкування мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як виходить зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_7 від 13.07.1969 року, Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00017003440 від 17.08.2016 року, а також довідки № 339, виданої Юр'ївською селищною радою Юр'ївського району Дніпропетровської області 24.04.2012 року, до кола спадкоємців першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 належить мати останнього, ОСОБА_3, яка на час відкриття спадщини була зареєстрована та проживала разом зі спадкодавцем (а.с. 12-14).

За положеннями ст.ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

З огляду на викладене, суд доходить висновку, що ОСОБА_3 як спадкоємиця за законом першої черги прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2

Однак, ОСОБА_3 за життя не зверталась до органів нотаріату з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину та не оформила у порядку спадкування речових прав на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_2.

За нормами, закріпленими в ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, а згідно з ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, хоча ОСОБА_3 і не оформила своїх спадкових прав та не здійснила державної реєстрації права власності на вищезазначену земельну ділянку, остання належала їй як спадкоємиці після смерті ОСОБА_2 з часу відкриття спадщини.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_8, видане Криничанським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області 01.06.2017 року (а.с. 15).

За ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,779 га, кадастровий номер НОМЕР_4, розташованої на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області. Право власності ОСОБА_3 на вказану земельну ділянку підтверджується копією Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_5, виданого Юр'ївською селищною радою Юр'ївського району Дніпропетровської області 12.04.2002 року, заочним рішенням Криничанського районного суду Дніпропетровської області від 16.05.2017 року у цивільній справі № 178/1720/16-ц (а.с. 16-18).

Окрім того, до складу спадщини після смерті ОСОБА_3 входить і земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,439 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташована на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, яку остання успадкувала після смерті ОСОБА_2

Рішенням Криничанського районного суду Дніпропетровської області від 08.11.2016 року у цивільній справі № 178/1098/16-ц встановлено факт того, що позивачка ОСОБА_1 є дочкою померлої ОСОБА_3 (а.с. 19).

Отже, позивачка являється спадкоємицею першої черги за законом після смерті ОСОБА_3

Згідно з ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Спадщину після смерті ОСОБА_3 позивачка прийняла шляхом подання заяви про прийняття спадщини до Криничанської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області, на підставі чого державним нотаріусом заведено спадкову справу № 175/2012.

В матеріалах спадкової справи відсутні відомості щодо інших спадкоємців, заповіти та спадкові договори, складені ОСОБА_3 за життя (а. с. 99-155).

Згідно з ч. 1 ст. 1296, ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Позивачка 14.03.2018 року звернулась до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, однак останній постановою відмовив у вчиненні вказаної нотаріальної дії у зв'язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно у вигляді земельних ділянок кадастровий номер НОМЕР_2 та НОМЕР_4 (а.с. 27).

Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві (п. 4.15 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5).

На підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 Закону України Про нотаріат нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Отже, зазначена постанова державного нотаріуса є такою, що відповідає вимогам нормативних актів.

Як встановлено судом, позивачка подавала оголошення в засобах масової інформації про втрату оригіналів державних актів на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 від 12 квітня 2002 року та серії НОМЕР_5 від 12 квітня 2002 рок , про що свідчить газета Вісті Придніпров'я № 41 від 07.06.2018 року (а.с. 162).

Одночасно суд відмічає, що відсутність оригіналу правовстановлюючого документа, який підтверджує належність майна спадкодавиці, є обставиною, що унеможливила оформлення позивачкою права на спадщину в нотаріальному порядку.

Оскільки позивачка є спадкоємицею першої черги за законом, інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно, згідно даних Спадкової справи № 175/2012 немає, відсутність оригіналів правовстановлюючих документів позбавляє ОСОБА_1 можливості оформити спадщину в нотаріальному порядку, суд вважає можливим визнати за позивачкою право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,779 га, кадастровий номер НОМЕР_4, та площею 9,439 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташовані на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1217, 1218, 1258, 1261, 1268, 1269, 1297, ст.ст. 12, 13, 141, 209, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 280, 282, 289ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1) до Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області (адреса місцезнаходження: 51300, Дніпропетровська область, Юр'ївський район, смт Юр'ївка, вул. Центральна, буд. 63, код ЄДРПОУ 04338472 ) третя особа Криничанська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області (адреса місцезнаходження: 52300, Дніпропетровська обл., Криничанський р-н, смт Кринички, вул. Виконкомівська, буд. 5 ), про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,439 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташовану на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,779 га, кадастровий номер НОМЕР_4, розташовану на території Юр'ївської селищної ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 07 червня 2018 року.

Суддя: І.О.Гайдар

СудЮр'ївський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.06.2018
Оприлюднено11.06.2018
Номер документу74568982
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —198/175/18

Рішення від 07.06.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 05.04.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 26.03.2018

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні