Ухвала
від 12.06.2018 по справі 525/649/18
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/649/18

У Х В А Л А

про відкриття провадження по справі

12 червня 2018 року Суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області Хоролець В.В., розглянувши адміністративну позовну заяву за позовом ОСОБА_1 (с. Рокита, вул. Миру, 14 Великобагачанського району Полтавської області; адреса для листування: м. Полтава, вул. Котляревського, 22Б, офіс 601) до Управління патрульної поліції у Полтавській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України (м. Полтава, вул. Європейська, 164) про визнання дій протиправними,-

в с т а н о в и в:

До Великобагачанського районного суду Полтавської області надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління патрульної поліції у Полтавській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України про визнання дій протиправними. Предметом позову є визнання дій суб'єкта владних повноважень протиправними.

Разом з позовною заявою до суду подано клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку на оскарження дії інспектора поліції, яке мотивоване складними сімейними обставинами, складним матеріальним становищем та тимчасовою відсутністю за місцем проживання з березня по травень 2018 року.

Розглядаючи клопотання про продовження строку на звернення до суду з даним позовом суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.118 КАС України процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом. Згідно ч.1 ст.121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Про поновлення процесуального строку суд постановляє ухвалу (ч.6 ст.121 КАС України).

Розглянувши доводи клопотання позивача ОСОБА_1, які наведені ним як підстави для поновлення строку звернення до суду вбачається, що його доводи про складні сімейні обставини та складне матеріальне становище є голослівними і безпідставними, оскільки будь-яких документів про це ОСОБА_1 суду не подано; поряд з цим вбачається, що в період з 05.03.2018 року по 26.05.2018 року він міг бути за межами України (згідно фотокопії закордонного паспорта), про те ця обставина сама по собі, з огляду на те, що він обізнаний про складання щодо нього 13.06.2017 року протоколу про адміністративне правопорушення, не може бути самостійною підставою для поновлення пропущеного процесуального строку, встановленого законом.

Однак, з огляду лише на принцип забезпечення особі доступу до правосуддя з певною гнучкістю та на ефективність реалізації цього принципу на практиці без занадто формального ставлення та забезпечення його реальності (з огляду на Рішення Європейського суду з прав людини: у справі Жоффр де ля Прадель проти Франції від 16.12.1992 року; у справі Осман проти Сполученого Королівства від 28.10.1998 року та у справі Креуз проти Польщі від 19.06.2001 року) суд вважає за можливе поновити позивачу строк звернення до суду з даним адміністративним позовом.

Спір підсудний Великобагачанському районному суду Полтавської області.

Відповідно до ч.2 ст. 171 КАС України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам ст.160 КАС України, підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або для відмови у відкритті провадження у адміністративній справі не вбачається, тому вважаю за можливе відкрити провадження у цій справі.

З огляду на предмет позову дана справа не віднесена до категорії справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження. На підставі викладеного, суд приходить до висновку про те, що справа підлягає подальшому розгляду згідно КАС України в порядку спрощеного позовного провадження.

На підставі наведеного та керуючись ст.17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини , ст.ст.3,12,118,121,257,262,268,286 КАС України, суд, -

у х в а л и в:

Поновити позивачу ОСОБА_1 строк звернення до суду з даним адміністративним позовом.

Прийняти до розгляду та відкрити спрощене позовне провадження у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління патрульної поліції у Полтавській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України про визнання дій протиправними.

Встановити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.162 КАС України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч.3 ст.162 КАС України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.6 ст.162 КАС України).

Роз'яснити сторонам у справі, що відповідно до ч. 3 ст. 79 КАС України відповідач повинен подати суду докази разом з поданням відзиву.

Відповідно до ч.2 ст.261 КАС України позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення на нього протягом п'яти днів. Треті особи мають право подати пояснення щодо позову в десятиденний строк, а щодо відзиву - протягом десяти днів з дня його отримання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/fair/sud1602/.

В порядку ч.5 ст.262 КАС України судове засідання проводити о 15 год. 02 липня 2018 року, про що повідомити сторони у справі в порядку, передбаченому КАС України.

Витребувати з канцелярії Великобагачанського районного суду для огляду в судовому засіданні матеріали адміністративної справи відносно громадянина ОСОБА_1 за ч.1 ст.130 КУпАП.

Копію ухвали надіслати учасникам справи .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала щодо відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного адміністративного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В.Хоролець

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.06.2018
Оприлюднено13.06.2018
Номер документу74620716
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —525/649/18

Рішення від 08.08.2018

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Ухвала від 06.07.2018

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Ухвала від 02.07.2018

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 12.06.2018

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні